120 dnů Sodomy přehled
Tato kniha představuje vlastně první, byť nedokončený pokus o ucelenou sexuologickou studii člověka. Sade se snaží postihnout a charakterizovat nejdůležitější sexuální úchylky. Text patří k polemickým, avšak vysoce hodnoceným dílům.
Originální název: Les Cent Vingt Journées de Sodome, 1785
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha "120 dnů Sodomy" vyvolává rozporuplné reakce. Někteří čtenáři ji považují za fascinující studii lidské sexuality a moci. Jiní ji odsuzují jako pouhé pornografické dílo bez hlubšího smyslu. Mnozí se shodují, že je třeba k ní přistupovat s nadhledem a otevřenou myslí. I přes kontroverzní obsah nabízí dílo pohled na temné stránky lidské povahy a morálky. Je to kniha, která provokuje a nutí k zamyšlení o lidských instinktech a společnosti. Více v komentářích.
Komu by se kniha 120 dnů Sodomy mohla líbit?
- Čtenáři s otevřenou myslí
- Milovníci kontroverzní literatury
- Filosofové a sociologové
- Fanoušci historických a dekadentních děl
- Osoby hledající provokativní témata
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 120 dnů Sodomy. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 198 komentářůSouvisející novinky - 120 dnů Sodomy (0)
Kniha 120 dnů Sodomy v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 44x |
| v Přečtených | 1 043x |
| ve Čtenářské výzvě | 58x |
| v Doporučených | 33x |
| v Mé knihovně | 530x |
| v Chystám se číst | 333x |
| v Chci si koupit | 63x |
| v dalších seznamech | 9x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Donatien Alphonse François de Sade také napsal(a)
| 2006 | 120 dnů Sodomy |
| 2002 | Justina aneb Prokletí ctnosti |
| 2010 | Justina a Julietta |
| 1991 | Julietta čili Slasti neřesti |
| 2008 | Zoloe a její dvě pomocnice neboli Několik týdnů života tří hezkých žen |

75 %
82 %
120 dnů Sodomy
Začnu asi tím, že tak odpornou a nechutnou knihu jsem nikdy nečetla. Ohledně sexu a erotiky v knihách jsem tolerantní, nevadí mi nic, nevadí mi ani BDSM. Ale tohle se s BDSM srovnávat nedá. Už na prvních deseti stránkách si čtenář přečte detailně o incestu, znásilnění, exkrementech, mučení, BDSM praktikách, vraždách a hlavně o pedofílii, což za mě bylo nejhorší na celé knize. Několikrát jsem knihu musela odložit a rozdýchávat, co jsem si právě přečetla. Několikrát jsem měla slzy v očích, protože to, co tam bylo napsané, bylo něco neuvěřitelného. Občas jsem měla myšlenky, že tu knihu prostě nedočtu, že na to nemám. Jenže tohle já s knihami neumím. Rozhodla jsem se zcela odosobnit, dát emoce stranou a prostě to dočíst.
Pokud bych měla říct odosobněný názor, je to odvážná kniha, která představuje ty nejzvrhlejší erotické myšlenky, jaké si dokážete představit, a chtělo odvahu něco takového napsat a vydat, dokonce i v 18. století. Místy je to i čtivé, hlavně vyprávění Duclosové, které podle mě dost vyobrazovalo realitu vykřičeného domu tehdejší doby. Nicméně v téhle době by knihu nikdo nevydal, a pokud by tohle někdo napsal, věřím, že by byl hned stíhaný. Dávám knize nakonec dvě hvězdy – za to, že dokázala šokovat, a vlastně i za to, že jsem měla možnost nahlédnout do mysli člověka, který tohle dokázal napsat.