Zabíječ orků

Zabíječ orků https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15048/warhammer-zabijec-orku-15048.jpg 4 163 16

Warhammer - Gotrek a Felix série

< 8. díl >

Gotrek a Felix se vrátili zpátky na jižní pobřeží Starého světa a zjistili, že se orci dali na pochod a plení zemi. Jelikož hlavní armády Říše zoufale bojují proti silám Chaosu hlouběji ve vnitrozemí, není nikdo, kdo by jejich tažení zastavil. Aby Gotrek dodržel svou dávnou přísahu, souhlasí, že pomůže trpasličímu princi vybojovat zpátky jeho državy dobyté zelenými kůžemi, ale sotva se oba hrdinové ocitnou v mrazivých hlubinách hor, naleznou tam víc, než k čemu se zavázali.... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: , Polaris
Originální název:

Orcslayer , 2006


více info...

Přidat komentář

BigFous
25.03.2024 3 z 5

No byl pro mě šok, že to už nepíše King a bylo to znát... Příběh se odehrává cca 17 let po zabíječi obrů.. z Felixe dělal docela ňoumu což po 17ti letech bojů si mohl odpustit.. Jako není to odpad je to i čtivý, ale má to až moc much na lepší hodnocení... U Kinga jsem si zapamatoval kde jakou postavu, která se objevila třeba jenom v jedné kapitole,tady mám problém i s postavami co tam jsou skoro od začátku do konce.. Ale přes to všechno se to četlo docela slušně.. slabší tři hvězdy..

Marquis
19.10.2023 3 z 5

Snažil som sa byť maximálne objektívny, ale toto je naozaj zlátanina.

Nathan Long hneď v úvode vynechá dve dekády Gotrekovho a Felixovho putovania, len aby nám naservíroval námornú bitku, ktorá je prinajmenšom rozpačitá.

Renomé si tiež práve nevylepšuje s tým, že dáva Gotrekovi väčší priestor v dialógoch - takto sa proste náš obľúbený trolobijec nespráva; jeho trademarkom sú predsa vojnový ošiaľ, úsečné hlášky a srdnatá mlčanlivosť. Detto Felix mi prijde ako z iného sveta.

Trpaslíci v Longovom podaní sú krajne nesympatickí, azda s výnimkou trojice bratov a maskovaného trolobijcu Kožovouse.

Jediné, čo dokáže skutočne potešiť, je vydarený lovecraftovský záver, ktorý významne ovplyvnil moje hodnotenie.

Dobudúcna pravdepodobne ešte dám tejto sérii šancu, v najbližšej dobe si ale radšej spravím chuť niečím hodnotnejším.

„Pokud neuznáváš naději, proč v tom pokračuješ?“ zeptal se Gorril. „Proč vůbec zabíjíš netvory?“
Gotrekovi ztvrdl pohled. „Protože existuje jedna věc, ve kterou mohou všichni doufat, že ji nakonec získají.“
„A to je co?“ zeptal se Gorril.
„Smrt.“
Otočil se a odcházel pryč.


Luigi1
27.07.2022 2 z 5

Otroci plení zemi.

Covenant
04.03.2022 3 z 5

Je to bezmála 20 let .... počkat .... nojo, 19 let to bude, co jsem četl poslední díl psaný Kingem. Co si pamatuji, dost mě série bavila a důkazem mi je sbírka v knihovně. Co to, ale převzal Long, šel jsem od toho. Špatné recenze a to, že nemám rád štafety tohoto typu, mě v tom utvrdily. Nedávno jsem, ale četl článek v Pevnosti a zatoužil jsem znovu po tom jednoduchém a místy vtipném příběhu, s charismatickými hrdiny. Koukám na poličku se světlými hřbety, pocákané krví, že si něco z toho přečtu znovu, ale to já moc nedělám. Dám šanci Longovi. Rozšířím si obzory. Dilema s koupí, vyřešila kartička do knihovny. No a když jsem začal číst, světe div se, bavilo mě to tak, že jsem obracel stránky, jako ORKán. Jenomže! Vítr se brzy začal uklidňovat a jen občas slabě zavanulo. Nikdy sice nebylo bezvětří, ale vichr se už nevrátil. Na konci už jsem se začal trochu nudit a zachránil to až konec knihy. Myslím zavření knihy, ne konec příběhu. Výsledek knihy nebyl nečekaný, ale zklamalo mě, že to nemělo tempo a vynalézavost, co na začátku. Chyběl tam humor, houpání na oční bulvě, vtipně opilý Felix, dialogy se Snorrim..... prostě to není čtivý King. S tím se člověk asi musí smířit. To, že ke knize, ale přistupuji stále spíš pozitivně, je způsobeno nejvíce dlouhou pauzou, mezi Kingem a Longem. Gotrek a Felix mi prostě chyběli. Myslím, že kdybych četl Orky po Obrech, byl bych mírně rozladěn a možná bych ani nedočetl. Takže teď jsem zvědav na Zabíječe lidí. Když už nic, tak ten název mi zde přijde vtipný a očekávám, že půjde o největší bestie, co na světě existují.

Set123
29.01.2022

Tento komentář píši s celkem dlouhým odstupem od čtení, takže jej berte jen z části vážně. Chystám se v brzké době jít číst dalšího zabíječe a u té příležitosti jsem si povšiml, že mi u několika komentář chybí (což má úzkostlivá dušička nezvládá).

Jak vidno, ani já jsem přechod z Kinga na Longa nenesl úplně lehce. Nechci znít jako nějaká konzerva, ale Zabíječe jsem prostě a jednoduše měl spojeného s Kingovým stylem a ten Longův mi prostě a jednoduše nesedl. Alespoň v této knize rozhodně ne.

Je škoda, že se autor okamžitě nevrací do trpasličího prostření, které už tu bylo mnohokrát a nic moc nového nepřináší, což je dost bídné vzhledem k tomu, že po sedmi dílech už toho Gotrek a Felix nemohou přinést nic moc nového. V tuto chvíli už nejde tolik o ně (což Long zjevně reflektuje, obě postavy se z jeho pera zdají poněkud nudnější), ale spíše o prostředí do kterého jsou zasazeny. Je proto škoda octnout se opět v jeskyni, když nám mohly být dodány zajímavé příběhy z Arábie, Kitaje a dalších. Pravda, tato část univerza bývá dost opomíjena, ale alespoň by se tam dalo dosyta vyřádit.

Co se mi líbilo byla Lovecraftovská atmosféra. Je vidět, že Long se k Lovecraftovi vrací a to není na škodu. Moc originální to sice také není, ale je to alespoň něco, co se v Kingových vyprávěních moc nevyskytovalo.

Víc toho ke knize patrně říct nelze. Dlužno snad podotknout, že následující díly se mi zamlouvají mnohem více, tady si Long ony slavné dva hrdiny tak jako osahával.

GLaDOS_cz
13.07.2021 3 z 5

Po obrovském nadšení z Kingovo Zabíječe jsem se obával pokračovat v sérii od jiného autora, Nathan se mi zalíbil v knize o Ulrice a tak jsem obavu překonal a pustil se do čtení.
Začátek působí velmi slibně, Gotrek a Felix se po dvaceti letech vracejí do Říše, dozvídají se, že svět je na pokraji zničení a Gotrek deprimovaný svou neschopností zemřít chce najít toho nejmocnějšího démona, který by ho dokázal porazit. Ještě předtím ale musí Gotrek srovnat jednu zášť a splnit starý slib.

Nathanův styl psaní není špatný, ale Kingovi se nevyrovná. Už na začátku knihy lze vidět absence dostatečného popisování postav a měl jsem tak problém rozlišovat trpaslíky. Například bretonský kapitán lodi je popsán, jako muž s kloboukem a typickým knírem, co si z toho mám představit, opravdu nevím, francouzský pedo-knírek jako Poirot?

Dalším otravným aspektem jsou příliš rozepsané souboje, především ten poslední, který se táhl několik stránek. Klidně by se dalo jednu či dvě stránky přeskočit a čtenář by nic nepoznal.

Svět Warhammeru je mi sice dobře znám, ovšem i přesto se mi u Kinga líbilo, že jeho Zabíječ fungoval také jako průvodce světem, často popisoval aspekty světa, historii a jiné mystické aspekty. Tím se také dobře budovala chmurná atmosféra světa. To mi zde opravdu chybělo.
Celkově je kniha celistvá a čte se přece jen dobře až na občasné nedostatky nebo úmorně dlouhý boj.

Vilonejaky
27.01.2021 3 z 5

Po tom, ako sériu o Gotrekovi a Félixovi prebral nový autor, môžete sa dočitať dva druhy recenzií. Niektorí sú spokojní, iní zase značne nepotešení. Mňa táto kniha nesklamala, ba práce baopak, Zabíječ Orků ma bavili omnoho viac ako posledný diel od Kinga (Zabíječ Obrů).

Áno, je pravda, že Gotrek je iný, až veľmi "ukecaný", malo mrzutý a ešte nezničitľnejší ako doteraz. No čo sa týka Félixa, tam rozdieľ podľa mňa necítiť vôbec. A aj keby, je to predsa iný autor a o 20 rokov neskôr. Tým chcem povedať, že toto je ten hlavný kameň úrazu. Takže, ak to človek prekusne, číta sa to inak dobre.

Nový príbeh je zaujímavý a necháva čitaleľa až do úplneho konca v neistote, ktože to ťahal celý čas za nitky? Je pravda, že na môj vkus to bolo až príliš natiahnuté, pretože záverečnú časť knihy (po dobytí pevnosti) som čital trochu už zo zotrvačnosti. Každopádne hodnotím pokračovanie pozitívne a teším sa na ďalší diel!

Hodnotenie 7.5/10
Hviezd 4/6

Masoterian
29.02.2020 odpad!

Neskutečnej škvár, kterej naplno prokázal jak Kingův odchod zasáhl Warhammer a Games Workshop celkově. Zajímavý charaktery který King budoval 7 dílů jednaj v naprostým rozporu s tím, jak pro ně bylo přirozený, svět ztratil všechno ze svý zajímavosti, akce je dementní, prostě všechno špatně. I u oddechovejch záležitostí jako je sága o zabíječích požaduju určitou kvalitu, aspoň v rámci žánru, takže knížce děkuju aspoň za to, že už vim, že jménu Nathan Long se mam vyhejbat jako moru.

hanpari
06.02.2020 odpad!

Víte, literární svět Warhammeru byl pro mne překvapením. Na rozdíl od Hvězdných válek, Warcraftů a jiných světů, které prodávají svou značku na obálkách připitomělých škvárů, Warhammer, alespoň u nás, zahájil své série neuvěřitelně dobře. Genevieva Nemrtvá, Gotrek a Felix, a myslím že několik dalších, stály za pozornost - proto také mé vysoké hodnocení.

Jenomže pak přišlo drama. Místo W. Kinga nám Warhammer naservíroval N. Longa a já nevěřil svým ubohým očím. Dejme tomu, že bych překousnul, že Long neumí psát, ale to, co provedl s Felixem a Gotrekem, kteří se zjevně neměli jak bránit, zachází za všechny přijatelné meze. Ještě teď mám osypky.

Pak se žezla ujal jistý C. Dunn, ale ten se plácá na stejném dně, kde před ním přistál i N. Long, takže nic. Kéž je oba zmutuje chaotit!

Franc
10.02.2018 3 z 5

Celkem slušné a důstojné pokračování série. Autor navázal na předchozí díly. Jenom mi schází jistá lehkost, nadsázka, a humor, která provázela hrdiny při jejich předchozích putováních. Kniha působí krapet vážněji než díly předchozí.

Ale i tak se pořád jedná o slušnou fantasy, která nepostrádá akci, napětí, potoky orčí krve. S hlavními hrdiny se dostanete do podzemí trpasličí říše, budete čelit novým výzvám, odhalíte nová tajemství.

Dobrá jednohubka, která má hlavně pobavit, a pomoci zabít čas.

Predator3313
01.09.2017 5 z 5

První kniha z pera N. Longa. Jako asi všichni jsem se obával, jak to zvládne a byl jsem velmi spokojen. Dost se mi líbí fakt, že trpaslíci dobíjejí zpět svou pevnost. Tichá akce v podání Gotreka, je něco velmi neobvyklého. A velmi mě potěšila značná tajemnost příběhu, podivné chování groby, zmatení trpaslíci v pevnosti… Prostě dobrá kniha, troufám si říct, že i lepší než některé předchozí díly, nebo minimálně rovnocenná.

Miro.slav
17.07.2016 5 z 5

Knihy o Gotrekovi Gurnissonovi a Felixovi Jaegerovi patria k mojim viac než len obľubeným príbehom. Ako však pristupovať k príbehu o Trolobijcovi a jeho Pamätníkovi, ktorý zrazu píše nový autor? Je pravda, že to už nie je William King - preto som k textu zo začiatku pristupoval s rezervovanosťou a čakal som bezduchý a nudný brak, avšak nakoniec som bol milo prekvapený. Zo začiatku som sa s Gotrekom nevedel stotožniť, ale postupne som sa do deja vžil ako len málokedy. To, že Nathan Long pristupuje k postavám inak, je fakt, no to ešte neznamená, že tým príbehy o Trolobijcovi a Priateľovi trpaslíkov strácajú na pútavosti. Nie! Ba dokonca si dovolím tvrdiť, že tento diel je zo všetkých asi najdynamickejší, najponurejší, najnevyzpytateľnejší a najviac dýchajúci trpasličou atmosférou (hoci tu je to dosť nerozhodné, keďže Zabíječ démonů vo mne evokoval podobné asociácie). Ak by som mal podať svoj subjektívny názor, tak je to zatiaľ najlepší diel celej série, hoci sa to väčšine možno nebude páčiť. Okrem dynamiky, ktorá je príbehu vlastná, sa k pozitívam knihy (podľa mňa) radí tajomnosť, keď človek nevie, kto alebo čo je naozajstným nepriateľom trpaslíkov (v minulých príbehoch už z názvu bolo jasné, kto alebo čo sa bude zabíjať. Tu v tomto smere tápeme - a to vôbec nie je na škodu). K tajomnosti tiež môžeme radiť aj situácie, keď sa hrdinovia snažia dostať do pevnosti Karak Hirn. Okrem dynamiky a tajomnosti je pozitívom knihy aj temná a ponurá epickosť, keď sa čitateľovi po prečítaní knihy vyjavia scény kopania a razenia cesty do pevnosti, či prekvapivé správanie oslobodených trpaslíkov. Epickosť a istá lovecraftovská zvrátenosť sa prejavia naplno na posledných stránkach knihy, avšak to už by som prezrádzal príliš. Na základe doteraz napísaného teda čitateľovi túto knihu odporúčam a považujem ju za rovnocenného člena ságy o Zabíječovi.

SirMartinius
24.06.2016 3 z 5

Měl jsem trochu obavy jak převezme Nathang Long štafetu po Williamu Kingovi v pokračování skvělých zabíječů . V knize v jednom kole se něco děje , pořád se bojuje má to nějakou dynamiku, ale celkový děj mě moc nenadchl. Long přetvořil Gothreka a udělal z něj super nezničitelnou mašinu na zabíjení oproti předešlým dílům a jeho nekonečný pád ze skály, kde se dole nakonec rozplacl v jezírku a i přesto všechno se nakonec oklepal mi příšlo už moc. Uvidíme co přinesou další díly.

OSTROVID
05.02.2016 3 z 5

Nathan Long převzal gotrekovské psací žezlo. Jedná se o nejslabší díl série, kniha měla místy hluchá místa, naštěstí se to s dalšími díly zlepšilo.

Mikko
05.03.2014 3 z 5

Moc jsem byl zvědav jak se Nathan Long zhostí pokráčování série, kterou měl doposud pod taktovkou William King. Kniha ničím nenadchla, ale ani naopak ničím nezklamala. Je vidět že se Nathan Long zatím v Zabíječích rozkoukával. Ale i tak jsem rád že tyto otěže přebral a postaral se další temný příběh ze světa Warhammeru...

vic11
25.08.2011 2 z 5

Tato kniha byla snad nejhorší ze série Zabíječe, málem jsem přestal celou sérii číst a to je jedna z mých nejoblíbenějších. Naštěstí další díly ji rehabilitovali....

Štítky knihy

meč a magie chaos magie chaos hrdinská fantasy

Autorovy další knížky

Nathan Long
americká
2011  77%Zabíječ zombií
2007  73%Zabíječ orků
2010  76%Zabíječ šamanů
2008  80%Zabíječ lidí
2009  75%Zabíječ elfů

Kniha Zabíječ orků je v

Přečtených281x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených6x
Knihotéce117x
Chystám se číst19x
Chci si koupit17x
dalších seznamech2x