martina9959 martina9959 komentáře u knih

☰ menu

Ztracená duše Ztracená duše Olga Tokarczuk

Kniha, kterou přečtete během chvilinky, ale přece zůstává daleko déle. Vyvstává mnoho otázek k zamyšlení... Neztratil/a jsem i já duši? Mám počkat?
A pak klidně listujete dál a dál jenom mezi úžasně provedenými ilustracemi, různými typy papírů, útržky slov mezi obrazy,... a vystačí vám to na celý večer.

24.06.2021 5 z 5


Lev, čarodějnice a skříň Lev, čarodějnice a skříň C. S. Lewis (p)

Tohle bude už navždy srdcovou záležitostí! Ze všech knih Letopisů Narnie mne tato chytá za srdce nejvíc. A je tam spousta krásných myšlenek, hlubokých poselství,... dětské radosti, veselého poskočení. Příběh plný fantazie a kouzelného světa nechá úsměv na tváři.

25.01.2021


Pane Bůh, tady Anna Pane Bůh, tady Anna Sydney George Hopkins

Kniha pro mne byla neskutečným obohacením. Miluju filozofování a uvažování nad věcmi (třeba i běžnými nebo teologickými) neobvyklými způsoby. Ráda v knihách podtrhávám a v téhle je podtržených vět a krásných myšlenek plno a plno,... Určitě bych ji doporučila všem.

26.12.2019 5 z 5


Listonoš vítr Listonoš vítr Radek Malý

Poetické propojení Radka Malého a Pavla Čecha tvoří opět geniální dílo. Nejde jen přečíst a odložit. Musíte se pořád vracet zpátky mezi ty nádherné verše a ještě nádhernější ilustrace!

14.10.2019 5 z 5


Jedno přání Jedno přání Nina Laden

Tak krásná kniha, až srdce poskočí... :)

14.10.2019 5 z 5


Citrusový sad Citrusový sad Larry Tremblay

Tato kniha ve mne rezonovala ještě spoustu dní po přečtení. Příběh si mne naprosto získal. Láska mezi rodičem a dítětem, láska k sourozenci, pocit povinnosti, manipulace, dezinformace, strach,... To vše se objevuje v pouštním prostředí s citrusovým sadem. Nese spoustu podnětů k zamýšlení a spoustu pocitů. Určitě bude patřit mezi knihy, ke kterým se budu ráda vracet.

10.10.2019 5 z 5


Coco Chanel Coco Chanel Megan Hess

Tahle knížka je pastvou pro oči! Krásný životní příběh Coco, kterou velice obdivuji, zpracovala Megan Hess (především po vizuální stránce) bravurně! Knížku přečtete za krátkou chvíli, ale nádherné ilustrace vás upoutají natolik, že si uvědomíte, že v rukou držíte skutečně umělecký kousek!

14.11.2018 4 z 5


Skvrna Skvrna Gillian Flynn

Začátek knihy startuje nastínění do děje celkem provokativně a spoustu lidí by určitě odradil. Když ale vydržíte, dočkáte se milé povídky ve stylu G. Flynn - kratší a možná i méně propracovaný (i když překvapivý) závěr.

27.12.2017 3 z 5


Bylo nás pět Bylo nás pět Karel Poláček

Příběhy a dobrodružství Péti Bajzy budou navždy patřit do mého dětství! Vždycky mne něčím přitahovaly,..

24.12.2017 4 z 5


Evžen Oněgin Evžen Oněgin Alexandr Sergejevič Puškin

Knihu jsem znala jen z učebnic literatury, ale i tak na mne působila sympaticky - a to natolik, že jsem se rozhodla si ji přečíst. Udělal jsem dobře. Veršovaný příběh se díky struktuře a kompozici díla četl skoro sám. Krásně vykreslené charaktery postav (i jejich posuny), osudy, bohatý romantický děj,... Za mne dokonalost!

24.12.2017 5 z 5


Silnější než smrt Silnější než smrt Lidia Czyż

Krásná, nešťastná i šťastná kniha! Je to silný příběh a když si uvědomím, že podle skutečné události, je ještě silnější,... Nedalo mi to a při některých částech jsem neudržela slzu na krajíčku.

11.12.2017 5 z 5


Komiksová Kytice Komiksová Kytice Karel Jaromír Erben

Miluju Erbenovu Kytici, miluju její symboliku, miluju umění (zvláště to výtvarné) a miluju toto vydání! Je to zkrátka dokonalá kombinace.
Ano. Někdo by si mohl říct, že převést dílo z dob Národního obrození do podoby komiksu, může skončit kýčovitě. Zde tomu tak ale není. V rukou skvělých (až geniálních) umělců získávají příběhy nové rozměry a původní text okouzluje ilustrátorské dílo.

13.10.2017 5 z 5


Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Toto je jedna z mála knih, kterou mohu číst stále a stále znova. Ve své jednoduchosti skrývá krásné kouzlo, poselství pokory starého muže.
Nejde knihu nedočíst bez úsměvu na tváři.

09.10.2017 5 z 5


Smrt nemá poslední slovo Smrt nemá poslední slovo Simone Troisi

Jedna z nejlepších knih, které jsem v poslední době četla. Je to úžasné svědectví plné bolesti, která je nepatrná oproti obrovské, silné a Boží LÁSCE dvou manželů, rodičů a především Boha.
V mnoha úryvcích mne až zamrazilo v zádech. Nádhera.

11.09.2017 5 z 5


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Tato kniha je prostě geniálním a mistrovským dílem! Nenechala mne ani chvilinku bez napětí, ani chvilinku bez touhy se co nejdříve dozvědět, kdo je vrah! Precizně propracované dílo s úžasným koncem! Zaslouží si obrovský obdiv.
Agatha Christie pro mne bude navždy tou nejlepší a nejzdatnější královnou detektivky!

06.02.2017 5 z 5


A bojím se snů A bojím se snů Wanda Półtawska

Je to silná kniha! Opravdu,...úžasné (i když hrůzostrašné) svědectví o tom, co člověk dovede udělat! Obdivuji autorku, že to zvládla a dokázala si udržet i přes všechny hrůzy svoji víru v Boha, přestože ztratila víru v člověka.

Je mi trošku líto, že tuto knihu zná velmi málo lidí,...

01.09.2015 5 z 5


Moravská dominia Liechtensteinů a Dietrichsteinů Moravská dominia Liechtensteinů a Dietrichsteinů Pavel Juřík

Úžasně zpracovaná publikace o historii jednoho z nejlepších šlechtických moravských rodů. Opravdu povedená kniha! Neznám lepší....

07.05.2015 5 z 5


Temné kouty Temné kouty Gillian Flynn

Je až úžasné, jak jsou vykresleny charaktery postav! Né jako jinde, kde jsou černobílé - zde není nikdo čistě hodný ani zlý. Nikdo není dokonalý klaďas ani padouch - stejně jako v životě....

Dovolím si citovat z knihy větu, která dokonale vystihuje celý děj - příčiny a důsledky všeho, co se zde událo:
"...jaký to je, když se pokoušíš udělat správnou věc a totálně to poděláš"

01.04.2015 5 z 5


Zázračný Josef Zázračný Josef Mika Waltari

Příjemná a pohodová literatura - byla jsem příjemně překvapena, původně jsem od knihy moc nečekala, ale potěšila mne.

13.03.2015 4 z 5


Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Myslím si, že je to dobrá kniha, při které jste napjatí od samotného začátku až po konec a ze zdánlivě jednoduché a často používané zápletky se vyvine skvělý děj a Amy vás nepřestane překvapovat svojí chytrostí a precizním smyslem pro detail vše dokonale naplánovat. Ano, právě jsem Amy docela pochválila, přestože se dopustila tolik zlých, sobeckých věcí, ale musím uznat, že G. Flynnová jakožto stvořitelka Amy to měla precizně promyšlené!
Nevím proč, ale deníková Amy mi nepřišla vůbec sympatická - byla až moc dokonalá a vše dělala jen tak, jak se očekává. A možná to je ten důvod, že jsem si oblíbila Amy skutečnou i přes to všechno.

10.03.2015 5 z 5