Citrusový sad

Citrusový sad https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375773/mid_citrusovy-sad-kf7-375773.jpg 4 79 24

Když Ahmed pláče, pláče i Azíz. Když se Azíz směje, směje se i Ahmed. Jsou to chlapci, bratři, dvojčata, a oba by mohli poklidně žít ve stínu citrusovníků, kdyby jednoho dne z nebe nepřilétla bomba a kdyby jejich prarodiče nezemřeli v domě srovnaném se zemí. Do citrusového sadu přicházejí muži a žádají pomstu za prolitou krev. Ahmed, pokud to ovšem není Azíz, je vybrán, aby ve jménu spravedlnosti přinesl tu největší oběť. Živí i mrtví, všichni musejí zaplatit mučednickou daň. V takovém světě je těžké rozlišit čest od fanatismu a čisté úmysly od falše. Aktuální, a přitom nadčasový příběh plný tragické krutosti i poetiky pouštních legend. První vydání.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

ĽOrangeraie , 2013


více info...

Přidat komentář

grimik
09.01.2023 3 z 5

Emotivní příběh, který je rozsahem a stylem psaní spíše povídkou/krátkou novelou. Psán prostým jazykem, bez metafor a nepříliš rozvitými větami, staví čtenáře před, z pohledu filozofie klasické, v životě však neunesitelně těžké dilema, které nemá správné řešení, a které autor zrcadlí v podobě situací, do nichž náboženští radikálové dostávají své stoupence i oběti zároveň. Rozhodně pěkná povídka, která stojí za přečtení a bavila mě, ale úplně mne neoslovila. Naopak, skvělé téma by si zasloužilo opravdu románové pojetí. Kdyby to byla povídka, bylo by to za *****, ale kniha je prezentována jako román a tady je to někde mezi *** a ****, nemohu se úplně rozhodnout.

monushka
28.12.2022 5 z 5

Rozsahově kratší, ale příběhově bohatý a hodně emotivní.


alibaba72
08.03.2022 5 z 5

Mimořádně zajímavé dílko.

Josefie
01.01.2022 5 z 5

Záhed na den, kdy přijel džíp k jejich domu nezapomene. Do té doby žil spokojeně v citrusovém sadu se svou manželkou a dvěma syny. Všechno tohle mu ale ukradl den, kdy k nim džípem přijel Sulájed a podal mu pás s výbušninou. Čekala ho krutá volba, právě on měl rozhodnout který z jeho chlapců pás ponese.

Příběh je převážně vyprávěn z pohledu devítiletých chlapců, dvojčat, kteří jsou vychováváni válkou. Už jen samotná zápletka příběhu je dost smutná - jeden pás, dva chlapci - to co se ale děje potom, je snad ještě smutnější.

makovec201
19.11.2021 5 z 5

Je to hodně poetické, ale moc hezké.

vandalka
13.11.2021 3 z 5

Tragický, křehký příběh, který ten teatrální konec podle mě dokonale zabil.

Lucyjee
27.01.2021 4 z 5

Mám ráda, když v knihovně úplnou náhodou narazím na skryté poklady. Citrusový sad je bezesporu jedním z nich. Téma není nikterak veselé, ale knížka je čtivá a po čase se k ním opět ráda vrátím.

Skawin
21.05.2020 5 z 5

Nevěděla jsem do čeho jdu. Ze začátku jsem si říkala - co to vlastně čtu? Ale postupem se vše začalo vysvětlovat a vyjasňovat. Velmi netradiční pohled na život lidí, kteří se stávají sebevražednými atentátníky. Přečteno za dvě hodiny.

VendulaB
24.04.2020 4 z 5

Moderní antická tragédie. Příběh Ahmeda a Azíze se Vás nemůže nedotknout. Příběh dvou chlapců je natolik silný, že závěr s divadelní hrou byl pro mě už zbytečný a patetický.

Petra21
05.03.2020 5 z 5

Po zaklapnutí této novely se ve mně mísí gejzír pocitů... emotivní vnímání světa Ahmeda i o něco pragmatičtější Azízův pohled dohromady vytvářejí s naprostou lehkostí a genialitou reálný vhled do světa, který nám zůstává tak záhadný. Rozporuplnost aktérů i jejich jednání nemusíme chápat. Tak snadno můžeme odsoudit jednotlivé činy, ale až s poznáním celé, té opravdu skutečné pravdy dojdeme ke konečnému smíření. Krásné čtení o ošklivých věcech, před nimiž bychom neměli sklápět zrak.

Sedmikráska213
20.02.2020 5 z 5

Pro mne to byla nesmírně silná kniha, dlouho ve mě doznívala. Je o sourozenecké, mateřské a otcovské lásce , silných rodinných a nacionálních vazbách . A současně i válečném napětí, ranách na duši způsobených bombami i snadné ideologické zmanipulovatelnost prostých lidí. Ale i o jejich vnitřní intuici a odvaze ( maminka synů). Je to pohled úplně do jiného světa , jiné kultury.
To, že autor o složitých věcech píše velmi úsporně a jednoduchým jazykem celkový dojem dle mého velmi umocňuje.

saruse
04.01.2020 5 z 5

Pro mě silný příběh z prostředí, které si neumím a ani nechci více představovat! Tak rozdílná mentalita oproti našim krajům, tak rozdílné zacházení s lidským životem, s vírou v Boha, s rodinnými vztahy, takové sklony k fanatismu, k manipulaci... Přesto jsem opravdu ráda, že jsem na tuto knihu narazila a mohla si ji přečíst. První letošní skvělý knižní zážitek.

martina9959
10.10.2019 5 z 5

Tato kniha ve mne rezonovala ještě spoustu dní po přečtení. Příběh si mne naprosto získal. Láska mezi rodičem a dítětem, láska k sourozenci, pocit povinnosti, manipulace, dezinformace, strach,... To vše se objevuje v pouštním prostředí s citrusovým sadem. Nese spoustu podnětů k zamýšlení a spoustu pocitů. Určitě bude patřit mezi knihy, ke kterým se budu ráda vracet.

VIPmag
10.09.2019 4 z 5

Rozhodně zajímavý příběh. Na začátku mi chvíli trvalo, než jsem se začetla a než si mě příbeh získal. Pak už jsem však knihu zhltla za jedno odpoledne. Jednu hvězdu strhávám za místy na mě až trochu moc epické pasáže a za to, že příběh by si podle mě zasloužil větší rozsah, vykreslení jednotlivých postav tak, aby vynikla jeho hloubka.

manioaio
13.03.2019 5 z 5

Jak a proc se z nekoho stane sebevrazedny atentatnik, co dokaze s lidmi valka, jak ovlivni mysl presvedcive pronesena rec o Bohu a cti, co znamena sourozenecka laska, laska matky k detem...

dlabikk
04.01.2019 2 z 5

Sice přečteno za půlden, ale kniha mne nijak moc nenadchla.

freejazz
30.12.2018 4 z 5

začal som čítať a povedal si - no nazdar, už aj tu mi ponúkajú islamistickú ideológiu... ale prečítal som a príbeh ma postupne vtiahol. je nielen o nezmyselnosti vojny, oveľa viac hovorí o ľudských strachoch, ktoré vedú k víťazstvu zla a nezmyslu na úkor zdravého rozumu. ako ľudstvo sme naozaj nepoučiteľní.
jediný škrípajúci moment boli reálie súčasnosti, ale tak to asi naozaj je - ľudia rozprávajú o tom, čomu nerozumejú, chcú o tom navyše aj zasvätene rozprávať...

knihaknihakniha
26.10.2018

Příběh s reáliemi Blízkého východu. Příběh komplikovaný, pro mě nevěrohodný, mnohdy nelogický. Spíše ho chápu jako jakési poselství o dětech a jejich dětství ve světě ovlivněném radikálním náboženstvím.
Kniha upoutává aktuálností, styl mě nezaujal.

Steiniglovka
07.10.2018 4 z 5

Příběh jsem přečetla za dvě hodiny a další dva dny ho nedostala z hlavy. O náboženském fanatismu slyšíme každý den v médiích,ale neumíme si ani představit skutečně příběhy jednotlivých rodin, které žijí v zemích zmítané válkou kvůli náboženství..

Misoponia
13.09.2018 2 z 5

Už od prvních stránek mi dost vadilo, že je příběh psaný tak jednoduchým jazykem. Jednoduché věty, absence rozvinutějších souvětí, popisů a nějakého dalšího vysvětlení jednání postav a jejich psychologie mi nesedělo k závažnému tématu. Kniha je ale krátká, takže se dá přečíst rychle.