Market-k-a Market-k-a komentáře u knih

☰ menu

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Strávit čas s Robin a Cormoranem je vždycky příjemné a ta obsáhlost už k tomu zkrátka patří :)

15.04.2024 5 z 5


Gazely Gazely Patrik Hartl

Vyprávět o velkých tématech, koťátkách, štěňátkách, násilí, vraždách atd. je snadné (s trochou nadsázky řečeno :) ), ale zachytit každodennost vlastně každého z nás a zaujmout, to už chce talent. Po přečtení knížky mám tak nějak větší chuť do všeho, za mě ideální odpočinkové čtení a jasná volba na dovolenkové poflakování. A jak se autorovi povedlo vcítit se do ženského světa? Na jedničku s hvězdičkou :-)

20.02.2024 5 z 5


Děti to chtěj vědět taky – O respektujících vztazích a sexuálním zdraví Děti to chtěj vědět taky – O respektujících vztazích a sexuálním zdraví Dagmar Krišová

Jelikož knížku autorky doporučují i tetičkám, nechala jsem se zlákat :) Knížka mě bavila, dozvěděla jsem se i něco nového. Ubírám jednu hvězdičku proto, že na mě jsou některé výchovné metody až moc moderní, ale pokud souzníte s respektující výchovou, budete určitě spokojení. Pro rodiče větších i menších dětí doporučuji.

10.02.2024 4 z 5


Místa, kde jsem plakala Místa, kde jsem plakala Holly Bourne

Příručka, jak zvládnout rozchod pro náctileté. Dospělé až zas tak nedojme zhroucení hlavní hrdinky po čtyřměsíčním vztahu :) Přesto dávám 4 hvězdičky, přidanou hodnotu pro cílovou skupinu to určitě má.

15.01.2024 4 z 5


Všechno nejlepší, Anno Všechno nejlepší, Anno Petra Jirglová

Asi to není úplný literární vrchol, ale za tu milou atmosféru a smích při čtení si autorka za mě zaslouží plný počet bodů. Četla jsem už Nejdražší suvenýr, který se mi také moc líbil. Pokud hledáte odpočinkovou a humorně laděnou knížku, nenechte se odradit hodnocením a zkuste :)

08.01.2024 5 z 5


Mezi nimi Mezi nimi Veronika González

Jedna z nejhezčích knížek, co jsem letos četla, skvěle psychologicky propracované. Všechny postavy v románu působily navenek všelijak (i jako pěkné potvory), všem jsem ale nakonec porozuměla a souznila s nimi. Hold vztahy matky-dcery a sestry jsou někdy složité :)

11.12.2023 5 z 5


Buď hodná Buď hodná Irena Piloušková

Knížka si mě přitáhla a moc mě bavila. V první půlce se vlastně nic moc neděje, přesto příběh vtáhne. Pak se to začíná lámat a to je teda masakr. Jsem ráda, že manželovy tyranské praktiky jsou čtenáři vlastně odhalovány až ke konci, protože to byla teda síla. V tom to vlastně bylo zajímavé, v první půlce jen náznaky a pohled zvenku na "normální" manželství, ale pak když v knížce dostala prostor manželka, tak čtenář jenom zírá. Je mi z toho úzko, ale zasloužených pět hvězdiček. Skvělé :)

09.12.2023 5 z 5


Kdo se postará o Annu Kdo se postará o Annu Kateřina Pantovič

Originální, vtipné. I přesto, že ústředním tématem je sebevražda, je to vlastně oddechová knížka. Moc mě to bavilo, za mě (a koukám i podle hodnocení) lepší než autorčina další knížka Josefíně všichni lžou.

06.12.2023 5 z 5


Jak přežít svého muže Jak přežít svého muže Jana Bernášková

Oddychovka asi zejména pro ženy po rozvodu. Plusem pro mě byly krátké kapitoly, naopak co se mi nelíbilo, byly neznačené přímé věty a časté série několika vykřičníků na konci vět, to už je jak z deníčku dívek ze základních škol :) Sprostá slova ani sexuální scény mi nevadili, vlastně celá knížka byla o chlup lepší něž moje očekávání, těším se na filmové zpracování.

28.11.2023 4 z 5


Detox hlavy Detox hlavy Vít Aora

Pěkně a srozumitelně zpracovaná knížka, dobře zvolená témata aktuální pro dnešní dobu (neustálé notifikace na telefonu, dopaminová závislost, život ve spěchu...). Za mě určitě doporučuji.

08.11.2023 5 z 5


Josefíně všichni lžou Josefíně všichni lžou Kateřina Pantovič

Originálně napsané, ze života, párkrát jsem se i pousmála ironickému podtextu, který se line celým příběhem. Myslím, že ještě něco od autorky vyzkouším.

08.11.2023 4 z 5


Jeřabinový dům Jeřabinový dům Marie Hajdová

Napsané je to vlastně pěkně, ale něco tomu chybí. Za mě moc popisné a povrchní. K žádné z postav se citově nepřipoutáte.

17.10.2023 4 z 5


Průvodce literární hysterií 19. století Průvodce literární hysterií 19. století Karolína Zoe Meixnerová

Jako autorčina spolurodačka a vrstevnice jsem musela vyzkoušet a knížka předčila moje očekávání. O některých věcech jsem měla ze školy letmé povědomí, pořád ale převažují někdy dost šokující (a o to zábavnější) informace. Vše je napsané opravdu čtivě, doba národního obrození je ve školních osnovách brána všeobecně jako ta nejméně zábavná, takže oceňuji snahu o zpopularizování tohoto tématu. Moc držím palce v další tvorbě :-)

04.10.2023 5 z 5


Každá bolest má svou příčinu Každá bolest má svou příčinu Milan Studnička

Zlobí Vám dítě a nezvládáte ho? Věnujte mu více času a je to, problém vyřešen. Bolí Vás záda? A trápí Vás přitom to, že s Vámi manžel nemluví? Řekněte mu, ať mluví, on tak udělá a bolest je fuč. Tak na takovém principu je kniha založená, všichni se hned začnou chovat lépe a podle pravidel a zazvonil zvonec a pohádky je konec :) Třešničkou na dortu - a to jsem se fakt bavila - byly kapitoly zaměřené na role muže a ženy (feministky by plakaly).

19.09.2023 3 z 5


Hypotéza lásky Hypotéza lásky Ali Hazelwood

Dějově předvídatelné, ale příjemné emoce to ve mě vyvolávalo, takže jako romantickou oddechovku doporučuji, autorka ví, co chtějí ženy číst... :-)

30.08.2023 4 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Skvělá letní dovolenková četba, knížka, která zlepší náladu a u které se nasmějete :)

Ale... Mám přeci jen jedno ale... Nemám ráda, když se do komedií obecně, ať už jsou to knížky nebo filmy, dává téma smrti a vážných nemocí. Ano, patří to do života, ale myslím si, že když už komedie a mám se smát (a na to má pan Hartl talent), tak bych tam toto prostě nedávala.

15.08.2023 5 z 5


O výživě O výživě Andrea Jakešová

Tak tohle mě hrozně bavilo. Napsáno stručně, jasně, srozumitelně, zajímavý výběr témat a kapitol. Doporučila bych to přečíst každému, kdo se chce dozvědět něco o zdravém stravování, o dietách, mýtech (mléko do kafe nee, ovoce jenom dopoledne, vynechávat přílohy, nejíst po 17 hodině, maso plné antibiotik apod.). Pro mě to bylo hrozně poučné, ne vždy člověk souzní s výživovými poradci, ale tady to pro mě všechno dává smysl :)

24.06.2023 5 z 5


Jeho banán Jeho banán Penelope Bloom

Zjistila jsem, že autorka své knížky vydává samonákladem. Noo takže asi tolik k mému hodnocení :D Další díly už asi vynechám, zkusila jsem ze zvědavosti, ale není to úplně pro mě, je to příliš povrchní a předvídatelné a slova jako p*čka a k*nd*čka mě budou ještě strašit dlouho :-D

25.04.2023 3 z 5


Umění být zdráv Umění být zdráv Věra Keilová

Nejvíce oceňuji zpracování knížky formou otázek a odpovědí, do toho sem tam krátký příběh. Zajímavá témata kapitol. Trošku už místy názory na hraně, ale každý si asi najde to svý. Pořád nevím, jestli je mi autor knížky spíše sympatický, nebo spíše nesympatický (to jsou dilemata :-D), každopádně mě zajímá, je to určitě charismatická osobnost se spoustou znalostí, takže se chystám přečíst i jeho další dvě díla a těším se ně.

27.03.2023 4 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Za tu originalitu, spoustu nečekaných zvratů a hlubší podtext nemůžu dát jinak než pět hvězdiček :)

20.03.2023 5 z 5