Černočerné srdce
Detektiv Cormoran Strike série
Když do detektivní kanceláře vpadne rozrušená Edie Ledwellová, Robin Ellacottová neví, co si o nečekané návštěvě myslet. Spoluautorku animovaného seriálu Černočerné srdce prý neustále pronásleduje internetový uživatel s přezdívkou Anomie. Robin usoudí, že jí nemůže nijak pomoct, a vše pustí z hlavy. Za pár týdnů však přijde šok - mladou ženu totiž kdosi zavraždil na hřbitově Highgate, kde se celý seriál odehrává. Robin a Cormoran Strike se pouštějí do pátrání a brzy objeví zcela nové podoby zla. "Mimořádně zdařilý současný kriminální román, který poukazuje na mnohé negativní aspekty sociálních médií a on-line. Zároveň se autorka dobře vypořádala s problémem, kterým si sama musela projít." čtenář z Goodreads "Varovný příběh o vlivu virtuálního světa na životy skutečných lidí." Guardian... celý text
Originální název: The Ink Black Heart, 2022
Komentáře knihy Černočerné srdce
Tak nevím. Tuhle sérii mám moc ráda , ale hlavní zápletka tohoto dílu mi tak úplně nesedla a všechny ty dialogy vedené ve virtualním světě, na sociálních sítích a v online hře, mě ze začátku vyloženě otravovaly a požitek ze čtení značně rušily. Naštěstí jen do té doby, než mi došlo, že všechny důležité informace z těchto těžko rozluštitelných pasáží jsou vždy posléze detailně vysvětleny v bežném textu a že tedy v podstatě skoro o nic nepřijdu, když je budu číst jen diagonálně, případně je budu úplně ignorovat.
Navíc soukromá linie příběhu Robin a Cormorana dobře vyvážila rušivé elementy detektivní zápletky.
Četlo se to jedním dechem a tím, jak jsem twitterské, instagramové a ostatní zdlouhavé onlinové pasáže jenom přelétavala, tak vcelku i velmi rychle.
Tudíž vlastně kniha velmi fajn. A jdu hned otevřít další díl.
Velmi dlouhá kniha, která mě moc bavila. Přitom jsem si uvědomila, že ta délka má své opodstatnění. Všechny dialogy by ve skutečnosti asi opravdu měli být takhle dlouhé. To je asi jeden z důvodů proč se člověk začte a čte a čte a čte a přitom se cítí být vtažen do děje. Za mě je to další kouzlo JK.
Ze začátku mě příběh příliš nebavil – přišel mi zdlouhavý a tak trochu o ničem, takže jsem si říkala, že jde asi o zatím nejslabší díl. Ale pak! Najednou jsem se nemohla od knihy odtrhnout a četla dál a dál.
Jediným mínusem je snad množství postav, ve kterém jsem se občas ztrácela, a taky to, že si to Robin s Cormoranem stále pořádně nevyříkali.
Jinak ale opět skvělá knížka!
Za mě opět skvělý čtenářský zážitek, Rowlingová je zkrátka výborná vypravěčka. Počet stran mě spíš přitahuje a láká, mám ráda dlouhé příběhy, kdy mám možnost si své oblíbené hrdiny náležitě užít. Případ opět neskutečně zamotaný a i já musím přiznat, že dlouhé chatovací pasáže mě úplně nenadchly a trochu jsem se ztrácela v postavách a přezdívkách. Ale celkově jsem se čtením pořád moc spokojená.
Bomba! Překladatel David Petrů odvedl dokonalou práci, klobouk dolů. Dlouho jsem si tak nesmlsla na nádheře českého jazyka.
Autorka je skvělá, u každého dílu série mám pocit, že je ještě lepší než předchozí. Ale pak si uvědomím, jaký ten předchozí byl. Úžasné jsou zkrátka všechny díly a už se těším na další.
To bylo skvělý! Naprosto skvělý! Je mi až smutno z toho, že musím Černočerné srdce opustit. Nevím, jestli to bylo i jiným překladatelem, celým stylem knihy, který byl díky chatu a komentářům z Twitteru úplně jiný, ale skvěle to frčelo. U vraha jsem se sekla jen o kousek, to se mi taky ještě nestalo, v minulých knihách jsem vůbec neměla tucha.
Postav tam bylo kvůli přezdívkám asi 3x víc než normálně, takže už jsem si to musela psát, ale to mi vůbec nevadilo.
Moc jsem si to užila a jediné, co je mi líto, je to, že si pořád Robin se Strikem nepromluví narovinu o tom, co cítí.
Hashtagy už použila Cara Hunter v knize Někdo blízký, a to mnohem účiněji. Zápletka celkem zajímavá, zpracování poněkud bez šťávy, utrápené a zdlouhavé. Rozhodně ne materiál na počet stran, které zabírá. Možná na polovinu. Vztahy celkem k ničemu, zpatlané. Je pro mě obtížné uvěřit, že tato autorka napsala Harryho Pottera. Jakoby ji opustila všechna nápaditost.
Řadím do kategorie audio do auta.
Wow! Wow! Wow! Ani jsem nedutala. Posledních dvě stě stran jsem hltala jak nejlepší čokoládu. Ale ani předchozích devět set se nemá zač stydět. Děj byl napínavý od začátku do konce, hodně rozvětvený s mnoha podezřelými, které bylo třeba prověřit. Čtenář měl tedy možnost nahlédnout pod pokličku různým osobnostem, odhalit různé kostlivce ve skříni, a že to byly tedy pikošky. Vůbec mě nenapadlo, co se z toho nakonec vyvine. Místy jsem byla vyděšená stejně jako účastníci hry. A propos, chatovací konverzace... Já mám moc ráda, když se v knize užívají různé formy textu, takže rozhovory mezi uživateli mi nevadily, naopak to bylo osvěžení. A proto mimochodem taky tak nabobtnala tato kniha. Spletitá byla nejen detektivní zápletka, ale rovněž vztah mezi Strikem (ano, taky už mu říkám jen Strike) a Robin. Pecka! 95%
(SPOILER) Další napínavý román z prostředí, u kterého bych nikdy nevěřila, že mě může zaujmout. Bavily mě i chaty mezi jednotlivými hráči. Délka románu mně absolutně nevadila, četla bych klidně dál. Miluju český překlad - tu košatost vět, často krásné slovní obraty...všechno to u mě fungovalo včetně napětí mezi Cormoranem a Robin. Jediné, co bych knize vyčetla, bylo nedostatečné vysvětlení nebo motivace vraha Edie Ledwellové. Závěr jsem řešila s pár kamarádkami, které knihu taky četly a kloudného vysvětlení jsme se nedobraly. Jakási nenávist k ženám...ale pro mě chabé vysvětlení k tomu, co všechno se na tisíci stránkách odehrálo.
Moderní detektivka ze světa sociálních sítí. Sice obsahuje i množství klišé, počínaje jiskřením mezi Cormoranem a Robin, konče bubu finále jak z béčkého thrilleru, ale čtenář sem tam rád dostane i něco, nač je zvyklý. Celé je to opravdu dlouhé a škrtat by se nepochybně dalo, ale postupné odhalování identit aktérů příběhů a jejich vazeb mě opravdu bavilo a vzhledem k tomu, jak dobře propracovaná zápletka je, mě délka nikterak nevadila. Další klišé tohoto žánru je, že vrahem bývá někdo dost výrazný, aby si ho čtenář zapamatoval, ale nejméně podezřelý. Nu, tady mi přišli podezřelí všichni, takže jsem čekala, kdo z té množiny to nakonec bude. Zábavným zvratem byl návrat vyloučených do hry.
Vyslechla jsem jako audioknihu a tu tentokrát bohužel nedoporučím. Důvody jsou dva. Kniha obsahuje velké množství chatů a postav. Jelikož moje paměť na jména je prachbídná, minimálně třetinu knihy jsem se dost nechytala ohledně toho, kdo je kdo a bylo mi jasné, že u papírové knihy bych bohatě využívala možnost se k některým chatům moct vrátit a občerstvit si, kdo co o kom kdy před kým psal.
Druhá věc je ta, že chat čtete a ne posloucháte. Pokud vám ho načte živá osoba, nutně tam dostane nějaké intonace. Byť se to rétor M.Zahálka snažil dělat v takové míře, aby to bylo co nejneutrálnější a zároveň ne úplně nudné, přeci jen je to jiný zážitek než číst holý text.
No a nakonec, byť mám tohoto rétora vcelku ráda a na ubručeného Strika se jeho hlas skvěle hodí, jeho podání Robin je mi vyloženě protivné a připomíná mi nějakou přihlouplou ukňouranou unylou vílu z pohádky a ne moderní chytrou akční ženu. Na vině může být absence (nebo špatná práce) režiséra.
Musím říct, že autorka natahuje vztah mezi Cormoranem a Robin jak kšandy a už mě s tím štve :D.
Jinak příběh paráda, dá se říct, že skutečný vrah byl jeden z mých tří tipů, takže aspoň v tomhle jsem pokročila oproti předchozím dílům.
Půl hvězdy ale strhávám za ty jména, vzhledem k chatum jich bylo mnohem víc, než normálně a už se mi to motalo...
Výborná zápletka této velmi dlouhé knihy. Sice jsem poslouchala audio, ale bylo to velmi zdlouhavé a zbytečně příliš natahované. Uprostřed knihy jsem jako hlavní podezřelé měla své tři favority, byl mezi nimi i ten konečný.
Pro mě zatím nejlepší kniha z celé série. Naprosto geniální nápad, kdy jedna z hlavních dějových linek je záznam z jedné chatovací místnosti. Nevíte, kdo je kdo a pořád přemýšlíte, jaká jména z reálného světa těm přezdívkám přiřadit. Příběh je taky zajímavou (a bohužel vůbec ne nerealistickou) studií internetové toxicity a jak se tato může pomocí cílených pomluv a očerňování zvrhnout v nekončící šikanu a pronásledování. Přečteno dvakrát, nepochybně dojde v budoucnu i na trojku.
Poslouchal jsem jako audioknihu - 46 hodin!
Za mě by mohla být kniha klidně poloviční, podrobná přepisování komunikace rámci fóra mohla být vyrazně kratší. Stejně tak neustálé opakování problémů se Strikovou nohou bylo podle mě nadbytečné.
První díly série se mi líbily výrazně víc.
Dnes si dáme recenzi na šestý díl krimi série od Roberta Galbraitha / J. K. Rowlingové!
Do detektivní kanceláře Cormorana Strika a Robin Ellacottové vtrhne rozrušená Edie Ledwellová, spolutvůrkyně slavného animovaného seriálu Černočerné srdce. Na internetu ji terorizuje neznámý uživatel s přezdívkou Anomie, který zároveň na motivy seriálu vytvořil oblíbenou on-line hru s bohatým fandomem. Robin si myslí, že internetová bezpečnost není jejich parketa, tak ženu odkáže na jiné agentury. O pár týdnů později je však Edie brutálně zavražděna na Highgateském hřbitově, kde se seriál odehrává, a druhý tvůrce Josh Blay je vážně pobodán. Robin a Cormoran se pustí do pátrání a postupně pronikají do temných hlubin internetu...
Tak tohle byla pořádná bichlička! Délkou se však nenechte odradit, jelikož podstatné množství stran zabírají chaty hráčů z Drekovy hry. Typografie chatů je zpočátku trochu matoucí, ale má svůj účel (možný spoiler: pokud budete sledovat posloupnost chatů, možná stejně jako já přibližně v polovině odhalíte důležité vodítko). Jak už jsem zmiňovala v dřívějších recenzích, tvorbu Galbraitha / Rowlingové bych označila za "slow burn" detektivku, v níž se děj pomalu rozjíždí a oba vyšetřovatelé postupují opravdu detailně. V posledních několika dílech včetně tohoto by se tak dala označit i vznikající romantická linka mezi oběma hlavními protagonisty, jelikož stále respektují své přátelství a pracovní partnerství, ale oba dva si v sobě neustále řeší pocity k tomu druhému. Po takové době se to však už začíná opakovat - tak spolu sakra komunikujte a vyznejte si své city! Jinak je kniha opět velmi napínavá a čtivá, takže tu hromadu stránek zvládnete za pár dnů. Musím zde také vyzdvihnout práci překladatele Davida Petrů za originální překlady postav ze seriálu i přezdívek hráčů a skvěle vystižený on-line jazyk!
Opět doporučuji všem fanouškům krimi sérií s detailními postupy i se zaměřením na lidskou stránku a vztahy hlavních hrdinů!
Hodnocení: 4,5*
Tento komentář také najdete na mém bookstagramu @knihy_a_kava :)
Po posledním dílu, kdy jsem se od knihy jen velmi nerada odtrhávala mi ani u Srdce nevadila délka - spíš jsem si naopak libovala v tom, kolik stránek mk ještě zbývá. Jako většina lidí, jsem měla trochu problém s chatovacími stránkami, ale v průběhu knihy jsem si na ně zvykla a pak už se daly číst automaticky. Ač bylo téma podle mě velmi příhodné pro dnešní dobu, bohužel si myslím, že starší čtenáři, kteří doteď RG četli, budou asi s tímto dílem mít problém. Podezřelých bylo tentokrát opravdu hodně a ještě to trvalo, než se postupně sloučili s přezdívkami na sítích, což orientaci v příběhu docela komplikuje a je to za mě asi jediné mínus.
A vztah Cormorana s Robin? Se vlastně vyvíjí přesně tak, jak ho autorka od začátku plánuje a to se mi líbí. Že se nenechala strhnout (fandomem? ) a neudělala z nich pár hned ve druhém díle. Mě osobně jejich dějová linka velmi baví a těším se na Hrob. Ještě předtím si ovšem klasicky pustím seriál, který je podle mě velmi kvalitně zpracovaný a který si pouštím po každém přečteném díle
Každý další díl je delší, což by nevadilo, tento se mi ale četl hůř, zvlášť ty dlouhé diskuse moderátorů v chatech. Také je dost těžké se orientovat v postavách, když někdo působí pod více jmény resp. je v realitě někdo jiný než na síti. Vůbec se nepohybuju v prostředí, které je tu popisováno (hry, sociální sítě, twitter), a po přečtení jsem tomu ještě radši než dřív.
Spokojenost. Je vidět, že autorka má se světem plným termínů jako fake news, hoax, lajky na instagramu, stalking atd. atd., zkrátka že s tímhle světem různých sociálních sítí má svoje vlastní, asi ne až tak dobré zkušenosti. Potud tedy vše v pořádku. Kniha je napínavá, vztah mezi hlavními hrdiny se pomaličku, polehoučku vytváří, prostředí je atraktivní... Tak proč ne plné hodnocení? Vadily mi všechny ty dlouhé citáty na začátku kapitol, které děj nikam neposouvaly, takže jsem se ptala, proč to tam vlastně je. Je snad autorka placená podle počtu stránek?
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
vraždy záhady internet psychologické romány konflikty sociální sítě pátrání detektivové zfilmováno – TV seriál vyšetřováníJoanne Rowling také napsal(a)
| 2014 | Volání Kukačky |
| 2015 | Hedvábník |
| 2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
| 2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
| 2004 | Harry Potter a Fénixův řád |

76 %
93 %

Opět jako audiokniha, tentokrát v podání Martina Zahálky. Během víc jak 46 hodin poslechu jsem si na něj dokonale zvykla, jen bych měla připomínku k intonaci, s kterou podával Robin, přišla mi moc ukňouraná (ta intonace).
Další velká změna je v překladateli, sláva, konečně jsem se rozloučila (bez jakékoliv lítosti) se slovem "odtušil". I bez tohoto detailu na mě překlad působil velmi dobře, a že to muselo být náročné.
Věrohodnost internetového prostředí, kam nás autor/ka zavedl tentokrát, nedokážu fundovaně posoudit, neb jsem jen prostý a (snad) opatrný uživatel, ale je mi jasné že jeho/její osobní zkušenosti se spíš blíží k těm Ediiným. Zpočátku mě tyto osobně laděné konotace napadaly dost často, ale pak se to rozjelo a vnímala jsem už jen příběh přede mnou.
A co dodat k němu, tedy příběhu? Pro mě asi platí pravidlo, že čím delší, tím lepší (u HP teda neplatilo). Všechno se tak postupně děje a zamotává a odmotává, dramatičnost a napětí se postupně navyšují a na konci sotva dýchám.
Tož dobrá, jdu si to poslechnout znovu .(Druhý poslech rychlostí 1,25 a ukñouranost se skoro ztratila.)