Místa, kde jsem plakala

Místa, kde jsem plakala https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462793/bmid_mista-kde-jsem-plakala-pkz-462793.jpeg 4 125 36

Amelie se do Reese zamilovala až po uši. A myslela si, že on ji taky miluje. Ale teď jí začíná docházet, že opravdová láska by takhle bolet neměla. A tak jde po stopách jejich příběhu, navštěvuje všechna místa, kde kvůli němu plakala. Protože když přijde na kloub tomu, co bylo v jejich vztahu špatně, možná konečně zjistí, jak se z něj vzpamatovat? Další z pronikavých románů britské populární spisovatelky Holly Bourne, která nejen rozumí lidské duši, ale zdá se, že ji umí svými příběhy i léčit.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , #booklab
Originální název:

The Places I've Cried in Public , 2019


více info...

Přidat komentář

Boogi
17.03.2024 3 z 5

No... nebylo to zas až tak špatné. Popravdě zdálo se mi, že Amelie byla na svůj věk až moc naivní, protože některé momenty nedávají absolutně žádný smysl, když vezmu v potaz, že je jí tak 16-17. Taky se mi někdy zdála přehnaně přectilivělá, ale je pravda, že to, co jí Reese udělal se nemuselo snášet zrovna nejlíp. Kapitoly se mi zdály až moc dlouhé (40 stran?) a trochu se mi pletla přítomnost s minulostí. Ale jinak bych řekla, že je to pěkná knížka pro holky kolem 13-15, pro starší se mi to moc nezdá.

Market-k-a
15.01.2024 4 z 5

Příručka, jak zvládnout rozchod pro náctileté. Dospělé až zas tak nedojme zhroucení hlavní hrdinky po čtyřměsíčním vztahu :) Přesto dávám 4 hvězdičky, přidanou hodnotu pro cílovou skupinu to určitě má.


Kristy.Seb
05.04.2023 4 z 5

Nikdy nevíš, jestli nějaký konkrétní okamžik tvůj život zlepší, nebo ho roztrhá na kousky.

Žádná pravda nikdy není pevně daná. Její nepopiratelnost má datum trvanlivosti. To, co je pravda, se může změnit a transformovat, jak otáčíme stránky našeho života, jak se sami měníme a transformujeme, nevyhnutelně ztrácíme kontrolu nad tím, co se s námi děje a jaký to má dopad.

Člověk nikdy neví, jestli se ze šťastných vzpomínek nestanou vzpomínky smutné.

Dobré vzpomínky existují jen díky naivitě, že ještě spoustu věcí nevíme.

Bolest je zkrátka bolest. City se nedají ošálit, nedají se vypnout, i když máte dojem, že důvody, proč něco cítíte, jsou hloupé. Každý se občas trápí.

Když tě něco bolí, občas je to jediný způsob, jak s bolestí naložit - pokusit se ji pochopit. Všichni máme jizvy a šrámy, které si neustále nosíme s sebou.

Bolest nemůžeš zahnat silou vůle, odejde, až když je na to správná chvíle. Bolest je otravný host na večírku, většinou si dává hodně, hodně načas. A ty mezitím nemůžeš dělat nic, jen ji s sebou nosit, dokud nenastane chvíle ji vypustit do světa.

Občas když se k ním někdo nechová hezky a podrývá samou podstatu toho, kdo jsme, způsobí nám to trauma. To, že chceme být milováni, je přirozené - je to ta nejpřirozenější věc na světě. Takže když někoho milujeme a on nám ublíží, našemu mozku se to nelíbí. Náš mozek nemá rád trauma, nemá rád, když se necítí bezpečně, a tak si občas vytvoří nezdravé zkratky, kterými to trauma obejde a lstí nás přiměje si myslet, že je všechno v pořádku.

Zneužívání je..

Tak tenhle příběh byl hodně silný. Začátek vypadal jak klasický puberťácký příběh. Ale naprosto to dostálo jiný směr, než jsem si myslela. Drsný příběh.

Radějka
16.02.2023 5 z 5

Tento román je naprosto úžasný, obzvlášť důležitý pro lidi, kteří bojují s toxickým vztahem. Já také bojovala a stále bojuji a tato kniha mi dala pocit, že v tom nejsem sama.

Máca216
01.01.2023 1 z 5

Budu se vymykat hodnocení. Mě kniha nezaujala, četla se sice dobře, ale přišlo mi to jako příběh pro puberťačky a hlavní hrdinka mě rozčilovala svou naivitou.

Denika
27.12.2022 4 z 5

Amélie mě v některých okamžicích až vztekala - jak můžou být holky tak hloupé a nechat se sebou takhle zametat? A to se ani nechci bavit a množství těchto psychopatických sebestředných maniaků, kteří dělají z holek nesvéprávné idioty. Knížka nejde moc do hloubky, téma by se dalo zpracovat i důkladněji, nicméně mi přišly fajn např. pasáže, kde Amélie probírala svoje problémy s psycholožkou - zrovna tohle by pro někoho mohlo být užitečné a přínosné.

Tabby
18.12.2022 1 z 5

Tak já půjdu momentálně proti proudu. Ale mě kniha neoslovila.
Příběh byl vyprávěn, tak že mě vůbec nezaujal a přišlo mi to, jako pubertální projev nějaké hloupé holky, která sebou nechala zametat.
Na to že to bylo, tak závážné téma, které se nám autorka snažila podat, tak mě to nedostalo a bylo to podáno velmi plytce a bez emocí pro mě jako čtenářku.
Ale vidím, že si kniha své čtenáře našla, já se bohužel do toho řadit nemůžu. :)

bernadeta9876
22.10.2022 1 z 5

Napriek názvu a teda tomu, že sa dalo čakať, že sa to bude diať som sa nevedela preniesť cez ufňukanosť hlavnej hrdinky. Tieto Young adult knihy obchádzam a veru mi to len pripomenulo prečo. Oceňujem zvrat v polovici a o čo sa kniha snaží, ale na to by musela byť oveľa lepšie spracovaná ohľadom vykreslenia hlavnej postavy a vzťahov okolo nej - kamaráti, rodičia a Alfie. Väčšia hĺbka by príbehu neuškodila najmä pri tejto téme a možno by to som dala aj lepšie hodnotenie. Uznávam ale, že už nie som cieľová skupina pre koho je kniha určená. Vzhľadom na hodnotenie by som očakávala viac a nie vyšumenie do prázdna.

_Brunetka_
30.09.2022 5 z 5

Na rovinu… Před celým světem tady veřejně přiznávám, že čtení téhle knížky mě až fyzicky bolelo. Zároveň ale nemůžu být radši, že se mi zrovna ona dostala do rukou. Autorka má opravdu skvělý styl psaní, díky kterému budete hltat stránku za stránkou. Příběh mě pohltil už od samotné „předmluvy“, svět okolo jako by najednou přestal existovat. K postavám jsem si vytvořila opravdu silný vztah. Cítila jsem se, jako bych byla hlavní hrdinkou, což se mi asi nikdy ještě nestalo. Rozuměla jsem jí a soucítila s ní, nedokážu Amelii nic vyčíst. Reese jsem nenáviděla z celého svého srdce, protože ho vidím jako obyčejného psychopata, kterému nezáleží na ničem jiném kromě sebe. Alfie působil jako jeho úplná protiváha a ukradl si mé srdce. Proč tu ale o téhle knize chci hlavně básnit? Rozebírá neskutečně důležité téma – toxické vztahy. Často si sice ani nemusíme uvědomit, že jsme v nich uvízli, ale je to tak a tenhle kousek vás naprosto perfektně přinutí se nad touto tématikou zamyslet a utřídí vám myšlenky. Já sama jsem si tu vyznačila desítky pasáží, ke kterým se ještě určitě vrátím a k Místům jako celku taky. Musím taky říct, že tenhle příběh je velkou ždímačkou emocí, protože Holly Bourne do toho dala všechno a na oplátku dostala všechno ode mě. Slzy mi tekly ve větších přívalech než voda v Niagarských vodopádech. Konec byl geniální a já jsem za něj upřímně šťastná.

Knihomolka506
30.09.2022 5 z 5

" Všude na všech místech číhají vzpomínky."
Na začátek bych knihy autorky chtěla přirovnat ke knihám Kasie Westové. Obě autorky píšou hodně podobne a hlavně super vtipně s takovou nadsázkou, kterou pochopím i já.
Amelie teď žije jinde... ale takhle příběh nezačíná! Tak dobře. Na dřevěné věci, kterou často používají místní drbny odpočívá v zimě divka, a vzpomíná na časy, kdy se na několik let náhle zjevila jako duch v novém městě na nové škole ve třídě plné bláznivé sebranky a ještě výstřednějších kantorů,ale zároveň na den a události několika po sobě následujících týdnů. Nejen, že přišla o svého prvního kluka, ale nový kluk je přece tak přitažlivý. Omyl, kterého dodnes lituje.. Proto se vrací zpět o dva roky, aby přišla na to, co tohle připustilo.

Babkabylinkarka
25.07.2022 5 z 5

Narazila jsem na ni úplnou náhodou. A totálně mě dostala. Kdo to nezažil, věřte mi, že každý slovo je 100% pravda. Ano, přesně tak to je. Mně se to stalo v 45. Takže na věku fakt nezáleží. Absolutní bomba!

michaela5515
17.05.2022 5 z 5

Strašně těžká knížka, ale strašně dobrá! A taky smutná. Je mi líto každý holky, která přijde o sebe samu. V jakémkoliv věku.

Sarah11
17.01.2022 5 z 5

Hned, jak jsem se do knihy pustila, mi bylo jasné, že už mám letošního favorita.
Jedná se o velmi silný příběh o toxickém vztahu, fyzickém i psychickém násilí, manipulaci, citové závislosti, ale i o následném uvědomění a vyhledání pomoci psychologa, zároveň je to ale napsáno tak lehce, napínavě a poutavě, že nemůžete přestat otáčet stránky.
Tato kniha by určitě neměla zapadnout a s klidem by se mohla zařadit i do povinné četby. Myslím, že je důležitá bez ohledu na věk čtenáře.

hellena1523
04.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Velmi silný, skvěle vystavěný příběh, který mě pohltil od první stránky. Postava Amélie byla uvěřitelná a oproti jiným adolescentním postavám mi byla i sympatická. Rees byl skvěle zpracovaný coby manipulátor. Alfie mi byl sympatický jako kluk od vedle. Líbilo se mi, že kamarádky zůstaly kamarádkami, i přesto, že se k nim Ammy občas zachovala nefér, a daly jí druhou šanci. Přístup rodičů mi přišel ideální a taktéž dost uvěřitelný. Terapeutka mi připomínala mou vlastní, takže ji shledávám taky jako postavu skvěle zpracovanou.
Závěr jsem zprvu očekávala daleko tragičtější, nicméně mě mile překvapil.
Za mě obrovská spokojenost, o čemž svědčí i fakt, že jsem knihu, ačkoliv jsem pomalý čtenář, přečetla během jednoho dne.

Eliot30
16.12.2021 4 z 5

Velmi silné, velmi smutné. Nevím jestli bych to řadila do literatury pro mládež.

Simik16
13.12.2021 5 z 5

Kniha se zabývá tématem rozchodu, chováním ve vztahu, pláčem a tím co je a není láska. Hlavní hrdinka mi byla sympatická, příběh byl napsán velmi čtivě a některé úvahy, odstavce a věty mi přišly vyloženě moudré. Co na knize ale oceňuji nejvíce je její přesah do reálného života a doufám, že se dostane právě k těm dívkám, které takový příběh potřebují.

Některé komentáře zde odkazují na to, že hlavní hrdinka v knize moc brečela (jakože četli jste ten název? Asi se to dalo očekávat). Ale ano, máte pravdu. Každopádně jako čerstvě odkopnutý člověk musím říct, že po rozchodu, který nechcete a když toho člověka máte opravdu rádi, tak prostě brečíte. Je vám to líto, chcete ho zpátky (i když je to iracionální jako i v mém případě), hrozně moc to bolí a tak to velmi často nejde jinak ven, než pláčem. Proto mi to v knize nevadilo, protože to množství pláče bylo naprosto relevantní a pro mnohé z nás - ikdyž už nejsme v pubertě - reálné.

Lily-fairy
10.12.2021 5 z 5

Miluju Holly Bourne a téhle bych dala 1000 z 5, kdyby to bylo možné. Pro každou šestnáctku, co si prochazí rozchodem, povinná četba. Pro mě lepší než terapie.

Ellis231
12.11.2021 5 z 5

Kniha se mi dostala do rukou v době, kdy jsem se bohužel dokázala až příliš dobře vžít do pocitů hlavní hrdinky. Kdybych příběh četla jindy, dovedu si představit, že bych nevěřila počínání Amelie a považovala bych ji za hloupou, slabou a otravnou. Naopak díky mým osobním zkušenostem mě ale knížka hluboce zasáhla a pomohla mi překonat situaci, ve které jsem se sama nacházela, pomohla mi rozpoznat manipulátorství a toxicitu, která byla přítomná v mém vlastním životě a ukázala mi, že moje chování, které bylo natolik podobné Ameliininu, nebylo ubohé, jak jsem do té doby věřila, ale naprosto přirozené. Myslím, že autorka dokázala celou situaci popsat naprosto bravůrně, pro mě bude mít tato knížka vždy speciální místo a ráda si ji přečtu za nějaký čas znovu.

MichaellaRaz
11.11.2021 5 z 5

Moc pěkný příběh, který se čte sám v každém věku. Myslím, že si v něm každá dívka i žena najde něco z vlastních zkušeností. Dlouho se mi nestalo, že bych u knihy brečela jak želva. Palec rozhodně nahoru.

Vendulis
11.10.2021 3 z 5

Kniha se zabývá silným tématem a předává důležité poselství. Ale nemůžu dát vyšší hodnocení. Nedokázala jsem se sžít s hlavní postavou, možná to bylo i stylem, jakým byl příběh napsán. Prostě jsem se s příběhem nespojila tak, jak bych chtěla.
Ale i přesto je kniha důležitá, má svou hodnotu a každý by o ní měl vědět.

Štítky knihy

pro ženy anglické romány

Autorovy další knížky

Holly Bourne
britská, 1986
2020  79%Jsme všichni sněhové vločky?
2021  84%Místa, kde jsem plakala
2019  72%A jak se vám líbím teď?
2017  84%Už jsem normální?!?
2020  76%To se může stát jen ve filmu

Kniha Místa, kde jsem plakala je v

Právě čtených4x
Přečtených154x
Čtenářské výzvě30x
Doporučených16x
Knihotéce147x
Chystám se číst125x
Chci si koupit29x
dalších seznamech2x