Maki229 Maki229 komentáře u knih

☰ menu

Záhada zlaté štoly Záhada zlaté štoly Vlastimil Vondruška

Přečtení této "Záhady" jsem si zopakovala, protože jsem nedávno Jílové u Prahy navštívila a prošla si blízké okolí, vylezla na rozhlednu, podívala se do muzea a taky si dala kávu a zákusek v místní cukrárně na náměstí u věže. Ta se nachází v domě, kde bývala ve středověku rychta a vězení, tak nemusím oblíbencům Vondruškových knih vysvětlovat, jak jsem se tam dobře cítila a nasávala atmosféru dob minulých. Čtení i návštěvu Jílového doporučuji 5 hvězdami.

27.04.2024 5 z 5


Morový testament Morový testament Vlastimil Vondruška

Protože jsem tuto knížku nečetla poprvé, dovolila jsem si luxus číst ji po Záhadě zlaté štoly, na kterou navazuje. Obě knihy jsou samozřejmě uzavřené detektivní příběhy, ale tato začíná v momentě, kdy Oldřich z Chlumu, panoš Ota a velitel Diviš odjíždějí z Prahy po vyřešení případu ztráty královského zlata a postupně se do ní zase navrací z úplně jiných důvodů. To nebývá u pana Vondrušky obvyklé - každý případ má z jiného časového úseku a ani přibližně nejdou chronologicky po sobě. To však nám, jeho oblíbeným čtenářům nevadí a proto je to tady příjemná změna.

27.04.2024 5 z 5


Dáma a tučňáci Dáma a tučňáci Hazel Prior

Čtivý román o tom, jak se 86letá dáma vydala do Antarktidy a popudem jí k tomu byl přírodopisný seriál v televizi. V knížce také najdete hluboké lidské příběhy popsaných hrdinů, které návštěvě Antarktidy předcházely. A jako v každém životě je i tady láska.

23.04.2024 5 z 5


Vánoce na skotském hradě Vánoce na skotském hradě Donna Ashcroft

Mám ráda ženské romány. Ty se dají napsat dobře nebo nezajímavě. A tento je pěkně napsaný, rychle se čte a odsýpá. Chtěla jsem si ho přečíst stylově o vánocích, ale v knihovně byl žádaný a tak na mě vyšel až teď. No alespoň jsem si ho přečetla v době velkého ochlazení na 5°C po předchozích teplých dnech 20 - 25°C. Vyšlo mi čtení u popíjení horkého čaje, zasněžená skotská krajina, romantika, co chtít víc?

20.04.2024 5 z 5


Postel, hospoda, kostel Postel, hospoda, kostel Zbigniew Czendlik

Příjemný, nevtíravý, nenásilný rozhovor o víře, o lidech, o lásce, o práci faráře okořeněný humorem ukazuje na život jako takový a že hodně záleží na přístupu každého z nás, jak se postavíme k různým situacím, které nás potkají -
s úsměvem a poučením nebo s pláčem a vztekem.

16.04.2024 5 z 5


Jak vidím svět Jak vidím svět Albert Einstein

Albert Einstein se nám tu představuje svými úvahami o světě a o lidech jako člověk s hlubokým sociálním cítěním. Kniha je rozdělena do několika velkých kapitol a v té poslední jsou vědecké teorie včetně proslulé teorie relativity. Tato část byla pro mě už na čtení náročnější, přesto jsem i zde leccos pochopila :-)
Celkově je to zajímavý a lidský pohled na člověka, o němž si nepoučeni můžeme myslet, že měl v hlavě pouze fyzikální vzorečky.

16.04.2024 4 z 5


Noční vlak do Lisabonu Noční vlak do Lisabonu Pascal Mercier (p)

Velice zajímavý popis života. Pokud bych napsala, že je o tom, jak jednoho dne profesor změní život a obrátí si ho celý naruby, bylo by to velké zjednodušení. Témat o životě je tu více a rozhodně stojí za přečtení. Dozvěděla jsem se i něco z historie Portugalska, tato země je pro mě dost neznámá. Chvílemi se mi kniha četla rychle a místy zase pomalu. Příběh je hodně našlapaný informacemi i postavami.

16.04.2024 4 z 5


Na kuchyňské frontě Na kuchyňské frontě Jennifer Ryan

Za mě letos nejlepší kniha, kterou jsem četla. Dovídáme se, jak si běžné ženy musely poradit za II. světové války a navzdory všemu žít "obyčejný" život, starat se o děti a sehnat potraviny na lístky i bez nich, jak se dalo. Kromě toho všeho je to bezva ženský román, mimo jiné i o kuchařské soutěži. A já mám ráda dobré konce. Doporučuji všem, jsou tu lásky, přátelství a to vše čtivě naservírováno.

16.04.2024 5 z 5


Jak jsme se nedali aneb Kapitoly z dějin národního úpění Jak jsme se nedali aneb Kapitoly z dějin národního úpění Zdeněk Šmíd

Pěkně se to četlo. Shrnutí od úsvitu našich dějin po 18.století - stručné formou krátkých kapitol. Líbí se mi, jak pan Šmíd boří historické mýty nastřádané za posledních 150 let. Už v úvodu upozorní, že on taky nemá patent na pravdu. Souhlasím s ním, že je dobré podívat se na ledacos z druhé strany a v dnešní době se dá v historických pramenech hodně faktických údajů dohledat. Je známá pravda, že dějiny psali vítězové a tak nic není stoprocentní, snad alespoň doložené počty - lidí živých, zemřelých a letopočty - co se zapsalo do místních kronik.
Rozhodně jsem se u knihy pobavila, někdy i nahlas zasmála a snad se i něco dověděla.
Knihu doporučuji všem, kteří se o naši historii zajímají a alespoň něco málo už vědí, aby neměli z těchto střípků informací chaos v hlavě.

07.04.2024 5 z 5


Deník farářky Deník farářky Martina Viktorie Kopecká

Martinu Viktorii Kopeckou mám ráda. Vyzařuje z ní radost a pohoda. Dle mého mínění může oslovit nejen věřící, ale i toho, kdo je ochoten zamyslet se nad životem vůbec - témata k zamyšlení, ale i běžný každodenní cvrkot. Každý si zde může najít myšlenku, poznámku i víru k povzbuzení.
Líbí se mi i formát knihy se zaoblenými rohy.

05.04.2024 5 z 5


Hanýžka a Martínek Hanýžka a Martínek Jindřich Šimon Baar

Milé povídání o životě a lidových tradicích v šumavské vesničce Klenčí na začátku 19.století. Jsou to především příběhy očima dětí Hanýžky, Martínka a dalších. I zde jsem si našla poutavé osudy dospělých, a proto si myslím, že je to vhodná četba i pro ně. Naopak možná ne všechny děti osloví, ale můžou k ní později dospět.
Chci se také pouštět do našich klasiků, určitě si přečtu další knihy J.Š. Baara, ale usoudila jsem, že na to půjdu zvolna, tak proto jako první Hanýžka a Martínek.

21.03.2024 5 z 5


Emma Emma Charlotte Brontë

I když je kniha napsána před 170 lety, je pro mě lehce čtivá. Líbí se mi příběh a charaktery jednotlivých postav jsou dobře vykresleny, sympatické jsou mi ty citlivé z nich. Mírná detektivní zápletka dodá všemu nádech tajemna.

21.03.2024 5 z 5


Krámek se starožitnostmi Krámek se starožitnostmi Paula Brackston

Osu dvou časových rovin mám ráda. Tady to šlo pozvolna, ne hned od prvních stran a to se mi líbilo. Současná linka mě vtáhla do děje a užívala jsem si ji. Po propojení s minulostí jsem se bavila nadále. Krámek se starožitnostmi ve staré dobré Anglii v malém městečku s historií je dost dobrá kulisa. Možná na mě byl konec trochu urychlený, proto 4/5. Vím už, že je další díl a tak se třeba dočkám.
Doporučuji všem, kteří mají rádi historické romány okořeněné romantikou a dobrodružstvím.

12.03.2024 4 z 5


Návrat Keltů Návrat Keltů Martha Sills-Fuchs

Zajímají mě staré národy, které žily na našem území a Keltové patří k těm, co zanechali významné stopy, které se propisují až do dneška. Byli nejen skvělí válečníci, jak se dovídáme z popisů Římanů, ale především výborní pozorovatelé přírody a všemožných jevů s tím souvisejících, včetně noční oblohy a pohybu hvězd na ní. Kniha, více než samotným popisem Keltů, se zabývá lidovými zvyky, které se praktikují stovky (tisíce) let a už dávno neznáme prvotní popud jejich vzniku. Proto jsem ráda, že jsem tady našla vysvětlení alespoň některých obyčejů a taky informace o bylinkách, které sama ráda sbírám.
A to už vůbec nemluvím o zvěrokruhu a "velkém slunečním roku" - tam je to teprve látka neprobádaná pro většinu z nás.

07.03.2024 5 z 5


Jako hvězdy v temné noci Jako hvězdy v temné noci Jojo Moyes

Miluju koně i knihy. Už z podstaty to je knížka, kterou nemůžu minout. A když se k tomu ještě připojí dobrý příběh, vyjde z toho dost hodin příjemně stráveného času. Hlavní hrdinky - knihovnice v sedle jsem si oblíbila všechny. Každá je jiná a když jde o dobrou věc, vytvoří sehraný tým. Navzájem si pomáhají v práci a povzbuzují se v osobním životě. Je to román o drsném životě 30.let 20.století v Kentucky a především o opravdovém a upřímném přátelství, které pomůže překonat všechny nesnáze.

07.03.2024 5 z 5


Olomoucký bestiář Olomoucký bestiář Vlastimil Vondruška

Detektivky s Oldřichem z Chlumu čtu ráda. Tuto jsem si navíc užívala s přesným místopisem. Moravský kras máme prakticky za humny a všechna popisovaná místa mám důvěrně prochozená - Holštejn, Šošůvku, Macochu i třeba ves Vavřinec a zbytky zříceniny hradu Blansegg. Panoš Ota vystupuje jako pravý rytíř se vším všudy a zde se rovněž vyznamenal a pochlapil i písař Wolfgang. Zaštiťuje to a nakonec moudře vyřeší Oldřich a vše je jak má být.

07.03.2024 5 z 5


O mé rodině a jiné zvířeně O mé rodině a jiné zvířeně Gerald Durrell

Sympaticky s nadhledem a humorem čtivě popisuje autor zážitky z dětství s maminkou, dvěma bratry a sestrou na ostrově Korfu. Chvílemi děj plyne rychleji a někdy nám zase pěkně popisuje přírodu, zvířata a moře. Obě polohy se mi líbí. Ta s lidmi navíc ukazuje, jak žili místní starousedlíci před 100 lety. Ta se zvířaty zase, co všechno lze doma chovat.
Rozhodně stojí za přečtení a já už se těším na některou z dalších Durrellových knih.

07.03.2024 5 z 5


Sedlák pod Milešovkou Sedlák pod Milešovkou Daniel Pitek

Rozhovory s panem Pitkem už sleduji několik let a jeho náhled na svět a především na zemědělství, je mi blízký. Je vidět, že když je dobrá vůle a ochotní lidé, jde to. S velkým nasazením, s fůrou práce a nekonečným bojem s legislativou a úředníky, přesto se občas něco povede. Nelíbí se mi totiž, když někteří předem řeknou, že to nemá cenu, že stejně nic nezmůžou a že už je příroda zničená. Poničená je opravdu dost, ale není vše ztraceno. To se nám v této knize snaží přiblížit a ukazují možnosti a cesty jak z toho ven. Rozhodně jsem pro zrušení, respektive postupnému zmenšování " širých lánů", pro vysazování stromů a další smysluplné počiny. Líbí se mi i myšlenka, že každý z nás může něco udělat. My, kteří nemáme vlastní půdu ani zahradu, můžeme alespoň nakupovat na farmářských trzích, a tak podpořit menší zemědělce. Čím bude více lidí, kteří smysluplně hospodaří, tím se naší zemi lépe povede.

07.03.2024 5 z 5


Prázdniny za milión Prázdniny za milión Eduard Kirchberger

Pěkný návrat do dětství. Dobrodružství s partou kluků a 2 dívek jsem si užívala.
Podobné knihy jsem náruživě četla celé dětství. Tuto jsem objevila v naší knihobudce a předčila moje očekávání. Léto, prázdniny, loď na jezeře a navrch opravdová detektivní zápletka. Za mě spokojenost.

15.02.2024 5 z 5


Luk královny Dorotky Luk královny Dorotky Vladislav Vančura

S češtinou umí Vančura zacházet jak se patří, s láskou, citem, dobře se mi to čte. Občas jsem se u těchto povídek i pousmála, bavily mě.
Úplně však s jeho rytmem psaní příběhů v této knize nesouzním a není to proto, že psal před 100 lety, někteří spisovatelé o 50 až 100 let starší mi jednoduše kápnou do noty lépe. Proto jen 3 hvězdy

15.02.2024 3 z 5