Sedlák pod Milešovkou

Sedlák pod Milešovkou https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510354/sedlak-pod-milesovkou2UcIbE-r44-.jpg 4 17 5

Jak se po roce 1989 změnil český venkov a kterým výzvám čelíme v souvislosti s vysychající krajinou? Nejen o těchto otázkách přemítá Daniel Pitek, soukromý zemědělec, lesník, aktivista a autor nesmírně populárního blogu. Kvalita půdy, ochrana vodních zdrojů, klimatické změny, stav českých lesů, dostupnost potravin – to vše jsou témata, která jsou aktuálnější než kdy dřív. Pokud chcete skutečně pochopit zákonitosti přírody i moderního zemědělství, máte nyní jedinečnou příležitost.... celý text

Přidat komentář

Maki229
07.03.2024 5 z 5

Rozhovory s panem Pitkem už sleduji několik let a jeho náhled na svět a především na zemědělství, je mi blízký. Je vidět, že když je dobrá vůle a ochotní lidé, jde to. S velkým nasazením, s fůrou práce a nekonečným bojem s legislativou a úředníky, přesto se občas něco povede. Nelíbí se mi totiž, když někteří předem řeknou, že to nemá cenu, že stejně nic nezmůžou a že už je příroda zničená. Poničená je opravdu dost, ale není vše ztraceno. To se nám v této knize snaží přiblížit a ukazují možnosti a cesty jak z toho ven. Rozhodně jsem pro zrušení, respektive postupnému zmenšování " širých lánů", pro vysazování stromů a další smysluplné počiny. Líbí se mi i myšlenka, že každý z nás může něco udělat. My, kteří nemáme vlastní půdu ani zahradu, můžeme alespoň nakupovat na farmářských trzích, a tak podpořit menší zemědělce. Čím bude více lidí, kteří smysluplně hospodaří, tím se naší zemi lépe povede.

V_M
09.01.2024 5 z 5

Skvělé a čtivé repetitorium poznatků především o zemědělském a lesnickém hospodaření, které je vůči přírodě šetrné a nedecimuje naši krajinu.

Výhodou je jednak živý jazyk: občas má člověk pocit, jako by s Danielem Pitkem seděl někde na zápraží statku u piva, hleděl na Milešovku a louky a sady pod ní – a sedlák mu o tom všem zasvěceně, ale přátelsky vyprávěl. A jednak a zejména vzácné propojení perspektivy praktika-hospodáře a člověka, jemuž leží na srdci pestrá biodiverzita naší přírody a ekologická udržitelnost veškerých lidských zásahů do krajiny.

A – chtělo by se dodat – člověka společensky nelhostejného, občansky angažovaného, člověk překypujícího energií, se zájmem o celou řadu oborů a oblastí lidského konání, ale i pozoruhodnou rodinnou a osobnostní minulostí, kdy mj. lesničil ve Středohoří a na Šumavě, dělal řidiče u cirkusu, snil o životě v kanadských lesích, učil se kapitalismu v Bavorsku, rozjel úspěšnou firmu na sádrokartony...

Řada probíraných témat je mi blízká a leccos už jsem o nich četl, ale kniha je, jak naznačeno výše, užitečná i jako zopakování. A pak hlavně díky tomu, že zapojuje tu praktickou dimenzi. Petr Havel, který rozhovor vedl, ji doplnil o kontextové informace v šedivých rámečcích. Vůči nim směřuji drobnou výtku, že občas souvisí s předmětem rozhovoru jen velmi volně nebo skoro vůbec. Navíc mají občas ambici podat ve zkratce něco, co nejde (resp. nějak jde, ale nemá to valnou výpovědní hodnotu) – kupř. charakterizovat České středohoří nebo chráněná území v ČR jako celek (čísla samotná bez příměrů a srovnávání málokomu něco řeknou). Jiné jsou ovšem užitečné a přínosné: zaujal mě třeba ten o hodnotě stromů. Fotografické přílohy, zdařilé i zajímavé, by měly být barevné, na rozdíl od jiných rozhovorových svazků na nich převážně není jen zpovídaný někde doma u stolu nebo beztak černobílé snímky z rodinného archivu, ale záběry z přírody, se zvířaty, louky a tůně či aktivní rolnická činnost. V černobílé podobě to je nevýrazné a efekt je velmi oslaben. To ale není vina autorů, nýbrž nakladatele. No a pak škoda několika překlepů. Ale těm je v dnešním zběsilém vydavatelském provozu těžké se vyhnout, takže se bohužel staly bezmála pravidlem.

Kniha v každém případě doporučeníhodná. Kéž by se stala povinnou četbou na zemědělských a lesnických středních školách, ČZU a MENDELU.


Chesterton
08.11.2023 5 z 5

Spíš jsem ji prolistovala než pročetla, (pečlivě jsem louskala jen o lese, vodě, dětství i mládí a další části, co mě bytostně zajímají) ale kéž by víc chlapů, co se točí v praxi kolem přírody, mělo podobný styl přemýšlení a zkušeností v souvislostech . . . a naslouchali jim i politické špičky . . .
Pokud ne, jsme na pomalé a 'pohodlné' cestě do pekla na zemi . . .

Niamh15
19.08.2023 4 z 5

Jedinou výtku mám k rámečkům "Souvislosti" - oproti názvu totiž mnohé souvislosti neuváděly; nejvíc do očí bijící je patrně ten s průmyslovými velkochovy a vypouštěním metanu. Pro neznalé může působit skoro až jako obhajoba velkochovů, které neprodukují tolik metanu, kolik se dřív uvádělo... jenže ani slovem nezmiňuje obrovský problém, který je k velkochovům přidružen - pěstování krmné sóji. A stačilo by se jen opravdu krátce zmínit...
Až na toto opravdu skvělá, důležitá kniha plná tolik potřebného kontextu a zdravého rozumu.

Jordanka9
07.03.2023 5 z 5

Kniha je psaná formou rozhovorů novináře Petra Havla se známým soukromým zemědělcem Danielem Pitekem. Pokud vás zajímá problematika trvale udržitelného hospodaření, stavu českých lesů, zadržování vody v krajině, ochrana kvality půdy a zdrojů vody, jak v praxi reagovat na klimatické změny, je to kniha pro vás. Nikdo vám lépe neodpoví než tento sedlák, lesník a ochrance přírody s vice než 30 letými zkušenostmi. Povídání dvou profesionálů rozhodně zaujme a poučí..

Štítky knihy

zemědělství sedláci

Autoři knihy

Daniel Pitek
česká, 1966
Petr Havel
česká, 1956

Kniha Sedlák pod Milešovkou je v

Právě čtených2x
Přečtených20x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst14x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x