Dáma a tučňáci

Dáma a tučňáci https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506223/bmid_dama-a-tucnaci-bc3-506223.jpg 4 76 32

Veronica McCreedyová žije ve velkém sídle u moře. Miluje šálek čaje Darjeeling a sledování dokumentů o divoké přírodě. Nikdy ji neuvidíte bez rubínově červené rtěnky. I když v poslední době vidí Veroniku málokdo, protože ve svých 85 letech tráví většinu času o samotě. Veronika nemá rodinu ani přátele. Tedy alespoň o nich neví... A tak netuší, komu jednou zanechá svůj značný majetek. Ale dnes... dnes Veronika učiní rozhodnutí, které to všechno změní. Pořad o tučňácích, na jejichž záchranu jsou potřeba finance, obrátí Veroničin život vzhůru nohama. Vydá se na Antarktidu a objeví v sobě silnou náklonnost nejen k tučňákům, pozná totiž svého vnuka Patricka, pro nějž je nečekané setkání s bohatou babičkou doslova šok. A život se úplně změní i třem výzkumníkům žijícím na ostrově Locket Island, kteří se musejí s tvrdohlavou dámou naučit žít.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: ekniha , Beta-Dobrovský
Originální název:

How the Penguins Saved Veronica , 2020


více info...

Přidat komentář

Maki229
23.04.2024 5 z 5

Čtivý román o tom, jak se 86letá dáma vydala do Antarktidy a popudem jí k tomu byl přírodopisný seriál v televizi. V knížce také najdete hluboké lidské příběhy popsaných hrdinů, které návštěvě Antarktidy předcházely. A jako v každém životě je i tady láska.

Martule44
16.04.2024 5 z 5

Čtení této knihy bylo velice zábavné, byť se mezi řádky vzpomnělo i na nelehké chvíle, které provázeli život svérázné Veronicy. Bavilo mě číst o svéhlavé, staré dámě, která svou cestou za tučňáky obrátila život vzhůru nohama lidem kolem sebe a doslova se mi před očima odehrávalo několik úsměvných, barvitě vylíčených scén,... jako bych tam byla s nimi :-)
Veronica byla jakýmsi životabudičem a odvaha, podniknout dalekou cestu v jejím věku, obdivuhodná!
Báječné čtení...


marieke
27.02.2024 5 z 5

Sice je teprve únor, ale už teď řadím mezi nejhezčí knížky, které jsem letos přečetla. Obě dějové linie jak s tučňáky na Arktidě tak těžký osud hlavní hrdinky za druhé světové války v Británii (díky tomu i čtenář zjistí, proč navenek působí stará paní nejprve tak chladně) mě chytly za srdce. Opravdu moc pěkný příběh s laskavým humorem i hlubokým smutkem.

Littlemonday
15.02.2024 4 z 5

Příběh chladné Veronicy nám ukazuje mrzutou seniorku, která chce mít vše podle svého, je necitelná a za své peníze si koupí co potřebuje, především dobrý čaj a sušenky.
Jediný člověk, kterého má, je její služebná Eileen, nemá ani rodinu ani přátele. Jelikož je velmi bohatá, rozhoduje se, co s penězi po její smrti.
Zjistí, že má vnuka, ale po nešťastném seznámení by raději ani neměla, takže považuje za velmi dobré znamení, když jí v televizi učaruje pořad o tučňácích na Antarktidě.

Musím říct, že jsem se malinko bála, aby pro mě kniha nebyla nezajímavá, ale opak byl pravdou! Veryin chlad a odstup mě často velmi bavil, seniorka to byla rozhodně rázná.

Zároveň jsem se pročetla k minulosti, pravdě a jen jsem zírala, co všechno Veronica musela zvládnout. Zatlačila jsem dokonce pár slz.

Vnuk Patrick je tak trošku týpek, hůř už v očích své babičky vypadat nemohl, každopádně to rozhodně není zlý člověk.

Pokud si chcete přečíst odpočinkový román, při kterém se budete usmívat, dojímat a dozvíte se něco málo o tučňácích, hurá do toho! Neuvěřitelně jsem u knihy vypnula a relaxovala, žádné extra náročné čtení.

4/5

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a FB: LittleMonday - Rádi čteme

Kenan
20.01.2024 5 z 5

Veronica, 85letá bohatá dáma, která nemá žádnou rodinu, se rozhodne udělat ve svém životě něco smysluplného. Vydává se na výzkumnou stanici na Antarktidu za tučňáky. Zjistí také, že na světě není úplně sama. Podaří se jí vypátrat, že má vnuka, o kterém neměla tušení. Na Antarktidě svéráznou Veronicu nevítají s otevřenou náručí, ale nakonec k sobě nacházejí cestu a Veronica se rozhodne věnovat své jmění výzkumu těžce zkoušených a jí oblíbených tučňáků. Moc milý příběh, plný informací o tučňácích, souznění s přírodou a myšlenek k zamyšlení o tom, jak lidé planetě a všem, kteří na ní žijí neprospívají.

Pengi
04.12.2023 3 z 5

dej predvidatelny, zarazi me hodnoceni, ze je tam spousta informaci o tucnacich, nepřišlo mi, proste základy, ale je to mile pohodové čtení na odpoledne

capar
28.09.2023 3 z 5

Nevím proč jsem čekala knihu, kde se se budu jen smát a smát...ale ona je to krásná kniha o vzájemném nalezení se a nalezení sebe...a jak víme, velké bolesti z dětství a dospívání prostě chtě nechtě se na nás podepisuje klidně až do 86 let...pěkný příběh...

soukroma
09.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Zaujalo a líbilo: začátek parádní, šestaosmdesátiletá svérázná bohatá osamělá Skotka se zamilovala do tučňáků a hodlá jim věnovat své dědictví. Ale to se na ně musí nejdřív jet podívat na Jižní Shetlandy, aby pořádně viděla, co pro ně výzkumníci mohou na místě udělat. A zamiluje se do nich naživo doopravdy. Nicméně je také objeven pokrevní dědic a odhaluje se celá minulost hlavní hrdinky, za války, mladistvá matka, dítě odebráno k adopci. Dospělý vnuk je ale na světě a tučňáci nakonec učarují i jemu, i když srdce ztratí v první řadě pro jednu zapálenou výzkumnici. Druhá půle přináší stále víc romantiky, moralizování, sentimentu (malý sirotek Pip) a nakonec sluníčkové finále. I přesto hodnotím na 90%.
Tučňáků prostě není nikdy dost...

Jiitush
26.08.2023 4 z 5

Pěkný odpočinkový příběh, který mně - jako milovníkovi tučňáků - nemohl utéct. Plný počet hvězd nedávám kvůli uvěřitelnosti. Četla jsem ho v létě, když byly venku třicítky a pasáže o tučňácích a Antarktidě mě alespoň trochu ochladily :D

Markushka
20.07.2023 3 z 5

Odpočinková příjemná kniha. Předvídatelný děj vyvažuje množství informací o tučňácích. Přečteno s velkou chutí.

Kkaterininka
18.05.2023 4 z 5

Tohle bylo velice necekane a milé překvapení :) Knihu jsem si jen tak vzala v knihovně domů z novinek. Přišlo mi, že to bude buď super oddechovka nebo hloupost už podle obalu. Naštěstí první varianta byla správná. Kniha se četla sama. Prostřední část byla snad nejlepší, kde se hlavní hrdinka vrací do svého období dospívání, ale trochu z jiného úhlu. Prozrazovat více nebudu :) Zápisy z blogu na mě působí i jako na markeťáka s důrazem vše zveřejňovat trochu rušivě, ale to at si už každý rozhodne sám :) Dávám 5,5 hvězdiček ze 6 :)

Ma-Kli
26.04.2023 3 z 5

Četlo se celkem fajn, ale mně osobně moc neladilo dohromady zkoumání tučňáků s druhou světovou válkou. Příběhy Veroniky i Patricka jsou zajímavé, ale každý zvlášť, nevím proč, ale spolu to moc nefungovalo. Navíc mi ta Veroničina cesta přišla dost těžko uvěřitelná a příspěvky z blogu jsou rušivé. Kniha na mě celkově působila jako taková milá a povrchní pohádka, která ale obsahuje nějaké pěkné myšlenky a po přečtení zanechá příjemný pocit.

Danago
15.04.2023 5 z 5

Velice krásná knížka. Pro mě to bylo ohromné překvapení. Velice milý a laskavý příběh s náznakem humoru, ale já jsem se nějak zvlášť nesmála , ale o to tady vůbec nejde.
Antarktida a tučňáci jsou zde velmi krásně vykresleni. Tato knížka se opravdu povedla. A neskutečně mě chytla za srdce.

bookcase
06.04.2023 5 z 5

Tohle bylo úžasné, čtení podle mého gusta. Sedlo mi to, tučňáček Pip milý bonus :)

SBH
01.04.2023 3 z 5

(SPOILER) Vůči této knize nemám mnoho výhrad, obvyklí podezřelí mají tentokrát skálopevné alibi, postavy nejsou ploché, děj má smysl, dialogy nejsou křečovité, popisy mě příjemně vtáhly do prostředí. Dokonce i námět a zápletka mi připadaly atraktivní a oboje bylo zpracováno dobře a zábavně.
Bohužel mi však byl strašně protivný charakter hlavní hrdinky. Nesnesitelná, arogantní, snobská, sobecká stará bába. Najde svého vnuka, a to je sice velice sympatický muž, ale pro změnu totální nýmand. Do poloviny byly tyto dva problémy tak klíčové, že jsem se vůbec nedokázala začíst a knihu otevírala spíš z povinnosti. Nejhorší je, že i Veroničino pubertální já bylo hrozné nezodpovědné, marnivé, povrchní a ovšem, sobecké. Navíc skutečné deníkové zápisy nikdy nevypadají takto, chtěla bych vidět školačku, která píše přímou řeč. Kruté rány osudu Veroniku pronásledovaly, ovšem z poloviny si za ně mohla sama, a navíc se s nimi vyrovnala opět pro mě nesympatickým způsobem.
Přesun děje do Antarktidy výrazně zvýšil zábavnost a druhou půli jsem už zvládla za jedno odpoledne. Obě postavy prošly zajímavým vývojem a konec se mi vyloženě líbil. Ovšem nad epilogem jsem si už zase rvala vlasy. Ano, vysoce pravděpodobně by se události odehrály právě takhle, ale autorka mě mohla ušetřit. Tím pádem mi začal být protivný i úžasný Giovanni. BTW to ho nenapadlo, jestli třeba Veronica neotěhotněla? Ale proč by to zjišťoval, když má maminku, která za něj všechno zařídí, že.
S postavami jsem se neztotožnila a ke knize se víckrát nevrátím. Takže za tři.

aktijnov
29.03.2023 5 z 5

Trochu sentimentální, ale krásný příběh s "vyšším" posláním.

Terrez93
28.03.2023 5 z 5

Při prvních stránkách jsem si říkala, že to asi nebude můj šálek kávy, ale jsem ráda, že jsem vydržela a knížku dočetla. Knížka je psaná ze dvou pohledů staré paní Veronicy a jejího vnuka Patrika, kterého našla po x letech.
Nejdojemnější pro mě bylo čtení ve Veroničiných denících, to dodalo knížce úplně jiný rozměr a začalo mě to hrozně bavit.
Ač nejsem milovníkem zimy, tak příběhy tučňáků byly krásný a člověk měl hned chuť se tam vydat a vidět to na vlastní oči.

intelektuálka
25.03.2023 4 z 5

Pěkný motivační příběh o jedné staré dámě , která přes životní ztráty nachází sílu dál pokračovat a obohatit svůj svět o poznání světa tučňáků ....

Vydá se na cestu na Antarktidu - a netuší, jak pro ni toto dobrodružství bude přínosem....

Je to o hledání sama sebe, o mezilidských vztazích a vztahu k přírodě ....

.... život má nespočet kouzel .... přináší bolest a spoustu problémů .... ale zrovna když to chcete vzdát, nadělí vám něco úžasného ....

Samozřejmě jsem té svéhlavé Veronice držela palce - a ráda si přečtu další knihu ....

markej
23.03.2023 4 z 5

Šestaosmdesátiletá milionářka Veronica žije ve Skotsku ve svém honosném sídle, ale šťastná není. Po mnoha letech se rozhodne vyhledat svého nyní už dospělého vnuka Patricka, s nímž si ale na první pohled moc do oka nepadnou, a na základě dokumentárního seriálu o tučňácích si umane, že zajede na Antarktidu a vědce zkoumající tučňáky finančně podpoří.

Knížka Dáma a tučňáci nabízí celkem milé, dost předvídatelné čtení, které pro mě bylo v určitých momentech až naivně pohádkové Proto nedávám plný počet hvězd, nicméně pokračování už jsem si pořídila a nechám si ho na dobu, kdy budu chtít číst nějakou naprosto nenáročnou oddychovku

Hodnocení: 4* z 5*

Arkagas
26.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Veronice je 86, na účtě jí leží miliony a žije sama v obrovském domě, kam ji chodí vypomáhat služebná. Na světě má ale ještě jednoho příbuzného - vnuka Patricka, kterého se rozhodne poznat na základě toho, že nemá komu převést dědictví. Jejich setkání ale není ideální. Patrick je zrovna po rozchodu s přítelkyní, na okně si pěstuje dvě rostliny marihuany - Hulíka a Huláka a jeho byt připomíná spíše doupě bezdomovce, než bydlení vcelku slušného chlapa. A Veronica si samozřejmě nemůže na návštěvu vybrat lepší dobu...Zklamaná se vrací do svého domu a když ji v televizi zaujmou dokumenty o tučňácích, je pevně rozhodnuta, že celé své dědictví daruje na jejich výzkum. Nejdřív chce ale onen výzkum na Antarktidě vidět na vlastní oči... A protože peníze řeší mnoho problémů, i přes nevoli výzkumníků tu Veronika nakonec tráví mnoho dní... Paličatého člověka ale nezměníte a tak asi nikoho nepřekvapí, že Veronica pozná sněhovou bouři na vlastní tělo a když má na mále, přicestuje za ní její odepsaný vnuk. Ten ještě před jejím odjezdem obdržel její deníky z mládí, díky kterým pochopil, že jeho babička není zlý, ale životem zmlácený člověk. Román o lidskosti, lásce, odhodlání, ale samozřejmě také tučňácích v hlavní roli, o jejich výzkumu a o tom, jak žijí lidé, kteří s nimi pracují. 
Pro milovníka tučňáků jako jsem já byla tahle knížka povinnost. A ano, při mnoha scénách slzičky v očích byly. Díky doslovu jsem navíc důkladně prozkoumala možnost adopce tučňáka. 
Moje hodnocení: 10/10