Noční vlak do Lisabonu

Noční vlak do Lisabonu https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59396/bmid_nocni-vlak-do-lisabo-59396.jpg 4 348 83

Hrdina románu Raimund Gregorius je profesorem starých jazyků na gymnáziu v Bernu. Starší pán se svými návyky a zaběhlými rituály, od kterého nikdo nečeká, že by mohl svůj život ještě nějak změnit. Jednoho rána se však na mostě setká s tajuplnou ženou, jež stojí na zábradlí a trhá na malé kousíčky do řeky jakýsi dopis… žena je pro celý příběh zdánlivě nedůležitá, ale díky ní vše začíná – ve chvíli, kdy na profesorovu zvědavou otázku, jaká že je její rodná řeč, odpoví portugues.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Filozofie

Vydáno: , Plus
Originální název:

Nachtzug nach Lissabon , 2004


více info...

Misas1
Misas1
13.02.2024 5 z 5

Skvělá kniha. Krásně vystavený příběh.

iridius9373
iridius9373
20.11.2022 3 z 5

Pro někoho, kdo skrytě touží vybočit ze zajetých kolejí a najít své odvážnější já to bude asi supr knížka. Některé úvahy v ní jsou obohacující. Ale pro někoho kdo se cest na slepo nebojí to zas takové terno není... Mám raději více snové putování s Ajvazem (Města, Cesta na jih.)


SCP
SCP
18.10.2022

Až posedlost člověkem, který miloval slova, hledání odpovědí a změna. Kniha je protknuta láskou k Lisabonu. Jestli jste ji ztratili, pomůže vám k ní najít cestu.

Gargantua
Gargantua
20.08.2022 3 z 5

Do Lisabonu je škoda cestovať nočným vlakom, lebo človek toho potom veľa neuvidí a je nútený skladať mozaiku obrazov a myšlienok z toho, čo už iní povedali lepšie a najmä hlbšie.

Teraka
Teraka
27.01.2022 4 z 5

Mám chuť koupit letenky do Říma. Vykašlat se na stereotyp, který mne táhne k zemi a jít hledat své mladší, svobodnější já, které nosilo klouboky, které nikdo nekupoval, sukně po kotníky, ve kterých se nedalo pořádně chodit a psalo básně, které nikdo nečetl.,, Náš život, to jsou prchavé útvary z navátého písku, vytvořené nárazem větru a zničené tím příštím. Útvary z marnosti rozfoukané dřív, než se pořádně vytvořily. ''

debreno
debreno
10.08.2021 3 z 5

Je tam veľmi veľa dobrých myšlienok stratených v nekonečne zbytočných omáčkach. Kniha by mohla byť pokojne minimálne o polovicu kratšia. To ja osobne až za taký problém nepovažujem, avšak nemohol som sa ubrániť pocitu, že z knihy srší autorova samoľúbosť. O mnohých myšlienkach sa vyjadruje ako extrémne prelomových, ktoré sú schopné paralyzovať celú poslucháreň v kombinácii šokovania a obdivu. Nebolo by neuveriteľné, keby tak pôsobili na "historické" postavy knihy, ale že tak pôsobia aj o niekoľko desaťročí na Mundusa, to už je ťažko uveriteľné. Najhoršie sa čítajú dialógy, čo je obrovský paradox. Sám obľubujem "plnotučnú" autorskú reč, bohužiaľ, pri dialógoch si neustále hovorím "ale takto nikto nikdy nerozpráva." ani v platónových dialógoch sa tak nerozpráva. Je nemožné, aby taká prelomová osoba nebola známa v celom Portugalsku.

vercas945
vercas945
02.08.2021 5 z 5

Tato kniha na mě v knihovně čekala - přišla jsem do knihovny poslední den akce "Rande s knihou naslepo" a jediná kniha v kategorii čtení pro všechny byla pořádná bichle, po chvilce váhání jsem se rozhodla to s ní zkusit a doma se z ní vyklubala tato kniha. Kniha, na kterou jsem četla po jejím vydání recenzi, která mě moc zaujala, ale zapomněla jsem si poznamenat titul a autora...
Jsem z ní nadšená, i když některé delší úvahy jsem občas procházela jen zběžně, ale rozhodně nevynechávala! Nikdy člověk dopředu neví, kde se objeví zajímavá myšlenka nebo zmínka, která je důležitým vodítkem pro další vývoj příběhu. Někdy jsem měla pocit jako při čtení detektivky bez zločinu :-) Některé zajímavé myšlenky si plánuji ještě před vrácením knihy vypsat - za všechny: "Často se bojíme něčeho, protože se bojíme něčeho jiného."

ivokick
ivokick
16.01.2021 5 z 5

Skvělá knížka o často diskutovaném tématu vybočení ze zajetých kolejí a vydání se na cestu s nejasným koncem, po které člověk skrytě toužil mnoho let. Knížka mě nadchla, skýtá obrovské množství hlubokých myšlenek o životě a donutí člověka začít přemýšlet o cestě do Portugalska.

teramacek
teramacek
09.09.2020 5 z 5

Tuhle knížku miluju. Dočetla jsem ji před pár minutami, podruhé v životě - už tím je (pro mě) výjimečná, protože do opakovaného čtení se mi chce málokdy. Znovu jsem si vzpomněla, jak silně ke mně kdysi kniha promluvila a zase se to všechno vrátilo, s novou silou, asi že jsem už stará :) Co o ní napsat, jak ji přiblížit... Myslím, že každý v ní vlastně najde něco jiného. Pro mě je o tom, že život je neuvěřitelně pestrý a může Vás překvapit, i když si myslíte, že ho znáte a že překvapení nepotřebujete. Že nejsou pro Vás. O tom, že lidi nejsou vždy takoví, jakými se zdají a že stojí za to zkoumat jejich slova, jejich činy, důvody proč je dělají. O tom, že nikdy není pozdě poznat sám sebe. Ale je tam toho stokrát víc. Čistá nádhera.

bob0985
bob0985
19.07.2020 4 z 5

Kniha, u které jsem se obával, aby nespadla do kýče, ale nestalo se tak. Podle mě ukazuje, že je dobré vybočit ze stereotypu, ale představa, že takové vybočení může být už trvalé, že je možné, že se člověk úplně oprostí od své minulosti a svých omezení (jak se nám nějaké ezoknihy snaží namluvit) tak nemusí být možné. Celkově byla kniha pojata autorem velmi zajímavě. Hlavní postava je vlastně prostředníkem k poznání "hlavního hrdiny", myšlenky jsou jaksi retrospektivou zkušeností a vnímání druhého "hlavního hrdiny".

vladka2340
vladka2340
12.07.2020 5 z 5

Skvělá kniha, která ale není pro každého, jak ostatně ukazují i některé komentáře. Ne nadarmo je Pascal Mercier, neboli Peter Bieri, profesor filozofie. Noční vlak do Lisabonu je tak spíše filozofickým pojednáním, byť podaným lehkou čtivou formou, než klasickou beletrií.

tibis
tibis
10.05.2020 4 z 5

Tuto knihu zacnete citat a 'musite slapat a casto aj do kopca' nie ako tie obycajne knihy,ktore otvorite a nechate sa viest samospadom. Obcas pri citani musime pouzit aj tu cast nasho tela, co mame v lebke medzi usami. Ja osobne po jednej takejto knihe potrebujem dva, tri kedy sa iba necham viest a nemusim rozmyslat. Obcas aj to prmyslanie boli.

ctenarka881
ctenarka881
06.05.2020 1 z 5

Nejak jsem se do knihy nemohla zacist.. nechapu to.. hodnoceni mela vysoke, ale presto jsem ji v polovine odlozila coz normalne nedelam..

adelinka
adelinka
04.02.2020 4 z 5

Veľmi zaujímavá kniha Ako by som sledovala dva životy. Jeden je o samotárskom profesorovi a druhý o portugalskom lekárovi. Profesor žije, lekár už nie. Spája ich niečo? Hlboké myšlienky na zamyslenie....

Velekněžka
Velekněžka
12.01.2020 5 z 5

"Nerad bych si myslel, že moje konání je za mými zády vedeno zcela jinými motivy než těmi, o nichž se domnívám, že je znám" (str. 200). "Mluvili o strachu, který vzniká z nejistoty" (str. 410). "Ti však, kdož pozorně nesledují hnutí vlastní duše, jsou nutně nešťastní" (str. 37). "Často se bojíme něčeho, protože se bojíme něčeho jiného" (str. 52). "Kdo ostatně zná opravdové důvody svého strachu?" (str. 53).
Proč tedy tak neúprosně odmítáme nasednout do svého „Nočního vlaku do Lisabonu“?

SaskoMa
SaskoMa
16.07.2019 1 z 5

Bohužel to není kniha pro mne. Zdlouhavé a pro mne nudné texty.

lusila
lusila
05.05.2019 5 z 5

"Stretnutia medzi ľuďmi sú, aspoň tak sa mi často zdá, ako míňanie sa zbesnených uháňajúcich vlakov v hlbokej noci". Táto kniha ma uchvátila od prvej strany a to očarenie trvalo až do konca. Brilantný jazyk, poeticko-filozofický, námet hodný zamyslenia sa. Veď kto nemal aspoň raz chuť nechať všetko tak a odísť nevedno kam?

mysa.cek
mysa.cek
24.04.2019 4 z 5

Ten nápad sa mi nenormálne páči. Nasadnúť na nočný vlak bohviekam..kvôli knihe.
Amadeu je tiež zaujímavá postavička. Zopár skvelých, sýtych myšlienok.
Ale myslím, že by ma úplne uspokojila aj polovica..témy, myšlienky mi prišli už neoriginálne. Ale pripúsťam, že táto kniha si vyžaduje čas a kľud, ktorý som nemala...
A obálka je sexi.

Anita8
Anita8
10.04.2019 3 z 5

Niekto tu napísal, že "mainstreamove filozofovanie", ale aj to treba. Tiež mi kniha nesadla. Ale aspoň si ju môžem odfajknut a viem, akym typom ľudí by sa mohla páčiť. Pre mňa by bol lepšie strávený čas, keby som si kúpila lacnu letenku do Lisabonu a strávila tam pekný predlzeny vikend :-). Lea sa mi páčila viac.

KACABAK
KACABAK
24.03.2019 1 z 5

Kniha mě vůbec nebavila, nedonutila jsem se ji ani dočíst. Hlavní hrdina je plný chmur a zmatků, i když byl váženým profesorem, své zaměstnání ze dne na den opustil a dále tápal, co se svým životem.

Štítky knihy

filozofie zfilmováno švýcarská literatura Portugalsko o knihách diktatura

Autorovy další knížky

Pascal Mercier (p)
švýcarská, 1944 - 2023
2011  81%Noční vlak do Lisabonu
2012  72%Lea
2021  71%Váha slov
2023  80%Perlmanovo mlčanie

Kniha Noční vlak do Lisabonu je v

Právě čtených24x
Přečtených475x
Čtenářské výzvě30x
Doporučených48x
Knihotéce184x
Chystám se číst352x
Chci si koupit48x
dalších seznamech2x