Jako hvězdy v temné noci

Jako hvězdy v temné noci https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454785/bmid_jako-hvezdy-v-temne-noci-WNP-454785.PNG 5 940 285

Alice Wrightová doufala, že sňatkem s pohledným Američanem Bennettem Van Clevem unikne sešněrovanému životu v Anglii. Jenže ani její manželství, ani život v zapadlém koutě Kentucky se nevyvíjí tak, jak si představovala. Nadšeně tedy uvítá možnost zapojit se jako dobrovolnice do projektu takzvané Koňské knihovny, který má za úkol šířit literaturu a vzdělanost v odlehlých oblastech Appalačských hor. Alici, Margery a tři další odvážné ženy čeká cestování na koních nebezpečnou divokou krajinou, boj s předsudky místních lidí vůči ženám, přistěhovalcům i lidem jiné barvy pleti, ale také nádherné ženské přátelství, soudržnost i láska. Jojo Moyesová ve svém nejnovějším románu tentokrát přináší výpravné historické drama z dob americké hospodářské krize, vycházející ze skutečných událostí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Giver of Stars , 2019


více info...

Přidat komentář

Barbara182
předevčírem 4 z 5

Nějakou dobu jsem si od knih Jojo Moyesové dávala pauzu, protože jsem měla dojem, že jsou vlastně tuctové a nijak zvlášť zajímavé (co si budeme povídat, překonat jedinečnost románu Než jsem tě poznala rozhodně není jednoduchý úkol a člověk má pak prostě velká očekávání), ale u téhle knihy jsem byla spokojená. Román Jako hvězdy v temné noci má hezky silný příběh o přátelství a snaze někam zapadnout a musím říct, že jsem ho hltala s napětím a občas se nad stránkami potěšeně usmívala. Ženská pospolitost knihovnic měla příjemně laskavou atmosféru, i když některé z nich, stejně jako někteří horalové, byly svérázné a nebraly si servítky, sálala z toho lidskost v pozitivním slova smyslu, dobrodružství a láska k přírodě. Na druhou stranu se mi vařila krev v žilách nad lidskou chamtivostí a omezeností některých mužů a celkově nad nespravedlností společenského uspořádání té doby (tedy 30. let 20. století), několikrát člověk trnul hrůzou, jak to dopadne (např. při povodních nebo u soudního procesu), ale i právě proto to byla jízda a jsem ráda, že jsem dala téhle spisovatelce zase šanci :-) Ke knize se po čase s chutí vrátím znovu :-)

Allla9
11.04.2024 5 z 5

Děj knihy se odehrává v roce 1937 v Kentucky. Východní Kentucky je dodnes jednou z nejchudších a nejkrásnějších oblastí Spojených států. Příběh skupiny žen, které se zapojily do programu Koňské knihovny mě zaujal vtáhl do děje. Velice zajímavá a poutavá kniha.


Snílek1980
07.04.2024 5 z 5

Je to jediná knížka, kterou jsem od autorky četla, ale strašně moc se mi líbila. Přivedlo mě k ní pro mě velmi lákavé téma žen, rozvážejících v sedlech koní po divokých horách knihy. O to lepší bylo, že takový typ pojízdných knihoven v Americe skutečně existoval. Anotace slibovala silné příběhy nezávislých žen a ženského přátelství a přesně tohle pro mě knížka splnila.

animovanej medv
06.04.2024 4 z 5

Dlouho jsem se autorce vyhýbala, ale jsem ráda, že jsem jí dala šanci. Kniha opravdu stojí za přečtení.

Veňa2
02.04.2024 5 z 5

Opět skvělá knížka od Jojo Moyes

Lolila
18.03.2024 5 z 5

Krásny a dojímavý príbeh o vzniku konských knižníc. Príbeh o priateľstve, láske, knihách odohrávajúci sa uprostred kentuckých hôr.

mekkejla
17.03.2024 5 z 5

Po dlouhé době kniha od Jojo, která mě opravdu bavila. Originální námět, příběh zasazený do nádherné přírody, zajímavé, i když možná trochu černo bílé postavy, opravdu krásná oddechovka.

ma_Run_ka
14.03.2024 5 z 5

Krásné historické drama z třicátých let minulého století nás zavede do Kentucky, kde se zrodil program Koňské knihovny, jehož cílem je (prostřednictvím knih a časopisů) šířit vzdělání k prostým venkovským lidem, zejména v odlehlých horských oblastech. Knihovnice na koních denně navštěvují rodiny v horách a nabízejí zdarma k zapůjčení knihy i časopisy. Je to příběh o přátelství, lásce, porozumění a schopnosti vcítit se do pocitů člověka. Román přibližuji často velmi těžký život, chudobu a z toho pramenící i vzájemnou nenávist. Poukazuje na nelehké postavení žen v té době.
Kniha, u které si člověk uvědomí, jak je život v současnosti vlastně bezproblémový a krásný.

Lucif
09.03.2024 1 z 5

Kdyby to nebylo ve výzvě, určitě bych to nedočetla! Začátek jsem vyloženě trpěla (několik kapitol) a zvažovala jestli si radši nevybrat jinou knihu. Pak jsem se konečně začetla a tak půlka knihy byla super (možná bych hodnotila skoro plným počtem, za nápad). No a pak jsem to četla zase s nechutí (asi poslední čtvrtinu). Posledních pár stránek naštěstí dobrý. Nicméně nechápu, jak může mít ta kniha tak dobré hodnocení! Zbytečně tlustá kniha, která by se v pohodě dala zkrátit na polovinu.

Mruskulka
08.03.2024 4 z 5

Měla jsem ze začátku strašný problém se začíst. Nakonec mě příběh pohltil. Vcítila jsem se do postav během té doby. V dobách, kdy ženy neměli žádnou moc.

Maki229
07.03.2024 5 z 5

Miluju koně i knihy. Už z podstaty to je knížka, kterou nemůžu minout. A když se k tomu ještě připojí dobrý příběh, vyjde z toho dost hodin příjemně stráveného času. Hlavní hrdinky - knihovnice v sedle jsem si oblíbila všechny. Každá je jiná a když jde o dobrou věc, vytvoří sehraný tým. Navzájem si pomáhají v práci a povzbuzují se v osobním životě. Je to román o drsném životě 30.let 20.století v Kentucky a především o opravdovém a upřímném přátelství, které pomůže překonat všechny nesnáze.

archivářka115
27.02.2024 5 z 5

Před lety jsem pracovala v klasické knihovně. Knížku jsem znovu přečetla jedním dechem

capricorn__
27.02.2024 4 z 5

S knihami Jojo Moyes mám trochu problémy, k této jsem se dostal hlavně skrz letošní čtenářskou výzvu. Musím uznat, že s tímto románem si dala autorka hodně záležet, je propracovaný, určité dějové linky jsou popsány velmi živě a moc se mi líbí popsání hlavních postav. Kromě toho mě zaujalo, že si vybrala tuto část historie, o které spousta lidí neví a která je velmi zajímavá. Také se mi líbí, že "Jako hvězdy v temné noci" nejsou tolik orientovány na lásku či milostné vztahy (byť se v knize pochopitelně nachází), ale spíš na knihy a to, jaké mají význam pro lidi.

Nelly
26.02.2024 4 z 5

Krásná i dojemná knížka - ačkoliv popisuje tvrdý život na východě Kentucky na konci 30. let minulého století, je naplněna lidským přátelstvím i láskou nejen k lidem, životu a přírodě, ale i ke knihám. To určitě potěší každou čtenářku. Knihu jsem přečetla v rámci Čtenářské výzvy a potěšila mne jakási proměna autorky, jejího stylu psaní i jazyka, jako by to ani nepsala ona. Navíc v KY žije má sestra, takže reálie mi byly blízké. - Prostě mi kniha vzala kus čtenářského srdce...

Safrika
20.02.2024 4 z 5

Kniha se mi libila, cetla se dobre, rychle, bavila me. Jsem rada, ze to dopadlo tak, jak to dopadlo.

Lalina3
18.02.2024 5 z 5

Neuvěřitelně nádherná kniha... Dočtu knihu, zavřu ji... A ještě se deset minut usmívám. Můžu fakt doporučit.

Hoblinka
12.01.2024 5 z 5

Krásná knížka. Jsem moc ráda, že to skončilo dobře. Mimo jiné jsem si opět uvědomila, že si žiju jako prase v žitě.

Doubravka1975
03.01.2024 5 z 5

Moc hezký příběh podle skutečných historických událostí z 30.let minulého století z doteď nejchudší, ale také nejkrásnější oblasti Spojených států z východní Kentucky.
Příběh o vzniku Koňských knihoven, provozovaný odvážnými ženami knihovnicemi. Příběh o přátelství, lásce, odvaze a síle žen a knih.
Kniha je věnována mimo jiné i všem knihovnicím a knihovníkům na celém světě. A víte, kdo mi doporučil tuhle skvělou knihu? No přece, naše skvělá paní knihovnice!
Doporučuji!

LunaL.
26.12.2023 5 z 5

Precteno diky Ctenarske vyzve - jsem vdecna, ze neco takoveho existuje, jinak bych na tuhle knihu nenarazila. Moc se mi libila! Byt knihovnici na koni je odted muj sen :)

momo.kg
25.12.2023 5 z 5

Jedna z nejhezcich knizek, kterou jsem za posledni rok cetla. Moc hezky napsana s postavami a dejem, ktery se cetl jednim dechem. Dekuji za takove knizky JOJO