majakmp3 majakmp3 komentáře u knih

☰ menu

Mlčet jako hrob Mlčet jako hrob Lone Theils

Protagonistkou detektivního románu Mlčet jako hrob je Nora Sandová - dánská novinářka, pracující v Londýně. Reportáž ji však zavede do Toppinghamu, kde začne „fušovat“ do řemesla místního oddělení vražd. V tomto městě byl brutálně zavražděn vysoce postavený člen policejního sboru a na první pohled se zdá, že by se mohlo jednat o teroristický útok.

Nora se za podezřelých okolností seznámí s individuem jménem Kith Sneider, ze kterého se vyklube sice hrubián a neotesanec, ale také fotograf a spojenec. Netrvá dlouho a Nora vypátrá, že se rozhodně nejednalo o teroristický čin, a že zavražděný policista byl ve skutečnosti velký grázl.
Gaunerů je ve městě povícero a atmosféra začíná přituhovat. Zneužívání a kupčení s nezletilými dívkami, vydírání, únos starostky, vše směřuje k místní pákistánské komunitě a největším prominentům Toppinghamu, kdo však bude skutečným pachatelem?

Jako příjemný bonus čtenář v úplném závěru knihy odhalí příčiny záhadné choroby Violy.

Celkově slušných 85%.

23.03.2024 4 z 5


Temná tajemství Temná tajemství Hans Rosenfeldt (p)

Kdysi slavný psycholog Sebastian Bergman je ztracená existence. Poté, co ho tsunami připravila o manželku i dceru ztratil smysl života - přežívá den za dnem a aby se nezbláznil, svádí jednu ženu za druhou, které pak ihned opouští.
Smrt matky a odkaz majetku přivádí Bergmana do švédského Västerås. Prohlídkou pozůstalosti zjišťuje, že existuje poměrně vysoká pravděpodobnost, že má dítě. Tato idea ho vytrhne z letargie, využije konexí a vetře se do vyšetřovacího týmu, který v obci řeší rituální vraždu mladého chlapce, kterému někdo vyřízl srdce.
Bergmanovy pohnutky jsou v jádru sobecké, chce najít svou dceru (nebo syna) a vyhodnotil, že s pomocí policejních databází a přístupů bude mít nejlepší šanci. Záhy ho však případ vtahuje a stává se platným členem vyšetřovacího týmu.
V knize Temná tajemství není nic takové, jak na první pohled vypadá a stejně jako seriálový doktor House, prozkoumá i vyšetřovací tým mnoho slepých uliček, než se dobere ke konečnému, a alespoň pro mě nečekanému odhalení.
Kniha je dlouhá a komplexní. V detektivním románu vystupuje mnoho postav s komplikovanými vztahy, přesto se mi kniha trefila do vkusu – tohle bylo opravdu dobé – 90%.

23.03.2024 5 z 5


Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Šepot z lesa je mysteriózní thriller, zasazený do pohraničních lesů Orlických hor.
Hlavní hrdina se vrací do rodné obce, kde začíná rozplétat případy mizejících dětí. Zprvu se zdá, že se jedná o klasickou detektivku, ve které hraje prim novinář na volné noze Petr Valeš. Později se však žánr změní a hlavním podezřelým se stává Slovanský bůh podsvětí Veles.
Audiokniha zabere téměř 20 hodin, ale i díky interpretaci Vasila Fridricha jde jenom těžko odložit. Kateřina Surmanová ve své prvotině odvádí skvělou práci, ke které mám pouze několik drobných výhrad.
Zaprvé protagonista Valeš na můj vkus příliš často projevuje a sdílí své (po)city a emoce a několikrát dokonce pláče – tohle my chlapi zkrátka neděláme, protože to neumíme.
Zadruhé mě poněkud zklamal závěr knihy, přesněji vyšetřovací linka místní kriminálky, která je přesvědčena, že hlavním podezřelým a téměř jistě i viníkem je právě novinář Valeš.
A na závěr mám dotaz, pochopil někdo autorčin záměr, proč se protagonista i antagonista jmenují téměř stejně? (Valeš vs. Veles)

Celkem jde o zajímavý mix žánrů. Příběh je sice dlouhý, přesto napínavý a je těžké ho odložit. Hodnotím 80%.

20.03.2024 4 z 5


Trujkunt Trujkunt Petr Sagitarius

(SPOILER) Čtverka je za mě jednoznačně nejlepší detektivka z trilogie Trujkunt (Dwur, Kruhy, Čtverka). Ostravský vyšetřovatel Roman Saran a jeho tým se tentokrát potýká s vraždou třineckého stavebního podnikatele a všeobecně neoblíbené osobnosti Milana Adamce. Vše se ale točí hlavně kolem dětství vyšetřovatele a jeho tehdejších spolužáků ze základní školy, které se v okolí neřekne jinak než „Čtverka“.
Pachatel(ka) je kupodivu sympatická osoba a její motiv se dá pochopit, i když se nedají, vzhledem k okolnostem, schválit její činy. Křivda vede hluboko do minulosti a zasáhne i bratra hlavního hrdiny.
Roman též řeší svůj milostný život, který není zrovna uspokojivý. Hlavní hrdina nakonec dojde k názoru, že se ani po čtyřicítce nehodlá usadit, a místo toho aby se choval jako každý slušný usedlý fotřík (chlemtal lahváče a v trenýrkách a tílku sledoval v bedně fotbal), zůstane u svého dosavadního životního stylu.
Za mě slušných 80%

11.03.2024 4 z 5


Závod s časem Závod s časem Lisa Regan

Z předchozích dílů série víme, že má detektiv Quinnová dvojče – novinářku Trinity. Té se poslední dobou zrovna moc nedaří a tak se pokusí zachránit profesní kariéru pátráním po sériovém vrahovi, který se před lety odmlčel. Jenomže není nic nebezpečnějšího, než dráždit hada bosou nohou, Trinity je unesena a pro sestru (detektiva Quinnovou) tak začíná noční můra – závod s časem, na jehož konci bude buď dopadený sériový vrah, anebo mrtvá sestra. Co myslíte, jak to asi dopadne?
Velmi dobrou detektivku ještě umocňuje skvělá interpretace Jitky Ježkové – audioknihu hodnotím 90%.

11.03.2024 4 z 5


Probuzená šelma Probuzená šelma František Niedl

(SPOILER) Znáte „Déčkové“ akční filmy z osmdesátek minulého století? Takové ty, kdy Dolphu Lundgrénovi vybuchne tanková střela těsně za zády, ale místo roztrhaného těla a gejzíru kostí a krve sledujeme hlavního hrdinu, který je odhozen tlakovou vlnou, v letu udělá salto a nezraněn se dostane na dosah hlavního padoucha, kterého efektně zlikviduje? Podobně bujnou fantazii předvádí František Niedl ve své Probuzené šelmě.
Nesmrtelný „všudybyl – všeznal“ Michal Dabert zachrání zámořskou loď plnou turistů a americkou letadlovou loď před útokem teroristů, kteří mu to, pochopitelně, nehodlají odpustit.
V knize Probuzená šelma sledujeme Daberta, který pronásledován teroristy putuje světem, vytrvale snižuje početní stavy pronásledovatelů a zachraňuje jednu krásku v nesnázích za druhou.
Po podobné oddechovce občas sáhnu, jenomže tato se bere příliš vážně.
V knize nejvíc postrádám nadhled, sebeironii a prostě to ani Niedlovi a ani jeho hlavnímu hrdinovi nevěřím.
Audioknihu zachraňuje interpretace Aleše Procházky.
Hodnotím 60%

11.03.2024 3 z 5


V kleci V kleci Ellison Cooper

Agentka FBI - Sayer Altairová pátrá po psychopatovi, který své oběti zavírá do klecí, ve kterých je mučí a nakonec je v nich nechá zemřít hlady, žízní a vyčerpáním. Nejedná se přitom o detektivku, jde spíše o thriller, který se víc než na vyšetřovací postupy zaměřuje na psychologii pachatele a jeho motivy. Celkem pozitivní je, že člověk až do samého závěru jen těžko odhaduje, kdo by mohl být pachatelem.
Přes výše řečené mě v knize něco podstatného chybělo. Jestli je pravda, že se jedná o autorčinu prvotinu, tak to nebylo špatné a budu se těšit na další díl série, která se z toho jistě vyklube.
Interpretace Andrei Elsnerové na mě příliš nezapůsobila a to ani v pozitivním ani v negativním smyslu.
Celkově hodnotím 70%

11.03.2024 3 z 5


Tíživé ticho Tíživé ticho Robert Bryndza

(SPOILER) Jsem autorovým příznivcem, nicméně jeho poslední literární počin: Tíživé ticho mě v mnoha ohledech zklamal.
U Bryndzy jsem zvyklý na promyšlené detektivky s přesahem do osobního života protagonistů.
Tíživé ticho však kombinuje thriller a politickou korupční kauzu, která je líčena téměř jako konspirační teorie.
Největší malér však vidím ve ztrátě soudnosti autora, který na jedné straně líčí zkorumpovanou členku vlády jejího veličenstva jako nesmírně inteligentní a schopnou osobu, na straně druhé se tato údajně schopná osoba dopouští velkého množství přešlapů a nelogických činů.
Kniha se v nelogických jednáních a absurdních konstrukcích nezaměřuje pouze na chování hlavní záporačky, ale i ostatní dějové zvraty nastávají vlastně náhodou a závěr tomuto nesourodému slepenci nasazuje pomyslnou trnovou korunu. Protiopatření, kdy Maggie použije video ze středoškolského večírku zkorumpované političky (De Catello), které se náhodou odkudsi vynořilo je šokující. To že si toto jednání antagonistka, která se jindy nezdráhá jít přes mrtvoly, nechá bez náznaku odporu líbit, už autorovi zkrátka nevěřím.
K závěru by se už jenom slušelo dodat: „a pokud neumřeli, tak tam žijí šťastně až dodnes."
Doufám, že další kniha bude opravdový Bryndza a nikoliv jeho parodie, jakou je tato kniha. Hodnotím 50%

31.01.2024 2 z 5


Úplně jiný příběh Úplně jiný příběh Håkan Nesser

(SPOILER) Håkan Nesser – Úplně jiný příběh.
Stejně jako první díl (Muž bez psa) se jedná o nesmírně rozvláčnou a pomalu se odvíjející severskou detektivku s komisařem Gunnarem Barbarottim v hlavní roli. Ve zhruba 20 hodinové audioknize je posluchač více jak 18,5 hodiny seznamován s činy vraha, který nejprve policii a později sdělovacím prostředkům sděluje, koho zabije. Přitom se nejedná o plané výhružky, neboť vrah svůj zveřejněný plán důsledně plní. Policie se mu v tom marně snaží zabránit, ale tápe a ani po páté vraždě neví o nic víc než na začátku. Nakonec vrah sdělí, že právě dokonaná vražda byla jeho poslední a zašle polici rozsáhlý materiál, který objasňuje motivy svého jednání.
Teprve v posledních 90 minutách se celý případ podaří objasnit, bohužel k tomu nevede poctivá operativní práce kriminalistů, ani laboratorní expertízy, ale náhodná úvaha jednoho člena vyšetřovacího týmu. Nakonec je odhalen skutečný pachatel i skutečný motiv, který se neshoduje s tím, který pachatel popisuje v materiálech, zaslaných policii.
Knihu zachraňují střípky ze soukromého života komisaře Barbarottiho. Tento rozvedený bard, kterému už z hnízda vylétli všichni potomci, se seznámí s dámou svého srdce, se kterou plánují svatbu. Komisař a jeho nastávající s jejími třemi potomky chystají společný život, což se ještě zkomplikuje, protože se komisař náhle musí starat i o své tři ratolesti. V osobní rovině končí příběh cliffhangerem, kdy se Barbarottiho nastávající má vyjádřit, zda přijme jeho nabídku k sňatku i za změněných okolností, kdy by se jednalo o rodinu s 8 členy. Odpověď se však čtenář v této knize nedoví.
Osobně mě u tohoto titulu nejvíc iritoval rozvláčný styl vyprávění, a fakt, že vyšetřovatelé v téměř 80% knihy tápou a nemají nejmenší potuchy, kdo je pachatelem.
Méně mi vadily rozpravy protagonisty s bohem a jeho smlouvání s touto figurou, ve kterou inspektor nevěří.
Navíc kniha nechává spoustu věcí nedořešených (co se stalo Barbarottiho dceři v Anglii, jak přišli policisté na pachatele, co se stalo s manželstvím dvojčete pachatele, jak skončí pachatel, přizná se a nebo bude zapírat...)
Audioknihu zachraňuje interpretace Martina Zahálky, díky které hodnotím Úplně jiný příběh 60%.

24.01.2024 2 z 5


Bohumil Bohumil Veronika Hájek Hurdová

(SPOILER) První ¾ knihy mi v lecčem připomínají stoletého staříka od J. Jonassona a to s tím rozdílem, že se příběh nese v mnohem laskavějším duchu a reálie nejsou severské, ale pochází z naší malé české kotliny a vše je tak nějak malé, milé a známé. Při čtení jsem se podivoval, že je to vlastně moc příjemná oddechovka plná laskavého humoru a milé nadsázky.
Závěr to však, dle mého názoru, pokazil. Z milé satiry udělala autorka pohádku, což je podle mě škoda, protože to nekoresponduje s prvními ¾ knihy, které jsou sice humorné, ale obávám se, že by je dětský čtenář nepochopil, a pokud ano, pak by je nedokázal ocenit.
Naopak já, coby dospělý čtenář, nedokážu ocenit pohádkový konec.
Přesto hodnotím 60%.

02.01.2024 3 z 5


Zimní lidé Zimní lidé Jennifer McMahon

(SPOILER) Trochu zvláštní, mysteriózní duchařský příběh s náznaky thrilleru a detektivky, který jen jaksi mimochodem naznačí co si představit pod pojmem zimní lidé. (Jsou to zemřelí, kteří mohou být za jistých okolností na 7 dní vzkříšeni k životu.) Příběh je o jedné konkrétní „zimní“ holčičce, která během svého vzkříšení zabila člověka, a tak se proměnila v nesmrtelné monstrum s duší i myslí malé dívenky, která ovlivňuje osudy několik generací obyvatel na jednom odlehlém statku.
Tento druh literatury není mým šálkem čaje / kávy, knihu však zachraňuje skvělá interpretace Jitky Ježkové (posloucháno jako audiokniha), proto hodnotím 60%.

30.12.2023 3 z 5


Až najdu klíč Až najdu klíč Alex Ahndoril (p)

Má oblíbená autorská dvojice, obvykle tvořící pod pseudonymem Lars Kepler, mě bohužel poprvé zklamala. Kniha Až najdu klíč je variací na Hercula Poirota od Agathy Christie. Reálie se sice v knize změnily, ale schéma zůstává nedotčené a je vidět, že moderní detektivka se po téměř půlstoletí od smrti Christie posunula o pořádný kus dopředu.
Soukromé očko Julie Starková v doprovodu svého ex-manžela se vydává na zámek v severním Švédsku, kde pravděpodobně došlo k vraždě se zadáním vypátrat, co se tam vlastně stalo. Většina knihy je nuda kdy autoři líčí nemotorné pobíhání a výslechy v zámku a jeho okolí. Stejně jako v případech Hercula Poirota, jsou i výslechy, vedené vyšetřovatelkou Starkovou zmatené a vzájemně si protiřečící a čtenář si z nich nemůže nic dovodit. Většina osob je stejně jako v Poirotových případech nesympatická. A pak tu máme velké finále, kdy Hercule Poirot, pardon Julie Starková svolá všechny do velké místnosti a postupně každému vyloží, že měl motiv i příležitost, ale že zločin nespáchal, až se dostane k poslední osobě v sále, kterou je vrah.
Musím říct, že to byla celkem nuda, kterou trochu zachraňovaly střípky z osobního života vyšetřovatelky, ale s klidným svědomím bych knihu nikomu doporučit nemohl.
Hodnotím 50%.

30.12.2023 2 z 5


Konečne normálna vražda (limitované vydanie) Konečne normálna vražda (limitované vydanie) Dominik Dán

(SPOILER) Znáte pohádku o Královně Koloběžce, která oblečená, neoblečená, přijela, nepřijela, aby předala dar, nedar...
Dominik Dán se touto pohádkou musel inspirovat, když čtenáři předkládá bizarní příběh o oběšené, neoběšené, zastřelené, nezastřelené, zardoušené, nezardoušené, která spáchala, ale vlastně nespáchala sebevraždu, přesto má příběh všechny atributy klasické "Dánovky", tedy případu osazenstva kanceláře 141, ve kterém se prolínají soukromé životy jednotlivých detektivů s vyšetřováním zajímavého případu, nebo případů.
Jak už jsem výše zmínil, případ je bizarní, ale vzhledem k okolnostem platí, že se konečně jedná o normální vraždu. Jedinou vadou na kráse je příliš otevřený konec knihy, ve kterém si autor připravuje půdu pro další díl.
Interpretace Martina Mňahončáka je úžasná a posunuje už tak skvělou detektivku do ještě vyššího levelu (posloucháno jako audiokniha).
Hodnotím 90%.

09.12.2023 5 z 5


Ani slovo Ani slovo Patricia Gibney

(SPOILER) Líbilo se mi víc než předchozí díl (Nebezpečná místa)
-----------------------------------------------------------------------------
Inspektorka Lottie Parkerová je svá a přiznávám, že mi nevadí že to není typická sympaťačka.
Příběh je o mrtvém chlapci, zavražděném novorozenci, usmrceném druhém hochovi a o boji o další mladý život.
Je to pořádně zamotané klubko, do kterého se připletly i dvě inspektorčiny děti a Lottie se svým týmem pod obrovským tlakem pracuje na tom, aby ho rozpletla dřív než... (bude pozdě).
Z předchozího dílu mi uniklo, že Lottie vyhořel dům, takže se teď se svými dětmi nastěhovala k matce, což všem komplikuje život, ale jiná alternativa nebyla.
A pak je tu kolega Boyde, který se konečně rozvedl...

Kdo bude vrahem jsem začal tušit až v úplném závěru knihy, za mě je to opravdu povedený díl.
Hodnotím 90%

06.12.2023 5 z 5


Jméno ďábla Jméno ďábla Andrew Mayne

(SPOILER) O prvním díle série (Vrah andělů) jsem napsal, že největší devizou knihy je minulost protaginistky a z toho plynoucí nekonvenční vyšetřovací metody.

Druhá kniha (Jméno ďábla) bohužel se zapojováním ilusionistických triků do pracovních postupů FBI vyloženě šetří a až na pár výjimek sklouzává do klasického vyšetřovacího stereotypu. Kniha na mě místy působí překombinovaně a závěr považuji za neuspokojivý, neboť se Jesica o výsledku "svého" vyšetřování dozví po telefonu od Damiana a jeho "hlášeni" ke všemu zní poměrně nevěrohodně.

I přes výše uvedené kniha stojí za přečtení. Celkově hodnotím 65%.

19.11.2023 3 z 5


Není úniku Není úniku Yrsa Sigurðardóttir

(SPOILER) Patrně to bylo přehaným očekáváním z výborných recenzí ale mne příběh příliš neoslovil.
V podstatě se nám dostává klasická záhada zamčeného pokoje od Agáty Christie (v našem případě tedy spíše záhada odlehlého statku, na kterém byla vyvražděna bohatá rodina, včetně dětí a pomocnice v domácnosti), zkombinovaná s doktorem Hausem.
Autorka příběh podala ve dvou rovinách v prvé řadě sledujeme nepříliš kompetentní vyšetřovatele, kteří se vždy upnou k jediné alternativě a té se zuby nehty drží do té doby než zjistí že jejich kandidát vrahem být nemůže. Poté následuje skok v čase, po kterém sledujeme oběti masakru ještě před jeho spácháním, zde z pohledu pomocnice v domácnosti sledujeme náznaky blížícího se nebezpečí.
Neosvil mě tedy ani příběh a ani styl autorčina vyprávění. Do třetice mi nesedla osobní linka jednoho z vyšetřovatelů (Týra) a už vůbec jsem nepochopil poselství v úplném závěru knihy (poselství, že Týrův otec nemusel zavraždit jeho matku).
Hodnotím 55%.

09.11.2023 2 z 5


Triptych Triptych Karin Slaughter

V detektivním trhilleru Triptych sledujeme osudy tří hlavních postav - odsouzeného pedofilního vraha, křivého policistu a elitního vyšetřovatele. Všichni se jistým způsobem zapletli se stejnou ženou, ale to není zdaleka to jediné, co tato trojice sdílí. Dále už nebudu prozrazovat, protože Triptych rozhodně stojí za poslech (poslouchal jsem jako audioknihu), nebo za přečtení. Párkrát jsem si nebyl jistý příbuzenskými vztahy jednotlivých protagonistů, ale to je má jediná výtka. Rovněž interpretace Jana Holíka je na profesionální úrovni. Celkem hodnotím 90%.

05.11.2023 5 z 5


Vražda s pridanou hodnotou Vražda s pridanou hodnotou Václav Neuer

Komisař Ledecký spolu s bratislavským oddělením vražd začíná rozplétat případ který začal jako nezvěstnost, ale postupně dospěl do fáze vyřizování si účtů v podsvětí a to právě v návaznosti na podvody s DPH.
Dominiku Dánovi zde roste zdatná konkurence. Ve vyšetřovacich postupech obou autorů se přitom nejedná o podobnost čistě náhodnou - oba si prošli podobnou policejní praxí.
Dán líčí své detektivy více jako karikatury (Kraus je chodící encyklopedie plná originálních nápadů, José je neodolatelný svůdce a sukničkář a Váňa sežere na co přijde, ...).
Neuer v osobní rovině volí civilnější přístup, což oba autory odlišuje. V celku je to jiné, ale dobré.
Hodnotím 80%!

01.11.2023 4 z 5


Temná hmota Temná hmota Blake Crouch

(SPOILER) Zajímavý nápad, ale provedení nenadchne.
Co byste dělali, pokud by jste měli možnost měnit svá rozhodnutí?
Díky experimentálnímu zařízení to možné je, ale nese to určitá rizika. Od každého bodu rozhodnutí existují dvě reality a tedy i dvě verze světů i protagonistů.
Jelikož každá realita probíhá v paralelním vesmíru neměl by to být problém, jenže zařízení umožňuje pronikat mezi jednotlivými vesmíry! Takže???
Takže zažijeme psychadelický příběh o tom, jak hlavní hrdina ušil sám na sebe boudu a že všech sil usiluje o to aby sám sebe opět přechytračil a vrátil celý svět i svůj život do starých kolejí.
Bohužel je to celkem nuda.
Hodnotím 60%.

27.10.2023 2 z 5


Vetřelec Vetřelec Kristýna Trpková

Brilantní závěr trilogie s komisařkou Linhartovou a zároveň nejlepší díl série.

Na okraji Holic je vyvražděna rodina Úžasňákových. Mladí, bohatí, krásní, úspěšní, nekonfliktní a nyní nově i mrtví. Manželský pár a jejich tříletá dcerka.

Případ je zajímavý a autorka ho podala tak strhujícím způsobem, že se od poslechu nelze odpoutat a navíc tentokrát jsem vůbec netušil, kdo by mohl být vrahem.

Tým komisařky Linhartové provádí profesionální práci, ale kromě kriminálního vyšetřování budeme svědky i osobní linky s bývalým kolegou Adamem Benešem. V příběhu nám autorka naservíruje několik zásadních dějových zvratů, takže na tento díl rozhodně nikdo jen tak nezapomene.

K prozatím poslednímu literárnímu počinu Kristýny Trpkové mám jedinou drobnou výhradu: Emotivní gesto si komisařka Linhartová mohla na konci knihy odpustit, a potom bychom se možná mohli dočkat dalšího dílu, což za současného stavu věcí nepřipadá v úvahu.

Hodnotím 95%.

16.10.2023 5 z 5