Úplně jiný příběh

Úplně jiný příběh https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421634/bmid_uplne-jiny-pribeh-njD-421634.jpg 4 143 47

Během dovolené ve Finistere i Bretagni se setká šest Švédů: dva manželské páry a dva muži. Koupou se, podnikají výlety a také trochu flirtují. Z tohoto pobytu pak zůstanou fotografie rozptýlené po albech, patrně také obraz na malovaný akvarelovými barvami, a především cosi jako deník, který podrobně líčí, co se během pobytu odehrálo. Uplyne pět let a někdo začne tyto lidi postupně zabíjet. Před první vraždou dostane inspektor Barbarotti dopis, v němž ho na ni pachatel upozorňuje. Netuší, proč se vrah obrací právě na něho. A nezůstane pouze u jednoho dopisu. Policejní tým se snaží zastavit vraha dřív, než vykoná to, čím ve svých dopisech vyhrožuje. Případ se komplikuje a mění se v sérii brutálních vražd a nevysvětlitelných záhad, na hru kočky s myší.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

En helt annan historia , 2007


více info...

Přidat komentář

Hana62
19.04.2024 5 z 5

Po delší odmlce jsem se vrátila k této sérii. Už jsem úplně zapomněla, o co šlo v prvním díle. Vůbec to nevadí. Autorův styl psaní mi sedí, sérii s VV jsem přečetla celou. Líbí se mi otevřený konec, nevysvětlené některé momenty, jo další díl potřebuji!

čtenářka76
11.03.2024 4 z 5

Tato kniha mi přišla zvláštní. Začátek knihy byl fajn, od půlky mi přišla zdlouhavá, autor se zbytečně opakoval, neúplná, hodně nevysvětleného. Jen název knihy "Úplně jiný příběh" opravdu sedí. Za mě 4*


Jamalu
27.02.2024 2 z 5

Za mě nudne a zbytečně zdlouhavé. Tento styl psani mi nevyhovuje. Pane autore sbohem, my už se nepotkame.

majakmp3
24.01.2024 2 z 5

(SPOILER) Håkan Nesser – Úplně jiný příběh.
Stejně jako první díl (Muž bez psa) se jedná o nesmírně rozvláčnou a pomalu se odvíjející severskou detektivku s komisařem Gunnarem Barbarottim v hlavní roli. Ve zhruba 20 hodinové audioknize je posluchač více jak 18,5 hodiny seznamován s činy vraha, který nejprve policii a později sdělovacím prostředkům sděluje, koho zabije. Přitom se nejedná o plané výhružky, neboť vrah svůj zveřejněný plán důsledně plní. Policie se mu v tom marně snaží zabránit, ale tápe a ani po páté vraždě neví o nic víc než na začátku. Nakonec vrah sdělí, že právě dokonaná vražda byla jeho poslední a zašle polici rozsáhlý materiál, který objasňuje motivy svého jednání.
Teprve v posledních 90 minutách se celý případ podaří objasnit, bohužel k tomu nevede poctivá operativní práce kriminalistů, ani laboratorní expertízy, ale náhodná úvaha jednoho člena vyšetřovacího týmu. Nakonec je odhalen skutečný pachatel i skutečný motiv, který se neshoduje s tím, který pachatel popisuje v materiálech, zaslaných policii.
Knihu zachraňují střípky ze soukromého života komisaře Barbarottiho. Tento rozvedený bard, kterému už z hnízda vylétli všichni potomci, se seznámí s dámou svého srdce, se kterou plánují svatbu. Komisař a jeho nastávající s jejími třemi potomky chystají společný život, což se ještě zkomplikuje, protože se komisař náhle musí starat i o své tři ratolesti. V osobní rovině končí příběh cliffhangerem, kdy se Barbarottiho nastávající má vyjádřit, zda přijme jeho nabídku k sňatku i za změněných okolností, kdy by se jednalo o rodinu s 8 členy. Odpověď se však čtenář v této knize nedoví.
Osobně mě u tohoto titulu nejvíc iritoval rozvláčný styl vyprávění, a fakt, že vyšetřovatelé v téměř 80% knihy tápou a nemají nejmenší potuchy, kdo je pachatelem.
Méně mi vadily rozpravy protagonisty s bohem a jeho smlouvání s touto figurou, ve kterou inspektor nevěří.
Navíc kniha nechává spoustu věcí nedořešených (co se stalo Barbarottiho dceři v Anglii, jak přišli policisté na pachatele, co se stalo s manželstvím dvojčete pachatele, jak skončí pachatel, přizná se a nebo bude zapírat...)
Audioknihu zachraňuje interpretace Martina Zahálky, díky které hodnotím Úplně jiný příběh 60%.

Mindy
14.05.2023 4 z 5

Další kniha Håkana Nessera s vyšetřujícím inspektorem Gunnarem Barbarottim.
Tato kniha se mi líbila, jenom bych ráda věděla, díky čemu byl pachatel odhalen - ten detail! A taky, proč posílal dopisy právě Barbarottimu. A co se stalo Sáře v Anglii. Prostě dost nezodpovězených otázek, proto hvězda dolů.
Jinak mám moc ráda knihy tohoto autora, jeho styl psaní mi vyhovuje.

karaliene
13.05.2023 1 z 5

(SPOILER) Autor zřejmě předpokládal buď podprůměrnou inteligenci čtenáře, nebo očekával, že čtenář bude přeskakovat stránky, jinak si nedovedu vysvětlit, proč tolik informací opakoval ne 2x, ani 3x, ale klidně 5x.
Jak skřípe příběh i jeho podání, tak skřípala moje chuť knihu dočíst...ale dobrá, zajímalo mě rozuzlení. Jenže...ne, nečekejte dotaženou knihu.

Hany.Honey
14.03.2023 2 z 5

(SPOILER) Úplně jiný příběh se nakonec změní v úplně jiný příběh. První příběh psaný v deníku je poutavý, ale postavy krajně nesympatické. To však nám může být jedno, protože se pak dozvídáme, že je to vlastně jen výmysl autora deníku. Zas tak stahující to pro mě nebylo.

loolee
20.02.2023

(SPOILER) Děj se mi líbil, je to opravdu úplně jiný příběh, protože všechno je nakonec jinak. Jen rozuzlení se mi nelíbilo, postrádám vysvětlení, jak na to Asunander přišel (teda ne, jak na to přišel, to víme, ale co bylo to, co roztočilo kolečka jeho přemýšlení správným směrem). Jinak počet mrtvol odpovídá severské detektivce ;-).

Chesterton
10.01.2023 3 z 5

[audiokniha]
Do poloviny nic moc nenasvědčovalo, že dám víc než tři. S autorem mám jednu dobrou zkušenost z Hlavolamu, ale toto bylo rozvleklé a vskutku úplně jiné.

Ke koupi uchoknihy mě nalákaly nadšené komentáře na Nessera od kapp66 a teď z odstupu už jsem tomu ráda, ale na plný počet to není.
Stejně jako 'shootingstar' mě krutě krkalo neustálé allright a ještě víc poloha hlasu, kterou Martin Zahálka (jinak výborný) zvolil pro interpretaci ženských postav - za to však autor odpovědnost nenese.
Stejně tak byly otravné zápisky vraha, ale po skončení jsem za závěr přihodila jednucelkem ochotně.
Jak píše čef - 200 stran vyhodit a bylo to fajn svižné. Pravdou je, že osobní život Barbarottiho mě bavil víc než smlouvání s Bohem, ale boží humor mi ve finále dokreslila naše čerstvě narozená Sára :o)
Asi přece jen zkusím další díl v papíru, pokud se potkáme.
3/4

chamyl
07.01.2023 2 z 5

Kniha se nečte špatně a to ani přes trochu únavné rozepisování "milostných" eskapád a nudné biblicko-filozofické úvahy bez patřičné hloubky. I poměrně otravné označování většiny postav celými jmény, příp. i hodnostmi, bych - s ohledem na vcelku zajímavě se odvíjející případ - překousnul.
S čím se ovšem u detektivního románu nedokáži srovnat, je vyřešení bez jakéhokoliv vysvětlení čtenáři?! Prostě to najednou někoho napadlo (přičemž zdroj rozseknutí je sám o sobě dobrou hádankou) a aniž by se autor jakkoliv obtěžoval nám vysvětlit proč vlastně, tak je hotovo - šlo přeci o jeden detail, ne?

Pokud to má být test, tak jsem neobstál.
Pokud to má být trik k opakovanému čtení či doporučení někomu dalšímu ve stylu "Schválně jestli na to přijdeš ty", tak u mne nezabral.
A pokud to není nic z toho, tak je to jeden z nejarogantnějších přístupů ke čtenáři krimi, který jsem zažil.

TaJeMa
24.12.2022 1 z 5

Knihu jsem dočetla jen proto, že jsem čekala alespoň zajímavý konec. A? Nic, konec byl úplně odfláknutý.
Celá kniha mě nudila, osobní životy hlavních protagonistů? Proč stále dokola úvahy: vezme si mě? nevezme? Ona: mám si ho vzít? Poté, co je obviněn z brutálního napadení novináře, samozřejmě obvinění bylo falešné, sdělí to své milé, že nikomu neublížil a ona si bere čas na rozmyšlenou.......no prostě děs. Kriminální zápletka se neustále drolila, nakonec.....no nebudu nic prozrazovat, to si přečtěte sami a posuďte.

kolacky
03.11.2022 4 z 5

Líbí se mi komisařův soukromý život. Držím jemu i Marianne palce. Taky je mi sympatický komisař Asunander, před penzí... :-)

janastok
05.08.2022 5 z 5

Pěkně si nás pan spisovatel povodil! Zamotané, originální, vtipné, konec slibující pokračování. Barbarotti se směle vyrovná mému oblíbenému inspektorovi VV.

Boby17
04.06.2022 4 z 5

Druhý díl byl opravdu úplně jiný, hodně zamotaný příběh. Detektivové i přes posily měli úplně zamotanou hlavu. Ale ještě víc než vyšetřování, mě bavilo sledovat vývoj osobního života sympatického inspektora Barbarottiho a jeho rozmluvy s Bohem. Poslední věta knížky zní: "Dozvím se to za tři vteřiny." Takže asi nezbude, než abych pokračoval třetím dílem, neboť jsem zvědavý. Dávám čtyři hvězdy.

jaroiva
16.05.2022 4 z 5

První díl mě asi bavil víc, ale líbí se mi prostě styl psaní.
Tentokrát tu hvězdičku za Ikeu už strhnu. Ještě jsem asi nenarazila na knihu, kde by PP Ikea nerazil jako pěst na oko.

SilvieSisinka
08.05.2022 4 z 5

Originální zápletka.Na mě mnoho stran zbytečně i tak skvěle severské čtenícko.

alzbeta4340
18.04.2022 5 z 5

Autor používá při psaní styl úmyslné a důmyslné rozvláčnosti, která mu velmi dobře funguje. Se čtenáři ale hraje trochu falešnou hru, zřejmě nikdo nemůže dobře odhadnout konec. Spíše než jako detektivní román bych "Úplně jiný příběh" nazvala románem popisujícím detektivní pátrání.
Knihu jsem si užila a tímto srdečně děkuji mému oblíbenému uživateli DK konicekbily, jehož komentář mě navnadil ke čtení.

konicekbily
11.02.2022 5 z 5

Hodně natahovaná kniha, mnoho informací z okolí hlavního hrdiny, jak soukromého tak pracovního, ale musím přiznat, že mi to nevadilo. Jeho "meditace" považuji za nadbytečné. Autor se ale rozhodl vytvořit nového "obyčejného" hrdinu severské krimi a já to vítám. Zápletka se povedla, velice dobře promyšlená a mohu říci, že se i vyvíjí v čase. Řadu budu číst!

shootingstar
30.08.2021 3 z 5

Tento příběh byl především úplně stejný v tom, jak Nesser píše: lhostejno kdo právě hovoří nebo přemýšlí, řeč všech postav je protkána hojnými anglicismy. Otřesnou hrubku "allright" jsem tak v tomto eposu musela překousnout DVAADVACETKRÁT. Jinak motiv slabý, vyřešeno jen tak mimochodem v zákulisí a my čtenáři vlastně netušíme jak, ačkoliv autor na nás pomrkává, že bychom záhadu mohli rozlousknout i my - pokud bychom tedy měli dost fištróna, a nebo ještě lépe pokud bychom si knihu přečetli ještě jednou (ne, děkuji). No ale jak by jistě řekl sám Nesser: End' s well all's well. Nebo tak něco.

VendulaB
10.05.2021 4 z 5

Velmi příjemný a čtivý detektivní román. Na to, že jde o severskou detektivku, tak mě potěšila velmi nízká míra brutality. Zajímavá zápletka i celé vyšetřování, čtivý je i osobní život hlavního vyšetřovatele. Doporučuji.