Druhý život pana Roose
kniha od: Håkan Nesser
KoupitKoupit eknihu
Když bylo Antemu Valdemaru Roosovi dvanáct let, spáchal jeho otec sebevraždu. Valdemar od té doby vytrvale volil v sázkové kanceláři stejnou kombinaci čísel. Nyní už je mu téměř šedesát a moudrá slova, která praví, že „trpělivost růže přináší“, se ukazují být pravdivá: Roos vyhraje dva miliony korun. Aniž by něco řekl rodině, podá v práci výpověď a koupí si malý domek v lese. Místo, kde může být sám sebou. Jednoho dne ale zmizí a po jeho stopách se musí vydat inspektor Gunnar Barbarotti…...celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424967/big_druhy-zivot-pana-rosse-Yfo-424967.jpg 493Inspektor Gunnar Barbarotti 3.
Žánr:
Literatura světová, Detektivky, krimi
Vydáno: 2020, MOBA (Moravská bastei)
Berättelse om herr Roos, 2008
Komentáře (28)
Kniha Druhý život pana Roose

Pohodový příběh jednoho pro okolí tak nudného muže, který byl nakonec nejzajímavějším mužem pro policii.

Tak tenhle příběh se hodně povedl. Jak pan Roos, tak Anna byli sympatičtí, a pátrání - nejen po sprejerovi - Barbarottimu a Evě odsýpalo.

Sama nevím, proč se mi knihy tohoto autora tak líbí. Pomalé tempo, do poloviny se celkem nic neděje, ale skvěle vypracovaná charakteristika postav a humor to vše vyvažuje.

Opět příjemné čtení pro ty, kteří neholdují potokům krve a mají rádi příběhy. Až do půlky sledujeme druhý život pana Roose a teprve pak se na scéně objeví inspektor Barbarotti. Kromě vyšetření dvou případů jsem se také dozvěděl o posunu v osobním životě sympatického policisty. Za mě tedy celková spokojenost. Na celou pětku to není, ale silnější čtyřka je z mého pohledu určitě zasloužená.

Trochu zkouška mé trpělivosti. Když jsem ještě na straně 180 čekala na zločin či inspektora Barbarottiho, propadla jsem čtenářské krizi. Naštěstí jsem to s panem Roosem nevzdala a na konci této zvláštní detektivky jsem opravdu spokojená. Všechno do sebe hezky zapadlo.

Nesser převzal štafatu od Mankella ve vytváření nového švédského sociálního románu s kriminální zápletkou. Tato kniha je spíše psychologickým románem, možná studií do myslí stárnoucích mužů, možná "červenou knihovnou mužů předdůchodového věku", než nějakou detektivkou nebo krimi-příběhem. Autor se do problému zakousne s takovou vervou, a pitvá ho ze všech stran, až to mnohé čtenáře odradí zbytečným protahováním děje a opakováním myšlenek. Mne ne, jako kmet ) tedy skoro kmet), chápu o čem píše a jdu na další díl.

"Kus nábytku?" Nudný...? Nebo je Valdemar Roos "ve skutečnosti mnohem složitější člověk, než jak ho vidí jeho okolí"? (str. 259) Může i pro něj platit, že "Život musí být příběh, jinak nemá smysl, a je tudíž k nevydržení"? (str. 260) A Valdemar svůj zajímavý příběh začne odhodlaně psát ve svých padesáti devíti. Ten chlápek stále se ujišťující, že nic lepšího už nezažije, je nejen hodný, jak ho vidí Anna, je vlastně urputný a v té své urputnosti, ač vlastně jen reaguje na přicházející okolnosti, obdivuhodný. My lidé jsme složitější..., ne, nikdo z nás není jen jakýmsi nudným, kusem nábytku.
Štítky
severská krimi pohřešovaní psychologické romány švédské detektivky zmizení lidí výhra
Autor a jeho další knihy
2022 | ![]() |
2012 | ![]() |