LucaM. LucaM. komentáře u knih

☰ menu

Láska na hraně Láska na hraně Penelope Douglas

Noooo, bylo to dost na hraně, ale dobře napsané a čtivé.
V první polovině knihy nás autorka nenápadně připravuje na to, jaká to bude v druhé půlce jízda, uff.
Hlavní hrdinka Tiernan občas neví, kam dřív “skočit. Umí být náladová, tvrdohlavá, možná až nesnesitelná, ale ti tři muži, se kterými musí začít žít, by jí snesli modré z nebe.
Jake je skvělý horal, chlap, o kterého se mohou všichni opřít.
Noah je sluníčko a hajzlík v jednom.
No a Kaleb je naopak hodně temný, lovec, drsňák, až z něj jde strach.
No a tyhle čtyři postavy zavřete na samotu v horách v Coloradu, odkud ani kam se nikdo během zimních měsíců nedostane a máte tu pořádně zamotaný a peprný příběh.
Já jsem si jo tedy užila a hltala každou stránku.

30.04.2024 4 z 5


Zimní bouře Zimní bouře Karen Swan

Upřímně řečeno jsem druhý díl série prostě zhltla. Byl pro mě jednodušší, i když nás nečekaně vracel v čase o pár měsíců před první díl, protože nejsem odborník na practvo a tím se první díl jen hemžil.
Hlavní hrdinkou je tentokrát Mhairi, stejně stará kamarádka Effie, dcera pošmistra ze St. Kildy, která by pro svou rodinu udělala cokoliv. I se provdala za na první pohled příjemného (na druhý už moc ne), syna sedláka ze sousedního ostrova, kterého vůbec nezná.
Karen Swan opět nešetří popisy přírody ani tím, jak byl život na St. Kildě těžký. Nechybí ani zašmodrchaná romantická linka a čtenářovo fandění hlavní milenecké dvojici.
Prostě krásné to bylo a nemůžu jinak, než doporučit.

24.04.2024 5 z 5


Život na míru Život na míru Nikki Erlick

Doufala jsem v zajímavý příběh a ten jsem dostala.
Co by bylo kdyby …?

Každý na planetě dostane svůj provázek a musí se s tím vypořádat po svém. Zejména ti s krátkým provázkem, protože délka provázku určuje celkovou délku vašeho života.
A jak už to tak u lidského pokolení bývá, nastává diskriminace krátkých, boj o moc, protesty a zmatky. A čtenář to celé sleduje z pohledu celkem osmi hrdinů, kteří mají různě dlouhé provázky a jejich osudy jsou jistým způsobem propletené.
A ve finále nám autorka naservíruje jedno důležité poselství: Žij každý den svůj život, jako by jsi měl krátký provázek = život.
Za mě fajn čtení, podnítí k zamyšlení, co bychom dělali my, kdybychom dostali provázky a jestli bychom vůbec chtěli znát jejich délku ? Hm, toť otázka.

22.04.2024 4 z 5


Kniha dvou cest Kniha dvou cest Jodi Picoult

Do čtení Knihy dvou cest jsem se pouštěla opatrně. Po přečtení Kéž bys tu byl, která mě úplně nenadchla, jsem věděla, že i tak skvělá autorka jako Jodi, se někdy utne. Ale ne mé obavy byly tentokrát zbytečné.
Kniha dvou cest se mi líbila moc, měla několik vrstev, časových linek a taky mnoho zajímavých témat, o kterých jsem ještě nečetla. Je z ní znát, že se autorka do starého Egypta zamilovala. Těch informací bylo někdy až zbytečně moc. Ale vyvážil to pro mě milostný příběh hlavní hrdinky Dawn. Egyptolog Wyatt byl hrdina k zamilování a fyzik Brian jakbysmet. Dula smrti - povolání Dawn pro mě bylo neznámé a o to víc obdivuhodné.
Téměř celou knihu jsem nemohla z hlavy dostat myšlenku, kolik toho musela Jodi Picoult nastudovat, aby takhle obsáhlou knihu mohla vůbec napsat.
Klobouk dolů…
A neodpustím si poznámku na závěr. Anotaci nečtěte, je naprosto zavádějící, ten, kdo jí psal, si přečetl prvních pár stránek prologu a anotace byla na světě. Nevěřím, že by tohle měla na svědomí sama autorka.

15.04.2024 5 z 5


Mademoiselle Coco a vůně lásky Mademoiselle Coco a vůně lásky Michelle Marly

Další z řady beletrizovaných životopisů, tentokrát o Coco Chanel a její cestě k parfému Chanel no. 5.
Autorka se věnuje jen několika letům z života Coco, kdy zahyne její láska, přítel a rádce v jedné osobě Boy Chapell. Jak ona truchlí a objeví světýlko na konci tunelu v podobě svého vlastního parfému. A jaká klikatá cesta k jeho objevu vedla a kteří muži Coco na jejím pátrání doprovázeli.
Milé a nenáročné čtení mě donutilo si další informace o této módní ikoně vyhledat. A v jaké společnosti významných lidí se Coco pohybovala, mě moc bavilo.
Tento příběh z edice Významné ženy řadím k těm povedenějším. Čtení jsem si užila.

12.04.2024


Tři Tři Valérie Perrin

Poslední týden jsem strávila ve společnosti TŘÍ. A i když má román bez mála 600 stran, byl to čas strávený příjemně, s příběhem, který měl hlavu a patu a nebyl nijak natahovaný.
Tři desetileté děti - Nina, Etiénne a Adrien, se potkají na školním dvoře a jsou společně přiřazeni do jedné školní třídy. A tady začíná celý příběh, který postupně mapuje jejich život více než třicet let. Přeskakujeme v čase ze současnosti do budoucnosti a zase zpět. Sledujeme jejich rodiny, lásky, vztahy, bolesti, nemoci.
Opět moc krásně napsaný příběh z Francie, kde podle mě, nechybí vůbec nic.
Valérie Perrinová mi opět potvrdila, že její tvorbu se vyplatí sledovat.

04.04.2024 5 z 5


Hory zpívají Hory zpívají Nguyen Phan Que Mai

Po přečtení Hory zpívají si opět říkám, že jsem vděčná, kdy a kde žiju, protože to, co popisuje tato rodinná sága o životě ve Vietnamu v minulém století bych opravdu zažít nechtěla. Hrůzy války, strach, hladomor, boj s komunismem. Brrr, je to příběh plný drsných životních situací, boj o holý život nejen hlavní hrdinky, ale i jejích malých dětí, zároveň představuje obrovskou lásku k rodině i jejich předkům.
Pro mě hodně poučné, protože jsem dosud žádnou knihu od vietnamské autorky nečetla a o Vietnamu nic moc nevěděla.
Ze začátku jsem měla trochu zmatek ve vietnamských jménech, ale zorientovala jsem se a příběh hltala.
Dvě časové linky, dvě hlavní hrdinky, vnučka a babička a jejich strastiplný život ve Vietnamu.

28.03.2024 5 z 5


Formulista Formulista Michaela Schmiedlová

Přiznám se, že ač jsem o Formulistovi věděla z Instagramu a četla několik nadšených recenzí, tak jsem se ho trošku bála.
Romantický příběh z prostředí F1, to je přece přesně pro mě! Jenžejá formule sleduju, byla jsem na závodě, sleduju týmy i jezdce, mám o tom specifickém prostředí nějaké povědomí. Takže jsem se bála, že v knize budou nepřesnosti, které mě budou štvát a já se nebudu moct soustředit na třeba i hezkou romantickou linku.
Nooo obavy stranou, Formulistu jsem zhltla za dva dny a čtení si moc užila. Skvěle napsané, při čtení jsem si musela několikrát uvědomit, že čtu knihu české autorky, že to, co čtu, není překlad, ale originál, protože některé výrazy mi přišly opravdu trefné.
A hlavní postavy? On mrzout a závodník Anthony a ona éterická kráska Vanessa (knihomolka!).
Oba si nesou na zádech nějaké zatížení z minulosti, nelehké situace v rodině, mají svá tajemství. A tleskám autorce za wow efekt, kdy . Ale to si přečtete sami. Rozhodně doporučuju. A hvězdičku přidávám i za krásnou obálku a grafické zpracování.

23.03.2024 5 z 5


S miliardářem v síti S miliardářem v síti Max Monroe

Čtivý, ale pro mě až moc zdlouhavý příběh, kde je jedinou zápletkou zatajená pravda, kterou mohli hlavní aktéři vyřešit za pět minut dvěma větami.
Ale abych nebyla moc kritická. Ona byla správně střelená a on někdy k sežrání.
Něco jsem jim někdy ani nevěřila a toho sexu, broskviček, mušliček a kolíků bylo občas až moc.
Na dovolenou na přeplněné pláži, kdy se na čtení nezvládnete pořádně soustředit asi dobrý, ale já si další díly série nechám nejspíš ujít.

18.03.2024 3 z 5


Představa o tobě Představa o tobě Robinne Lee

To se povedlo! Fanfikce pro trochu dospělejší holky, co už mají něco odžito, ale stále nevyrostly ze sladkého snění. Ruku na srdce, kdo z vás nikdy platonicky nemiloval nějakého fešného herce nebo zpěváka? Hmmm? Já tedy ano.
Autorka krásně vystavěla příběh o vztahu muže a ženy, kde velkou roli hraje značný věkový rozdíl, který by byl v opačném případě téměř normální, ale tady je žena starší a to se neodpouští. Proč?
Navíc on je členem mega slavné chlapecké kapely a platonicky ho miluje její třináctiletá dcera a s ní miliony dalších děvčat.
Ona, Soléne, bojuje sama se sebou, svým okolím, fanynkami, aby si udržela zdravý rozum, lásku, jejíž sílu dosud nezažila a bojuje, aby udržela svou dceru v bezpečí.
On, Hayes, je okouzlující mladík, zmítaný slávou a šoubyznysem, je pod obrovským tlakem veřejnosti a bulváru.
Upřímně jsem cítila jejich bolest, když se jim celá společnost snažila zničit vzájemnou lásku. A bylo mi jich líto.
K zamyšlení je, jak dokáže být společnost krutá a nespravedlivá a cena za slávu, obdiv a život na výsluní někdy až příliš vysoká.
Příjemné čtení s prvky erotiky, podle mě tak akorát.
A už se moc těším na film.

09.03.2024 5 z 5


Majonéza k snídani Majonéza k snídani Markéta Lukášková

Od Markéty už jsem něco málo četla, slyšela pár epizod jejího podcastu a baví mě i její příspěvky na Instagramu. Mám její projev ráda a Majonéza k snídani mě rozhodně nezklamala.
Hlavní hrdinku Emu vykreslila skvěle, ta holka mě bavila. Takový Sheldon (z Teorie velkého třesku) v sukních a toho miluju.
I když to byl příběh ze života osmnáctileté holky, životní příběhy jejích dospělých blízkých ho přibližovaly i k nám, dříve narozeným.
Dobře se četl a mě bavil. Další, i ty starší dílka Markéty Lukáškové si nenechám ujít.

05.03.2024 4 z 5


Audrey Hepburnová a její zářivá hvězda Audrey Hepburnová a její zářivá hvězda Juliana Weinberg

I další kniha z edice Významné ženy mi rozšířila obzory. O Audrey Hepburn jsem toho před přečtením tohoto beletrizovaného životopisu moc nevěděla.
Autorka se nás snaží seznámit s celým jejím životem. Od malé šestileté holčičky vyrůstající v Holandsku, přes dospívající slečnu snící o kariéře primabaleríny až po zářící hvězdu filmového plátna. Popisuje ji jako velice skromnou, milou, místy až nesebevědomou ženy, toužící hlavně po lásce a mateřství.
Příběh je čtivý, vystihuje Audreyiny problémy v manželství, se kterými se potýkame i my všichni, komplikovanější vztah s matkou i mateřskou lásku k vlastním dětem.
Bohužel mi hodně vadil překlad, některá slova jako by vypadla ze středověku a postavy spolu v přímé řeči mluvili jako v 18. století. Škoda.
Ale na Prázdniny v Římě se ráda brzy podívám, právě díky této knížce.

03.03.2024 3 z 5


A co bylo dál A co bylo dál T. L. Swan

Pátý díl mé oblíbené série Milesův klub byl “must have. Ale epilog epilogů? No, není to náhodou trošku zbytečné provětrání našich peněženek?
Ve čtyřech částech věnovaných každá jednomu z bratrů Milesových a jejich ženám se nedozvíme nic převratně nového. Dva nejstarší se množí kosmickou rychlostí, Elliot ten má s Kate opačný problém a Christopher teprve zjišťuje, co je život na farmě vůbec zač.
V oblíbenosti u mě vede i nadále miláček Tristan a všem, kdo četli celou sérii můžu jedině doporučit i tento díl. Je to takové last good bye Milesovic kluků.

24.02.2024 3 z 5


Paříž pro jednoho a jiné povídky Paříž pro jednoho a jiné povídky Jojo Moyes

Milé a příjemné čtení od mé oblíbené Jojo. I když je to kniha povídek, tento formát mě bavil. Některé příběhy byly přímo z Paříže, některé z Londýna a všemi se jako provázek proplétala láska.
A má krásnou barevnou ořízku, jen tak mimochodem.

20.02.2024 4 z 5


Kéž bys tu byl Kéž bys tu byl Jodi Picoult

Knížky od Jodi mám moc ráda a proto mě mrzí, že tato mi úplně nesedla.
První půlka byl klasický příběh o turistce na Galapágách s nádechem lockdownu a romantiky, druhá půlka připomněla dobu nedávnou. Covid, lockdown, strach o své blízké.
Určitě bylo v knize pár velmi zajímavých momentů a určitě se jí nedá upřít čtivost, ale četla jsem od autorky i lepší kousky.

18.02.2024 3 z 5


Buď jako řeka Buď jako řeka Shelley Read

To byla nádhera.
Kniha, která mě bez milosti pohltila a prvních 200 stran vůbec nechtěla pustit. Představila mi bolestný příběh z údolí řeky Gunnison ve státě Colorado pár let po válce, kde čas plynul pomalu ve stále stejném rytmu, narušeném rodinnou tragédií. A mladá Torie se s tím musí nějak popasovat, potkat svou první velkou lásku a zažít věci, které nechce zažít žádná z nás.
Je to příběh o síle jedné ženy, kterou jsem v mnoha okamžicích obdivovala, cítila její smutek i zoufalství. Příběh o souznění jedné ženy s krásnou a drsnou přírodou a hlavně příběh o lásce, k jednomu klukovi, rodinnému dědictví, dítěti.
A navíc krásně napsaný, který mě nenudil ani vteřinu a na jehož konci jsem litovala, že nám autorka nedopřála ještě pár stránek navíc.

08.02.2024 5 z 5


Dýchej za mě Dýchej za mě Eva Kollerová–Střihavková

Podle anotace jsem čekala trošku něco jiného. Doufala jsem více v možnosti vcítit se do bohémského života umělkyně ze začátku minulého století, ale víc než to na mě ze stránek knížky dýchalo zoufalství, chudoba a hlad lidí v období 1.světové války. Což jsem nečekala. Neříkám, že život sestry Gusty, učitelky Milady byl nezajímavý, naopak. O celibátu učitelek v té době jsem nevěděla a její oddanost starší sestře umělkyni byla až ohromující, ale v příběhu mi vadilo pár věcí, které mi neseděly a z dopisů od Gusty mi chyběly momenty, které by zacloumaly s mými emocemi.
Co musím vyzdvihnout je nesporně jazyk s jakým tak mladá autorka dokázala popsat dobu dávno minulou. Ten mi přišel naprosto autentický.
Doslov vylepšil stránky závěrečné části, která se mi moc nelíbila.
Každopádně kniha určitě splnila svůj účel a přinutila mně si o malířce Augustě Nekolové vyhledat podrobnější informace.

06.02.2024 3 z 5


Princezna a hráč Princezna a hráč Ilsa Madden-Mills

Dostala jsem, co jsem potřebovala.
Milou oddechovku, nad kterou nebudu muset přemýšlet, milostnou zápletku, pár hot scén a pohled na život v New Yorku.
Druhý díl série se mi líbil víc, než první. Jak Tuck, tak i Francesca mi byli velmi sympatičtí, stejně tak i jejich “rodina a práce.
Jo, bylo klišé i happyend, ale to je přesně to, proč teď po téhle knížce sáhla.
Oddechovka na víkend nebo dovolenou.

03.02.2024 5 z 5


Vyměnit vodu květinám Vyměnit vodu květinám Valérie Perrin

Krásná obálka je jen začátek.
Mnohavrstevný román mě obejmul jako teplá deka. Ze začátku jsem si jím nebyla úplně jistá, ale pak mě omotal a několik dní nepustil.
Po dočtení cítím smutek nad celým příběhem, zadrnkal mi na emoce, ale i naději, kterou autorka nešetřila. Stejně jako smrtí, jako nedîlnou součástí života.
Hlavní hrdinku Violette jsem si zamilovala a nejraději bych ji v průběhu čtení adoptovala, nebo aspoň obejmula.
Krásný román z nevšedního prostředí, kdy ani za půlkou netušíte, o čem budou další stránky.

02.02.2024 5 z 5


Maria Callasová: Největší pěvkyně své doby a drama její lásky Maria Callasová: Největší pěvkyně své doby a drama její lásky Michelle Marly

Pro někoho jako já, kdo věděl o Marie Callas pouze to, že to byla věhlasná operní diva, byla tato kniha velmi milým a zajímavým překvapením.
Další z řady beletrizovaných biografií mi představil dámu s velkým hlasem i srdcem, které bylo plné její milované hudby a také citu k jednomu velmi významnému muži. Aristotelu Onassisovi. A právě jejich komplikovaný vztah máme možnost sledovat ve dvou časových rovinách. Život v luxusu, s vysokými nároky okolí i pod drobnohledem paparazzi.
Velmi se mi líbilo zpracování, kdy Maria nebyla jen vykreslena jako zářící hvězda, ale i vzteklá, panovačná a sebestředná žena. Která, když nebylo po jejím, dokázala rozpoutat pořádné peklo.
Čtení jsem si moc užila, i když fanoušek opery ze mě asi nikdy nebude.

30.01.2024 5 z 5