Dýchej za mě

Dýchej za mě https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521038/bmid_dychej-za-me-S5B-521038.jpg 4 171 48

Podle skutečného příběhu české malířky, jejíž talent byl zastíněn válkou . „Následník trůnu je mrtev!“ křičí kameloti v ulicích. Začala první světová válka. Mnozí si myslí, že bude rychlá a krátká. Ani sestry Nekolovy si nepřipouštějí, že by se jejich životy mohly změnit. Milada si v salonu Arnoštky Roubíčkové přebírá šaty ušité na míru a Gusta maluje obraz na výstavu v Obecním domě, kde jako žena může vystavit jen jedno plátno. Její vyvolený Jareš má na téže výstavě obrazů několik, pro Gustu se však nevzdá jediného hřebíku. Přitom ví, že maluje lépe než on, lépe než všichni muži v ateliéru. Augusta Nekolová, jedna z nejnadanějších malířek své doby, má vše, co její mladší sestře Miladě chybí: energii, krásu, talent, odhodlání i úspěch. Pro Miladu je však přesto tím nejbližším člověkem, pro něhož by – když bude nejhůř – sama i dýchala. V románu Dýchej za mě, inspirovaném neobyčejným sesterským poutem, ožívá intimní portrét dvou žen na pozadí Velké války. Evě Střihavkové se podařilo zachytit působivé svědectví nejen o nelehké době, ale i o nerovnoprávném postavení žen, odvaze a lidské sounáležitosti. Autorka zároveň po desítkách let naplňuje přání Milady, aby se na její sestru nezapomnělo.... celý text

Přidat komentář

adevis
předevčírem 4 z 5

Neměla jsem od této knihy žádná očekávání a o to víc jsem mile překvapena.
Pro mě dosud neznámá, mladá a nadaná česká autorka Eva napsala krásně ucelený příběh o silné sesterské lásce z období 1. světové války.
Stránky mi mizely pod rukama, děj ubíhal a i přes to, že mi se mi zastesklo po absenci dopisů od Milady se mi kniha moc líbila.
Před závěrem knihy mi vyvstala v hlavě myšlenka, jak moc jsme schopní uvěřit vlastní domněnce a nechat si kvůli ní ovlivnit naši budoucnost? Co kdyby bez té domněnky dopadlo všechno jinak?
Počítala jsem s tím, že mi závěr knihy opět zlomí srdce, mám na takové knihy šťastnou ruku, tentokrát mě ale u srdce i zahřál...
Doporučuji!

Miroslavacte
04.04.2024 5 z 5

Doba vykreslená tak, že jsem měla husí kůži. Sestry, které se chovaly tak lidsky, že na ně pořád myslím. Napsáno moderně a svižně, střídá se tam tíha s lehkostí.


Ivana11
22.03.2024 4 z 5

Kniha o malířce Augustě Nekolové, kterou jsem vůbec neznala. Příběh vypráví její sestra Milada. Příběh je pěkný, jen se mi zdál dost rozvláčný.

Ywonek
20.03.2024 5 z 5

Skvělá

Luvy
20.03.2024 5 z 5

Velmi silné. Román mě bavil, nejvíc asi tím jak je věcný, lidský a neuvzdychaný - vzhledem k tomu, co se těm lidem tehdy dělo - zázrak anebo ne. Lidi tehdy na vzdychání v tom pekle neměli čas a v tom vidím kouzlo knihy. Postavy se chovaly tak, jako v životě, nepředvídatelně, hloupě, ale především jako lidi a jako některé moje kamarádky, kterým občas nerozumím.
Nesrovnalosti jsem v románu nenašla, je to román, ne biografie a nečerpám jen z wikipedie. V rozhovoru s autorkou jsem si přečetla, proč některé věci změnila (Nekolová se např. vdávala dvakrát a umřela o rok později), podle její sestry ale byla mrtvá dávno.

Luca84
18.03.2024 3 z 5

Příběh sester Nekolových jsem si přečetla ráda. O Augustě jsem dosud nic nevěděla a po přečtení jsem si o ní chtěla vygooglit víc. Takže za to děkuji. Kniha má v sobě dost chyb a nesrovnalostí, to mi vadilo. Občas si postavy protiřečily, chovaly se nelogicky. Milada mě ke konci už doslova vytáčela. Knihu jsem přečetla, nelituji, ale víc jak 3 hvězdičky jí dát nemohu. Drze si troufnu říct, že zaostávala redakce, která mohla během úprav rukopisu na několik nesrovnalostí a zbytečných linek upozornit.

Maky78
17.03.2024 3 z 5

Oživit umělkyni z doby 1 svět. války určitě není lehký úkol. Dějově mi to přišlo hodně ploché, ale to je asi z pohledu dnešní doby. Mátlo mě občasné objevení některé postavy a poté se vytratila.

JaAnička
16.03.2024 3 z 5

Kniha podle skutečných událostí o sestře nadané malířky, která by pro ni obětovala svůj život.

Asi bych začala tím, že kdyby ta kniha byla z roku, ve kterém se odehrává (1914+), je dokonalým příkladem své doby...tedy pomalá a neintimní, ale na to, že vznikla v roce 2023, postrádá "temperament", důraz na emoce nebo nejaký ten dějový spád...ale POKUD bylo účelem knihy se co nejvíce přiblížit dobovému narativu, pak smekám a zaslouží si jednoznačně 5/5 .

Bohužel ale ze současného hlediska musím konstatovat, že chemie mezi postavami nefunguje...věřím, že muselo byt hrozně těžké vytvořit knihu o ženě, jejíž sestra je vlastně hlavní hrdinkou příběhu, ale Milada byla prostě hrozná, extrémně náladová a vztahovačná, ale zároveň extrémně naivní, hloupá...trochu jako deníkové záznamy, jichž polovinu někdy časem zničil.

Pak je tu to sesterské pouto, na kterém má být vybudovaná celá kniha, ale za mě prostě nefunguje (možná je to tím, že nemám sestru). Všechno je totiž založeno spíše na tom, že Milada je moc hodná a v tom "pouto/lásku" moc nevidím. Dále bych pak chtěla vytknout ty její kamarádky, které byly prostě...prostě byly (tečka) a nakonec ty milostné vztahy, které byly tak strašně povrchní a neexistující, že jsem se vlastně nic nedozvěděla a z toho jsem byla asi zklamaná nejvíce.

Plusové body dostavá to intimní nastínení života obyčejných lidí, protože to bylo fakt hrozné, ale skvěle zachycené a sepsané.

Je tam spousta takových menších nelogičností nebo se kolikrát vynechávají důležité informace bez nichž je pak čtenář akorat zmaten. A já to i celkem chápu...protože oživit obraz někoho, kdo je dějinami takto "pohlcen", je vskutku težké.

Já se moc omlouvám, ale hrozně mi to připomínalo knihy, které mě nutili číst na vysoké a ke kterým si vybudovala menší odpor. Takže se za kritiku omlouvám.

Prosím, komu se to líbilo a četl to, klidně mi napište proč, budu za to ráda.

JanaProchazka
05.03.2024 5 z 5

Další balzám. Kniha se četla sama, je moderně napsaná, přesto z ní dýchá doba, v níž se odehrává.
Témata emancipace a problémy prosazování žen, která jsou v knize popsána, ukazují, že se doba zase o tolik v těchto ohledech neposunula, spíš jen zdánlivě.
Kniha byla velmi dojemná, má spousty krásných pasáží, odehrála se mi před očima jako film. Moc doporučuju.

skalek
03.03.2024 5 z 5

Kniha o malířce Augustě Nekolové, která zemřela na tuberkulózu krátce po konci 1. světové války....
Ale hlavně o její sestře Miladě Nekolové, neskutečně obětavému člověku ....
Moc hezká i když mnohdy smutná kniha, děkuji p.Střihavková

ladyfromskye
02.03.2024 4 z 5

Ano, knížka mi představila hned několik nových postav našich dějin, ano, knížka mě vtáhla do doby před, během a po první světové válce, ano, knížka se četla skvěle, ano, oceňuji a obdivuji zápal autorky, s jakým prováděla rešerše, ano, miluju knihy, které mě donutí googlit.
No a v tom je jádro pudla, proč se knížka nedostala na můj top seznam, proč mi při vzpomínce na ni vyvstává taky pachuť zklamání a proč jsem při hodnocení strhla 1 *.
Ne, tohle není biografie, jistá autorská licence tu má právo být. Tuhle skutečnost vůbec nepopírám! Ale ve chvíli, kdy změna nemá absolutně žádný, opakuji ŽÁDNÝ, rozumný důvod, pak tam prostě NEMÁ co dělat. Tohle jsem fakt zkousnout nedokázala. Je to jako totální facka všem pramenům, které měla autorka při svém bádání po osudech sester Nekolových v ruce.

Knižní střípky
25.02.2024 4 z 5

Obě dvě sestry byly zajímavé postavy, ne vždy mi jejich jednání sedlo, ne vždy jsem s ním souhlasila, ale nevadilo mi to. Co mi vadilo, byl fakt, že kniha by si zasloužila mnohem lepší korekturu, to mě mrzí hodně. V konečném součtu jsem však moc ráda, že jsem Nekolovic děvčata mohla poznat. Tato kniha je o velké sesterské lásce, o těžké době, ale také o rozdílném pohledu na kariéru muže a ženy.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.

Louisareading
24.02.2024 5 z 5

Kniha se mi líbí jako celek. Příběh je podaný přímočaře, bez zbytečných kudrlinek, tak, jak nám události servíruje sám život.
Snaha sester uchytit se v životě a vzájemně si pomáhat, byla dojemná. Přednesení možnosti tvorby a přežití ve válce zajímavé.
Forma i styl se mi zdají zvládnuté.
Někdo píše o chybách, nenašla jsem jich tam ale víc, než je v jiných knihách běžné a dojem z díla mi těch pár drobností nezkazilo.

KatkaLas
23.02.2024 5 z 5

Pro mě má ta kniha dvě roviny. Tou první je skvěle zpracovaný vztah sester, ale taky téma lásky - všeobecně a pojetí tématu lidskosti.
Druhou rovinou je výpovědní hodnota o době, v níž sestry Nekolovy žily.

Makii
22.02.2024 2 z 5

Hloupá červená knihovna o dvou husách, jedna větší než druhá. Bohužel, takhle to na mě působilo. A když už se padesát stran nic neděje, tak tam "vražte" další potrat a je to. Naprosto o ničem, plus hromada pravopisných a jiných chyb.

LucaM.
06.02.2024 3 z 5

Podle anotace jsem čekala trošku něco jiného. Doufala jsem více v možnosti vcítit se do bohémského života umělkyně ze začátku minulého století, ale víc než to na mě ze stránek knížky dýchalo zoufalství, chudoba a hlad lidí v období 1.světové války. Což jsem nečekala. Neříkám, že život sestry Gusty, učitelky Milady byl nezajímavý, naopak. O celibátu učitelek v té době jsem nevěděla a její oddanost starší sestře umělkyni byla až ohromující, ale v příběhu mi vadilo pár věcí, které mi neseděly a z dopisů od Gusty mi chyběly momenty, které by zacloumaly s mými emocemi.
Co musím vyzdvihnout je nesporně jazyk s jakým tak mladá autorka dokázala popsat dobu dávno minulou. Ten mi přišel naprosto autentický.
Doslov vylepšil stránky závěrečné části, která se mi moc nelíbila.
Každopádně kniha určitě splnila svůj účel a přinutila mně si o malířce Augustě Nekolové vyhledat podrobnější informace.

Marie56
04.02.2024 5 z 5

Velmi dobře napsaný příběh sester, posazený do doby, která chování lidí v mnohém ovlivnila. Čtivé, zajímavé. Opičku na gumě jsem v polovině odložila, tady je těch téměř 500 stran naprosto OK

Kokoska92
27.01.2024 5 z 5

protože mít možnost volby je důvod k radosti

Úžasně čtivá a dojemná knížka o neobyčejně pevném sesterském poutu. O sestrách Nekolových jsem toho příliš nevěděla, takže jsem si moc ráda rozšířila obzory - také o velmi zajímavé informace z první světové války. Od knihy jsem neměla žádná očekávání, ale mile mě překvapila.

Marcela52
16.01.2024 5 z 5

Román inspirovaný životem nadané malířky Augusty Nekolové mě velmi zaujal. Tento intimní portrét dvou sester na pozadí 1. světové války jsem přečetla jedním dechem a ocenila výborný vypravěčský talent autorky, které se podařilo na základě více než stoleté pozůstalosti zachytit tuto málo známou osobnost. Jedna z nejnadanějších malířek své doby měla vše, co její mladší sestře Miladě chybělo. Přesto je pro Miladu tím nejbližším člověkem, pro kterého by, když bude nejhůř, dýchala...

martineden
06.01.2024 4 z 5

Velmi dobrý počin. Mám ráda knihy s reálnými postavami a s historickým kontextem. Vztah dvou sester je vylíčen velmi sugestivně, člověk jim nemůže nedržet palce. Je i dobré, že je zmíněno, jak těžce válka dopadá i na civilisty v zázemí, jak těžké je sehnat jídlo, základní potřeby. A že i v takové době lze umělecky tvořit.