Lole Lole komentáře u knih

☰ menu

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Zůstala ve mě myšlenka na ženu, kterou jedna traumatická událost tak zakonzervovala, že nedokázala jít dál. Nedokázala se pohnout z místa, jako by tam byla jako hlavní připomínka minulosti. Skoro si říkám co by se dělo dál, kdyby Gerta nezatrpkla? Znamenalo by to zametení minulosti pod koberec? Asi se mnou nejvíc rezonuje nakonec toto a ne tolik věci, co se děli okolo s Němci. Ne že by nebyli těžké, ale mám pocit, že obecně je toto téma za mě hrozně používané až moc. Osobně mám pocit že knihy Tučkové není o vyhnání němců, ale víc o tom jak se k tomu postaví Gerty. Hezký porovnání je tam s Hermínou...

25.04.2024 5 z 5


Příběh ztracené holčičky Příběh ztracené holčičky Elena Ferrante

Za mě nejsilnější moment knihy byl, když Lila chytla záchvat během zetřesení a najednou ztratilu tu svou tvrdou masku. Ztracení Tiny, stejně jako panenek a nakonec Lilu na mne velmi zapůsobilo. Knihy jsem četla s radostí. Mám pocit, že mě už dlouho nechytla takhle moc nějaká kniha. Nedokážu udělat soud mezi tím, která z nich je sympatičtější Celkově si říkám, že si mají obě co vyčítat. Ale jejich příběh je paměti hodný. Způsob jakým autorka knihu napsala je skvělý :)

02.04.2024 5 z 5


Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou Elena Ferrante

Vztah Lilly a Eleny, konečně nabírá za mě více než jen dětské přátelství a líbí se mi že přichází otázka jestli toto je přátelství? Chybí tam závislost a touha být jedné z nich ve stínu, ale opravdu se chtěj porazit. Konec je jízda. Nino jako by se stával svým otcem pomalu...
Za mě skvělé odehrané a konflikt mezi Pietrem a Lenu byl taky dobře vykrelený. Líbí se mijak přichází liberální pohled do jejich vnímání. A celé je to cítit 70 a 60 léty. Velmi se těším na další knihu.

11.03.2024 5 z 5


Příběh nového jména Příběh nového jména Elena Ferrante

Aniž bych to tušila tak si mě pomalu takhle série získala a vtáhla do děje. Možná že taky svůj život vnímám spíše jako snahu někomu občas dokázat že nejsem jen malý holka z ústeckého kraje. Možná proto jakým způsobem autorka píše, protože vykreslená Lila je tajemná a nepředvídatelná. Možná protože jsou všechny charaktery tak osobité. Druhý díl se více zabývá manželství ale i tam jak jednotlivý vrstevníci jdou jiným cesta. Nejvíce se mi asi líbí jak je vykreslený kontrasty, který Lenu v sobě má. Mezitím odkud je a necítí se tma mezi svýma a v univerzitách a gymnázium jako by v ní zůstával kousek čtvrti.

03.03.2024 5 z 5


Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Před delším časem sem viděla seriál a pak jsem si po pár letech vzpoměla, že mám zrovna čas na knihu. Musím uznat že sem byla překvapená, jak rychle mě kniha vtáhla a jak mě vlastně velmi bavila. Střes světa malé čtvrti a malosti s velkým světem. Popis scény na Lilině svatbě byl přímo uchvatný.. Atmosféra knihy člověka úplně vtáhne.
Baví mě téma, příběh dvou děvčat, které jsou každá jiná. Lila mě svým způsobem místy hrozně rozčilovala a to především jejím náhlým chladem asi rozumím co za ní Lenu táhlo, ale zpětně mě ta dívka velmi štvala. Doporučuju všem, který mají rádi vztahový drama. Navíc popis Neapole v 50 letech je vynikající.

29.02.2024 5 z 5


Kim Čijong (ročník 82) Kim Čijong (ročník 82) Čo Namdžu

Tak tohle dílo mě naprosto dostalo. Jak postupně hlavní hrdinka se dostávala tam kam nikdy nechtěla, ale jí systém dostal. Pomalu postupný racionální vysvětlení proč je dobré držet status quo. A možná že se bude pro mnohé jednoduché se na knihu podívat, vždyť je to v jiné zemi, ale tady nejde o kontext, ale o že tu způsoby omezování a udržování předsudků jsou ve všech společností stejné :)

15.02.2024 5 z 5


Severka Severka Nina Špitálníková

Severka opět dílo, které popisuje život severo korejky a jak je těžké se dostat do demokratické společnosti. Kniha je dobře napsaná nemám co vytknout, ale možné jen se mi zdá téma poněkud vyčerpané a že bych možná v dalším díle uvítala vlastně něco fikčního od Niny :) Myslím že talent na to má :)

15.02.2024 3 z 5


Piruety Piruety Tillie Walden

Podobné knihy mám po většinou velmi ráda. Komiks představuje novou formu ja na nás přenést atmosféru krasobruslařské skupiny a emoce, která hrdinka cení. Celé je to milé, jako příběh o dospívání a hledání své cesty navíc velmi nenásilně naznačená LGBT linka. Za mě milá jednohubka k večeři :)

15.02.2024 5 z 5


Jak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí Jak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí Danka Štoflová

Začnu s těmi pozitivy. Když jsme kniu začala číst tak se mi líbilo že pronikám skrze ní do zajímavého světa v indiánské rezervaci. Bavili mě indiáni a jejich způsob života v kontrastu s američany. Ani mi nevadil někdy až fantazijní představy rozmlouvání s indiánskými duchy a přírodu. Asi by mi celkově nevadilo kdyby kniha byla o něco vážnější než humorná, ale i ta je to svěží dílko a na prvotinu za mě dobrý. Také jsme jedna z těch co až v průběhu čtení zjistila, že se jedná o fiktivní příběh a kolik inspirace z reálného života autorky tam je? Jasně některé představy zní až moc vybájené, ale jako by pomáhali pochopit indiánské uvažování. Teda jestli tak doopravdy uvažují anebo je to jenom naše fantazie? To se zjistit nedá, ale co aspoň si můžu snít o tom, jak se jedna Češka z podhůří Krušných hor na severu Čech dostala do indiánské rezervace a zažívám tam nové poznání přírody a spojení s ní. A jelikož sem sama vyrůstala v městě mezi dvěma povrchovými obrovskými uhelný doly někde mostu, tak můžu potvrdit, že to úplně jiný vztah k přírodě než zná ze svého domova. :)

13.02.2024 3 z 5


Osada na pahorku Osada na pahorku Asaf Gavron

Autor si mě získala už v první knize, jak popisuje dění v Izreali, bez toho aniž by se dotknul soudu jakékoliv strany. Možná mi tam chyběl náhled někoho z Arabů z nedaleké vesnice, a takhle zůstal jejich příběh za zdí. Osadnící jsou tam nejsou vylíčení jako radikálové naopak jako lidé z masa a kostí. Mne samotnou napadá, že kniha je důkazem toho že cesta do pekel je někdy dlážděná dobrými úmysli.

06.02.2024 3 z 5


Angelika, markýza andělů – 1. část Angelika, markýza andělů – 1. část Anne Golon (p)

Kniha vtáhne atmosférou a autentickým popisem, z kterého na vás přímo dejchnou emoce té doby. Hlavní hrdinka je na svou dobu odvážná a průbojná dívka. Nevím co je to za kouzlo, ale ja tuhle knihu zbožnuju. Četla jsem jí tolikrát přesto se k ní ráda po určité době vracím. Mnohem více doceňuje, jak paní Golon píše než napětí a příběhy, který jsou v něm. Co se týče původní filmu to ani nejde srovnávat dějem. První část popisuje dětství v Poitu takovým způsovem že si čtenář sám dokáže představit jaké by to bylo kdyby v něm vyrůstal sám.

05.02.2024 5 z 5


Losos v kaluži Losos v kaluži Markéta Lukášková

Kniha se mi líbila, byla jednoduchá a příběh dojemný na prvotinu to nebylo vůbec špatné, ale někdy mi chyběla větší hloubka. Nicméně bych knihu spíše doporučila jako odpočinkové čtení na dovolenou. :)

10.01.2024 3 z 5


Smrt v zádech Smrt v zádech Asaf Gavron

Za mě zajímavá kniha z exotického prostředí. K autorovi jsme dostala teda i díky aktuálnímu konfliktu s cílem mu porozumět. Na knize se mi líbí, že si nevybírá strany, ale ukazuje je obě a co víc nejde za něj o knihu o politické situaci v Izraeli, ale o to, co se stane když jedinec zradikalizuje své myšlení. Vztahové variace hlavního hrdiny mě také velmi baví.

19.12.2023 5 z 5


Zimní evangelium Zimní evangelium Brendan Kiely

Ano v něčem působí kniha nerealisticky, ale zároveň se mi líbí popis vnitřního boje hrdiny. Kněze nejdříve hrozně potřebuje, pak je na na něj naštvaný. Pak odmítá připustit, že se mu něco stalo a pak opakuje chybu. Jestli v něčem vnímám knihu jako velmi přínosnou tak je to právě fakt, že díky ní člověk pochopí že neexistuje ideální obět a jak nelogicky se pak může takový člověk chovat. Za mě velmi dobrá kniha :)

01.12.2023 5 z 5


Jih proti Severu 2 Jih proti Severu 2 Margaret Mitchell

Scarlett neuvěřitelně protivná hrdinka, ale ten konec tomu dodá lidskost. Vlastně mě překvapilo, že mi jí bylo i líto, i když si za svůj konec mohla sama nakonec. Kniha je skvělá, mnohem více sedí originální název než české Jih proti Severu. No myslím, že se budu z tohot ještě chvilku vzpamatovávat. :)

23.08.2023 4 z 5


Jih proti Severu 1 Jih proti Severu 1 Margaret Mitchell

Jsem ráda že jsem si konečně tu knihu přečetla a především hlavní postava mě v mnoha ohledech rozčiluje a celkové líčení Yankee očima Konfederace. Jsem s knihou spokojená, ale příběh mě nevtáhnul tolik co jsem čekala.. Každopádně jsme ráda že jsem se k ní konečně dostala.

30.07.2023 3 z 5


Šarlatové písmeno Šarlatové písmeno Nathaniel Hawthorne

Příběh je velmi zajímavý, co mu dost ubližuje je styl psaní. Dočetla jsem hlavně kvůli zápletce, nicméně někdy to bylo těžké na přelouskání. :)

25.06.2023 4 z 5


Angelika - Cesta k vítězství Angelika - Cesta k vítězství Anne Golon (p)

Je to konec serie na kterém se podepisuje především situace autorky. Je z ní cítit osamění po smrti a odloučení manžela. Nejraději mám část, kdy je Angelika s Otcem Odgeralem ve Wasapu a společně se starají o přežití. Líbí se mi jejich poslední rozhovor, jako by chytal poslední linnie boji hrdinky s iracionálním strachem a celkově její schopnost bojovat za přežití svých vlastních dětí. Za mě úctyhodné zakončení serie. Snad se ještě někdy dočkáme plného závěru.

10.04.2023 5 z 5


Angelika v Quebeku 2 Angelika v Quebeku 2 Anne Golon (p)

No a to už tu máme jiné kafe, všechno vrcholí a díky pomalému úvodu v prvním dílu, tak druhý přečtu skoro přes noc. Líbí se mi i jak se obě postavy koukají na své stíny z minulosti až se sami sobě vzájemně ztratí. I to jak nad tím vlastně oba mávnou je pro mě sic nepochopitelné, ale i díky tomu to na mě celé působí realisticky akorát mě to utvrzuje v tom, že i kdyby Joffreye nezatkli také by k něčemu takovému došlo. Spád jednotlivých události mě velmi baví. :)

27.03.2023 5 z 5


Angelika v Quebeku 1 Angelika v Quebeku 1 Simone Changeux

Tento díl není tolik zajímavý na děj, ale na atmosféru a pomalé směřování k tomu co se bude dít v dalším díle. Pomalu se vynořují různí osoby z minulosti. Samozřejmě Polačka je jedním z milých příkladů. Myslím, že díky tomuhle dílu jsme se zamilovala do města Quebec :)

27.03.2023 5 z 5