Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou

Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347495/bmid_pribeh-tech-co-odchazeji-a-tech-kte-Pcn-347495.jpg 4 993 159

Po zlatých šedesátých letech přišla jako drsné procitnutí ze snu „olověná“ léta sedmdesátá, kdy se v Itálii přihlásí o slovo pravicový i levicový extremismus. Tato doba se podepisuje i na osudech Eleny a Lily, nyní už dospělých žen. Opět se objevuje leitmotiv vzájemného ovlivňování osudů obou protagonistek. Předmětem jejich soupeření už není „genialita“, ale muž. Elena a Lila se na dlouho ztratí jedna druhé z očí a stanou se jen „střípky hlasů“ při občasných telefonních rozhovorech. Za příběhem jejich přátelství se ale dále otáčí kaleidoskop životů obyvatel jejich čtvrti, propletenec lásek, křivd, nevraživosti, žárlivosti, věrnosti i zrady.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Prostor
Originální název:

Storia di chi fugge e di chi resta , 2013


více info...

Přidat komentář

Lole
11.03.2024 5 z 5

Vztah Lilly a Eleny, konečně nabírá za mě více než jen dětské přátelství a líbí se mi že přichází otázka jestli toto je přátelství? Chybí tam závislost a touha být jedné z nich ve stínu, ale opravdu se chtěj porazit. Konec je jízda. Nino jako by se stával svým otcem pomalu...
Za mě skvělé odehrané a konflikt mezi Pietrem a Lenu byl taky dobře vykrelený. Líbí se mijak přichází liberální pohled do jejich vnímání. A celé je to cítit 70 a 60 léty. Velmi se těším na další knihu.

Kenykeny
11.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Pro mě zatím nejlepší díl. Mistrně vyjádřené emoce všech postav, včetně dětí.
Silný konflikt mezi životní láskou a věrností rodině.


L.Helena
19.09.2023 4 z 5

Audiokniha
Zatím mě každý díl baví o něco víc, než ten předešlý. Asi jsem si na této sérii vypěstovala závislost, protože hned musím jít na závěrečný díl.

martini.ce
05.07.2023 5 z 5

V některých částech se snižuje intenzita vztahu obou přítelkyň, ale o to více má prostor zachycení společenského a politického vývoje i ostatních postav. Solarova famílie mě baví, člověk neví, co od nich čekat. Vývoj u Eleny by mohl patřit do červené knihovny, ale je popsán tak realisticky a přesně, že je uvěřitelný. Dočteno a musím hned navázat dalším dílem, tady se přestávky nedělají :-)

hanka24
07.06.2023 4 z 5

I tento díl skončil tak, že potřebuji hned sáhnout po dalším. Trochu nudné byly části o politických bojích, je pravda, že neznám tuto dobu v Itálii a asi to prostě k tomu patří a nemohlo to v příběhu chybět. Dále pak ale knížka nabývá spádu a závěr jsem teda úplně zhltala. Nemůžu si pomoct, ale autorka prostě ví, co píše, tohle člověk nevymysli nebo nevyslechne, tohle musí prožít na vlastní kůži, jinak to nedokáže popsat.

Ivule9
03.03.2023 5 z 5

I tentokrát jsem dostala příběh plný nečekaných zvratů, skvěle vykreslenou psychologii postav a popis těch nejniternějších pocitů na pozadí bouřlivých politických událostí v 70. letech v Itálii.

Elenu i Linu čekají ve 3. díle těžká rozhodnutí, zatímco Lina se vrací do jejich rodné neapolské čtvrti, Elena se snaží držet si od čtvrti co největší odstup, ale kořeny jsou hluboké, a ať chce nebo ne, zákony čtvrti ji vždy doženou.

Styl psaní Ferrante v Neapolské sáze je naprosto famózní a velmi se mě dotýká. Celá série určitě patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy přečetla. I když jsem na úplném závěru (posledních pár stranách) měla pocit, že jsme se posledním nečekaným zvratem dostali do mexické telenovely :-)

"Nová krev ve hře reprodukovala tu starou, byli jsme řetězec stínů, které chodí od nepaměti na scénu se stejným nábojem lásky, nenávisti, tužeb a násilí."

"Čím víc jsem se jí pokoušela odtáhnout na světlo a zapojit ji do svého "chci si v tom udělat jasno", tím víc se stahovala do šera. Byla jako měsíc v úplňku, když se schovává za lesem a větve mu počmárají tvář."

sick.boy
22.12.2022

Nejhorší pokles kvality mezi jednotlivými díly, největší literární zklamání tohoto roku a zařazení mezi nejvíc přeceňovaná díla, kde si GP může lebedit vedle Malého prince.
Čiré znechucení.

wiix
11.10.2022 4 z 5

Tretím dielom neapolskej ságy som preletela, lebo som chcela mať celú sériu za sebou, takže si úplne konkrétne nepamätám detaily. No stále je to silné a je to Ferrante. Ku konci knihy si ale pamätám, že už ma Elena pekne rozčuľovala, že to trochu skĺzlo do akejsi talianskej telenovely a že som sa musela do 4tého diela kus prinútit.

Katka2382
26.06.2022 5 z 5

Ještě lepší než předešlý díl,s každou knihou se to čte líp a líp.
Jen Nino je tedy pěknej šmejd a nevěřím mu ani nos mezi očima.

Viviana-Mori
12.03.2022 4 z 5

Knihu jsem dočetla dnes a už nedám plný počet.
Prvních sto stránek jsem se téměř nudila, ačkoli jsem byla ráda, že se Elenin život točí okolo i něčeho jiného než Lily, že začala získávat určitou stabilitu a prestiž. Nicméně mě v těchto bodech příběh nebavil tak, jako v předchozích dvou knihách.
A ačkoli Lilu prostě nemám ráda, pasáže o ní mě bavily, byly mnohem živější, čišel z nich skutečný život, její osud je zkrátka velmi zajímavý. Jenže... přiznám se, že tady mě obě hrdinky začaly vytáčet už do takové míry, že jsem měla sto chutí knihou třísknout, pomluvit ji u co nejvíce lidí a vykašlat se na to. Nedokázala jsem pochopit, proč Eleně na Lile pořád záleží, proč se o ní stará. Copak by to Lila udělala i pro ní? Myslím, že nikdy. Obecně mi vadil přístup Lily, i ostatních postav k Eleně. Ano, zbavila se umolousaného trpkého života v Neapoli, ale myslím, že to dotáhla dál vlastním odhodláním a pílí, Lila jí záviděla a dle mě jí štěstí ani nepřála. Nikdy ji neposlouchala, nikdy jí nezajímalo, jak se kamarádce daří, pořád mlela jen to svoje a Elena jí to trpěla a ještě jí vytáhla z kaše. A Lila si prostě na ni vzpomněla, jen když něco potřebovala. No co to je? Pardon, to mě tak vytočilo, že jsem viděla bíle.
Pak jsem nad tím více přemýšlela a uznávám, že Lila, ať byla jakákoli, uměla mít skutečně ráda (nikoli Elenu), ale uměla si určitých lidí cenit, měla emoce, možná jich až příliš.
Elena naproti tomu mi přišla emočně plochá, neměla nikoho, kromě Lily, doopravdy ráda. Fakt zvláštní vztahy, této nátuře nerozumím a nelíbí se mi.
Ale zase, když kniha čtenáře rozčílí a donutí ho se zabývat postavami, tak to svědčí o jisté kvalitě.
Druhá půlka knihy už mě bavila jako obvykle a měla jsem z Eleny radost, že si jde více za svým. A konec... no... víme :) Mělo to tak být. Tak už jen poslední díl... Snad mě nezklame a nerozčílí. :)

Paris131
18.02.2022 3 z 5

(SPOILER) Třetí díl pokořen a za mě asi nejslabší díl série. Je to pořád čtivé, něco vás nutí stále číst... Asi ty postavy a ta zvláštní atmosféra, která má něco do sebe. Nicméně souhlasím s těmi, že tam bylo až příliš politiky a asi by mi to nevadilo, kdyby to bylo nějak poutavěji podáno, protože v jedné chvíli mi to přišlo, že čtu jednu a tu samou pasáž pořád dokola. Zlepšilo se to s příchodem Nina a pak už se nedalo odtrhnout.
Musím říct, že obě hrdinky jsou mi nespypatické, ale Lila mě doslova irituje, svou sobeckostí, kdy prostě se snaží všechny ovládat. Je prohnilá skrz na skrz. Docela mi vadí, jak autorka z Lily dělá super ženu... Lila je krásná, všichni jí milují a ačkoliv vyšla jen pět tříd obecné školy, všechno jí jde, je v tom brilantní. Navíc, všichni chlapi jsou jí posledí a hned v prvním okamžiku v ní vidí výjmečnost. Autorka hrdinku nezdravě vyzdvihuje, až to pěkné není.
Zato mě potěšila Elenina změna, kdy konečně našla nějakou sobeúctu a začala být víc sobecká i vůči Lile. Její triumf nad Lilou v podobě Nina jsem div neoslavila spolu s ní. :D Nemyslím si, že jí to s Ninem vydrží, protože dotyčný je synem svého otce, ale stejnak jsem jí to přála. Kdo jiný si Nina zasloužil víc, než ona? Konečně se po tak dlouhé době dočkala. A přála jsem jí to, ačkoliv je jinak Elena otrvaná. :)
Ale její manžel ještě víc, toho bych vzala lopatou hned a nechápu, jak s ním mohla vydržet takovou dobu. :D

No, jdu na čtvrtý díl a jsem moc zvědavá, ale musím říct už teď, že jsem si tetralogii zamilovala. Už teď vím, že mi Neapol i se vší špínou bude chybět. :)

Manifest blech
18.01.2022 5 z 5

Líbil se mi více než díl druhý, úžasné zbarvení postav. No jsem zvědavá na stáří ve finále.

Vakalik
16.01.2022 4 z 5

Líbí se mi, že ačkoliv je příběh o velkém přátelství a sem tam o lásce, neudělala z knihy autorka přeslazený román. Líbí se mi vykreslení reality, chudoby, násilí, politiky.

huhuhu
30.12.2021 4 z 5

Neapolská jízda pokračuje. Do toho komunisti, fašisti, feministky... Líbí se mi, že žádná z postav není vyloženě kladná ani záporná, hloupá ani rozumná apod. Všechno se tam tak různě prolíná, jako v životě. I ti největší inteligenti dělají nesmyslná rozhodnutí, i ten největší kliďas a slušňák dá v rozčilení manželce facku nebo rozbíjí věci. Dostalo mě, jak Elena, která naprosto jasně předem vidí, že se její sestra řítí do maléru, udělá na konci knihy sama vlastně totéž... (Ale o čem by se pak psalo, kdyby se všichni chovali jenom rozumně, že?)

aktijnov
13.12.2021 3 z 5

Dočteno... I když mi to tentokrát trvalo docela dlouho. Z hlavní hrdinky se vyklubala nesympatická ufňukaná ženská závislá na ocenění od jiných. Za to, že neprožívá úplně šťastný život, dává vinu manželovi. On je "ňouma", ona ta chytřejší, nadanější.... Spíš bezohlednější, tvrdší, zahleděná sama do sebe...

Lily101
27.11.2021 3 z 5

Tento díl je tak trochu zklamáním. Předimenzování vzdělání jako něčeho, co dává patent na rozum, je mi, ač čerstvé absolventce VŠ, dost proti srsti a neustálé omílání, jak má vše Elena vydřené, mě také přišlo trochu mimo realitu, byť současně naprosto rozumím. Mám za to, že to tak má dost lidí a i já mezi ně patřím, neb vzdělání samo do klína nikomu nespadne.

SPOILER: Elena ztratila s Ninem naprosto hlavu, neb je asi šíleně zamilovaná už od dětství, což se dá asi i pochopit. Překvapující je to, že zná i osudy jiných žen /hl. Lily/ a jak to s nimi dopadlo a i přesto do toho jde. Zamilovanost či odvaha? Uvidíme. KONEC SPOILERU.

Tento díl mi přišel zatím nejméně čtivý, životní příběhy protagonistů místy až moc kostrbatě a na tenké nitce jakoby narychlo propleteny (klobouk dolů však za udržení “při životě” tolika postav) a popis politiky tehdejší doby byl asi pro někoho zajímavý, avšak asi to nebude šálek kávy pro každého (místy mi to přišlo dost na sílu, jako by tím kniha dostala přidanou hodnotu).

I přes výše uvedené se těším na poslední, závěrečný díl. Přeci jen první a druhý díl byl super. Uvidíme, jak to s protagonisty tetralogie: “Geniální přítelkyně” dopadne.

Veroba
19.10.2021 5 z 5

Každým dílem je to lepší a lepší. Jsem zvědavá na poslední díl.

jankka0s
04.10.2021 5 z 5

Lidské osudy a na pozadí historický vývoj, pro nás "zpoza opony" ne tak známý. Mysleli jsme, že na Západě bylo všechno růžové, ale tak to zdaleka evidentně nebylo (a není). Moc moc poučné ze všech stran...

jiri77
28.09.2021 5 z 5

Třetí setkání s Elenou a Lilou a s životními osudy dalších postav ,této skvěle vyprávěné knihy. Moc se mi líbí ,že jsou postavy popsány naprosto reálně se všemi svými klady i zápory. Hodně jsem koukal ,jaké to v Itálii muselo být drsné v sedmdesátých letech minulého století. Kniha mě velmi bavila a hned si jdu přečíst další pokračování.

Vrbická1999
17.08.2021 5 z 5

Každým dalším dílem je tato tetralogie čím dál víc strhující. Osudy postav, které sledujete od dětství až do dospělosti, vám nedají spát a musíte číst stále dál a dál. Přesně to sem od této neapolské ságy čekala.

Štítky knihy

italská literatura Florencie Itálie 70. léta 20. století Neapol zfilmováno – TV seriál

Autorovy další knížky

Elena Ferrante
italská, 1943
2016  84%Geniální přítelkyně
2017  91%Příběh nového jména
2017  88%Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou
2018  60%Tíživá láska
2020  75%Prolhaný život dospělých

Kniha Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou je v

Právě čtených22x
Přečtených1 486x
Čtenářské výzvě122x
Doporučených71x
Knihotéce354x
Chystám se číst225x
Chci si koupit48x
dalších seznamech5x