Angelika, markýza andělů – 1. část

Angelika, markýza andělů – 1. část https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63537/angelika-markyza-andelu-63537.jpg 4 81 13

Angelika série

1. díl >

Historický dobrodružný román o bouřlivém životě mladé a nespoutané šlechtičny na pozadí dramatických událostí Francie 17. století. Po takřka idylicky prožitém dětství na zámku Monteloupu a dospívání v klášteře se Angelika vrací do rodného domu. Otec jí oznamuje, že ho o její ruku požádal bohatý hrabě de Peyrac. Pro Angeliku se tak definitivně uzavírá jedna etapa jejího života…... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Angelique marquise Angels , 1956


více info...

Přidat komentář

Malinali
10.02.2024 5 z 5

Film Angelika jsem viděla x krát. Poprvé čtu knižní sérii Angelika. Viděla jsem tedy dřív film než knihu a mě se ta kniha líbí mnohem víc, úplně mě to překvapilo. Těším se na další díly.

Lole
05.02.2024 5 z 5

Kniha vtáhne atmosférou a autentickým popisem, z kterého na vás přímo dejchnou emoce té doby. Hlavní hrdinka je na svou dobu odvážná a průbojná dívka. Nevím co je to za kouzlo, ale ja tuhle knihu zbožnuju. Četla jsem jí tolikrát přesto se k ní ráda po určité době vracím. Mnohem více doceňuje, jak paní Golon píše než napětí a příběhy, který jsou v něm. Co se týče původní filmu to ani nejde srovnávat dějem. První část popisuje dětství v Poitu takovým způsovem že si čtenář sám dokáže představit jaké by to bylo kdyby v něm vyrůstal sám.


girdi
24.08.2021 5 z 5

Jako docela malá holka jsem film o Angelice "načerno" zkoukla a zamilovala si ho, protože zakázané ovoce chutná nejlíp ;-) Tehdy mi učarovaly kostýmy, krásy Francie, hudba, romantická linka i okouzlující a všetaznalý Jeoffrey. Před nedávnem jsem narazila na původní knižní zpracování a v ten moment bylo rozhodnuto o dovolenkové četbě. (Navíc má název 21 písmen, takže šup s ním do letošní čtenářské výzvy).
Teď už vím, proč mám filmovou Angeliku ráda i po těch letech, předloha je totiž výborný promyšlený dobrodružný román pro ženy, který je navíc zajímavý i z historického hlediska. Po přečtení prvního dvojdílu jsem jen zvědavá, jestli si autoři udrží vysokou laťku ve všech 14. dílech a celkem 18 knihách série. Obávám se, že mi to bude trvat několik let než to zjistím (protože času je málo a knih, které bych chtěla přečíst TOLIK), ale já se nevzdám! :-D

michaella03
09.03.2021 5 z 5

Skvělé propojení historie s romantikou. Oproti filmům mnohem více podrobností a upřesnění. Také mě velmi zaujalo pohlížení na vědu v 17. století - v době, kdy se mnoho z tohoto oboru "vytvářelo". Jen tedy většinu knihy přetrvával menší zmatek v historii (ale to se po přečtení několika doplňujících informací změnilo) a ve francouzských jménech :D.
Ale jinak opravdu dobré, rozhodně ne žádný brak. Jde se dál!

Hani77
03.01.2019 5 z 5

Tento díl jsem četla v češtině i slovenštině, byla to má nejoblíbenější červená knihovna.

Kuža007
16.10.2018 5 z 5

Krásná historická kniha s romantickým příběhem, který je propleten politikou, zloduchy a násilníky té doby.

PMR
15.03.2018 5 z 5

Jo on si ji vzal kvůli stříbrnému dolu?! - tak to je dobré vědět (mně bylo divné, že by se do ní zamiloval, aniž by ji kdy viděl :-)
Taky si to ti filmaři mohli třeba přečíst...

Jarushka9
24.02.2018 4 z 5

Rozhodně to není špatné čtení. Čekala jsem prvotřídní love story brak. Půl hvězdičky jsem strhla za nízké napětí, druhou za zbytečné používání slov "vykřikl(a)" a "zamumlal(a)" (ale to je možná jen chyba překladu).
Kniha je rozhodně bohatší obsahově než film a v některých věcech se liší, ale to je v případě kniha vs. film zákon.
Těším se na 2. část markýzy andělů. :-)

mariebabi
05.12.2017

Všechny díly Angeliky, a mám je díky bazaru opravdu všechny, jsou napínavé a plné událostí, ať už ve vnitřních procesech jednotlivých postav, nebo i skutečným putováním po mnoha krajinách. Díky Angelice jsem se mnohokrát dívala do mapy a seznamovala se s místy, kde všude cestovala. Napínavé je hledání jednotlivých míst v poušti, kde Angelika uprchla z harému Muleje Izmaila a došla až do křesťanské Ceuty, nebo v Kanadě, kde jsou popsány řeky, místa i města, kde pobývala se svým manželem. Dnes, díky internetu si mohu prohlížet i fotografie všech těch míst, a přemýšlet o historii a době, do které jsou příběhy krásné markýzy andělů zasazeny. Hodně silný je díl Angelika a její láska, který se téměř celý odehrává na lodi, v jednom prostředí, a kdy se Angelika po 15 letech znovu setkává a sbližuje se svým domněle mrtvým manželem. Jejich obnova vztahu pokračuje nadále do dalších dílů a je dobře psychologicky uchopeným prvkem, kdy nejde o romantický povrchní balast, ale o hlubší sondu do nitra obou zrajících osobností. Rozdílné vnímání i náhledy Angeliky, ženy a Jofreye, muže na životní zkušenosti mě vždy zaujmou a jsou pro mě stále zdrojem inspirace. Vlastně čtu jednotlivé díly Angeliky s občasnými přestávkami stále. Na románech je vidět, že je psali manželé, proto je to také tak zajímavé. Je to opravdu krásné dílo.

AllyKumari
18.11.2017 3 z 5

Příjemné (a vůbec ne nablblé) čtení. Červená knihovna první kategorie.

tatjana1737
02.11.2016 4 z 5

Splněn další bod čtenářské výzvy - do žebříčku poctivě přidáno až po přečtení i druhého dílu Markýzy andělů.

První svazek mne nikdy moc nebavil (možná i díky absenci postavy advokáta Desgreze, který patří k mým oblíbencům) a i při druhém čtení po nějakých 20 letech jsem se místy neorientovala. Nevím, zda je to tím, že vydání prý bylo zkráceno (nedávno vyšlo nové, úplné vydání Angeliky, ale ještě jsem ho neměla v ruce), ale připadá mi, že mnoho odstavců končí v půli a kupa informací je jen v náznacích a nedovysvětlených...

Při prvním čtení jsem měla oči navrch hlavy, jaká je to erotika, dnes jsem si říkala, jak jemné to je (po přečtení některých odvážných románů - a ne, nemyslím 50 odstínů! - jsou Golonovi velmi diskrétní autoři v poodhalování postelových tajemství hlavních hrdinů). Kniha mne tentokrát více bavila svoji "historickou" stránkou, která mi přijde poměrně propracovaná. Nezajímala jsem se o to, takže netuším, nakolik jsou autoři věrní reáliím a zda podnikli nějaké rešerše v archivech, minimálně ale novověkou Francii za rodícího se majestátu krále Slunce popsali velmi plasticky. Jen čtenář musí číst hodně pozorně, aby se zorientoval v množství jmen a titulů. Některé dobové postavy jsou jen zmíněny k dokreslení doby a děje, na jiné je nutno brát ohled a zapamatovat si je, neb ještě budou v Angeličiných osudech hrát svoji roli. Ostatně i zmiňovaný advokát Desgrez byl reálnou postavou.

Filmové zpracování (mimochodem: opět poměrně nedávno byl natočen remake, dějově více odpovídající knižní předloze, jen věkový rozestup mezi Angelikou a Geoffreyem je zde větší) považuji za klasiku, knižní předloha je však podstatně bohatší záležitost. Nejde jen o červenou knihovnu, popis milostných scén a fantastický příběh hlavní hrdinky, ale i o román historický, díky kterému jsem svého času - na rozdíl od svých vrstevníků - znala kardinála Mazarina, osudy hugenotů apod. V tomto ohledu je tedy Angelika trochu těžší čtení, rozhodně by však neměla uniknout pozornosti romantickým povahám.

Moc se mi líbí některé obraty a obrazy:
Angelika se mohla stát sama sebou, až když se stala ženou. Předtím byla jen růže svázaná v kytici; uvězněná ve vlastním těle, které bylo díky kapce maurské krve v žilách nadáno schopností prožívat ty největší rozkoše.

Tsuki
19.09.2015 4 z 5

No, tak paní markýza je pro mě zvláštní kapitola. Neříkám, že významná, protože v životě jsem narazila na několik věcí, které se mi do života zapsaly mnohem víc. Ale jedno prvenství musím Angelice přiznat - je to asi první knížka co jsem přečetla, která se dá specifikovat jako román pro ženy, byť s dobrodružnými prvky. Období, kdy jsem papouškovala, že červená knihovna je hloupost mám už za sebou a teď si dělám na různé věci různé názory.
Kdysi jsem se přes jednu dámu dopracovala ke shlédnutí prvních tří filmů, které jsem brala, ale neuchvátily mě. Takže jsem ke čtení přistupovala podobně. Ale po několika stránkách jsem musela uznat, že toto je jiná kapitola. Hlavně (!) jsem se konečně začala orientovat nejen ve velkém množství postav s francouzskými jmény (které mi sem tam splývaly a množství z nich neumím dodnes správně vyslovit) ale taky v ději, protože ve filmu je přirozeně všechno dost osekáno, zestručněno a pozměněno.
Markýza Andělů - alias první a druhý díl tohoto rozsáhlého díla - je dobrý úvod. Angeličina osobnost není taková, abych se s ní dokázala ztotožnit, někdy její chování moc nechápu a někdy mě zase rozčilují manýry té doby, ale... bůhví proč čtu stále dál (momentálně jsem u Nezkrotné Angeliky - série, kterou vydal Československý spisovatel v roce 1991). A to, že mě to nutí číst další a další knihu, to je asi to kouzlo Angeliky, protože nesporně nějaké má, vzhledem k jejímu úspěchu... :)

lukyli154
08.08.2013 4 z 5

Mám ráda filmy o Angelice, proto mě lákalo si přečíst knižní předlohu. A zatím je to jiné a to je dobře. Člověk se aspoň blíže seznámí se životem Angeliky podstatně detajlněji než nabízí filmové zpracování. Poznáme Angeličino dětství a dospívání. Jinak s Joffreyem se potká asi tak v půlce knihy. Překvapilo mě, že si k němu nalezne cestu o poznání déle než ve filmu, ale přijde mi to tak reálnější. Nevím za jak dlouho bych se já sama zžila s přestavou kulhavého a zjizveného muže. Ale musím se přiznat, že filmový představitel se mi líbí o torchu víc než ten knižní :-) Tak snad se co nejdřív dostanu k pokračování :-)

Štítky knihy

17. století milostné romány Francie historické romány zranění dohodnutý sňatek jizvy hraběnky (šlechta)

Autoři knihy

Anne Golon (p)
francouzská, 1921 - 2017
Serge Golon (p)
uzbekistánská, 1903 - 1972

Kniha Angelika, markýza andělů – 1. část je v

Právě čtených1x
Přečtených124x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených8x
Knihotéce86x
Chystám se číst6x
Chci si koupit5x