Lizard Lizard komentáře u knih

☰ menu

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Poslechnuto jako audiokniha - Zpočátku jsem se do knihy nemohla zaposlouchat... Hlas interpretky mě vůbec nezaujal a vzbuzoval ve mě spíše pocity bezmoci a zoufalství. Ovšem později jsem si na hlas zvykla a k naprosto děsivému příběhu seděl.

Mornštajnová mě opět překvapila. O knize jsem hodně slyšela a hodně četla... ovšem zkušenost s knihou předčila všechna očekávání. Autorce se povedlo zachytit naprosto nepředstavitelný příběh o zneužívání. V podstatě po celou dobu jsem byla v napětí "jak to dopadne". Takhle depresivní příběh, který se v různých podobách může v reálu odehrávat, jsem dlouho nečetla/neposlouchala. Nelituji času, který jsem s touto knihou strávila, ale právě pro její depresivní charakter doteď nejsem schopná zhodnotit, do jaké míry se mi líbila. I přesto, že knihu s touto tématikou ani nechci doporučovat ke čtení, rozhodně by si jí mělo přečíst co nejvíc lidí ... ale je nutné ji číst v ten pravý čas... příběh je plný nespravedlnosti a zla ... těžká životní nálož... nic pozitivního nečekejte...

29.02.2024 4 z 5


Hořím Hořím Simona Bagarová

Poslechnuto jako audiokniha načteno více interprety.
Ze své pozice sociální pracovnice v domově pro seniory musím vyzdvihnout především to, jak moc je kniha realistická. Práce se seniory a umírajícími je náročná a bohužel lidí, kteří jí dělají opravdu s láskou a dokážou vnímat skutečné potřeby seniorů, bránit jejich práva a důstojnost je podle mě stále málo. V této oblasti máme jako společnost velké nedostatky a máme co zlepšovat. Kniha ukazuje také na to, jak je důležitá komunikace a spolupráce s rodinou, podpora rodinných vazeb A ačkoliv mi zcela nesedla forma této knihy (tj. rozhovory) a asi by se mi více líbilo její zpracování více formou příběhů, myslím si, že se autorce kniha velmi povedla a její záměr se zdařil. Knihu bych zařadila mezi povinnou literaturu pro všechny, kteří studují sociální práci. A určitě by bylo i přínosné, aby se více rozšířila mezi pracovníky v sociálních službách. Mohlo by jim to pomoci si ujasnit svou pracovní pozici, opět nalézt svůj směr a motivaci.

22.09.2023 4 z 5


Bird Box Bird Box Josh Malerman

Poslechnuto jak audiokniha - skvělá interpretace v podaní Dany Černé.
Na knihu jsem narazila v různých recenzích již několikrát. A dávala si celkem na čas, než jsem po ní sáhla i já. A ačkoliv tento žánr nečtu/neposlouchám, tak to byla vážně jízda! Napětí od začátku do konce. Během některých pasáží jsem ani nedýchala. Po knize jsem se podívala i na film, ale knihu nepřekoná. Ta je mnohem syrovější, krutá, totálně vás vtáhne a nutí vás přemýšlet, co by bylo, kdyby se tento děj stal skutečností. Kniha má sice určité mezery, ale její námět je naprosto skvělý.

31.08.2023 5 z 5


Dámský gambit Dámský gambit Walter Tevis

Poslechnuto jako audiokniha - lehký, odpočinkový poslech, výborně načteno.
Na knihu jsem narazila náhodou a vůbec jsem netušila, co mě čeká (seriál neznám). A byl to velmi příjemný čas strávený s touto knihou. Autor prostřednictvím života Beth nastiňuje nejen stav americké společnosti v 50. letech minulého století, ale především strasti a životní zvraty samotné Beth, talentované šachistky. Šachy nehraju a pravidla neznám, ale a i přesto mě děj knihy pohltil a bavil. S Beth jsem prožívala nejen její šachové tahy, ale i její životní zkoušky.

31.08.2023 5 z 5


Dcery dvouhlavého draka: příběh „ženy pro útěchu“ Dcery dvouhlavého draka: příběh „ženy pro útěchu“ William Andrews

Z této knihy mám velmi smíšené pocity. Po dlouhé době nedokážu zhodnotit její líbivost.
Co se týče samotného děje, tak ten považuji za zajímavý. Především pak tu část, která zachycuje krutou historii Koreji. Tato část pro mě byla občas náročnější na čtení (z hlediska vnímání oné krutosti). Druhá část s přesahem do současnosti mě moc nebavila, její hlavní hrdinka na mě působila lehce naivně a chvílemi mi vadila. Něco mi v jejím příběhu ještě chybělo
Ačkoliv tuto knihu nedokážu zařadit mezi mé doporučované knihy, za přečtení asi stojí a své čtenáře si zajisté najde.

29.08.2023 3 z 5


Norské děti Norské děti Hana Roguljič

Poslechnuto jako audiokniha - výkon paní Medvecké byl famózní.
Tento příběh vyvolává silné emoce a musela jsem jej delší dobu vstřebávat. Je až neuvěřitelné, jak je norský sociální systém propojený a jakou má Barnevern moc. Celý příběh je inspirovaný skutečnou událostí a je naprosto šílený a nepředstavitelný. Nutí k zamyšlení a nabízí mnoho dalších otázek ať už o rodičovských právech, výchově, rodičovské lásce, o samotných dětech, systému, tak především po hledání pravdy. Kniha vás naprosto pohltí. Zaslouží si plný počet hvězd a doporučení.

29.08.2023 5 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Poslechnuto jako audiokniha a musím přiznat, že to bylo 13 hodin a 47 minut příjemného poslechu :-)
Na začátku jsem byla z knihy trošku v rozpacích, ale nakonec mě děj pohltil a kniha uchvátila. Obdivuji autorku, jak dokázala zasadit život dívky do potemnělého prostředí bažiny a přitom toto prostředí tak poeticky popsat. Nechybí ani popis společenského prostředí té doby. Detektivní zápletka na konci byl pro mě spíš už jen příjemný bonus. Knížku hodnotím velmi pozitivně, i když musím uznat, že nebude pro každého.

01.11.2022 5 z 5


Černý velbloud Černý velbloud Kateřina Ash

Jedná se o útlou knihu, kterou přečtete během chvilky. Samotné téma knihy bylo vcelku zajímavé. Je opravdu velká škoda, že jej autorka uchopila velmi jednoduše a stručně. Dalo by se více rozvinout a více pak zaujmout. V tomto případě pro mě byla kniha pouze oddechovým čtením s romantickým nádechem, u kterého jsem se spíše nudila. Bohužel....

29.09.2022 2 z 5


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Poslechnuto jako audiokniha.... Po poslechu se ve mě míchá mnoho emocí, spousta dalších otázek a vděčnost. Obdivuji autorku za uchopení tak silného tématu a za odvahu jej zveřejnit. Po dlouhé době se jedná o knihu, která ve mě bude ještě dlouho rezonovat....

25.09.2022 5 z 5


Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Poslechnuto jako audiokniha. Jsem naprosto nadšená z toho, co se paní Lednické podařilo zachytit a sepsat. Excelentní román!

05.09.2022 5 z 5


Černooká Černooká Anna Musilová

Poslechnuto jako audiokniha (a opravdu skvěle načteno).... Na samotném začátku mě děj moc neoslovil, ale postupně si ke mě autorka našla cestu a kniha se mi líbila. Velmi oceňuji krásný český jazyk, popisovací schopnost autorky a pohled na život člověka s depresemi a psychickými problémy. Jsem zvědavá na další knihy od této autorky.

05.09.2022 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Poslechnuto jako audiokniha - vřele doporučuji.
Knihy Mornštajnové mě opravdu hodně baví. Autorka je excelentní vypravěč a dokáže skvěle propojit životy hlavních postav a pracovat s historií. Při poslechu mi běhal mráz po zádech. Kniha, která rozhodně stojí za pozornost.

18.10.2021 5 z 5


Jmenuji se Maryte Jmenuji se Maryte Alvydas Šlepikas

Román o fenoménu tzv. vlčích dětí (wolfskinder), dětí které během roku 1946 přišli o vše a toulali se s nadějí na přežití a nový život. Kniha mi připoměla knihu Nabarvené ptáče .... avšak oproti ní je tato pro mě naprosto realistická a věrohodná. Autor čtenáři nabízí část kruté historie, kterou podává strohým avšak čtivým způsobem. Čtenáři nechává dostatečný prostor pro zpracování vlastních myšlenech a pocitů hlavních postav...

22.09.2021 4 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Poslechnuto jako audiokniha a vůbec mě to nebavilo. Zpočátku jsem byla opravdu několikrát ve velkém pokušení knihu odložit, ale pokaždé jsem si říkala "Co kdyby, dej jí ještě šanci". Šanci jsem jí dala... nakonec celé knize.... ale jsem ráda, že to mám za sebou. Nebavilo mě to a nepřišlo mi to ani tolik vtipné jak ostatní píšou... Byla to první kniha od Patrika Hartla a bohužel jsem celkově dost zklamaná.

28.07.2021 1 z 5


Baletky Baletky Miřenka Čechová

Tak tohle mě opravdu nebavilo. Nenáročná kniha, ve které mi dost věcí spíše vadilo. Též patřím mezi ty, kterým nevyhovoval ani styl psaní.... bohužel....

17.06.2021 1 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Výborná kniha, příběh mě bavil a celkové téma mi přišlo velmi zajímavé.

17.06.2021 5 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Poslechnuto jako audiokniha - výtečně načteno Vilmou Cibulkovou, doporučuji.
Paní Lednická dokázala neskutečným způsobem zpracovat historické záznamy a vytvořit román, jenž vám vhrne slzy do očí. Dlouho jsem nečetla tak emocionální knihu. Děj vás pohltí a s velkým napětím budete žít životy hlavních postav. Za mě se jedná o opravdu velmi zdařilý literární počin.

17.06.2021 5 z 5


Hora mezi námi Hora mezi námi Charles Martin

Poslechnuto jako audiokniha - velice příjemný příběh. Autor dokázal bravurně popsat přírodu, pocity, myšlenky a životy hlavních hrdinů. Krásná kniha.

07.05.2021 3 z 5


Porodní sestra z Osvětimi Porodní sestra z Osvětimi Magda Knedler

Musela jsem se hodně "kousnout", abych knihu vůbec dočetla. Názvy kapitol, přeskakování v ději i v osobách mi přišlo dost komplikované a bohužel to ubírá na vyšším hodnocení, které by si zajisté kniha s totou tématikou zasloužila.

07.05.2021 2 z 5


Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Knihu jsem si poslechla jako audioknihu. Jde o oddechové čtení z lékařského prostředí, které zachycuje trampoty života a u kterého opravdu nemusíte vůbec přemýšlet. Neměla jsem žádná očekávání a tak nejsem ani zklamaná. Kniha mě vyloženě nenadchla, ale ani neurazila. Její poslech byl díky skvělému načtení Pavlem Batěkem příjemný. Jen si nejsem jistá, zda by mě bavilo čtení. Autorka píše dobře, jen děj byl takový nijaký a časem se z paměti zkrátka vytratí....

12.02.2021 2 z 5