LittleK LittleK komentáře u knih

☰ menu

Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Ze začátku jsem hltala každé slovo, protože jsem byla v šoku z toho, s čím se celý život potýkal a já o tom neměla ani tušení. Znala jsem ho jako toho usměvavého, stydlivého Chandlera, na kterého se už nikdy nepodívám stejnýma očima. Do poslední třetiny knihy jsem se musela ale hodně nutit. Matt často na přeskáčku prolíná různá období, takže jsem si jen těžko dělala ucelenou představu o průběhu jeho života - kdy byl zrovna střízlivý a kdy na lécích, alkoholu nebo obojím. Jak tu už zaznělo, velmi často se některé pasáže opakovali, což bylo opravdu nudné a zbytečné, ale na druhou stranu to vystihuje ten opakující se vzorec jeho závislostí, ze kterého se nedokázal dostat. Mrzí mě, že když už se z něj konečně vyhrabal po všech těch prohraných bitvách, nedokázal v posledních letech svého života najít to kýžené štěstí a zemřel jako smutný člověk. Snad mu tahle zpověď přinesla trochu útěchy, že nezůstal úplně nepochopený a nepoznaný.

21.03.2024 3 z 5


Kosení: Příběhy ze světa smrtek Kosení: Příběhy ze světa smrtek * antologie

V případě povídkové knihy a zvlášť psané několika autory se dala očekávat nekonzistentnost a bohužel to jsem také dostala. Některé povídky byly silné a vtáhli mne do příběhu, jiné byly nudnější a jakoby hrubou silou našroubované na svět trilogie, tedy svět smrtek a Nimba. Knížkou jsem se prokousávala poměrně dlouho, ale za takovou ztrátu času to nepovažuji.

01.03.2024 3 z 5


Harry Potter: Magická místa z filmů Harry Potter: Magická místa z filmů Jody Revenson

Po HP: Rekvizity a artefakty druhá nejlepší kniha série. Díky tvrdé a oddané práci lidí, kteří stojí za filmy o kouzelnickém chlapci, působí celý magický svět realisticky, jakoby bylo možné kdykoliv sednout do vlaku a nechat se odvézt do Bradavic, zabloudit v Temném lese nebo se zastavit na návštěvě v Doupěti. Byla bezva jízda seznamovat se s jednotlivými místy a nahlédnout do tajů jejich vzniku a utvrdit se v tom, že každý, kdo za tímto filmem stál, byl prostě srdcař, a byť se místa často v průběhu dílů nepochopitelně měnila a stěhovala, dodalo to příběhu unikátní ráz a ještě více magična.

28.02.2024 5 z 5


Jablka ze stromu nepadají Jablka ze stromu nepadají Liane Moriarty

Miluju, jak Liane dokáže nahlédnout do duše každé své postavy a naservírovat vám přesně tolik z jejich vnitřního světa, kolik potřebujete pro pochopení celé zápletky i jich samotných. Vidíte vzpomínky rodiny Delayneových z pohledu každého člena rodiny, odhalíte jejich tajemství a zjistíte, jak to všechno souvisí se záhadnou Savannou. Postavy jsou přehledné, jasně zarámované a každá řeší své vlastní problémy. Já jsem se náramně bavila a až do konce jsem netušila, jak to dopadne. Bravo!

20.01.2024 5 z 5


Bestiář Harryho Pottera Bestiář Harryho Pottera Jody Revenson

Tvorové, stvůry, rostliny a mnoho dalšího najdete v této publikaci zaměřující se na filmovou sérii, ostatně jako další díly. Tato kniha obsahuje méně textu a více skic a fotek, což není vyloženě na škodu, ale dle mého nevyužila autorka ani zlomek potenciálu, který mohla. I tak mě ale kniha moc bavila a pro fanoušky HP určitě cenný doplněk do knihovny.

11.01.2024 5 z 5


Harry Potter: Panoptikum postav Harry Potter: Panoptikum postav Jody Revenson

Díl HP Rekvizity a artefakty nastavil laťku opravdu vysoko. U tohoto jsem musela odebrat jednu hvězdičku, protože kniha tak úplně nesplnila má očekávání, byť obsahovala také spoustu zajímavostí a pikošek z natáčení. Doufala jsem ve větší rozvedení historie jednotlivých postav, navzdory tomu jsem se nemohla odtrhnout a formát knihy, na který jsem byla zvyklá již z předchozího dílu, mě nepřestává bavit.

05.01.2024 4 z 5


Harry Potter - Rekvizity a artefakty Harry Potter - Rekvizity a artefakty Jody Revenson

Senzace. Povinná četba pro fanoušky HP. Nahlédnutí do zákulisí přípravy filmů bylo nesmírně zajímavé, na stránkách najdete fotografie z natáčení, rekvizity, které si nemáte šanci takto zblízka ve filmu prohlédnout a někdy dokonce vůbec všimnout. Fascinuje mě úsilí, které bylo vynaloženo, aby byly filmy perfektní a je to z nich cítit každou vteřinou stejně jako z knih. Je to obsáhlá a opravdu krásná publikace. Oceňuji u každé kapitoly také vhodně zvolené citace z filmů - zkrátka důraz na detail je vidět všude a miluju to.

30.12.2023 5 z 5


Devátý spolek Devátý spolek Leigh Bardugo

Tato série je z jiného těsta, takže pokud čekáte obdobu Griši, budete zklamaní. Děj je zasazen do současnosti Yaleovy univerzity mezi tajemné spolky, nafrněné elitáře a holku, která nikam nezapadá. Neměla v životě štěstí, naopak si spíš zatlouká hřebík do vlastní rakve, ale rozhodně nečekejte, že to bude jen obyčejná smolařka. Ona totiž vidí víc než běžný smrtelník a nezalekne se ani skrytého světa magie s démony, klamem a smrti v patách, do nějž byla zatažena.
Kniha se místy obtížněji čte - dělalo mi potíže orientovat se, v jaké době se právě nacházím, někdy se příběh příliš táhl a jednotlivá fakta se odkrývala zbytečně dlouho. O některých postavách se mluvilo jen k dotvoření děje, takže když byly dál v příběhu znovu zmíněné, už jsem nevěděla, o koho jde. Hlavní záporáci byli jasní v podstatě od začátku, ale i tak jejich odhalení doprovázel prvek překvapení. Rozhodně jsem zvědavá na druhý díl.

28.12.2023 4 z 5


Život svatých Život svatých Leigh Bardugo

S něčím závratným, co už přede mnou nebylo řečeno, nejspíš nepřijdu, takže spíš takové shrnutí. Jde o soubor povídek/pohádek o svatých, které se více či méně objevují v knížkách série Griša, Šest vran nebo Zjizvený král. Některé tak jen doplňují kontext toho, co už víte. Děje jednotlivých příběhů nejsou natolik zajímavé, proto chválím chytrý krok autorky, která vhodně zvolila rozsah 1-2 listy, takže se nestihnete nudit a bude vás to táhnout číst další a další, čemuž hodně napomáhá i krásná ilustrace uvnitř i vně a poměrné krátký rozsah. Pokud nejste fandové, můžete si s klidným svědomím nechat knihu utéct, ale v opačném případě - na co ještě čekáte? :)

14.10.2023 5 z 5


V zahradě zášti V zahradě zášti Camilla Bruce

Zajímavé téma, které se autorce podařilo uvěřitelně zpracovat včetně doby, do které je příběh vražedkyně zasazen. Belle jsem dříve neznala a klobouk dolů před autorkou, která se dokázala prokousat spoustou bílých a často velmi rozporuplných míst, která byla spíše domněnkami než ověřitelnými fakty. Tím spíš ale mohla popustit uzdu fantazii a dodat příběhu větší drive, který mi bohužel dost chyběl vzhledem k dlouhému období v podstatě celého jejího života, které kniha zachycuje. Příběh se místy dost táhl a nenutil mě se ke knize vracet.

10.10.2023 3 z 5


Jenom nestvůra Jenom nestvůra Vanessa Len

Příjemné čtení, které vás vyloženě z ponožek nevystřelí, ale za mě fajn oddechovka se zajímavým námětem s velmi pozvolným průběhem. I když se autorka snažila o zvraty a napětí, na mě to bohužel moc nefungovalo, ale i tak se mi podařilo vžít do postav a ráda jsem s nimi tu cestu podnikla. Druhému dílu určitě prostor v knihovně udělám.

18.09.2023 4 z 5


Kniha dvou cest Kniha dvou cest Jodi Picoult

Tahle knížka je jedna velká horská dráha, ale ne ta vzrušující a zábavná, ale ta, ze které se vám udělá šoufl a chcete z ní být už konečně pryč znovu na pevné zemi. Mrzí mě, že k poslední knize oblíbené autorky, která je jinak špičkou ve svém oboru, musím napsat takové hodnocení, ale je to bohužel tak. Po přečtení autorčina doslovu vše zapadlo na své místo a dokázala jsem i pochopit, proč napsala zrovna tenhle příběh, ale pojala ho sakra nešťastně. Často jsem byla zmatená v jaké době se děj odehrává, hrdinka pořád fňukala, že neví co má dělat, přitom už od začátku věděla, jak se rozhodne, autorka se snažila navodit uměle napětí, které ale celý dojem spíš kazilo, protože si čtenář připadá jako když ho jen vodí za nos a dělá z něj hlupáka. Jakoukoliv knihu od Jodi doporučuji, ale tuhle, prosím, nechte na pultu ležet. Věřte mi.

02.09.2023 2 z 5


Vše, co jsme si nikdy neřekli Vše, co jsme si nikdy neřekli Celeste Ng

Během čtení zjistíte, že název knihy je všeříkající. Autorka, která staví i na svých vlastních zkušenostech, podává syrový obraz rodiny, která nefunguje na všech možných úrovních. Potýkání s přílišným tlakem rodičů/partnerů, okolí, špatná komunikace a mnoho dalšího zapříčiní neskonalou tragédii, která se podepíše na osudech všech zúčastněných. Byť jsem skoro do poloviny měla problém se zorientovat v postavách a dějových linkách, nakonec jsem pochopila, proč vše tak propletené bylo důležité pro pochopení všech událostí a zajímavě pojatého tématu.

14.08.2023 4 z 5


Žijte ve své zahradě Žijte ve své zahradě Ferdinand Leffler

Doufala jsem, že se dozvím více konkrétních tipů. Bezvadně navedl na vytvoření "mapky" zahrady v měřítku, ale tam skončil. Kniha je dost obecná a na mou potřebu nejde dost do hloubky a nevěnuje se přílišnému detailu, ale chápu, že tenhle materiál si nechává pro své kurzy. Každopádně je ale dobrým základem, pokud nemáte tušení, jak to celé uchopit a kde vlastně začít. To splnil na jedničku. Naučí vás, jak o vysněné zahradě přemýšlet, čeho si všímat, ale hlavně řídit se pocitem a nebát se do toho jít, protože zahrada je živý prvek vašeho bydlení a vyvíjí se s vámi. Jo a ty fotky, fakt boží. :)

29.07.2023 4 z 5


Smrt číhá na jarmarku Smrt číhá na jarmarku Anders de la Motte

Tahle dvojka je opravdu sehraná a mají za ušima. Skvěle vystavěný příběh, kde každý je podezřelý. Dokonce bych řekla, že druhý díl je o vlas lepší než první díl. A jak umí vystihnout atmosféru. Je tak barvitá, že si připadáte jako byste tam byli a byli součástí vyšetřování.

17.07.2023 5 z 5


Nikdy se nepřestala usmívat Nikdy se nepřestala usmívat Martin Štefko

Knížka se dobře čte, myslím, že jsem pochopila i poselství autora, ale celý závěr mě opravdu nebavil, proto jsme nakonec byla i ráda, že byla tak krátká. Posledních několik stránek jsem brala skoro jako utrpení. O to samolibější mi přišel doslov autora, kde si sám svojí knížku chválí jako své nejlepší dílo. Bohužel za mě ne.

21.06.2023 3 z 5


Hrobník Hrobník Oliver Pötzsch

Série Katova dcera patří mezi jedny z mých nejoblíbenějších. Faust byl něčím nový a temný, a ačkoliv ne tak dobrý, měl svoje kouzlo. U Hrobníka si tím nejsem moc jistá. Prostředí staré Vídně bylo vykreslené uvěřitelně, ale až na Julii byly všechny postavy (a tím myslím opravdu všechny) buď chudáci, nebo zmetci a nic mezi tím. Vrah byl předvídatelný, i když motiv byl pro mě trochu překvapení. Nejzajímavější z celé knihy byly úryvky z almanachu. Druhý díl zvážím, ale další díl Katovy dcery si rozhodně nenechám ujít.

16.06.2023 3 z 5


Drž se blízko Drž se blízko Harlan Coben

Pomalu, ale jistě se Harlan zařazuje mezi mé oblíbené autory. Příběhu nechybí zajímavé postavy, řádná dávka napětí a promyšlený závěr. I tato kniha (stejně jako Cizinec) byla zfilmovaná a dle mého názoru se toho Netflix ujal obstojně.

01.05.2023 5 z 5


Začít znovu Začít znovu Mona Kasten

Přemýšlím, co napsat, abych se neopakovala. Přijde mi totiž, že píšu recenzi na stále stejnou knihu pořád dokola. Všechny příběhy tohoto žánru jsou postavené podle stejného klíče a ne jinak je tomu i tady. Zlý kluk, kterému se dostane pod kůži holka, v tomhle případě navíc dost ubulená, která není absolutně jeho typ, pak přijde krize, drama a happy ending. Proč mít ale větší ambice, když to vlastně funguje a čtenář, který po něčem takovém sáhne nemá ani vysoké očekávání, takže málo kdy může být zklamán. V tomhle případě to u mě bohužel úplně nezafungovalo, navíc souhlasím s tím, že tu je nepopiratelná podoba s Nedotýkej se mě a druhou takovou číst jsem nepotřebovala.

17.04.2023 3 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Neopovažuji se hodnotit klasiku, navíc svou první Austenovku díky výzvě. Pořídila jsem si zrcadlový text, což k mé lítosti znamenalo zhuštěnou verzi (cca poloviční délka) oproti originálu. Film s Kierou a Matthewem naprosto zbožňuji, takže jsem se ráda vrátila k příběhu rodiny Bennetových a mnou jen těžko uvěřitelné době plné svazujících pravidel v knižní formě.

10.04.2023 5 z 5