Život svatých

Život svatých https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499467/bmid_zivot-svatych-viS-499467.jpg 4 104 23

Griša série

Úchvatně ilustrovaná doplňková kniha k bestsellerové sérii od Leigh Bardugo. Ponořte se do světa grišů s Istoria Sankťja – nádherně ilustrovanou replikou Života svatých. Tento kouzelný suvenýr z Grishaverse obsahuje příběhy postav, které znáte nejen z oblíbených fantasy románů. Najdete v nich zázraky a mučednictví známých světců, jako je Sankta Lizaveta z růží a Sankt Ilja v řetězech, podivuhodné osudy Sankty Uršuly, Sankty Maradi či Bezhvězdného. To vše v úžasném celobarevném provedení, které doslova bere dech.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Encyklopedie

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Lives of Saints , 2020


více info...

Přidat komentář

Vjeerus
10.03.2024 4 z 5

Musím říct, že mě příběhy vlastně docela překvapili. Díky tomu, že každý svatý dostal opravdu dvě tři stránky a vymazlené ilustrace, kniha odsýpala pod rukama dost svižně a já se nestihla nijak výrazně nudit.
Co se týká obsahu, to je na pováženou. Obohatí to svět Grishavers? Spíš ne a bez těchto příběhů se člověk s klidem obejde. Ale pro fanoušky to bude skvost v knihovně alespoň díky zpracování.
Někteří svatí měli dost zajímavý život i s drsným koncem a já jsem chápala, proč se dostali do této knihy. Ale bylo i dost takových, kteří v mých očích neudělali nic závratného a nebo byl hodně zvláštně zvolen vypravěč z třetí strany, který se jen modlil, aby mu někdo pomohl a tadá, svatý se zjevil, takže jsme se víc dozvěděli o noname člověku.
Povídky jsou svižné, nejdou nijak do hloubky a kloužou opravdu jen po povrchu, ale u některých je vidět snaha poukázat na lidskou společnost a jak funguje stádový efekt, nebo naopak na to, že když je jednotlivec jakýkoliv, neznamená to, že takoví jsou všichni.
Takže jo, kniha je fajn, ale hlavně díky ilustracím a délce. Být všechny příběhy jako poslední tři, rozhodně by kniha byla v hodnocení hodně níž, ty se skoro nevyplatí číst, jak jsou i ničem.

Audrina
02.02.2024 4 z 5

Vizuelně krásně zpracovaná knížka, která je hezkým doplněním světa Grishaverse. Povídky o životě svatých jsou opravdu kraťoučké, takže celou knihu budete mít přečtenou za chvilku. Není to něco bez čeho byste se nemohli obejít, ale jako doplnění to je milé


LittleK
14.10.2023 5 z 5

S něčím závratným, co už přede mnou nebylo řečeno, nejspíš nepřijdu, takže spíš takové shrnutí. Jde o soubor povídek/pohádek o svatých, které se více či méně objevují v knížkách série Griša, Šest vran nebo Zjizvený král. Některé tak jen doplňují kontext toho, co už víte. Děje jednotlivých příběhů nejsou natolik zajímavé, proto chválím chytrý krok autorky, která vhodně zvolila rozsah 1-2 listy, takže se nestihnete nudit a bude vás to táhnout číst další a další, čemuž hodně napomáhá i krásná ilustrace uvnitř i vně a poměrné krátký rozsah. Pokud nejste fandové, můžete si s klidným svědomím nechat knihu utéct, ale v opačném případě - na co ještě čekáte? :)

Bookworm345
17.09.2023 3 z 5

Pěkná doplňková kniha z Grishaverse. Příběhy o svatých byly celkem zajímavý. Ilustace taky super. Ale trochu mě naštvaly příběhy o Temnyjovi a Alině, protože jsem myslela, že to bude nějaký zkrácený vyprávěný o jejich životě a jak se stali svatými, ale bylo to spíš ve stylu " támhleti se modlili ke dvoum svatým a ty jejich motlidby byly vyslyšeny bla bla bla". A očekávala jsem, že svatí udělají něco trochu....většího.....bombastičtějšího? Když svatí udělali tohle a tohle, tak si Kaz Brekker zaslouží být prohlášený za svatého patrona zlodějů, násilných vniknutí a těch, kteří touží po pomstě.

andrejci
24.07.2023 5 z 5

Knížka se mi moc líbila. Ke světě Griši to určitě patří. Vyprávění o svatých mě moc bavila. Navíc to bylo krásně doplněné o malby a ozdoby což bylo super. Navíc se mi moc líbila obálka.
Co mě trošku mrzí bylo vyprávění o Alině. Čekala jsem, že u ní bude trošku jiný příběh. Co mi ještě vadilo a co autorka, ale nemůže byly stránky na dotek. Kdyby to byl klasický papír tak bych z té kníýky měla vetší zážitek.

JustVea
19.07.2023 4 z 5

Tato doplňková kniha ze světa Grishaverse je nutností pro každého fanouška.

Avšak i přes krásnou grafickou stránku knihy, která nádherně doplní celou sbírku, je obsahově poněkud prázdná.

Ketrin02
19.07.2023 4 z 5

Tato doplňková kniha mě docela zklamala. Hlavně příběhy o světcích, kde nejsou hlavními postavami světci, ale pouze lidé, co se k nim modlí.

Nejvíce mě asi zklamal příběh Aliny a Temnyje. Opravdu jsem čekala něco jiného. Nějakou překroucenou verzi příběhu, jak zemřeli mučednickou smrtí a stali se svatými.

Knihy jsem se nemohla dočkat, ale po přečtení na mě dolehlo zklamání. Přesto hodnotím dobře, prostě proto, že tuto sérii a vše okolo ní miluju.

fvalek
23.04.2023 3 z 5

Tohle je neuvěřitelně krásně zpracovaná kniha... Od obálky, přes kresby, až po dekorování stránek a kvalitu papíru. Ohromně se to povedlo. Alespoň tedy co do vizuálu. Příběhy bohužel tak skvělé nejsou...

Ukazuje se, že Bardugo je autorka se skvělým nápadem, která ale velmi často padá do klišoidních zápletek a motivů. Její tvorba je takovým zvláštní průsečíkem mezi kvalitním velkolepým fantasy a literárním brakem. Přestože měla dobrý nápad a Grišaverse je zajímavé a okouzlující universum, její styl psaní je jednoduchý a někdy až takový... banální. A hodně to dokazují mimo primární ságu i tyhle drobné příběhy, na kterých se dá krásně vyhrát a věnovat se jim, ale nakonec dopadly spíš narychlo uplácaně a o ničem.

Každý příběh má zhruba tři stránky, což není moc, ale je to docela slušný rozsah na krátkou povídku. Bohužel tady krátkost způsobila nenápaditost a ne zrovna snaha o krátký útvar. Nic moc zajímavá vyprávění, která si jsou dost podobná. Těžko uvěřit, že takovým jednoduchým psaníčkům by lidé v Grišaversu věřili a zasvětili jim život ve víře. No a to jsou ještě dobré příběhy o "neznámých" světcích, ale když se dostáváme k Alině, čekal bych nějaký příběh sankta Aliny, převyprávěný náboženskými fanatiky. Čili nějakou propagandu, která překrucuje nám známý děj z trilogie do náboženského příběhu. A ono ejhle, je tam nějaký příběh cizího sirotka, co se modlil v lese, takže to ani není příběh o Alině... A takovéhle bezúčelné a jednoduché jsou bohužel všechny příběhy. Nevím no, čekal jsem mnohem víc, přestože jde jen o doplňkovou knihu k hlavní sérii... Přesně jak se objevuje v komentářích níže - čekal jsem skutky svatých a důvod jejich svatořečení, ne že se někdo modlil a stal se zázrak...

Fortuna7
12.04.2023 5 z 5

Úžasná doplňková kniha, která mi neskutečně sedla a krásně zapadla do sbírky Grishaverse. Krom nádherných ilustrací jsem si přečetla originální příběhy svatých.

Roseblood
08.04.2023 5 z 5

Krásná doplňková kniha z Grishaverse s nádhernými ilustracemi.
Atmosféra je tady doslova magická ale také temná, tísnivá, pochmurná a mystická.

Některé příběhy na mě dýchly až pohádkovou atmosférou jiné dosti dramatickou s dobrým koncem a další byly pořádně drastické.

Je tady hodně poukázáno na chování lidí, na to, že ač je jim podána přátelská ruka a pomoc, přesto se někteří rádi otočí zády a zachránce, kterého najednou už nepotřebují zavrhnou, v lepším případě "jen" vyženou v tom horším zprovodí ze světa dosti brutálním způsobem. Není tady nouze o lámání či trhání těl koňmi, topením, hladomorem, kamenováním nebo upálením.

Autorka čtenáře nešetří, máme tu smutné konce i kolikrát velice brutální, kdy hlavní hrdina, ač nic zlého neprovedl, končí na hranici nebo ukamenován. Ale je zde i následné potrestání nevděčníků, kteří taky neujdou svému osudu.
Vizuál je skutečně nádherný a kniha bude v každé knihovně ozdobou.

barcasknihou
27.03.2023 5 z 5

Nádherná kniha, která obsahuje 28 příběhů o lidech, kteří za svůj život udělali spoustu dobrého pro ostatní, a proto se stali svatými a velice uctívanými. Jsou tu příběhy z Ravky, Fjerdy, Šu Hanu a Nové země. Některé postavy skončí nešťastně tragicky, ale některé žili dá se říct šťastně až do smrti. Většina příběhů se mi moc líbila a budu na ně pamatovat ještě dlouho, měli v sobě nějaké ponaučení a musela jsem se nad nimi trochu i zamyslet. Především se mi hrozně líbila vyprávění o Sankt Cho a Sanktě Neyer, Sankt Nikolaj, Sankt Vladimir Pošetilý, Sankt Ilja v řetězech a Sankt Mattheus. Vážně je to kouzelná knížka plná nádherných ilustrací. Klidně bych brala kdyby jednotlivé příběhy byly delší. Autorka tady zase dokazuje, že dokáže napsat cokoli a je to mega pecka.

Silent-Force
05.02.2023 2 z 5

No, čekala jsem asi něco jiného.. kniha se mi celkově líbila, ale čekala jsem, že příběhy budou přímo o tom, jak se svatí stali svatými a ne, že "tam ta se modlila k té a té a stal se zázrak" ...

vandalindakova
22.01.2023 5 z 5

Pro mě je Leigh Bardugo autobuy autor, takže já jsem z další její knížky doplňující její grishaverse svět totálně nadšená. A rozhodně to (ne)ovlivňuje to naprosto famózní zpracování, které její knížky umí mít. Jak způsobem vedení děje (dějů), tak tou grafikou je to za mě druhá Trnitá řeč. Něco, co do své knihovničky na milion procent potřebuju! Miluju všechny ilustrace, na kterých jsou znázornění svatí, miluju zlaté zdobení každé stránky a celkově miluju tu magicko mysteriózní až pochmurnou atmosféru, která je nacpaná v celé knize. Líbí se mi ty krátké příběhy, a díky tomu si troufám říct, že to může zastoupit v předčítání kde jaké pohádky. Je to sice drsnější, protože víc jak polovina příběhů končí docela drasticky, ale oceňuji to, jak to poukazuje, že se člověk může snažit všelijak, a lidé přesto umí být a jsou nevděční. Za mě mnohem lepší, než že všichni svatí jen tak odpluli na růžového obláčku plném třpytek. Mám ráda, když mají autoři ,,koule" na to psát smutné, drsné konce, které kolikrát předají víc než ,,a žili šťastně až do smrti". Tahle kniha je pro mě další klenot.

Luna7
10.01.2023 4 z 5

Na tuhle knihu jsem čekala rok a věděla jsem, že až vyjde, určitě si ji koupím. V Griša trilogii se pořád objevovala, tak jsem taky dostala chuť ji mít.
Vzhledově je krásně zpracovaná a potěšilo mě, že ten modrý pruh na obálce jde sundat. Ilustrace jsou též krásné a stylově do knihy sedí. Jediné co mě zklamalo, je délka příběhů. Skoro polovina se jich vešla na jeden list. Více bych ocenila, kdyby příběhů bylo méně, ale byly by více propracované a rozepsané.

VeDny
04.01.2023 4 z 5

Kniha je vizuálním skvostem. Pevná vazba, potažená imitací plátna, zlatá ražba a ten design! Vypadá jako autentická kniha čtená hlavními hrdiny. Uvnitř nádherné ilustrace, trochu realistické, trochu stylizované jako náboženské ikony, perfektní.
Ovšem po přečtení Trnité řeči je tohle hodně strohé, i když ten koncept je v něčem podobný. Jazyk je hodně popisný, příběh jednoho svatého je zhruba na 1-2 strany a5 velkými písmeny, takže se stihne jen málo. Být to ve stylu Trnité řeči (delší příběhy) užila bych si to víc.
Taky jsem čekala příběhy o svatých, o jejich životě, o tom, proč se jimi vlastně stali. Trochu zklamání, že některé byly "jen" o jejich zázracích a několikastránkové příběhy byly o obyčejných lidech, kteří se k nim modlili.

kaczka79
02.01.2023 5 z 5

Lahůdka pro fanoušky série Griša. Krásná kniha plna ilustrací s krátkými příběhy svatých. Je to opravdový skvost, doporučuji....Jen mě trochu mrzí ta poloviční obálka ,která kazí dojem celé knihy.

Naty21
29.12.2022 5 z 5

Tyhle doplňkové knihy k mojí oblíbené fantasy sérii jsou prostě boží.
V knize Život svatých se blíže seznámíme s příběhy svatých po celém #grishaverse, od Ravky a po Ketterdam. Některé příběhy jsme již poznaly v průběhu čtení jednotlivých dílů a knihu samotnou pak studovala Alina.
Grafická stránka naprostá bomba. Tato mi spíše připomínala knihu Trnitá řeč.
Pro milovníky série Griša a celého světa je tohle #musthave.

Prokrastinuji
28.12.2022 5 z 5

Příběhy o svatých a o zázracích, které jim jsou připisovány. Původní sérii Griša miluju, a díky fandomu jsem o některých svatých už dopředu slyšela - třeba o Svaté Uršule a Svaté Lizavetě. Nejvíc jsem však byla zvědavá jak zde budou zachyceni moji oblíbenci, a to sice Alina a Temnyj. V obouch případech to nebyl přímo příběh o nich, ale o těch, kteří se k nim modlili, a byli vyslyšeni. Kniha je nádherně zpracovaná, má krásně strukturovanou pevnou vazbu, zlaté embosování, grafiku a je plná přenádherných ilustrací. Jako doplňková kniha, která rozšiřuje univerzum, je skvělá. Must have pro všechny fanoušky Grisha Verse.

Sixtinka144
23.12.2022 5 z 5

Doplňková knížka k GV, to dokážu ocenit vždycky. Je to spíše taková jednohubka, protože má pár stran, ale všechny jsem si je užila. Trochu mě mrzí polovičnní přebal knihy, prootože i samotná obálka, i stránky jsou krásně zpracované, a ten poloviční přebal to docela kazí. Teď k samotné knize. Je zde spoustu příběhů o svatých, jak se jimi "normální" lidi stanou. Každá povídka má svou ilustraci a to tomu dodá krásný nádech. Já jsem s touto knihou spokojená, protože mi dala přesně to, co slibovala. A jasně, některé povídky mě bavili více než jiné, ale tak je to většinou vždy. Jsou zde i drsnější povídky bez šťastného konce, které ale opět působí více realisticky. Za mě jedno velké ano.

Medasek
16.12.2022 3 z 5

Některé příběhy velmi dobré, ale zybtek víceméně průměr.

Autorovy další knížky

Leigh Bardugo
americká, 1975
2017  90%Šest vran
2017  80%Světlo a stíny
2018  92%Prohnilé město
2019  84%Zjizvený král
2017  77%Bouře a vzdor

Kniha Život svatých je v

Právě čtených5x
Přečtených115x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených6x
Knihotéce111x
Chystám se číst72x
Chci si koupit74x
dalších seznamech4x