V zahradě zášti

V zahradě zášti https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484548/bmid_v-zahrade-zasti-Jud-484548.jpg 4 385 110

V Chicagu se o ní leccos povídalo. Dobrým sousedům v Indianě se možná občas něco nezdálo, ale kdo by čekal něco zlého od dobromyslné vdovy, které v životě nepřálo štěstí, je vzorná matka a poctivě chodí do kostela? Kdyby jen věděli, čím prošla... Muži k ní přijížděli plni očekávání a nadějí s celým svým majetkem, avšak odjíždět je nikdy nikdo neviděl. Belle Gunnessová na farmě v La Porte totiž dávno přišla na to, že muži nejsou složití. Že žena se na tomhle světě musí o sebe postarat sama. A že nesmí zaváhat a pohrdnout jakýmikoli prostředky, třeba i krvavými, jinak nedosáhne toho, po čem touží a co si zaslouží.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Thrillery

Vydáno: , Fobos
Originální název:

In the Garden of Spite , 2021


více info...

Přidat komentář

dacek
04.04.2024 3 z 5

Číst se to dalo a docela to odsýpá, i když kniha není nejkratší. Postavy mi připadaly jednoduše napsané a celé to působí trochu amatérsky. Co autorka přidala a není založeno na skutečnosti (např. James Lee) v ději vyniká příliš uměle a nevěryhodně. Nějaký ten drsný moment se v knize ale objeví.

escapelle
21.03.2024 5 z 5

Wau! Tak tohle byla skvělá kniha!Něco tak temného jsem asi nikdy nečetla. Zášť opravdu stříká z každé stránky. Musím přiznat, že mě Bella naprosto dostala. Dostala se mi do hlavy, do srdce a musím říct, že jsem pro ní našla sem tam i pochopeníTedy ne že bych její činy schvalovala, to vůbec...ale kousek psychopata je možná v každém z nás. Rozhodně doporučuji.


bozena3656
04.03.2024 4 z 5

Velice zajímavé čtení, kdy získáte určité sympatie k psychopatovi a chápete a dokonce souhlasíte s nějakými jejími činy. Rozhodně stojí za přečtení a trochou zamyšlení.

Annkag
02.03.2024 3 z 5

Tahle žena mě čímsi fascinovala. Možná to byla neschopnost skutečného citu, možná jistá schopnost manipulovat s lidmi. Možno její zralost pro kazajku, pár lentilek a polstrované stěny.
Sociopatický psychopat v sukni, který vám něco dobrého uvaří ale budete z toho mít břichabol.

ddkk
19.02.2024 5 z 5

Často platí, že skutečné příběhy jsou neuvěřitelnější než ty vymyšlené. Příběh Belly, který posloužil jako námět románu, je přesně takový.

Četla jsem a žasla. Jaký člověk, dokonce žena, dokáže chladnokrevně, bez špetky citu, dělat tak strašné věci? Dokonce dětem, které ji považovaly za matku?! Osoba evidentně sociopatická, ne-li psychopatická, která, pokud má v mozku vůbec nějaké emoce, pak jen a jen vůči sobě samé. Odpudivé, těžko pochopitelné, leč poučné. Je dobré si občas připomenout, že zdaleka ne všichni lidé jsou dobří a myslí stejně jako my...

Chce to hodně silný žaludek, ale kniha je napsaná výborně. Autorka skvěle vykreslila charaktery všech důležitých postav, i těch, které ve prospěch příběhu do knihy přidala. Kromě Belly to je zcela jistě osobnost její sestry. Už jen samotná představa, že někdo z blízkých je možná naprostá bezcitná bestie, je děsivá. Jak se s rostoucí jistotou, že vlastní sestra je zabiják, který se před nikým a ničím nezastaví, smířit?

Strhující příběh, který určitě stojí za přečtení. Doporučuji a dávám plný počet.

kikina28
07.02.2024 5 z 5

Koupila jsem si ji na základě recenzí a udělala jsem dobře. Mně se kniha moc líbila, dobře se četla a tím, že se příběh odehrává téměř před 120 lety byl o to poutavější. Za mně pecka.

Deia
25.01.2024 3 z 5

Na tento príbeh som bola zvedavá odkedy vyšiel a konečne som sa k nemu dostala. Ale nenadchol ma tak, ako som si myslela. Hlavne veľmi veľmi dlho trvá, kým sa Belle dostane do La Porte a rozbehne tam svoje “podnikanie. Veľká časť knihy sa odohráva v Chicagu, kde žije so svojím prvým mužom a to sa mi zdalo dosť rozťahané. Taktiež Belle nie je veľmi sympatická postava (veď čo iné by sme od vrahyne čakali) a tak ma jej bežný život až tak nezaujímal. Niektoré kapitoly sú písané z pohľadu jej sestry Nellie, ale aj tie sa mi niekedy zdali rozťahané, aj keď Nellie aspoň bola sympatickejšia. Potom v La Porte sa to celkom rozbehne, v podstate je to jedna vražda za druhou, ale celkový dojem to až tak nevylepšilo. Taktiež som tento príbeh počula spracovaný v pár podcastoch (napríklad v tom od @podlampouyt) a tam sa mi to páčilo tak nejak viac. A na konci ma sklamalo, že dosť veľa častí si autorka vymyslela, napríklad príbeh Nellie (a nie len jej). Ako bolo to zaujímavé čítanie, len ma nenadchlo až tak, ako som dúfala.

micha-ella
25.01.2024 3 z 5

Téměř nekonečný román podložený skutečností. Četla jsem ho s přestávkami, protože pro mne se ten příběh dal jen těžko strávit. Literárně výborné, ale ke konci už se mi to nechtělo číst, nezajímalo, nebavilo, nelíbilo.

Verticillium
24.01.2024 5 z 5

Tato kniha, která se inspirovala skutečným případem, byla děsivá a zároveň hrozně čtivá. Několikrát jsem si říkala, to už je na mě moc a knihu odložím, ale nakonec zvítězila zvědavost. Byl to opravdu silný příběh, takže doporučuji přečíst.

Olous1
02.01.2024 5 z 5

Má první kniha v tomto roce. No přátelé to teda byla síla. Varování, nezadaní muži tuto tlustou knihu rozhodně nečtěte :-):-):-). Příběh Belly rozhodně není pro vás. Ze čtení knihy opravdu velmi mrazí, vzhledem k tomu, že Bella G. opravdu existovala. Konec byl zajímavý. 95%.

Bara52
24.12.2023 4 z 5

O Belle Gunnessove jsem nikdy neslysela, tip na knizku jsem nasla tady, s hodne vysokym hodnocenim. Po zjisteni, ze se jedna o seriovou vrazedkyni jsem se chvili rozmyslela, jestli to budu cist, nakonec jsem se celkem zacetla. Bylo to ctive, hodne me bavilo, ze se pribeh odehraval pred 120 lety, ale ke konci uz mi ty jatka prisly trochu moc. A protoze je to podle skutecne udalosti, nelze to hodnotit jinak nez kladne, protoze napsano je to opravdu moc ctive.

Lenka0007
24.11.2023 5 z 5

O Belle Gunness jsem toho mnoho přečetla a do beletrie jsem šla s obavami. Ty se rozplynuly ihned po prvních stránkách knihy. Jedinou její nevýhodou je to, že je moc velká a těžká, takže se trochu pronese. Ale jinak to nejde, když je tak napínavá a čtivá.

Kačka_knihomol
27.10.2023 5 z 5

Skvělá kniha! Že je celý příběh dle skutečné události byl pro mě jen bonus navíc (ač o to mrazivější). Na mnoha místech knihy jsem si říkala "co se teď těch zbylých X stran bude dít, Bella je spokojená a má všechno..." - a stejně mě zase překvapila.
Hodnotím bez váhání plným počtem a doporučuji k přečtění.

Pavlína2019
20.10.2023 5 z 5

Jé, to bylo něco!

Výborná kniha, jsem úplně nadšená. Kdybych měla více času, přečtu ji na posezení. Nedalo se odejít.
A nejraději bych četla ještě dál.

Asi bych to neměla psát, ale svým způsobem zase příběh, kdy s pachatelkou člověk skoro soucítí. Nicméně – takové věci dělat, fuj, neuvěřitelné.

Kniha je ohromně dobře napsaná, velice dobře se čte, prostě bomba.

Navíc náhled o tolik let zpátky, do životů lidí, kteří žili tak, jak je to naprosto nepředstavitelné.

Rozhodně všem doporučuji, není třeba nic dalšího dodávat!

LittleK
10.10.2023 3 z 5

Zajímavé téma, které se autorce podařilo uvěřitelně zpracovat včetně doby, do které je příběh vražedkyně zasazen. Belle jsem dříve neznala a klobouk dolů před autorkou, která se dokázala prokousat spoustou bílých a často velmi rozporuplných míst, která byla spíše domněnkami než ověřitelnými fakty. Tím spíš ale mohla popustit uzdu fantazii a dodat příběhu větší drive, který mi bohužel dost chyběl vzhledem k dlouhému období v podstatě celého jejího života, které kniha zachycuje. Příběh se místy dost táhl a nenutil mě se ke knize vracet.

lucakuca
19.09.2023 5 z 5

Hustý! Hustý! Hustý!
Bella byla skutečná!

Jenny46
12.09.2023 5 z 5

Vzhledem k tomu, že skutečná Belle Gunness žila a vraždila v Indianě je příběh o to víc temný, mrazivý.
Autorka odvedla úžasnou práci historická fikce založená na skutečném zločinu o nejznámější vražedkyni. Je to velmi dobře napsané, nedá se kniha odložit do poslední stránky...
Těším se na další knihy od autorky vypadají hodně zajímavě, doporučuji

blebuska
25.08.2023 5 z 5

Ufff, to bylo něco... Přestože má kniha skoro 500 stran, příběh i čtení ubihalo rychle... Hranice mezi skutečností a fikcí byla tenká a po přečtení člověku běží hlavou... Tak jak to tedy bylo?

Sigurd_Lesandi
03.08.2023 5 z 5

Jako milovník true crime jsem ještě před přečtením moc dobře věděl, kým Belle Gunnessová byla. I přesto mě ale tato kniha naprosto nadchla.
Camilla Bruce se Bellin životopis rozhodla zpracovat hodně beletristicky, což vyšlo překvapivě dobře. Pokud tedy máte problém s přehnanými dokumenty, myslím, že toto bude přesně pro vás. Protože dostanete všechny informace, ale v poutavém příběhu, který místy působí jakoby se jednalo o klasickou beletrii.
Začátek je trochu tužší a pomalejší, ale nenechte se odradit. Jakmile příběh chytne spád, tak to bude pořádná jízda až do konce.
Pokud vás zajímá psychologie sériových vrahů, tak tady si opět přijdete na své. Autorka skvěle vykreslila pokřivené smýšlení a hlavně proces, ve kterém se vrahova mysl propadá stále hlouběji a hlouběji do temnoty.
Celkově se jedná o výborný dokument o jedné z nejznámějších sériových vražedkyň, který je ale napsaný velmi čtivým beletristickým způsobem. Všem doporučuji!

petrarka72
05.07.2023 4 z 5

Pozoruhodné. Příliš beletristické na dokuromán, příliš realistické na fikci - a navzdory této nevyhraněnosti je to velmi poutavé čtení. Díky za věcnost při líčení krvavých detailů, díky za tajemství, které Belle, ale i Nellie zůstalo. Wow efekt se nedostavil, ale tu a tam jsem docela koukala.