Libušš Libušš komentáře u knih

☰ menu

Dívka beze jména Dívka beze jména Lisa Regan

Hned ze zacatku se mi kniha znelibila. Naivita a fakt, ze si hlavni hrdinka sama sebe nevazi na treti strane knihy, za to muze.
Krom toho byla prvni polovina knihy v klidovem rezimu. Ano, neco se sice delo, ale okolni text stran situace ve mne zadne emoce nevyvolal.
Druha pulka knihy hruza, zdlouhave, zbytecne a opakujici se popisy tehoz, byly umorne. Navic dost spesne, obycejne zakonceni pribehu.

21.08.2021 1 z 5


Američtí bohové Američtí bohové Neil Gaiman

Radeji se podivejte na prvni serii serialu a uzijte si otevreny konec serie. Dal nekoukat a ani necist knihu.
Kniha je klasicky prumer, nejspis zasluhou toho, ze jsem videla driv serial, jsem knihu uspesne docetla.
(Jindy by to bylo na skodu, nemit moznost si postavy predstavovat).
Posledni tretina knihy je hruza. Tak usekany a hnusne zakonceny pribeh knihy jsem dlouho nevidela...

11.07.2021 3 z 5


Parta od Mississippi Parta od Mississippi Davide Morosinotto

Kniha je krásná nejen obsahem, ale i vizuálně. Kniha obsahuje lustrace Katalogu, díky kterým má kniha takové to správné kouzlo.
Kniha se rychle četla, příběh zajímavý, děj i postavy krásně vykreslené.
Jediná chyba, a to je nejspíše jen můj dojem - nechala bych otevřený konec. Autorovo zakončení mi přišlo takové neslané, řekla bych, že nešťasné ukončení zkazilo finální dojem příběhu.

03.05.2021 4 z 5


Úplně cizí lidé Úplně cizí lidé Liane Moriarty

Paní autorka by si měla dát pauzu - vydat každý rok knihu je pro ní asi přednější, než kvalita.
Dokonce bych řekla, ře hlavní hrdinka Frances je autorka osobně.
Kniha mě vůbec neoslovila, 3/4 knihy se nic nedělo, byla to nuda. No a když už jsem asi měla být v napětí ze zápletky, tak jsem byla natolik unuděná a zápletka byla natolik průhledná (stejně jako zbytek příběhu), že mám vlastně dojem, že se ani nic nestalo. Prostě osudy lidí, které jsou klišé v nudném příběhu.

09.03.2021 odpad!


Voyeurův motel Voyeurův motel Gay Talese

Já čekala něco úplně, úplně jiného - víc sociálního pohledu a nějakou zápletku. Tohle je absurdní a odlehčená imitace na motiv knih DeSade. Nemá to hlavu ani patu. V jedné kapitole čtete o tom, o čem budete číst v následující, nicmíně tam už je i zbytečná omáčka okolo. Zainteresování jiné knihy do vyprávění je zbytečnost, která nikterak knize nepřidá. Nechápu jak někdo mohl dojít k závěru, že tato kniha stojí za to, aby se tiskla. Jakou já mám radost, že jsem za ní dala pouhých 40Kč ve výprodeji.

27.02.2021 odpad!


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Pro mnohé jedna z klasik - a ano, vyplatí se přečíst si ji. Kniha poukazuje na mnoho zajímavých aspektů života a společnosti, některé názory náturou rozmanitých postav jsou více než pravda i po tolika letech.
Jediné co bych vytkla, je zdlouhavé, podrobné popisování některých částí v druhé polovině knihy, kdy z té hromady textu nic důležitého pro děj/ pro aspekt nevyplynulo a připadalo mi to jako zbytečné plkání.

16.02.2021 4 z 5


Kosti Mraza Kosti Mraza Alžběta Bílková

Obalka se mi zdala povedoma... A hele! Vyjma par detailu je to kompletne obslehnuta Leigh Bardugo... Za me ucite ne.

29.01.2021


Milenec lady Chatterleyové Milenec lady Chatterleyové David Herbert Lawrence

Ne, ne a ne. Knihu jsem odložila asi 60 stránek před koncem s absolutním znechucením.
1/4 knihy byla nezajímavá, nečtivá, přímo úmorná. Popisy nezajimavého, nedůležitého. Tlachání o osobách, které mají každá njeméně 3 přezdívky. Toto nezajímavé vyprávění se v knize vyskytuje vcelku často. Kvůli tomu pocítítě na vlastní kůži, jak asi Lady trpěla ve svém svazku.

Lady, Clifford a hajný absolutně nepříjemné postavy.
Clifford je snobský, hrající si ve vztahu na oběť. Hajný je absolutním opakem, křovák. No a Lady? Ta dost často působí jako absolutní p*pina, chovající se jako nástiletá, tupá dívka. Sama se nazývá moderní ženou, ale stereotyp kterým žije, že je jejím jediným posláním vychovat dítě, je směšná. Po rozhovorech Lady a hajného jsem se cítila jak po lobotomii.
Díky profilům hlavních postav je kniha vhodná pro fanoušky psychologie. Tolik profilů, které běhěm příběhu vykazují jsou nanejvýš zajímavé.

Kniha byla zakázána právem, leč z jiného důvodu.
Nudné tlachání protkané lobotomii způsobující rozhovory - za to ten čas nestojí.
Od něčeho, pokladáného za klasiku jsem čekala něco jiného.

19.11.2020 odpad!


Vraždy na pokračování Vraždy na pokračování Rita Mae Brown

Nerada si kupuji vicero knih od stejneho autora - knihy si jsou vetsinou dost podobne.
Zde jsem z nejakeho duvodu ocekavala zmenu, avsak musim hodnotit stejne jako prvni dil.
Zapletka tedy mene pruhledna, avsak s americkym rozuzlenim (prehnane, temer nad realitu - v pomeru k prostredi).
Opet se zde vyskytlo zdlouhave popisovani zbytecneho.
Musim se vyjadrit nyni i k dialogum zvirat - vsimla jsem si, ze vetsine ctenaru toto leze krkem.
Nevidim duvod, proc - preci jen ty rozhovory zvireciho osazenstva doplnuji vypraveni a napomahaji k sestaveni si stripku deje.

Nicmene kniha je oddechovkou, takovou lidskou cetbou - zadne prehnane krimi, ktera se da precist behem vikendu.

15.11.2020 2 z 5


Podivné město Podivné město Ransom Riggs

Kniha, kterou jsem původně číst nechtěla, nicméně se mi dostal do rukou druhý díl dřív, než ten první. Prvním dílem jsem tedy tuto sérii hodlala ukončit, ale bylo mi líto knihy, která by mi nepřečtená ležela v knihovně.
Líbilo se mi, jak si autor vyhrál s dějem, se světem podivných dětí. Líbilo se mi, že byl zachovaný Enochův humor a otravné (místy útrpné) postoje, které prokazovaly Emma a Brownyn.
Místy byla zbytečná charekteristika okolí. Oproti tomu líčení příšer a jejich počinů a bojů bylo místy tak pestré, že to na člověka působilo tísnivě. (Když to tak působí na dospělého, co teprve ty náctileté děti?)
Co se mi opravdu nelíbilo? To, kam tuto sérii autor nasměroval. Z krásné, symbolické pohádky se stal ten pravý brak pro náctileté. Pasáže kde se zdlouhavě vyznává láska, popisovní toho jak se někdo doslova "oblizuje" až to směřuje bůh ví kam, řešení vztahových problému a kdo ví čeho všeho.
Ano, v recenzi je hodně vidět, že mi bohatě stačilo přečíst první díl, nicméně bych knihu hodnotila jako průměr, čili 2,5 z 5,

29.06.2020 2 z 5


Informatorium moderní ženy Informatorium moderní ženy Krista Nevšímalová

Četla jsem více méně ze zvědavosti, jaké to v té době vlastně bylo. A hle, ono se toho moc nezměnilo. Autorka byla na svou dobu velmi osvícená, tudíž se nedivím, že je označována reformátorkou. Pro naší dobu je zde pár tvzení, která jsou velmi uzkoprsá, zasotalá a některá jsou k smíchu, jak jsou postavená a hlavu. Avšak autorka uvádí v knize mnoho rad a pravd, která platí a poslouží ženám i v této době.

12.05.2020 2 z 5


Spolubydlící Spolubydlící Beth O’Leary

Oddechovka, kterou máte přečtenou během "chvíle" s příběhem, ne tak nemožném v našem reálném životě. Což mi bylo sympatické. Bohužel, ke konci knihy nastaly 2 situace ve stylu hollywoodského trháku.
Tiffy a Leon jsou oba rozdílné osobnosti, takže si myslím, že se čtenář k jednomu z nich přilne, bude mu sympatický a třeba se v něm i zhlédne. Díky tomu vnímám knihu trochu jako psychologickou příručku (asi spíš jen psychologický tip k životu) - oba hrdinové příběhu se jeden od druhého nějakým stylem motivovali a učili novým věcem a pohledu na situace/život.
Kniha je také rozdělená podle měsíců - chyba, kterou bych normálně asi nezaregistrovala. Tiffy je uprostřed dění (bar), náhle se nám mění měsíc, a ten začínáme vyprávěním Leona. Leonova pasáž končí a Tiffy pokračuje s děním v baru. Zbývá mi doufat, že jen byla v baru na konci měsíce.

08.03.2020 4 z 5


Zlodějský tanec Zlodějský tanec Mary E. Pearson

Autorka je šikovná - má dobrý styl psaní. Krátkými popisy jsem schopna si krásně představit vše co popisuje. Dobře si poradila se zdánlivě trapnou zápletkou na styl Romea a Julie. Spolupracovala/radila se s Leight Bardugo, což je velice snadno poznat, místy až moc.
Kniha má být asi o Kazi - pro mě byla více důležitá a příjemná linie Jase, jeho rodiny a města. Jeho kapitoly také děj vykreslovaly, posunovaly, zkrátka jsme se něco dozvěděli. Kaziiny kapitoly byly více založené na vjemovém, citovém obsahu.
Kaziiny kamarádky - 2x vstup na scénu, 2x začínaly stejným (pro mě velice) trapným úryvkem, nicméně pokud je toto vtipný středobod náctiletých a mládeže - dobrá.
Hrozně mě rozčilovala cizí, smyšlená slova - jedno jsem se dopátrala z kontextu, na vysvětlení dalších jsem si musela počkat asi až na stranu 90 a 340. Navíc nenajdete na všechna slova vysvětlivku.
V takových případech uveřejňují autoři vždy na konci knihy slovník - to by byla pro autorku cená rada, když už pomáhala tolik lidí.
Nicméně mi nijak nedrásá nervy fakt, že si budu muset koupit druhý díl, abych se dozvěděla, jak to celé dopadne.

24.02.2020 3 z 5


Zjizvený král Zjizvený král Leigh Bardugo

Mnoho z těch, co knihu četli ji porovnávají se sérií Šest vran.
Ano, není to stejně uchvatné jako Šest vran, zdá se to být slabší - ale jen proto, že v této knize jsou naši hrdinové roztříštěni po různých místech a nejsou spolu, tudíž styl, kterým Leigh vypráví, nemá ten potřebný efekt jako u vran.
Ale každá kniha se má hodnotit nezávisle s čistou stranou. Jaká tedy byla kniha?
Byla dobrá, Leigh přišla zase s novým nápadem, který umí vylíčit tak krásně, že se čtenář vcítí do každého momentu a každé postavy. Pokud jste nečetli od autorky předtím nic, nevadí. I tak si četbu užijete a třeba vás to navnadí k tomu, přečíst si předešlé knihy. Pokud se vám kniha nezalíbí, opět nevadí - je ukončena tak, že se s tím čtenář spokojí a nemusí číst/čekat na pokračování.
Kniha je psána stejným stylem jako předešlé, proto si myslím, že čtenář, který Leigh zná, nemuže být zklamán či překvapen - mapka na začatku knihy, vyprávění jednoho příbehu od vícero postav, čímž se příběh krásně poskládá a pozvolnější začátek knihy.

09.01.2020 4 z 5


Ve svitu plynových lamp Ve svitu plynových lamp Steven Price

Člověče, to je stráánek!
A i přesto se ta kniha v pohodě čte. Trochu jsem se bála, zda mne kniha v půlce neunudí. Což se nestalo. Děj byl zajímavý, i přesto že jste si mysleli jak skončí, tak neskončila. Vždy přišel nepatrný zvrat a vaše teorie byla tatam. Vykreslení viktoriánské anglie a společnosti bylo v knize více než dost. Autor vám v knize opravdu "naservíruje" to, co slibuje popisek.
Nicméně mne trochu zklamal ten konec knihy. To se přiznám - čekala jsem víc.

30.12.2019 4 z 5


Poslední číslo Poslední číslo Hayley Barker

Asi budu nelida.
Kniha pěkná obalem, obsahově vypadala zajímavě.
Kapitoly, kde se střídá pohled dvou hlavních hrdinů - v pořádku.
Celou dobu knihy - a to bude krapet má chyba - jsem si říkala v jaké době, že se to odehrává děj. Cirkusové vyprávění - staré doby jako za Gatsbyho, Benovo svět - 21. století.

Měla jsem pocit, že autorka, když byla v rauši, sledovala propagandu o Hitlerovi a následně Shakespearovo Romeo a Julie. A pak dostala ten geniální nápad - napsat knihu.
Pro mě absolutně nesympatická kniha - autorka mi přímo vnucuje co si mám myslet, paradoxně k heslu, který Ben dostal. Proto mi to příjde jako nějaká pošahaná propaganda za doby Hitlera.
Nesympatická mi byla malá, ukňouraná Grétka, víc než Silvio - jsem ráda, že autorka Xkrát opakovala, co den co den dělá, stále dokola, protože bych to po dvou stránkách určitě zapomněla.

Klad knihy je jeden - poselství které se nám snaží autorka sdělit, ale kazí to ten nátlak autorky, který já pociťuji z knihy. Prostě střet s urputným zmetkem.

20.07.2019 1 z 5


Policejní stanice Brooklyn Policejní stanice Brooklyn Lawrence H. Levy

Kniha mě zaujala na první pohled, ale bála jsem se, aby to nebyla ve finále blbost. Když jsem na knihu narazila ve velké slevě (39.-Kč), brala jsem ji všema deseti. Bála jsem se zbytečně.
Kniha mě dost překvapila, příběhově je to zas něco nového. Prolnutí příběhu a historie je na jedničku, avšak dělení vyprávění příběhu kloboučkem, pro mne z počátku byl horor. Nevím zda to je tím, že jsem zkrátka zvyklá na jiné dělení, nebo to zpočátku bylo opravdu divně provedené.
Konec bych uvítala, kdyby skončil jinak - nicméně chápu, že si autor musel otevřít dveře k dalšímu dílu.

12.07.2019 4 z 5


Panenka Panenka Hollie Overton

Koupila jsem knihu na základě doporučení jedné známe. Obsahově mi přišla kniha zajímavá, tudíž jsem se nebránila. Již od prvních stránek je kniha předvídatelná, úporně se snaží být dechberoucí a po 100 přečtených stranách jsem ji znechuceně odložila...

04.07.2019 odpad!


Kdybys mě teď viděla Kdybys mě teď viděla Cecelia Ahern

Po několika přečtených stránkách jsem si jako první řekla, že to bude blbina. Jak jsem pokračovala ve čtení, tak jsem si řekla, že to bude kniha o schizofrenii - a po třiceti dalších stránkách to byla zase ta blbina.
I přes to nemohu říct, že by mě nebavila, leř místy opravdu nebavila. Kniha v sobě určitý milý potenciál má, ale nějak se mi nelíbilo vyprávění příběhu z minulosti - dle mého nejspíš nešťastně zasazené do dějě. Navíc místy to líčení té minulosti bylo zdlouhavé, zbytečné a nezáživné.
Myšlenku má kniha krásnou, nicméně průměr.

03.07.2019 2 z 5


Ty, ja a tí druhí Ty, ja a tí druhí Fionnuala Kearney

Kniha o reláném životě, o reálném problému, který by se mohl stát každému z nás. Přečteno rychle.
Napsáno reálně. Jedna z prvních a posledních knih takového typu - děj je napsaný tak, že prostě jste naštvaný a vytočený při problémech, kterými postavy prochází. Já osobně takové knihy nevyhledávam, ale i přesto nebyla kniha špatná.

01.07.2019 3 z 5