Parta od Mississippi

Parta od Mississippi https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415270/bmid_parta-od-mississippi-Dgu-415270.jpg 4 66 28

Louisiana, rok 1904. Ve spleti vodních kanálů, houští z lián a močálů, které tvoří bayou, tajemnou krajinu delty řeky Mississippi, žijí čtyři kamarádi: Te Trois, Eddie, Julie a Tit. Když se jednou vydají ve vlastnoručně vyrobené kánoi lovit ryby, netuší, že to, co naleznou, navždy změní jejich osud. Do života jim vstoupí úžasný Katalog zboží, ze kterého se dá objednat jakákoli věc tehdejšího světa. Naši čtyři kamarádi také jeden předmět koupí, ale balíček, který poštou dostanou, odstartuje divoký sled zcela nečekaných událostí. Od pokusu o vraždu, přes bláznivou jízdu napříč celou Amerikou až po hon na poklad, který prý leží neobjeven v centru Chicaga. Napínavý příběh protkaný humornými okamžiky strhne nejen dospívající čtenáře, ale téměř jistě i jejich rodiče.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , King Cool
Originální název:

Il rinomato catalogo Walker & Dawn , 2016


více info...

Přidat komentář

martina5237
29.08.2023 5 z 5

Původní název knihy zní: Rinomato catalogo Walker and Down /Slavný katalog Walker and Down/, fantastický katalog, díky kterému celý tento příbĕh začíná. Je zajímavé, že český nakladel úplnĕ zmĕnil názel knihy. Je to moc pékný příbĕh o dobrodružné cestĕ, rasismu, dospívání, chudobĕ i bohatství.

Aninka36
31.12.2022 5 z 5

Geniální kniha dobře se četla. Líbili se mi ty obrázky na začátku kapitol. Taky to že všechny čtyři části knihy jsou vyprávěny jiným členem party. Zajímavé je vidět jak se v Americe tenkrát žilo i když ne úplně dobře. Tady jde vidět že Amerika není nevinná země... Kniha se mi velice líbila rozhodně doporučuji.


sadlo
10.11.2022

Výborné počtení ! Vřele doporučuji všem čtenářům, kteří mají rádi např. knihy Vango, Alma,Případ Flavie de Luce, 7 příšerných, Velká železniční dobrodružství....

Marekh
11.10.2022 5 z 5

Kniha je určena pro mladší čtenáře, ale knihu si užijí také dospělí. Vypráví o partě 4 přátel (TE TROIS, který chce ovládnout svět, šaman EDDIE, který chce objevit svět, JULIE, která chce být šťastná a její mladší mlčenlivý bratr TIT), kteří žijí v deltě řeky Mississippi, objeví 3 dolary a tyto peníze jim změní život. Tito nerozluční kamarádi se vydávají napříč USA..

Kniha má 4 části, má krátké kapitoly a každá kapitola je vyprávěna z jiného pohledu hlavní postavy. Kniha je čtivá, obsahuje plno dobrodružství a napětí, má detektivní zápletku. Příběh se odehrává na počátku 20. století. Kniha obsahuje pěkné ilustrace, které doprovází příběh. Čtenář se dozví hodně zajímavostí o řekách, městech a lidech, kterými naši mladí hrdinové projdou.

Autor pracoval na knize přes 3 roky. Kniha se mi líbila a myslím si, že se bude líbit mladším čtenářům, ale nejenom jim. Mě se kniha líbila hodně.

Myslím si, že kniha se bude líbit také čtenářům, kteří četli knihy od MARKA TWAINA. Od autora jsem již četl knihu PRINC A CHUĎAS a YANKEE Z CONNECTICUTU NA DVOŘE KRÁLE ARTUŠE. Tyto knihy se mi líbily. Časem bych si chtěl přečíst TOMA SAWYERA A HUCKLEBERRY FINNA. Mark Twain je také v této knize zmíněný. Jeho pseudonym M.T. znamená označení hloubky vod na Mississippi, když se z lodi měřila sjízdnost řeky.

Překladatel na počátku knihy mimo jiné napsal: „A proto vám radím, slušní mladí lidé, abyste tuto knihu četli tajně a dobře ji ukryli před svými rodiči.“ :)

Přebal knihy je pěkný.

matyas7755
27.07.2022 5 z 5

Velmi napínavé - doporučuji

Luis_Lambo
24.12.2021 5 z 5

Úžasné a napínavé dobrodružství party malých dětí. Čtení určitě nejen pro děti. Moc jsem se bavil a žil ten krásný a drsný napínavý příběh s nimi!!!

maca_t
29.08.2021 4 z 5

Moc povedená kniha, nejen pro děti.

Libušš
03.05.2021 4 z 5

Kniha je krásná nejen obsahem, ale i vizuálně. Kniha obsahuje lustrace Katalogu, díky kterým má kniha takové to správné kouzlo.
Kniha se rychle četla, příběh zajímavý, děj i postavy krásně vykreslené.
Jediná chyba, a to je nejspíše jen můj dojem - nechala bych otevřený konec. Autorovo zakončení mi přišlo takové neslané, řekla bych, že nešťasné ukončení zkazilo finální dojem příběhu.

Lubisek
29.04.2021 5 z 5

(SPOILER) Opravdu bezvadná knížka, kterou jsem objevil prakticky náhodou (a jsem za to nesmírně rád). Děj má spád, je dynamický, a tak Vás autor neustále udržuje v napětí.

Na knize musím ocenit to, že každá část je psaná vždy z jiného pohledu postavy. Můžeme tak více pochopit to, co si právě daná postava myslí a jak příběh prožívá. Na konci se navíc můžeme dovědět i proč tomu tak bylo. Krátké kapitoly jsem taktéž ocenil.

Samozřejmě nesmím zapomenout na krásné ilustrace, o které je knížka doplněna.
Příjemné přečtení na víkend... SUPER JÍZDA! :)

PS: Některým zde se tu nelíbí konec. Mně to přišlo v pořádku. Definitivní ukončení, nenechává to čtenáře v nejistotě, co by se mohlo stát...
Závěr byl navíc i lehce (dost) emotivní.

elena2054
28.03.2021 4 z 5

Knížka parádní, až na ten konec.
Klidně bych se bez čtvrté části obešla.
Škoda, mohlo zůstat kus tajemna pro fantazii čtenáře.

Irsaf
23.11.2020 5 z 5

Tohle čtení jsem si pěkně vychutnala...
Kniha je hezky ilustrovana...
A ten konec... No paráda...
Sice kniha pro děti, ale líbit se bude jistě i dospělým...

EZ.
19.11.2020 5 z 5

Moc zábavná knížka, která se rychle čte. Líbilo se mi i grafické zpracování, originální mi přišel nápad dát před začátek každé kapitoly stránku z Katalogu/mapy/novin. Za mě příběh trochu pokazil konec, takové to "o šedesát let později" zrovna nemusím.

kusma
01.11.2020 5 z 5

Pěkné dobrodružství, krasné grafické zpracování. Příběh jsem si náramně užila.
Brala bych pokračování.

Gweny
26.10.2020 4 z 5

Dobrodružný příběh, který je velmi propracovaný. Není to žádná literatura faktu, nemá smysl hledat v příběhu hlubší podtext, i když dvě krásné myšlenky jsem tam našla. Co mě ale naprosto uchvátilo, bylo grafické zpracování knihy, to se opravdu povedlo.
Samotný příběh je jednoduchý a svižně plyne kupředu jako voda v Mississippi. Byla to pro mě příjemná oddechovka a vřele ji doporučím každému nejen dospělému s dobrodružnou duší dítěte ale i všem dospívajícím, kteří by se chtěli podívat do Ameriky na začátku 20. století.

MartyManCZ
26.10.2020 3 z 5

Zvláštní..hodně věcí...absencí originality to rozhodně netrpí...ale proč je ta parta tak strašidelně nesympatická? To byl asi faktor který mi chyběl k tomu víc se do ni vžít, fandit jí a zkrátka být na její vlně. Možná to mladší čtenáři tak nezaznamenají, ale mě to vadilo docela dost...nedovedu si představit co by se stalo, kdyby dorazil revolver. Jinak je to dobrá dobrodružná jízda s prvky krimi. Určitě je to čtení pro mládež a až na ten jeden škraloup o kterém jsem mluvil, jsem byl docela spokojen.

r0st4
29.09.2020 5 z 5

Parádní nostalgická jízda! Za mě osobně úžasný mix Foglara (dobrodružství dospívajících) a Rowlingové (čtivost), který musí zahřát u srdíčka a vrátit do dětských let každého, kdo se jako malý nebál knížek. Morosinotto umě spřádá příběh, který si paradoxně žije tak trochu vlastním životem, a tepe z něj skvělý zážitek pro mladší i starší generaci.

Knížka jako taková vlastně není ničím převratná a kdokoliv by chtěl, bez problému si obhájí nižší počet hvězd, ale mně v tomhle pošmourném období prostě sedla :)

josefina_silena
16.09.2020 4 z 5

Skvělá kniha ve svém žánru, která zaujme mladší čtenáře i dospělé. Pokud bych knihu dávala přečítat mladším čtenářům, doporučila bych s nimi mluvit o americké historii a rasové problematice, aby nedošlo ke špatnému vyložení některých částí (především týkajících se postavy Tita). Myslím, že zakomponování malého černošského chlapce bylo nadbytečné a podle mě si tím kniha zazdila dveře pro překlad do angličtiny. Nejsem si jistá, že se autor s touto postavou zvládl správně vypořádat. Za to jsem musela ubrat jednu hvězdu. Jinak ovšem měla kniha, vše co by tento typ četby měl obsahovat - silná přátelství, napětí a dechberoucí dobrodružství. Konečné rozuzlení bylo možná až moc rychlé, ale mě osobně to tolik nevadilo, jelikož jsem si spíše užívala samotnou cestu než cílovou rovinku příběhu.

juliesze
15.09.2020 4 z 5

Po skvělém pocitu z Prašiny jsem se rozhodla, že si přečtu ještě jeden dobrodružný příběh pro děti. Jako ostatní vyzdvihuji grafickou úpravu knihy, relativně krátké a zajímavé kapitoly, které dospívajícího čtenáře neodradí svým rozsahem nebo neoriginalitou. Příběh byl napínavý, plný náhod, dobrodružství a dětských ponaučení. To, co mi trochu knihu zkazilo byla Titova závěrečná část, a to z doho důvodu, že by se mi líbil otevřený konec, kdy si dítko bude moci představovat, co by s takovým pokladem udělal on. Za ten dávám bod dolů. Ale jinak opravdu pěkné a povedené. Možná bych přidala trochu humoru, ale to už by se do jedné knihy moc nevešlo :)

broskev28
09.08.2020 5 z 5

Souhlasím se všemi pětihvězdičkovými komentáři, já jsem byla nadšená a napnutá, takže podobně jako Hotovson jsem knihu slupla za odpoledne.
Italštinu sice neovládám, ale je mi jasné, že originál se jmenuje jinak. Přesto si nemyslím, že to je chyba; katalog Walker&Dawn by čtenáře určitě nepřilákal, je ovšem otázka, nakolik se to podaří obecnějšímu názvu. Grafická úprava, jak již bylo napsáno, velmi vydařená. Úvodní poznámka překladatele (?) určitě pobaví. A příběh čtyř jižanských dobrodruhů vyprávěný ve čtyřech částech, prokládaný dobovými texty nejen z novin, je opravdu výjimečně povedený.
Nejsem si jistá, jaký věk by měli mít čtenáři této velmi vydařené detektivky, ale myslím, že ani dospělí se nebudou nudit. Mám z knihy podobný pocit jako ze série s Flavií de Luce v Koláči s kapkou jedu: je sice určena dětskému čtenáři, ale určitě si na ní "pochutná" i dospělý čtenář. Vyzkoušejte a uvidíte!

"Měl jsem seznam svých obav, bylo jich sto dvanáct. Pečlivě jsem je spočítal a zapsal si je všechny do sešitu, každou s jejím pořadovým číslem. Na prvních sedmnácti místech byly moje nejtajnější obavy. Týkaly se věcí, které mě děsily tak, že jsem je nedokázal ani napsat.
. . . . . . . .
Co jsme se vydali na cestu, k mým starým obavám se přidalo alespoň dvacet nových. Mrzelo mě, že jsem s sebou neměl sešit, abych si je zapsal. Například jsem už Riskoval, že se utopím a Riskoval, že umřu hladem a žízní."

P.S. A souhlasím s komentářem cyb0y: Mark Twain by se určitě cítil polichocen, přinejmenším u posledního dokončeného odstavce na s.118! Já osobně jsem toho názoru, že i on by se velmi dobře bavil.

Noaruku
05.06.2020 5 z 5

Skvělé dobrodružství pro děti a mládež. Perfektní grafické zpracování. Zajímavé bylo vyprávění příběhu z pohledu více postav, lépe se tak čtenář vžije do hlavních hrdinů a pochopí jejich jednání a vnitřní pohnutky.

Štítky knihy

pro děti Amerika Mississippi parta dětí dětská dobrodružství pro chlapce dobrodružné romány

Autorovy knížky

Davide Morosinotto
italská, 1980
2019  86%Parta od Mississippi

Kniha Parta od Mississippi je v

Právě čtených1x
Přečtených76x
Čtenářské výzvě24x
Doporučených12x
Knihotéce76x
Chystám se číst35x
Chci si koupit8x