Policejní stanice Brooklyn

Policejní stanice Brooklyn https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336310/bmid_policejni-stanice-brooklyn-Uwx-336310.jpg 4 55 19

Rafinovaný příběh s nezapomenutelnou hlavní postavou, která se setkává s mnoha známými historickými osobnostmi, je zasazen do New Yorku roku 1888. Mladá, chytrá a cílevědomá Mary Handleyová z Brooklynu se snaží prokázat vraždu Charlese Goodriche, bratra významného člena newyorské městské rady a účetního Thomase Edisona. A prosadit se ve světě mužů – politiků i policistů.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Second Street Station: A Mary Handley Mystery , 2015


více info...

Přidat komentář

andante
14.01.2024 2 z 5

Dlouho jsem přemýšlel, proč mám s touto knížkou problém. Na první pohled má všechno, co má mít - atraktivní prostředí, zajímavou zápletku, živé postavy, nečekaný zvrat. A přesto... přesto jsem se musel do čtení nutit a vůbec mě to nebavilo. Nakonec mi napověděl medailonek autora - je to zkušený filmový a televizní scenárista a tohle je jeho románová prvotina. Knížka se prostě píše jinak než scénář. Je to napsané tak nějak bez šťávy, jako by to jen popisovalo, co se děje na plátně, ale chybí tomu drajv. Nemáte z toho pocit skutečného děje, spíš jakési skládačky, která, i s přispěním mnoha nelogičností a podivných náhod, propluje od startu k cíli. Možná je problém ve mně, ale autorův styl mě prostě minul.

Alethea_k
19.12.2023 4 z 5

Historické detektivky za normálních okolností nečtu, tato se mi dostala pod ruku náhodou. A víte co? Bylo to skvělý! Děj proletí - ani nevíte jak, vše je napsáno lehce a celkem i vtipně. Líbil se mi milostný románek, charakteristika postav i popis doby, uvědomění si, že lidé před 100 lety byli také jen lidé... :D
Taky oceňuju, že když nevyšly další díly, tak to vlastně nevadí, protože vše končí zdánlivě uzavřeně. Kdyby nějakou náhodou vyšel další díl, jdu bez váhání do toho.
Některé scény byly sice typicky "americké" jako ve filmech - podle mě by hl. hrdinka měla dávno čuchat k maceškám zespodu, ale díky tomu bylo čtení vlastně moc příjemné. :-)


Val
26.09.2022 4 z 5

Kdo má rád historické detektivky , zde s poněkud moderní a svéráznou vyšetřovatelkou, bude spokojený .
Příběh odehrávající se v New Yorku v roce 1888 s postavami reálnými i smyšlenými je lehkou oddychovkou s překvapivým koncem, u které si báječně odpočinete ...

betzayda
04.12.2021 5 z 5

Hledala jsem něco podobného jako můj oblíbený seriál The Alienist a světe div se, našla! Úžasný příběh.

drakamena
23.05.2021 3 z 5

Jednoduše napsaný příběh s příliš moderně pojatou hrdinkou, takže jsem v něm postrádala atmosféru tehdejší doby. Bylo to, jako bych četla příběh ze současnosti, jenom přesazený do přelomu 19. a 20. století, aniž by se cokoli podstatného změnilo. Škoda. Za nečekaný zvrat s identitou vraha si ale kniha zaslouží aspoň tři hvězdičky.

ZuK1
16.02.2021 4 z 5

Příběh se odehrává v roce 1888 a se točí okolo vynálezců Edisona a Tesly, jedné vraždy a mladé ženy s mimořádným pozorovacím talentem, prahnoucí po vzdělání a práci u policie, v té době věcí dost nevídaných ....
Ze začátku mi trošku vadil způsob, jakým je knížka psaná nebo možná přeložená? Potom jsem si na něho ale zvykla a nakonec to bylo takové milé čtení. Při hodnocení jsem váhala mezi 3 a 4*, ale jelikož se mi knížka dostala do ruky v době, kdy jsem měla chuť přečíst si něco nenáročného, odpočinkového, od čeho nebude problém se odtrhnout, ale zároveň bude příjemné se ke čtení vrátit a přesně tohle mi knížka nabídla, dávám jí nakonec 4*.

milary
28.09.2020 3 z 5

Zaujaly mě reference o autorovi; čekala jsem příjemnou detektivku. Zpočátku jsem si říkala: hm, trochu jednoduché. Potom: ...ale docela milé. Vlastně – celkem napínavé. Tématicky i informačně zajímavé. A chvílemi to překvapilo chytrým humorem. Jenže, celé mi to nesedlo. Jakoby to ustavičně oscilovalo mezi plnohodnotnou detektivkou – místy docela drsnou, a podivným „čtením pro ženy“ s hlavní představitelkou z jiného typu knížky. Rozumím tomu, proč autor svěřil hlavní úlohu hrdince, snažící se prosadit v době, kdy sílily hlasy po zrovnoprávnění žen a emancipace se drala z plenek. Jenže to prostě všechno dohromady bylo nějak málo uvěřitelné, zatímco s detektivem opačného pohlaví z toho mohla být docela neotřelá krimi.

klarence
06.08.2020 2 z 5

na mne trochu neuvěřitelný příběh. Jinak hlavní hrindka se mi líbila a pokud vyjde další díl, určitě si ho přečtu

oka3408
04.05.2020 5 z 5

Jak už je zde psáno ,velmi zdařelý příběh z konce 19 století s nahlédnutím do života Edisona,Tesly a dalších objevitelů té doby.Těším se na další

broskev28
11.04.2020 5 z 5

Připadám si jako dítě, které nečekaně našlo báječného velikonočního zajíčka!
Jak už mnozí psali, od knížek ve slevě toho příliš nečekáme. Mnohokrát jsem se však přesvědčila o tom, že jediné, čeho se těmto knížkám nedostalo, je reklama - příslušná masírovací kampaň, která by na knihu upozornila více čtenářů. Když tohle chybí, často i ta nejslibnější kniha propadne sítem čtenářského zájmu, a to je škoda. O to víc mě potěší, když se ke mně ten přehlédnutý polodrahokam dostane - přesně jako tomu bylo právě s Mary.
New York, rok 1888. Doba probouzející se ženské emancipace, převratných technických vynálezů, ale i žraloků - "kapitánů" průmyslu a obchodu. To vše a ještě mnohem víc popsáno bez servítků, ale vy tušíte, že skutečnost byla mnohem tvrdší a horší. Jak autor uvádí v doslovu, většina aktérů i jejich činů je historicky doložená, takže se nejedná pouze o fiktivní příběh, a o to je zajímavější, alespoň pro mě.
Překlad z dílny L.+ L. Trávníčkových mi připadá velmi zdařilý, prohřešek korektora jsem nalezla pouze jediný (s. 22), takže z knihy jsem nadšená a posílám to dál!

"Muži jako Jay Gould, Andy Carnegie, John Rockfeller nebo já proměnili tuhle zem z kravskýho vemene vycucávanýho Evropou v průmyslovou velmoc. Vyžadovalo to kuráž, vyžadovalo to pevnou vůli a zahrnovalo to nevýslovný rizika. My si sakra zasloužíme všechno, co můžeme urvat!"

"Znovu Alphonse Karr: Čím víc se to mění, tím je to stejnější."

MimaJ
14.03.2020 4 z 5

Brooklyn, koniec 19. storočia, vražda a k tomu v hlavnej úlohe sympatická Mary s nekonvenčným správaním a zmýšľaním snažiaca sa presadiť vo svete patriacom mužom. Príjemné spestrenie deja v podobe vedeckých velikánov ako Edison, Tesla etc. Za mňa veľmi príjemná oddychová kniha, od ktorej som dostala presne to, čo som očakávala.

TetaBára
06.02.2020 3 z 5

Sympatická vyšetřovatelka bojující s mužskou přehlíživostí a všemi omezeními, které ženský život v dané době obnášel. Zároveň člověk malinko nahlédne do historie. Odpočinková knížka. Škoda překladu, který občas vrže, obsahuje terminologické a stylistické neobratnosti. Není to tak strašné, že by se kniha nedala dočíst, ale občas to vyruší.

michaela.97
08.01.2020 3 z 5

Odpočinkový čtení, při kterém se čtenář dozví něco málo z historie a zároveň se nejedná o čistě historický příběh, jelikož je prolnutý s fikcí, což se mi líbí. Knihu jsem sehnala v létě čistě náhodou ve velké slevě (za 29,-), takže jsem ji vzala spíš tak na zkoušku a kvůli době, ve které se její děj odehrává. Mile mě překvapila :)

kapr
30.09.2019 3 z 5

N.Y. - 1888 - Mistrný příběh neobyčejné, a mně osobně velmi sympatické hrdinky. Vložená a velice zajímavá fiktivní setkání s tehdy skutečně žijícími osobami, špičkami vědy a průmyslu, z nichž mnozí jsou pro některé z nás často idoly, ve mně vzbudila poněkud rozporuplné dojmy a částečně mne jej až překvapivě znechutila. Váhám jak hodnotit, a dávám zlatý střed, tři hvězdy. Napsáno perfektně, z líčení známých postav jsem trošku rozložen. Postava Buřinky je svrchovaně odporná.

Sarah01
28.07.2019 4 z 5

Pěkný příběh na příjemné letní čtení, člověk se dozví i jisté skutečnosti z minulosti, které mu nebyly dříve příliš známé.

Libušš
12.07.2019 4 z 5

Kniha mě zaujala na první pohled, ale bála jsem se, aby to nebyla ve finále blbost. Když jsem na knihu narazila ve velké slevě (39.-Kč), brala jsem ji všema deseti. Bála jsem se zbytečně.
Kniha mě dost překvapila, příběhově je to zas něco nového. Prolnutí příběhu a historie je na jedničku, avšak dělení vyprávění příběhu kloboučkem, pro mne z počátku byl horor. Nevím zda to je tím, že jsem zkrátka zvyklá na jiné dělení, nebo to zpočátku bylo opravdu divně provedené.
Konec bych uvítala, kdyby skončil jinak - nicméně chápu, že si autor musel otevřít dveře k dalšímu dílu.

soukroma
17.04.2018 4 z 5

Zápletka detektivní a hlavní hrdinka mě nijak neohromily, ale bylo příjemné se takto setkat se skutečnými významnými průkopníky a podnikateli tehdejší Ameriky - zejména Edisonem a Teslou, Westinghousem a J. P. Morganem, a mnoha dalšími.

Jane100
22.07.2017 5 z 5

Příjemné čtení, mám ráda, když jsou v knihách postavy, které skutečně žily. Škoda jen, že jich tam nebylo víc :-)

gad
24.06.2017 5 z 5

Koktejl skutečnosti a fikce přesně splnil očekávání, takže vznikl čtivý detektivní příběh o jedné Mary, která nechtěla být hodnou a poslušnou ženuškou nějakého páprdy, ale její sny se ubíraly jiným směrem.

Autorovy knížky

2017  81%Policejní stanice Brooklyn

Kniha Policejní stanice Brooklyn je v

Přečtených51x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce58x
Chystám se číst29x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x