LaInSe LaInSe komentáře u knih

☰ menu

Děsy Leigh Harkerové Děsy Leigh Harkerové Darcy Coates

Tahle kniha byla... Zvláštní. Polovinu knihy jsem se nemohla začíst a přemýšlela jsem, zda to opravdu napsala Darcy... Zhruba v polovině se to zlepšilo, rozjelo a konečně jsem v tom tu Darcy našla. Jenže ke konci to opět začalo pokulhávat a poslední stránky jsem dočítala stěží.

25.05.2023 3 z 5


Nadaný žák Nadaný žák Stephen King

Tak z Nadaného žáka mě opravdu mrazilo. Tak tísnivý, znechucený a zároveň fascinovaný pocit jsem při čtení vážně dlouho neměla. Kurt Dussander byla tak dokonale vylíčená a silná postava, že jsem se téměř celou knihu styděla za to, že jsem k němu chvílemi pociťovala obdiv a sympatie. Todd i Kurt byli tak uvěřitelně zvrácení, až mi to vyráželo dech.

21.08.2022 5 z 5


Architekt temna Architekt temna Marko Hautala

Z této knihy jsem trochu rozpačitá. Na jednu stranu je tu tísnivá atmosféra neotřelého prostředí, děj, který dává smysl, kniha ke konci opravdu překvapivě graduje, ale...

Nějak jsem se nedokázala sžít ani s jednou postavou. I když byla kniha napsaná celkem jednoduše, měla jsem občas problémy udržet pozornost a začíst se. Byly zde skvělé pasáže, průměrné pasáže i slabé pasáže. Ty skvělé mi přišly tak od 2/3 knihy, kdy děj opravdu začal nabírat na obrátkách a dozvídali jsme se více o té mysteriózní stránce věci. Ty první dvě třetiny mi občas přišly zdlouhavé a bez náboje.

Co se týká konce, taky mě úplně neuspokojil. Zhruba v těch dvou třetinách se dozvíme příběh toho "cosi", co nedá finskému sousedství spát - to pro mě byla absolutně nejzajímavější část. Kdyby tato část byla trochu delší a dozvěděli jsme se o něco více informací, za mě by to rozhodně nebylo na škodu. Závěr je velice rychlý a je pravdou, že některé otázky zůstanou bez odpovědi a člověk přemýšlí nad prázdnými místy v příběhu, jak je by je vyplnil... Ale nejsou to takové ty mrazivé otázky a obavy po dočtení skvělého hororu o čemsi neznámém a nevyzpytatelném, spíš jsou to otázky spojené s pochybami typu "Jako by mi tu něco chybělo."

Není to vůbec špatná kniha, má velmi zajímavý námět, jen mi ten námět přijde trochu nedotažený.

21.08.2022 3 z 5


Dvůr mlhy a hněvu Dvůr mlhy a hněvu Sarah J. Maas

Ačkoliv jsem byla v rozpacích z prvního, pomalejšího dílu, můžu říct, že druhý díl mě velice mile překvapil. Akce od začátku do konce, rozhodně jsem se nestíhala nudit a hltala stránku za stránkou. V prvním díle jsem měla problém si postavy oblíbit, ale zde jsem tento problém rozhodně neměla.

04.04.2022 5 z 5


Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Neřekla bych, že kniha byla špatná, ale některé části byly už moc zdlouhavé. Po zhruba polovině knihy jsem si říkala, že se v knize vlastně nic moc neděje, postavy jsem si nedokázala pořádně oblíbit. Akce jsem se dočkala až téměř na konci knihy. Bylo to příjemné čtení, ale snesla bych tento díl kratší. Nicméně jelikož se jedná o sérii, přimhouřila jsem oko a pokračovala druhým dílem. Můžu říct, že ten mě z mých rozpaků vyléčil. Takže určitě doporučuji číst dál a nenechat se odradit pomalejším prvním dílem.

04.04.2022 3 z 5


Hlasy v bouři Hlasy v bouři Darcy Coates

(SPOILER) Jako fanynka D. Coates jsem si rozhodně nemohla nechat ujít ani tuto knihu.

Co mě překvapilo? Asi především silná romantická linka, kterou jsem vůbec nečekala. Nicméně mi vůbec nebyla na obtíž. Oba hlavní hrdinové mi byli sympatičtí. Je pravdou, že tato kniha mi přijde méně strašidelná než její doposud v češtině vydané knihy o strašidelných domech. Na druhou stranu mi ale přišla daleko propracovanější a nepředvítatelnější. Minimálně do poloviny knihy jsem opravdu netušila, co se z nastalé situace vyvrbí... Jakýže velký zvrat to přijde a vlastně i... O čem ta kniha vlastně je? :) To ovšem nemyslím jako kritiku, Darcy píše velice čtivě, takže jsem se opravdu nenudila, i když jsem vůbec netušila, kam kniha směřuje. Nejsem moc zvyklá být překvapená u knih této autorky, ale tady se to povedlo. A vzhledem k tomu, že se jedná o sérii, jsem moc zvědavá, co bude dál.

10.09.2021 4 z 5


Město z kostí Město z kostí Cassandra Clare (p)

Kniha byla čtivá, svět byl zajímavý. Ovšem jako slabost vnímám dialogy mezi postavami, někdy mi přišly strašně povrchní a přiblblé a přišlo mi, že hlavně v první polovině knihy mluvila každá postava stejně, bylo pro mě těžké jednotlivé postavy odlišit. V první polovině knihy jsem vůbec měla problém si někoho oblíbit, postavy mi přišly docela ploché a opravdové začtení do knihy mi chvíli trvalo. Od druhé poloviny se ale vše zlepšilo, našla jsem si hned několik oblíbenců a děj dostal nějakou hloubku (jak jen je u YA fantasy možné). Ale vzhledem k tomu, že je to první díl série, chápu, že rozjezd může být pomalejší. Rozhodně pokračuji ve čtení.

03.07.2021 4 z 5


Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy Holly Black

Je to opravdu "jen" taková milá pohádková jednohubka na konec, žádný dlouhý (ani zdlouhavý) příběh. Kniha je moc pěkně ilustrovaná a vnímám ji jako opravdu milé a nenáročné zakončení série.

25.06.2021 5 z 5


Podlý král Podlý král Holly Black

První díl se četl skvěle a neuvěřitelně mě vtáhl do děje, s druhým dílem to nebylo jinak. Prakticky hned po dočtení prvního dílu jsem se vrhla na druhý, takže ani nemám pocit, že bych četla dvě knihy. Stejně strhující, stejně promyšlená kniha, kterou jsem nemohla odložit před dočtením. A finální zvrat... Mám pocit, že se mi na chvíli zastavil dech. :-) Celá série mi nedá jinak, než opravdu prožívat se všemi postavami jejich příběhy.

21.06.2021 5 z 5


Krutý princ Krutý princ Holly Black

Když jsem sáhla po této knize, nevěděla jsem moc, do čeho jdu a zda mě vůbec zaujme. Mé obavy byly naprosto zbytečné. Během jediného vikendového dne jsem knihu přelouskala. Kniha je neskutečně čtivá, pohltila mě během několika stran a nenechala mě usnout, aniž bych ji dočetla (a hned nesáhla po druhém dílu). Autorčin svět je velmi rozmanitý, promyšlený, postavy byly zajímavé. Po dlouhé době jsem přečetla knihu, která je dynamická a svými zvraty opravdu umí překvapit.

21.06.2021 5 z 5


Kill Creek Kill Creek Scott Thomas

Těšila jsem se na hororový příběh z prostředí domu, kde straší. Místo toho jsem si početla o dávných traumatech postav, které jsem si nedokázala oblíbit. Místo mysteriozního příběhu, který mě bude děsit pokaždé, co se setmí a já zůstanu doma sama, jsem měla pocit, že se mi autor snaží říct, že každý autor hororu má za sebou nějaké trauma z minulosti a spoustu komplexů, se kterými si absolutně neumí poradit. Nejen, že prostředí záhadného domu jsem neměla vůbec šanci prozkoumat a užít si, ale ještě k tomu to nic, co se vlastně dělo, jsem byla nucena strávit ve společnosti nesympatických postav. Jediný, kdo mi vyloženě nepil krev, byl reprezentant klasických, starších hororů Sebastian, ostatní jsem měla chuť praštit. Místo toho, aby mi těch krutým životem postihnutých autorů bylo alespoň líto, měla jsem chuť je spíše nakopnout a zavolat: "Ksakru, proberte se!".
To, co mělo dělat tuto knihu hororem - tajemná entita z domu - mi přišla v závěru naprosto druhořadá, zbytečná, absurdní a nelogická. Takové něco, co se děje někde v zadu v kulisách jen tak mimochodem. Tohle by byl podle mě hodně céčkový film...

14.06.2021 2 z 5


Kořist Kořist Darcy Coates

Když jsem četla tuto knihu, měla jsem ji stále před očima jako dokonalý béčkový horor o partičce mladých lidí, co se ocitli v lese, kde řádí jakýsi netvor... Darcy Coates má dle mě dokonalou vlastnost psát o béčkových, neoriginálních věcech tak, abyste ale stejně se od knihy nemohli odlepit dokud ji celičkou nepřečtete. I když je tato kniha opravdu jiná než její předešlé duchařské záležitosti, je opravdu patrné, že je to stále Darcy. I když oproti jejím duchařským happyendům se zde koná trochu změna. :-) Čtenář nemůže čekat žádný šok z originálního námětu, zápletky, konce, hluboké myšlenky.... Ale může si opět užít knihu, která je čtivá a má rozhodně spád.

29.01.2021 5 z 5


Duchové rodiny Folcroftů Duchové rodiny Folcroftů Darcy Coates

Stále je to ta čtivá Darcy, kterou člověk přečte jedním dechem. Ovšem tohle mělo až moc rychlý spád. Myslím, že by kniha mohla mít více než 200 stran, potenciál udělat to napínavější tam rozhodně je. Díky tomu rychlému sledu událostí si člověk úplně nemohl vychutnat tu pravou děsivou atmosféru. První dvě třetiny knihy je to opravdu šup šup a člověk nemá moc čas to správně prožít. Ovšem konec byl tedy skvělý. Tu hrůzu jsem si užila alespoň tam. :-)

21.10.2020 3 z 5


Zimní lidé Zimní lidé Jennifer McMahon

Kniha byla napínavá od začátku do konce. Velice rychle jsem se začetla, nemohla a odtrhnout a až do samého konce nedokázala odhadnout, jak to vlastně celé skončí. :-)

03.06.2020 5 z 5


Tajemství sídla Craven Manor Tajemství sídla Craven Manor Darcy Coates

Stejně jako ostatní knihy od Darcy Coates, i tato byla velmi čtivě napsaná. Ovšem oproti ostatním pro mě postrádala tu správnou strašidelnou atmosféru. Žádné mrazení v zádech, žádné napětí. Vše se dělo plynule, co se stane se dalo velmi lehce odhadnout. Vlastně to na mě celé působilo jako lehce temná pohádka. Knihu nehodnotím zle, stále je to parádně čtivá oddechovka, ale stěží horor. :-)

28.05.2020 3 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Duch domu Ashburnů je moje druhá přečtená kniha od Darcy Coates. Stejně jako Přízraky domu Carrowů byla i tato kniha velmi čtivá, napínavá a nutila mě přečíst ji takřka jedním dechem. Darcy umí skvěle navodit strašidelnou atmosféru a zvláště v druhé polovině knihy jsem se chvílemi opravdu bála.

Trochu bych si ale rýpla. Adrienne na konci knihy si až fanaticky (není divu) snažila zajistit světlo, ovšem velice dlouho vydržela ignorovat fakt, že v podkroví má nemálo beden se svícemi, o čemž jsme všichni moc dobře věděli. To mi trochu nedávalo smysl, ovšem snažila jsem si to obhájit tím, že člověk v takovém stresu se chová ne vždy racionálně. :-)

09.05.2020 4 z 5


Co se skrývá v lesích Co se skrývá v lesích Katya De Becerra

Kniha byla celkem čtivá, měla spád, o zvraty nebyla nouze, člověk stále nevěděl, na čem je. Ovšem pár věcí mě zklamalo. Myslím si, že kniha má větší potenciál.

V první řadě nám údajně nabízí severskou/germánskou mytologii a tajemné Nibelungy, kteří se v knize objevují, ovšem žádné jejich velké poznávání se nekoná. Víme, že někde jsou a že mají jakýsi plán, ale nedozvíme se, kdo jsou, kde se vzali, jakou mají motivaci, vlastně žádnou tu slibovanou mytologii. Všechny zmínky o nich jsou povrchní a nenechají nás vytvořit si o nich vlastní obrázek až na klasické zařazení hodný/zlý, což nám autorka podsouvá zcela jasně.

V druhé řadě jsem celou knihu nemohla z hlavy dostat pochybnost o uvažování hlavních postav - 2 dívky, které na jarní prázdniny jedou do sídla, které jedna z nich podědila, o kterém ví, že nebylo dobrých 10 let obýváno a není zrovna v civilizaci a slečny si nenakoupí nic k jídlu? V sídle záhadně najdou vajíčka, nějaký sýr, mléko, takže se skrze knihu dozvíme, že z těchto vajíček žijí několik dní. Nehledě na to, že navštíví centrum městečka, o kterém se dozvíme, že zde najdeme v jedné ulici čajový salon, knihkupectví, věštkyni, second-hand i obchod s potravinami, dívky navštíví vše zmíněné kromě potravin. Vždy se vrátí do sídla a dočteme se o tom, jak opět dlabou nalezená vajíčka. Asi v polovině knihy se u sídla objeví nová postava, která skoro prozíravě přiveze nakrabičkované lasagne a pečené brambory, protože údajně nic jiného vařit neumí, a nechá je tam. Takže naše hrdinky mají oproti vajíčkům alespoň chvíli změnu. Jak děj postupuje, dozvíme se, jak jsou dívky naštvané, že jim dochází mléko do kávy (která v sídle samozřejmě též už byla). Čím by to tak mohlo být? Ač nezpochybňuji to, že dávalo smysl, že v sídle nějaké jídlo bylo, celou knihu mi vadila myšlenka na to, že jedu (asi) na týden do opuštěného domu, ve kterém jsem 10 let nebyla, a nevezmu si a v průběhu si nenakoupím žádné jídlo (a možná to nebylo to jediné, co naše skromná děvčata neměla. :-) )

07.05.2020 3 z 5


Přízraky domu Carrowů Přízraky domu Carrowů Darcy Coates

Samotný příběh nebyl nijak překvapivý. Je to celkem klasický příběh o "partě" lidí, co nocují ve strašidelném domě. Ovšem u této knihy mi to vůbec nevadilo. I když se dovtípíte velice brzy, kdo je ten hlavní oponent, postavy jsou jasně archetypálně vymezeny, prostředí strašidelného domu jsme všichni potkali x-krát, ze záhadného důvodu to člověka vůbec neruší. I přesto, že nelze očekávat žádný extrémní zvrat a žádného "wow" efektu se zřejmě při závěru knihy nedočkáte, má kniha přesto skvělou atmosféru a několikrát mi přeběhl mráz po zádech. Celá kniha je velice čtivě napsaná, měla jsem chuť ji přečíst na jeden zátah (nakonec jsem jí přečetla na 2 čtyřhodinové zátahy). Od knihy jsem toho soudě dle tématiky moc nečekala, ale byla jsem velice mile překvapena.

Souhlasím s ostatními, že závěr působil po všech událostech v domě dost absurdně. Myslím, že některé věci měly zůstat tak, jak byly, aby ve čtenáři zůstal ten správný pocit, který by měl po dočteném hororu mít. :-)

30.04.2020 4 z 5