Děsy Leigh Harkerové

Děsy Leigh Harkerové https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507366/bmid_besy-v-dome-leigh-harkerove-vEb-507366.jpg 4 322 103

Strašidelné domy série

< 9. díl >

Darcy Coates, autorka bestsellerových gotických hororů, přináší další mrazivý příběh o tichém domě na zapomenuté předměstské uličce, který skrývá smrtící tajemství... Tichý dům byl Leigh Harkerové jejím útočištěm více než deset let, dokud se věci náhle nezměnily. Záclony se samy rozhrnují. Rádia se vypínají a zapínají. A ve stínu dveří její ložnice se v noci rýsuje tmavá postava, která ji pozoruje a čeká, až konečně poleví a usne. Leigh, na konci svých možností, ale neochotná opustit svůj domov, se snaží najít odpovědi. Ale každý krok ji nutí k něčemu děsivějšímu, než si kdy dokázala představit. Ze zamčených dveří pod schody prosakuje jedovatý stín. Klika přes noc chrastí a nehty škrábou o dřevo. Její domov skrývá nebezpečná tajemství a teď, když je Leigh uvězněna v jeho zdech, se bojí, že už nikdy neuteče. Myslíte si, že jste v bezpečí? Mýlíte se.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory

Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Haunting of Leigh Harker , 2021


více info...

tereza1964
tereza1964
26.02.2024 4 z 5

Trochu jinak napsaná kniha, než je v této sérii obvyklé, ale ničemu to neuškodilo. První stránky jsou celkem nezáživné, ale příběh poté nabírá obrátky a ve finále se jedná o velmi originální námět :)

Pajuška59
Pajuška59
16.02.2024 2 z 5

Za mě asi nejhorší kniha ze série. Tuto autorku mám moc ráda i celou sérii, ale do této knihy jsem se vůbec nemohla začíst. Přemýšlela jsem dokonce, že knihu odložim, což skoro nikdy nedělám. Ale určitě si přečtu i knihy následující.


vercatko20
vercatko20
10.02.2024 5 z 5

Přečteno za den!
Ze začátku jsem si říkala, že je to trochu utahané a zdlouhavé, v podstatě taková one-woman-show, ale potom to přišlo! Ta pravá Darcy, jak ji miluju <3
A hrozně mě baví, jak je každá její kniha opravdu jiná, resp. poslední cca tři knihy už to není jen ten samý zajetý vzorec (i když i ten u Darcy miluju), ale autorka se opravdu posouvá dál a vymýšlí stále nové náměty, jako např. u Leigh Harkerové.
Hodně originální téma, tentokrát pohledem z druhé strany :)

strana394
strana394
09.02.2024 4 z 5

Tento příběh je trochu něco jiného, než jak jsme u Darcy zvyklí. Autorka nás hned vhodí do děje a prvních sto stran je trochu krizových, ale jakmile se přes ně dostanete, čeká na vás nečekaný a originální zvrat, díky kterému příběh dostane úplně jiný rozměr. Bylo skvělé nahlédnout i na “druhou stranu. Děj místy bohužel působí docela zmateně a řekla bych, že by si zasloužil o mnohem víc vysvětlení. Ale i přesto je námět hodně originální a vůbec ne předvídatelný, jako u ostatních knih.

Hlavní postava Leigh je tichá, introvertní slečna, která pracuje v muzeu. Nemá žádné kamarády, mazlíčky a tak ji společnost dělá jen jeden až moc velký dům, který se začíná probouzet a pletení quiltů. V druhé polovině příběhu se objevuje i druhá ženská postava, Sára. Byla to milá babička, která se Leigh snažila za každou cenu pomoct, i když to vlastně vůbec dělat nemusela. Jejich vztah mě hodně bavil. Autorka se mimo jiné věnovala i myšlenkovým pochodům, pocitům postav a u toho má za mě velké plus.

Konec byl krásně milý, jak už to je u autorky zvykem. Já její knihy naprosto miluju. Ačkoliv bych je k hororům nepřirovnávala, autorka umí navodit skvělou, mrazivou, duchařskou atmosféru a na podzimní sychravé večery jsou tyto příběhy naprosto ideální.

Za knihu moc děkuju Knihy Dobrovský
IG: @strana394

Deia
Deia
25.01.2024 4 z 5

Túto časť som si už chcela dlho prečítať, ale zároveň som mala obavy sa do nej pustiť. Hlavne preto, že mnoho iných čitateľov ju označuje za najslabšiu časť série a mne pritom aj niektoré predchádzajúce časti prišli dosť slabé. Ale musím povedať, že príbeh ma príjemne prekvapil a prišiel mi lepší ako pár predchádzajúcich dielov (aj keď viem, že oficiálne to séria nie je). A navyše od Darcy veľa nečakám, mám jej príbehy rada, lebo sú to také jednohubky, ale viem, že to nie je nič svetoborné, je to také moje guilty pleasure.
Leigh mi prišla celkom sympatická, páčilo sa mi jej celkom racionálne uvažovanie v danej situácii, aj keď miestami nelogické. Ale približne po sto stranách sa príbeh pustil úplne iným smerom, ktorý som aj celkom očakávala a zrazu to bolo o niečom inom. Na scénu vstupuje nová postava, sympatická babička Sára a začína jemná detektívna linka, ktorá podľa mňa mohla byť výraznejšia. Zmena, ktorá prebehla, sa mi páčila, aj keď odvtedy bol miestami príbeh rozťahaný a točil sa dookola. Taktiež viac vecí mi nedávalo zmysel, ale myslím, že záver, ktorý som teda vôbec nečakala, to celkom dobre vysvetlil. Ja som teda s príbehom spokojná, očakávala som oveľa menej a dostala som príbeh, ktorý ma zaujal a čítanie ma bavilo, bola som zvedavá, ako to celé skončí. Teším sa na ďalší strašidelný dom.

Bee240
Bee240
13.01.2024 2 z 5

Další díl ze série Strašidelné domy mám za sebou.
Darcy Coates mám jako oddechové čtení u kterého nemusím moc přemýšlet.
Mám přečtených pár dílů a tento mi přišel nejslabší.

Tato kniha je podobná těm předchozím... máme tu hlavní ženskou postavu Leigh. Opět je to žena žijící osamělým životem. Novinkou ovšem je, že se nestěhuje do starého domu ale žije v jednom už patnáct let.

Tento starý dům je pro Leigh všechno na světě. Miluje ho, je to její útočiště a místo kde se cítí jako doma... vše se zbortí když se dům otočí proti své majitelce.

Leigh si najednou není jistá ničím... hlavně ne tím zda je ve svém domě v bezpečí.
Po nocích jí děsí temný přízrak a děsivé zvuky které vycházejí z útrob jejího domu.
Nicméně i přes děsy které zažívá nechce svůj dům opustit...a proto se chystá bojovat.

Jenže pak se příběh otočil o 360... a začalo odkrývání situace okolo Leigh. No a tady příběh dle mého umřel.
Pak už mi to přišlo všechno stejné. Trochu se to vleklo, ale mám to jako oddechové čtení... takže svůj úkol kniha splnila.

Konec byl celkem překvapení, ale bylo mi to tak nějak jedno.

Alex.rrr
Alex.rrr
12.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Ač čtu ne až tak pozitivní komentáře, tak tato kniha ze série mě zaujala trochu jinou perspektivou. Vyprávění z pozice uvízlé duše nebo ducha nebo jak o Leigh mluvit se mi líbilo a bylo to nové. Trochu se děj táhl, ale v posledních stránkách nám dojde proč a k čemu to vedlo. Za mě pěkné a promyšlené. Mohu jen doporučit.

ThinThar
ThinThar
07.01.2024 1 z 5

Já to říkám pořád, za knihy by lidé měli platit až po přečtení a zralém uvážení.

Lucciella_L
Lucciella_L
05.01.2024 5 z 5

Již 9. díl (a ano, všechny mám ve své sbírce) ze série Strašidelných domů.

Jako vždy - strašidelné čtení od Darcy, které vás nenechá vydechnout.

Tentokrát je hlavní hrdinka Leigh, kterou děsí její vlastní dům, ve kterém žije už několik let v klidu a pohodě..... Jenže.... nic není tak černobílé.... v domě možná není tak úplně sama a co hůř.... ani ona sama není sama sebou. A nebo ano? Co je sen, co je halucinace a co je skutečnost? A najde Leigh klid? A jakou cenu za to zaplatí?

Za mě opět skvělé čtení, které je tentokrát z jiného úhlu, ale na děsu to neubírá.

Kee
Kee
01.01.2024 2 z 5

(SPOILER) Tato kniha je dle mého názoru zatím nejslabším příspěvkem do série Strašidelné domy. Rozsah knihy neodpovídá příběhu, jelikož ten je málo komplikovaný a obsazený málo postavami na to, aby držel tempo 300 stran.

Nemohla jsem se do knihy začíst, ačkoliv začala poměrně akčně. Myslím, že to bylo způsobeno přehršlem popisů jednak dispozic domu a také obyčejných činností, kterých bych čtenáře v takovém množství ušetřila. Autorka má potíže s rozlišováním popisů, které dokreslují děj, a pisatelské vaty, která slouží pouze k natahování knihy.

Stejně tak mi přišlo, že hlavní postava Leigh nedokáže sama o sobě utáhnout děj do zhruba poloviny knihy bez interakce s jakoukoliv vedlejší postavou, vyjma samotného strašení. Nevadí mi komorní příběhy, ale tohle bylo už trochu moc. Uvítala jsem, když se v knize objevila Sára a první dialogy, bylo to jako závan čerstvého vzduchu do zcela vydýchané místnosti.

Wau efekt v prostředku knihy se u mě nedostavil a závěr a vyvrcholení bylo velmi předvídatelné a postrádalo logiku, jež by dostatečně vysvětlovala chování ústředního "záporáka" - proč se Peter rozhodl vraždit tak najednou?

Nápad byl zajímavý: otočit role a z ducha udělat "klaďase" a z člověka "záporáka", vyprávět děj skrze ducha. Obávám se však, že perspektiva očima Leigh není dostatečně nosná a knize by prospělo vícero vypravěčů (např. + Sára), přidalo by jí to na plasticitě. Zaujalo mě, že Darcy pojala duchovo vnímání jako rozpadající se a existující mimo prostor a čas, ale také se jedná o slabinu knihy, kvůli které ztrácí pozornost čtenáře. Příběh by potřeboval podpořit ještě jedním hlasem, racionální linkou - nemusela by být od počátku, ale třeba od poloviny knihy.

irena8302
irena8302
30.12.2023 5 z 5

Výborná knížka. Duchařina spojená lehce s krimi mě hodně bavila.

Adris
Adris
26.12.2023 3 z 5

Prvních 100 stran byl strašnej boj. Myslela jsem, že ji odložím. Jednou jsem u ní usnula. Ale byla jsem přesvědčována, ať vydržím. No, vydržela jsem a ano, tento příběh je duchařský, ale jinak a taky dost detektivní, což bylo fajn. Připomnělo mi to film A co když je to pravda. Akorát drastičtější. Každopádně bych to zkrátila, hlavně začátek...

Adrim
Adrim
24.12.2023 5 z 5

Tato kniha mě osobně zprvu vůbec nebrala. Nějak jsem se ztrácel, nechytal se. Po první třetině mě kniha začínala připadat teprve zajímavá a potom ... no osobně "vau" ... jakože cože?
Tedy je to můj pocit z knihy a všem doporučuji :-).

wiana82
wiana82
08.12.2023 4 z 5

Po přečtení celé knihy ji musím zhodnotit kladně. Zmatené chování Leigh na začátku knihy mě dost deptalo, pak přišlo vysvětlení, pátrání a dumání, jak se to všechno stalo. Celkový dojem silný, rozhodně to není nejslabší kniha ze série, už jen to pojetí a super atmosféra.

Kexina
Kexina
26.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Líbilo se mi, že se autorka tentokrát pokusila jít jinou cestou. Poslední díly série mi přišly prázdné a až moc křečovitě se držely stále stejného zajetého vzorce. Tato knížka tak byla příjemným vybočením z už trochu nudné řady.
Z negativ... Jako obvykle tedy mohla autorka příběh cca o 100 stran zkrátit a zbytečně se neopakovat ve smyčkách,které děj nikam neposunuly a jen opakovaly již řečené. Ale to asi k autorce patří. A konec bych si představovala méně melodramatický.

Damonka18
Damonka18
28.10.2023 2 z 5

(SPOILER) Nejslabší kniha ze série. Hrozně natáhlé, začátek celkem zajímavý, zvrat také, ale poté to bylo pro mě hrozně zamotané. Ty chvilky kdy Leight měla halucinace tak nevím proč je měla. Musela jsem se hodně překonat abych knihu dočetla. Doufám, že další díl bude lepší.

NikiGrouse
NikiGrouse
13.10.2023 2 z 5

Četla jsem všechny Strašidelné domy, ale tahle kniha je pro mne zklamáním. Je vidět, že čím více dílů, tím více jde úroveň dolů. Další díl už si nekoupím.

Imala
Imala
03.10.2023 1 z 5

Tato kniha byla jediná ze série Strašidelné domy, která pro mě byla neskutečným zklamáním. Nadějný začátek se hned po první kapitole změnil v neustále se opakující cyklus popisu přestavby domu, až mi kolikrát přišlo, že čtu jednu a tu samou kapitolu stále do kola. Děj byl hodně překombinovaný a dlouho se táhl, než se v knize začalo něco opravdu dít. Ani očekávaný “wow moment se bohužel nekonal, protože hlavní zvrat knihy jsme se dozvěděli už někdy v půlce čtení a konec byl tak málo uvěřitelný až to bylo vlastně komické. Ač mám knihy od Darcy ráda a jsem schopná je jako jednohubku zhltnout na jedno posezení během noční služby, při této knize jsem se opravdu musela nutit abych ji vůbec dočetla. Ale jak se říká sto lidí, sto chutí a podle hodnocení je vidět, že tento díl někdo buď považuje za nejhorší ze serie, anebo za nejlepší, nic mezi tím.

Maedros
Maedros
03.10.2023

Po 100 stranách jsem to musel odložit. Vykládání holky, u které to vypadá že jede v alkoholu nebo nějakém fetu mě fakt nechytlo. Nepotřebuju vědět co všechno a kde má v domě. To se fakt nedalo.

jarmila7388
jarmila7388
03.10.2023 2 z 5

(SPOILER) Nevím co si mám myslet kniha jako horor no i scifi trochu chaotické nevěděla sem v jakém okamžiku přesně umřela Leigh.A potom nevěděla sem co je ve snu a co je realita.Nejhorší kniha zatím od ní.