Laerry Laerry komentáře u knih

☰ menu

Kate v záři reflektorů Kate v záři reflektorů Becky Albertalli

Další z řady "mile praštěných" jednorázovek od Becky Albertalli, která však opět nepřekonala sama sebe a sice napsala fajn knížku, ale po přečtení ve vás nezanechá žádný hlubší zážitek a brzy na ni zapomenete. Jak vztahové patálie hlavních postav dopadnou odhadnete celkem brzy a na konci se žádného šokujícího rozuzlení taky nedočkáte, takže důležité je nemít od čtení příliš velká očekávání, abyste nebyli zbytečně zklamáni.

29.03.2024 3 z 5


Okouzlení Okouzlení F. T. Lukens

I když mi to přišlo nemožné, tak v téhle další jednohubce od Lukens najdete originální pohled na magii, která se v moderním světě stala součástí běžného podnikání. Knížku jsem četla v aj, takže mi trochu trvalo, než jsem si zvykla na některé překlady, především jména hlavních postav, které v češtině znějí prostě podivně. Nicméně se jedná o milou a příjemnou fantasy, kterou jen tak neodložíte.

11.03.2024 5 z 5


Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Nebezpečně návykové čtení... přes 1100 stránek přečteno za pět dní (bylo by to i za méně, ale člověk taky musí chodit do práce a nebo spát, že?). Jsem na sebe pyšná, že po pěti načtených dílech jsem konečně dokázala odhalit vraha už v okamžiku, kdy se poprvé objevil na scéně. Nenechala jsem se zmást tisíci vodítky, kterými Rowlingová tak umně dokáže čtenáře zmást a svést na scestí, a stála jsem si za prvním dojmem/instinktem a vyplatilo se. Skvělý zážitek. No a teď už mi zase nezbývá než čekat dlouhou dobu na další díl...

13.02.2024 5 z 5


Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

I když pátý díl z detektivní série o Cormoranu Strikovi má bez mála tisíc stran a je to tedy úctyhodná bichle, tak jsem ji přečetla během pár dní, neboť jsem se od knížky nemohla odtrhnout. Na vyprávěcím stylu JKR se mi líbí fakt, že děj plyne „líným“ tempem, kdy téměř den po dni sledujeme, jak Cormoran s Robin postupně řeší nejen hlavní případ, ale i několik „menších bokovek“ a mezitím autorka nesnesitelně (v dobrém slova smyslu) šnečím tempem buduje i vyvíjející se vzájemné pouto mezi hlavní detektivní dvojicí. Samotný případ je opět zapeklitý a komplikovaný, takže pokud někdo bude tvrdit, že odhalil vraha hned od začátku, je absurdní lhář.

31.12.2023 5 z 5


Smrtící vzdělání Smrtící vzdělání Naomi Novik

Velmi příjemné překvapení v podobě jedné z nejlepších YA fantasy, které jsem za poslední dobu četla (a že jich už pár stovek bylo). Originální nápad na omílané téma čarodějnické školy, stejně tak jedinečný styl výuky, k tomu výborné charaktery a ironický humor vytváří šťavnatý koktejl dramatu, který mi naprosto vyhovuje. Naomi Novak mě naprosto uchvátila svým stylem vyprávění, které vás chytne hned od první stránky a nepustí vás, dokud nebudete usínat únavou. Po dočtení jsem si musela obstarat i její další tituly a v mém názoru mě jen utvrdily.

23.11.2023 5 z 5


Černá čarodějka Černá čarodějka Laurie Forest

Jsem ráda, že jsem narazila na tuhle sérii, která se zaměřuje na dost závažná témata, jenž halí do roušky květnatého fantasy světa. Hlavní hrdinka Elloren je jako Harry Potter, ale (zatím) bez magických schopností a s větší mírou šikany, se kterou se musí vypořádávat na čarodějnické škole. Postupně se vyrovnává se nemilými spolubydlícími a nepřátelsky naladěnými skupinkami studentů, kteří nechtějí k sobě pustit někoho cizího. Při čtení narazíte na neustále přítomné tísnivé podtóny v podobě mezirasové nesnášenlivosti, otevřené diskriminace a rasových předsudků, kterými jsou někteří krmeni již od narození. Autorka tu podává současné problémy společnosti, kdy snahy o začlenění odlišných žáků naráží na názory o rasové nadřazenosti a čistotě (míšenci jsou vyvrhelové). Autorka sem dokonce i vtěsnala společenskou neakceptovatelnost homosexuality, náboženská dogmata hraničící s fanatismem, či zapovězenost mezirasových vztahů, nucených domluvených sňatků bez lásky. Aby toho nebylo málo, tak je tu i čilý obchod s bílým masem (sexuální otrokyně, které nejsou považovány za lidské bytosti). Je tu také jasná inspirace našimi nedávnými dějinami: nacistickým Německem (a jeho zvrácenou ideologií) počínaje, přes ukrývání židů a tajnými partyzánskými odboji konče. První díl je především o budování charakterů, vztahů a celkově celého různorodého světa, nežli dobrodružná fantasy s bitvami, přesto se jedná o velmi návykovou četbu, která rychle uteče.

23.11.2023 5 z 5


Šestnáct duší Šestnáct duší Rosie Talbot

Smícháte-li "Kluky ze hřbitova" s "Městem duchů" a přidáte k tomu pár vlastních originálních ingrediencí, vznikne vám tahle sympatická duchařina, kterou ztěží odložíte. Sice je tu "politická korektnost" u hlavních postav až moc okatá, jako by si autorka odškrtávala "povinné" položky, aby se co nejvíce zavděčila svému čtenářskému publiku, ale když tohle shovívavě přehlídnete, tak si příběh dozajista užijete plnými (šestnácti) doušky.
P.S. - Myslela jsem si, že se jedná o jednorázovku, ale závěr mi přišel dost otevřený a nevyřešený - a skutečně autorka s příběhem ještě neskončila a druhý díl již napsala.

30.09.2023 5 z 5


Řetěz z trnů Řetěz z trnů Cassandra Clare (p)

Další trilogie komplet v češtině, kterou mám jako blázen i v angličtině. S příběhem jsem spokojená, zvláště s jednou dějovou linií, na kterou jsem se těšila a byla zvědavá, jak dopadne... A dopadla víceméně dobře, protože obě postavy neumřely, což je u Cassandry znamenitý úspěch:-D Škoda jen, že už se asi do téhle éry nevrátíme a autorka se zase bude se svým dějem v nové trilogii zaměřovat na "přítomnost." Tak ještě aby vyšel česky "Ghosts of the Shadow Market" (který mám jak jinak už v angičtině) a pak nastane další dlouhé čekání na nové knížky...

30.09.2023 5 z 5


Pád všech neřádů Pád všech neřádů Amanda Foody

Úžasné zakončení série, nemám výtek, snad jen, že příběh je duologie a já se tak už nebudu moci vrátit do tohohle skvostně popsaného kouzelného světa a prožívat dramatické osudy postav, u kterých rozhodně nelze říci, kdo je padouch (či vlastně "neřád") a kdo hrdina. Obě autorky však již společně pracují na nové sérii, takže přeci jen se mám na co těšit.

12.09.2023 5 z 5


Tajemství dračích mečů Tajemství dračích mečů Kevin Sands

I když knížka je určena pro mladší čtenáře, tak u téhle série platí, že věk nehraje roli a jestliže jste si užili Harryho Pottera i jako dospělí, tak ani v tomhle případě není co řešit. Postavám by sice slušelo, kdyby byly aspoň cca o dva roky starší, aby některé pasáže byly uvěřitelnější, ale to je jen takový menší zádrhel při čtení, který jsem pociťovala. České obálky jsou nádherné a jsem tedy výjimečně ráda, že Fragment nepoužil ty původní.

12.09.2023 5 z 5


Pokrevní cejch Pokrevní cejch Tracy Deonn

Naprosto úžasné pokračování plné napětí a akce. Takhle si představuji pořádnou YA fantasy, ke které se v budoucnu zase někdy ráda vrátím. Což se o spoustě jiných YA knížek říci nedá...

28.08.2023 5 z 5


Království v kameni Království v kameni Nela Mičková

Povedený debut (?) mladé české autorky, který vás vtáhne do děje ihned od prvních stránek. Hezky květnatý text děje se krásně doplňoval s imaginativně popsaným prostředím.

31.07.2023 5 z 5


S ohněm v krvi S ohněm v krvi Kat Delacorte

Skvěle atmosféricky napsaný příběh, který tu v určitých obměnách byl již několikrát, ale pokud jste fanoušky žánru, tak vám to rozhodně nebude vadit. Jen mě mrzí, že u českého vydání nebyla použita originální obálka, na kterou jsem se vážně těšila.

31.07.2023 4 z 5


Dcera Rudozimy Dcera Rudozimy Ed McDonald

Skvělý začátek série, těším se na další díl.

28.07.2023 4 z 5


Letní bouřky Letní bouřky Eva Pospíšilová

Tak tohle je jedna z těch knížek, kterou nedokážete odložit, než ji přečtete celou. A to jen za pár hodin. Super letní čtení.

26.07.2023 5 z 5


Královna dvou tváří Královna dvou tváří Nick Martell

Ještě lepší a napínavější, nežli první díl.

14.07.2023 5 z 5


Barva draků Barva draků R.A. Salvatore (p)

Na tuhle knížku jsem se velmi těšila, protože draci jsou moje (literární) slabina, ale z výsledku jsem zatím v rozpacích. Draci se tu vyskytovali jen v aréně, kde sloužili jako zábava při rádoby gladiátorských zápasech, což jako myšlenka není zrovna špatná, ale zde mě to jen rozčilovalo. Bylo to i ostatníma postavama, u kterých jsem sympatie hledala delší dobu (a někdy je ani vůbec nenašla) a přála jsem si, aby se draci (doslova) utrhli ze řetězu a s všemi těmi pokrytci udělali krátký proces. Trvalo mi tedy delší dobu než je u mě obvyklé se prokousat celou knížkou, která je vyprávěna ze dvou hlavních pohledů (Griffin a Maggie) a v obou POV kapitolách se vyskytovalo dost postav, které mi bránily v rychlejší a nadšenější četbě vpřed. No a konec mě překvapil tím, jak se vše uspěchaně uzavřelo, protože jsem nabyla dojmu, že budou další díly a děj se teprve rozjíždí a očividně se jedná o jednorázovku, což je ve finále vlastně jen a jen dobře.

16.06.2023 3 z 5


99 kluků Micaha Summerse 99 kluků Micaha Summerse Adam Sass

Milé čtení, při kterém nebudete v depresích, ale budete se dobře bavit. Pokud tedy netoužíte po příběhu, ve kterém hlavní hrdina neustále trpí, ale naopak chcete něco odlehčeného a zábavného, tak si tuhle romanci užijete.

12.06.2023 5 z 5


Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Aleternativní realita, která je ukotvena v našem světě pomocí nejrůznějších popkulturních narážek na filmy, seriály či slavné osobnosti a světové údálosti z nedávné historie; přesto se v ní však změní dva lídři světových velmocí (zapomeňte tak na královnu Bětku a její famílii), aby autorka mohla rozehrát svoji vizi lepší budoucnosti, ve které v roce 2016 zvítězili demokraté. I když se tu v první řadě hlavně jedná o romantický příběh, který zavání moderní variací na téma zakázané lásky (a nejen proto, že aktéry jsou dva mladí muži), tak se příběh silně věnuje i tématu americké politiky, která dodává knížce mnohem hlubší význam. Knížka na konci sice skouzává k patosu a idealizovanému pojetí světa (to nejlépe symbolizuje modrý Texas v prezidentské volbě), ale jelikož se doslova odehrává v současnosti (až do podzimu 2020), tak se jedná o bizarní zážitek, který vás zahřeje nad myšlenkou, jaký by mohl být alternativní svět, ve kterém nevládne koronavirus, nepokoje a v bunkru Bílého domu nedělá inspekci Donald Trump.

21.05.2023 5 z 5


Max a mezirytíři Max a mezirytíři Lincoln Peirce

Ke knížce jsem se dostala náhodou, protože byla dárkem k objednávce a normálně bych si ji tedy nepřečetla přeci jen se nepovažuji za cílové publikum. Text je přizpůsoben dětem okolo 10 let, stejně tak i komiksové ilustrace a samotný příběh ale všechno dohromady nepostrádá jisté kouzlo, které vás vtáhne do tohoto středověkého světa a budete společně s hlavními postavami prožívat nečekaná dobrodružství. A je úplně jedno, že na to už nemáte věk protože dobrý příběh nezná věkové omezení. Jen k němu nesmíte přistupovat obtěžkáni předsudky kterých se stejně ale brzy zbavíte, pokud téhle knížce dáte šanci.

08.05.2023 4 z 5