Řetěz z trnů

Řetěz z trnů https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521146/bmid_retez-z-trnu-gyP-521146.jpeg 5 66 12

Kordélie Carstairsová ztratila vše, na čem jí záleželo. Během několika málo týdnů byl zavražděn její otec, plány stát se parabátai s nejlepší kamarádkou Lucií byly rozmetány na prach a manželství s Jamesem Herondalem se jí rozpadlo před očima. Navíc je připoutána k pramáti všech démonů Lilith, která ji připravuje o schopnosti lovkyně stínů. Po útěku do Paříže s Matthewem Fairchildem Kordélie doufá, že v bouřlivém nočním životě velkoměsta na všechno zapomene. Z domova však přicházejí šokující zprávy: Londýn je znovu ohrožen knížetem pekel Belialem a Tatiana Blackthornová unikla z Nedobytné pevnosti. Pokud chtějí Kordélie a její přátelé Zbojníci zachránit své město, budou muset sebrat veškerou odvahu, spolknout svou hrdost a znovu si začít navzájem důvěřovat. Jestliže selžou, mohou přijít o všechno - včetně duše. Epické finále série uzavírá trilogii o londýnských lovcích stínů Poslední hodina.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , #booklab
Originální název:

Chain of Thorns , 2023


více info...

Přidat komentář

Peťulka3
20.03.2024 5 z 5

Zase skvělá kniha. V jednu chvíli jsem chtěla číst dál a dál. Pak jsem si říkala, že snad radši nechci číst dál,protože jsem se bála, co se pokazí. Užila jsem si to od začátku do konce. Krásné zakončení další série a já doufám,že tohle není poslední kniza ze světa lovců stínů.

Nikkiproch
15.02.2024 5 z 5

Užila jsem si celou sérii, po Pekelných strojích to byl další skvělý příběh.
Protože mě tohle universum moc baví, naprosto odhlédnu od opakujících se vzorců ve všech liniích.
Moc by se mi líbil další příběh, ideálně o dětech této generace, jejichž prarodiče by byla generace z Pekelných strojů a tak dál pokračovat. Třeba jednou :-)


Poice
23.12.2023

(SPOILER) Tohle bylo krásné zakončení příběhu, moc se ki to líbilo, i přesto tedy, že jsem měla trochu problém překousnout zdlouhavý začátek, tam se to táhlo chvilkama fakt hodně.
Celkově z této trilogie jsem byla nadšená, stejně jako z ostatních, ale přijde mi, že Pekelné Stroje, Poslední hodina a Nástroje Smrti jsou nejlepší díla. Temné Lsti mě sice bavili, ale nebyl tam takový zápal do toho příběhu...nicméně...
Jak tady píšou i ostatní, co se týče lgbt, nemám problém s čímkoliv, opravdu... ale jasný je fakt, že v této době, kam je děj zasazen, se homosexuální vztahy sice vyskytovali, ale byli utajovány, nikdo o tom nesměl vědět... a obávám se, že to tak Clare píše kvůli té době, jaká je teď... že pokud by ve svých knihách na homosexualitu pohlížela "negativně" (byť v rámci časového líčení příběhu, by to bylo i správně), mohla by se setkat s velkou kritikou. Což v dnešní době to tak sice je, ale v době, kam je zařazen příběh Poslední hodiny, to tak přeci nebylo...
Jinak příběh se mi celkově líbil, bylo to poutavé, všechno nakonec krásně zapadlo do sebe...jen... kurňa, brala, bych nějaký dodatek o Mattovi, zda si v budoucnu našel svojí spřízněnou duši. Sice to byl občas blb a měl velký (VELKÝ) problém s alkoholem, ale začal na sobě pracovat, pomohl mu Christopher (r.i.p.), ale snažil se... a fakt jsem si tu postavu oblíbila, asi nejvíc ze Zbojníků, protože Thomas - tichá voda, Chris - ten chytrý, James - vždy okouzlující a všemi milovaný a pak Matt... prostě chudák kluk :D fakt je mi ho líto, sice ano, Kordélie prostě patří k Jamesovi, ale brala bych třeba nějakou jednu povídku o tom, že si Matt někoho našel a jeho snaha o "očištění" nepřišla vniveč

Vjeerus
18.12.2023 3 z 5

Na to, jak mě uchvátil první díl, tak s další a další stránkou jsem byla taková rozčarovanější a poslední díl mě vlastně i docela zklamal. Ani ne tak po dějové stránce, ale spíš z důvodu, že mám prostě od Cassie načteno asi až moc. Nemůžu se ubránit, že Anna a Izzy jsou jedna a ta samá postava, výprava do Edómu nápadně připomínala akci na záchranu Magnuse ze série Nástroje smrti a milostná zápletka hlavní hrdinky byla téměř jak přes kopírák ze série Pekelných strojů.
Paradoxně mě ale opravdu asi nejvíc mrzelo dění kolem LGBT lidí, kdy autorka z nějakého důvodu asi zapomněla na století, ve kterém se kniha odehrává a zároveň na problémy být homosexuál z Nástrojů smrti. Proč v roce 1900 v Londýně není pro nikoho problém soužití stejnopohlavního páru, ale o sto let později je nenáviděna pomalu jen myšlenka na homosexualitu?
Co se týká děje, začátek na mě působil trochu vlekle, ale pak se to rozjelo a zhltla jsem tu bichli za pár dní, protože se to čte fakt skvěle. Líbil se mi vývoj jednotlivých charakterů, hlavně co se týká Alastaira a Matthewa. Celkově ale musím uznat, že víc, než romantickou linku si člověk opravdu užije vztahy sourozenecké a přátelské. I když pro mě Grace nebyla nejoblíbenější postavou, její dějová linka ve třetím díle je perfektní a krásně ukazuje komplikaci důvěry mezi lidmi.
Závěrem tedy mohu dodat, že kdo Cassie zná, ví, do čeho jde a nic nového se mu úplně nenaskytne a kdo ji nezná, tak si užije příběh plný démonů a záchrany světa propletený se vztahovými peripetiemi v každém smyslu slova vztah. Top rozuzlení pro mě byl Belial.

martisek21
11.12.2023 4 z 5

Na poslední díl jsem se opravdu hodně moc těšila, ale musím říct, že asi poprvé jsem trošku zklamaná... Myslím, že to, jak moc se přitahují a milují, by si postavy mohly zvládnout vyjasnit max.ve dvou kapitolách, tady se v tom všechny páry plácají pořád dokola a dokola, snad kromě Lucie. Všechny jsem si oblíbila, všem jsem fandila, ale bylo to pro mě pak už dost protahované... Ale jinak super vysmyšlená zápletka, napínavé momenty i zvraty, ta ztráta byla hodně bolestivá....konec ale krásný a tak pro mě i nadále zůstává Cassanda Clare jednou z nejoblíbenějších autorek, protože díky ní existují nefilim.

Peťula96
06.12.2023 5 z 5

(SPOILER) !TATO RECENZE OBSAHUJE SPOILERY!

V této knize se opět setkáváme se Zbojníky a jejich přáteli. Rozvíjí se nám tu daleko více milostný trojúhelník, ve kterém Kordélie vězí mezi Jamesem a jeho nejlepším přítelem Matthewem. James se konečně zbavil svého pouta ke Grace a uvědomil si, že Kordélii opravdu miluje. Matthew o tom ale nemá vůbec tušení a odhodlá se Kordélii vyznat své city. Jejich vzájemné vztahy jsou tak velice komplikované, což ale musí jít stranou ve chvíli, kdy Londýn začne ohrožovat nepřítel, a oni se musí pustit do ochrany svého města a sebe samotných. K tomu všemu Kordélie stále nemůže využívat Cortanu, což všem dost ztěžuje situaci

Milostný trojúhelník, který tu byl, mi neskutečně trhal srdce, protože jsem si oba chlapce moc oblíbila. Nebudu ale lhát, Jamieho mám malinko raději, takže jsem více fandila jemu. Byla jsem ale ráda, že nejsem Kordélie a nemusím si mezi nimi vybírat. I tak mě ale romantická linka hodně bavila.

Kromě Kordéliina příběhu mě také hodně bavil příběh Anny, která zde prošla velkým osobnostním vývojem. Po událostech po boji před institutem jsem obdivovala, jak dokáže být silná. Já bych to asi nedokázala a za to má opravdu velký obdiv, neboť já kvůli tomu, co se stalo, brečela snad hodinu.

Jako další mě hodně bavil Thomasův příběh, u kterého jsem se musela naopak celou dobu usmívat a jsem za to, jak to s ním dopadlo, opravdu vděčná.

Pak je tu Grace, kterou jsem předchozí dva díly neměla vůbec ráda. Dá se říct, že můj vztah k ní hraničil až s nenávistí. Zde se to ale povedlo trochu otočit. Nemůžu říct, že bych ji měla ráda, ale rozhodně k ní mám kladnější vztah.

Hlavní dějová linka se záporákem byla také naprosto dokonale promyšlená. Ze všech třech dílů mě zde bavila nejvíce a do poslední chvilky jsem vlastně netušila, jak to celé dopadne. Jsem ráda, že se autorce opět povedlo příběh proložit nespočetnými zvraty a byl díky tomu napínavý.

Když jsem se pročetla až na konec knihy, tak jsem byla neskutečně smutná a šťastná zároveň. Šťastná jsem byla za to, jak to celé dopadlo. Smutná jsem byla kvůli dvou postavám, jejichž příběh nedopadl tak, jak by si podle mě zasloužili, ale hlavně kvůli tomu, že už je konec a já se s těmito postavami nebudu moct setkávat dále.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji #booklabu

Nelly
15.11.2023 4 z 5

Skvělé zakončení celé série (lepší než Temné lsti, asi na úrovni Pekelných strojů, Nástroje smrti to asi nepředčí). Opět musím přiznat, že čtenář stále porovnává rody a rodovou spřízněnost s postavami z ostatních sérií - a někdy je to dost nejasné (přeci jen tady vystupují postavy z přelomu minulého století), přesto zde najdete některé odkazy na dění v jiných knihách - to potěší...

HarTes
11.11.2023 5 z 5

Skvělý závěr celé trilogie, který rozhodně nebyl předvídatelné. Hodnocení od uživatelky "DreamerX9" je vždy lepší zcela ignorovat, protože je vždy zcela zcestné.

DreamerX9
09.11.2023 2 z 5

Cassandra umí krásně psát a je velmi kvalitním fantasy autorem ale tedy to bylo prokousávání a Kordelie taková princeznička která neví co vlastně chce. Potěšil mě konec ale ve finále byl velmi předvídatelný autorka mela za mě již lepší serie

MíšaS.
02.11.2023 5 z 5

Ano, tohle ano :)
Jak jsem psala už i u minulých dílů, CC odpouštím všechna klišé, nelogičnost a utahanost děje, protože prostě její příběhy mě baví, čtu je ráda a vždy si u nich skvěle odpočinu.

luculi
08.10.2023 4 z 5

Poslední díl série všechno hezky uzavřel. A když říkám hezky, myslím tím, že se to opravdu podařilo. Tentokrát jsem byla hodně potěšená, že jsem dokonce dokázala přejít všechny ty věci z ya, které mě obvykle vytáčí.

Kromě klasického klišé ve vztazích typických pro ya a pro tuto autorku, se tu tentokrát v mnohem větší míře příběh točí okolo démonů, zrádné Tatiany a dalších věcí, které se postupně uzavírají. Ale hlavně kolem rodiny a přátelství, na kterých je to především postavené. Vznikají nové vazby, některé se obnovují, jiné zase více zpevňují. Je hezké pozorovat, jak konečně dílky zapadají na své místo.

Samozřejmě dochází k vrcholu a hlavnímu vyústění děje, velké bitvě, rozuzlení, vyřešení vztahů, budoucnosti... Trošku mě mrzí, že alespoň v tomto boji nedostali více místa Will, Tessa, Magnus a jiní. Chápu, že je série především o jejich potomcích, ale aspoň v závěru jsem čekala něco epik, kde by předvedli svou sílu a moc lovci stínů pohromadě. Nicméně i tak to bylo výborně sepsané a nápadité. Žádný cukrkandl a příliš sentimentality. Bylo to tak akorát.

Jsem ráda, že se věci konečně vyřešily, i když bych si někdy přála, aby to netrvalo tři díly. Aspoň nějaké páry by mohly být šťastné hned od začátku, aby pak nepůsobilo příliš divně a hekticky, uměle, že se všichni dají dohromady až na samém konci.

Jediné, co bych vytkla nejvíce, tak Cassandřino zaměření na homosexuály v tomto příběhu. A to především kvůli tomu, že když člověk před lety četl Nástroje smrti, bylo z toho cítit, jak v naší moderní době lovci stínů nenávidí své lidi, kteří jimi jsou. Celkově bylo nepřijatelné být homosexuál, chtít žít s civily nebo podsvěťany. Úplně z toho sálalo to nepřátelství a bylo tím vysvětleno spoustu věcí okolo Aleca. Ale tady, dvě století zpátky, jsou s tím většinou všichni nějak smíření. Neřeknu mladé generace, kdy mezi přáteli jsou tolerantnější. Ale i ty starší? Jejich rodiče a lovci starší než jejich rodiče? Podle mě jí to v tomhle ohledu dost ujelo.

Bylo to občas dost napínavé, v jednu chvíli depresivně temné, ale byla to příprava na závěr. Naivní, plné lásky, jako vždy s tématem toho, že dobro a láska všechny překážky přemůže. Svět lovců stínů mám ráda. I přesto, že musím bojovat se zařazením ya, ke kterému patří určité stereotypy. Někdy mě příběh a jednání postav neskutečně vytáčí. Ale někdy je to tak výborně napsané, že jsem ochotná přivřít oči. Budu doufat do budoucna, že Cassandra v tomto světě zůstane, ale pokusí se zvednout laťku tím, že by napsala příběh se staršími postavami pro starší čtenáře.

Laerry
30.09.2023 5 z 5

Další trilogie komplet v češtině, kterou mám jako blázen i v angličtině. S příběhem jsem spokojená, zvláště s jednou dějovou linií, na kterou jsem se těšila a byla zvědavá, jak dopadne... A dopadla víceméně dobře, protože obě postavy neumřely, což je u Cassandry znamenitý úspěch:-D Škoda jen, že už se asi do téhle éry nevrátíme a autorka se zase bude se svým dějem v nové trilogii zaměřovat na "přítomnost." Tak ještě aby vyšel česky "Ghosts of the Shadow Market" (který mám jak jinak už v angičtině) a pak nastane další dlouhé čekání na nové knížky...