Černá čarodějka
Kroniky Černé čarodějky série
1. díl >
Elloren Gardner je vnučkou poslední Černé čarodějky Carnissy Gardner, která přemohla nepřátelské síly a uchránila lid před zničující válkou. Ale ačkoli je Elloren své babičce podobá jako vejce vejci, ve světě, kde jsou magické síly nade vše, nemá žádný vliv. Jejím celoživotním snem je stát se lékárnicí, a tak je šťastná, když je přijata na prestižní univerzitu Verpax. Ale brzy si uvědomí, že na univerzitě studují i zapřisáhlí nepřátele Gardneriánů a že tahle škola může být pěkně nebezpečným místem. A další hrozba je na obzoru a Elloren bude muset přijmout výzvu a navázat na dědictví své slavné babičky. Může však důvěřovat těm, které celý život nenávidí a bojí se jich?... celý text
Originální název: The Black Witch, 2017
Komentáře knihy Černá čarodějka
Tak tohle začalo slibně. Nejde o rychlou akční fantasy, ale o příběh, v němž si autorka dává čas na vystavění světa a jeho představení. Postupně odkrývá historii jednotlivých národů a ras, která temně připomíná nejen naší minulost, ale i současnost. Autorka do příběhu promítá mnoho bolestných témat našeho světa. Někdy toho ale na mě bylo až moc a ve všech těch postavách a rasách jsem se začala ztrácet. Naštěstí má kniha dost prostoru na to, aby se člověk v průběhu čtení zorientoval a zapamatoval si vše podstatné.
Naše hlavní hrdinka Elloren je většinu knihy velmi naivní, místy až protivná, ufňukaná a slepá k realitě, což mi občas lezlo na nervy (nebyla jediná). Na hlavních postavách mám ráda určitý vývoj, a ten se zde naštěstí dostavuje. Elloren se probouzí ze svého bludu a s pomocí svých různorodých přátel se pouští do nebezpečných situací, aby pomohla utlačovaným. Jsem zvědavá, kam se série bude dál vyvíjet, takže rovnou se pouštím do dalšího dílu.
A moje oblíbená postava? Diana! :-)
I když je čtení pro YA mile mě překvapilo...
Opravdu originální, čtivé a napínavé taková pohádka a určitě budu pokračovat v dalších dílech.
Na doporučení vnučky Kája 14 a oblíbené Ydnac, děkuji bylo to super
Tahle série mi fakt sedla, první tři díly jsem zhltla za necelý týden, poslední díl jsem louskala trochu dýl, ale spíš kvůli nedostatku času. Každopádně mě to bavilo od začátku do konce. Jen mě mrzí, že teď musím čekat na další díl a do té doby si asi celou sérii přečtu znovu.
Tohle byla skvělá a čtivá knižní fantasy jízda, od které jsem se nemohla a ani nechtěla odtrhnout. Líbí se mi vývoj hlavní hrdinky z naivní dívenky na bojující mladou dámu. Kniha je plná fantasy bytostí, ale naráží i na rozdíly mezi nimi a rozdělením společnosti či otroctvím a překrucováním historie, ale i v takovém prostředí mohou vzniknout zajímavá přátelství a nečekaná spojenectví... Jsem velmi zvědavá, co přinese další díl.
Zajímavý svět, ve kterém jsem se občas ztrácela (hodně ras a jejich podtypů, charakteristik, vzhledů..). Četlo se to dobře, kapitoly jsou krátké a většinou i uzavřené, takže to vysloveně nenutí číst dál. Také jsem očekávala, že se to před koncem více rozjede, ale snad to začne být akčnější alespoň v dalším díle.
Hlavní hrdinka mi nebyla moc sympatická, větší radost jsem měla skoro ze všech ostatních postav. Elloren mi přišla jaksi nekonzistentní, slabá a plochá.
(SPOILER)
Skvěle popsaný svět, knihu jsem bohužel nedočetla.
Málo konverzací a akce a stále jen samé popisování pokojů, vzhledu a omílání těch samých faktů dokola.
Stále jsem čekala, kdy konečně přijde ke svým schopnostem a bohužel jsem se nedočkala. Za život jsem odložila tak 2 možná 3 knihy.
Hrdinka si neustále na vše stěžuje a cítí působí až snobsky. Na to, že celý život měla prožít v chudobě a po pár týdnech u tety z ní je někdo. Kniha nezpůsobila autenticky. Bohužel, nebavilo mě to.
Jedna z mála knížek, které jsem nedočetla a odložila. Vydržela jsem asi 220 stránek a děs. Ufňukaná nesympatická hrdinka, která pořád někomu žaluje a která furt moralizuje a na druhou stranu pořád brečí. Čekala jsem, že se z ní stane silná žena a ono nic. Je to škoda, protože svět je nádherně vykreslený a má potenciál, ale hlavní hrdinové to prostě kazí. Dávám jednu hvězdu právě za ten krásný svět a různé zajímavé rasy a postavy.
Jsem nezkušený čtenář fantasy. Ale to čert vem, s různými tvory jsem se celkem popasovala. Co mi ale nesedělo, byly povahy postav a jejich proměnlivost, nikoli postupný vývoj. "Vesnický buran" se směle pouští do světa, za chvilku se bojí vylézt ven, v jednu chvíli je tradičně smýšlející a nadřazený, za okamžik odsuzuje rasismus a nechce být kým je. Děje se děje spíše pomálu a díl končí právě ve chvíli, kdy se nějaký děj trochu víc rozjíždí.
Série může uspokojit čtenáře, který nemá načteno příliš mnoho fantasy, ale pro ty skušenější, neveřím, že skutečně okouzlí.Ja se dostala až na 3.díl do 75% knihy a skutečně nemohu dál.Po druhé knize jsem byla pořád nějak optimistická, no to mně fakt přešlo.
Ve všech 3 knihách je strašně moc omáčky kde se vlastne nic neděje.Tam kde by se dít mohlo tak je to zbouchané krátce.Hlavní hrdinka je divným spůsobem naivni holčička, ktera se místama tváří jako hrdinka, no není to uvěřitelné. Milionkrát si přečtete, že vypada jako její babička ( neskutečne otravné).Hrozně dlouho se protahuje odhalení kolem její moci a tak dále.
Každopadně, něco pozitivního je, že svět kolem je velmi zajímavý, supr politická a rasová zápletka.Zajímave druhy postav a ras....ale ani to mně nepřimněje aby mně zajímal konec.
Čtení mne neurazilo, ale že bych byla nějak extra nadšená, to také říct nemohu. Pro mne to byl opět průměr. Mám celou sérii, takže ji přečtu, i když se mi moc nechce. Třeba se to u přístí knihy zlomí a začne mne série bavit.
(SPOILER)
Máme tu hrdinku, která je vnučkou Černé čarodějky. Nejmocnější mágyně. Elloren ač z prominentní rodiny, vyrůstá v zapadlém koutě země jako prosté děvče, které s magií nemá nic společného.
Strýc vyšle Elloren na studia na univerzitu, která podporuje rasovou diverzitu. Ve světě, který nám autorka předložila, žije bezpočet ras, nejrůznější náboženství a zvyky.
Bohužel politické klima se mění a převažuje názor na čistotu rasy (podobnost s počátky nacismu asi čistě náhodné) a určitý druh náboženství.
Na škole Elloren čelí šikaně nejen ze strany příslušníků jiných ras (kvůli podobě s babičkou), ale také ze strany svých spolužáků (žárlivost je sviňa).
Nicméně postupně mění názor a zjišťuje, že i jiné rasy nejsou tak špatné, jak se traduje. Ne nadarmo se říká, že dějiny píší vítězové. Postupně se mění v rebelku a pomáhá příslušníkům jiné rasy...
Dokáži si představit, že když budu vyrůstat někde, kde lišky dávají dobrou noc, můj náhled na vše bude omezený. Ale Elloren na sobě zamakala a změnila se.
Určitě se mi líbí svět, ve kterém se kniha odehrává, vývoj hrdinky, jen se trochu ztrácím v nejrůznějších rasách. :) Rozhodně tu vidím inspiraci s Harry Potterem a Grishou.
Kniha se četla dobře, děj docela odsýpal (byť slabší místa se našla). Řeší se tu problémy rasového, náboženského směru, city k osobám stejného pohlaví, domluvená manželství...
Rozhodně jsem zvědavá, jak si Elloren povede dál a jak dopadnou další hrdinové.
Kniha mě neurazila, ale ani úplně nenadchla. Svět, který Laurie Forest vytvořila, je bohatý a plný magie, intrik a předsudků. Elloren Gardner – vnučka slavné Černé čarodějnice – je zajímavá postava, která si hledá své místo ve světě, kde magie znamená moc. Bohužel mě příběh chvílemi nudil a děj mě úplně nevtáhl.
Musím povedať, že už dlhšie mám problém začínať sa do YA fantasy a tu musím povedať, že ma kniha bavila od samého začiatku.
Ale úplne najviac a milo ma prekvapila hlavná hrdnika a jej obrovský posun počas celej knihy, od dievčaťa, ktoré žije svojím životom, cez bojazlive dievča, ktoré sa boji aj vlastného tieňa, po silnú ženu, ktorá je rozumná a vie a chápe na ktorej strane má stať.
Elloren, vnučka slávnej Čiernej čarodejnice, ktorá však okrem vernej kópie výzoru, nemá s mágiou nič , strýko jej však vybaví štúdium na škole, kde zistí, čo je to šikana pre vnučku slávnej Carnissy ale naopak aj aké výhody jej to prináša.
Zoznamujeme sa s nespočetným množstvom rás a ich magickými schopnosťami, s výučbou ale aj so skrytou hrozbou, ktorá čaká na svoje slovo.
Postavy a ich charakteristika sa mi páčila u záporákov aj u tých dobrých aj celkový dej ale za čo strhavam hviezdu je samotná Elloren, aj keď prešla skvelou premenou - bola miestami strašne naivná, strašný strachoprd a veľmi sa ľutovala
Ale teším sa na pokračovanie a hlavne na to ako a kedy a či vôbec sa prejaví jej moc
Tak to jsem vůbec nečekala. Vtáhlo mě to do děje, i když někdy mě to vyloženě zvedalo ze židle. Ale tak to má být. No rozhodně se pustím hned do dalšího dílu, který tedy nemám prozatím.
Dala jsem knize šanci cca 200 stran.. Bohužel tak naivní, až hloupou, hlavní hrdinku jsem dlouho nezažila a bohužel mi to dost vadí. Kniha je navíc plná klišé, kdy hrdinka netuší svou sílu, beztak má spasit svět, mužští hrdinové, co se na ni mračí a nakonec s nimi beztak skončí. Až prohlédne, že její babička nebyla tak dobrá.
To nejsou spoilery, jen mé dohady, jak říkám, skončila jsem na straně 200.
Hvězdu za zajímavé bytosti.
Solidní tři hvězdy. Fantasy svět tu stvořený je určitě zajímavý, ale hlavní hrdinka je taková nemastná neslaná. Děj odsýpá, ale přišlo mi, že někdy je to rádoby akcí až přehlceno. Jako kdybych skrolovala shorts na socialních sítích. Už jsem z toho byla po pár kapitolách unavená. Možná je to ale tim, že patřim mezi mileniály :D Také mě rozčilovalo, jak se autorka za každou cenu snaží všemu dávat nějaké velkolepé přívlastky, a tak jsem některé popisné pasáže jen přejížděla očima. No a kdybych si měla dělat čárku pokaždé, když se někdo začervená, mám popsanej celej blok. Na druhou stranu jsem se to četla s napětím, romantická zápletka mi vůbec nevadila a vlastně jsem zvědavá, co se bude dít dál, takže dalšímu dílu dám šanci.
Tak tato kniha teda velmi ano. A nebojim se rict trochu Harry Potter style… Ze zacatku jsem si rikala,ze to je takova pohadka a ze to asi neni to,co jsem cekala. Ale kniha se cetla vicemene sama a pribeh byl zajimavejsi a zajimavejsi. A zaver? No jsem moc rada,ze mam v knihovne hned dalsi dil.:)
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Laurie Forest také napsal(a)
| 2019 | Černá čarodějka |
| 2020 | Květ železného stromu |
| 2021 | Stínová hůlka |
| 2023 | Příliv démonů |
| 2025 | Vzpurné mágyně |

85 %
79 %
Černá čarodějka
Nejdříve mě dělalo problém množství postav a fantastických postav, ale po zorientování mě tento svět pohltil. Ze začátku jsem hlavní hrdinku neměla ráda, protože byla hrozně rasistická, vzhledem k tomu, že ji vychovával strýc. Ale naštěstí se velmi rychle změnila.