Šestnáct duší

Šestnáct duší https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515837/bmid_sestnact-dusi-UNC-515837.jpg 4 28 5

Šestnáctiletý Charlie má problémy. Žije v Yorku, nejstrašidelnějším městě v Anglii, a všichni jeho přátelé jsou duchové. Sestry mu zase nalakovaly protézy a objekt jeho milostného zájmu chodí s někým novým. Navíc z yorských uliček záhadně mizí slavní duchové. Charlie je odhodlaný se do toho nemíchat, ale Sam, otravný kluk, který rovněž vidí mrtvé, od něj očekává, že vypátrá, kdo – nebo co – je za to zodpovědný. Když se ale vypaří i duch, jemuž je Charlie zavázaný, nezbývá mu než se skutečnosti postavit čelem, stejně jako citům, které začíná chovat k Samovi. Chlapci musí spojit síly a připravit se na nejhorší, protože jejich protivník se nezastaví před ničím. V sázce jsou posmrtné životy a Charliemu dochází čas…... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Sixteen Souls , 2022


více info...

Přidat komentář

ElikaBendova
26.03.2024 3 z 5

Ušlo to. Ze začátku jsem si říkala, že to bude bomba. Hltala jsem stránku za druhou, ale čím dál víc mi to přišlo umělé a nudné. Možná i překombinované dle moderních trendů. Druhý díl číst už nebudu.

TomTomis
18.03.2024 3 z 5

Čteno s ohledem na LGBT tematiku, ale děj mi přišel místy divně nepropracovaný. Občas jsem se ztrácel v tom, co chce autorka vlastně dosáhnout líčením některých věcí. I přes nějaké ty výtky by se dalo říct, že se to četlo docela dobře. Určitě bych si od autorky někdy přečetl i jiné knihy, pokud by něco vyšlo:)


Teddy2023
16.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Po dlouhé době jsem sáhla opět po knihách s LGBT tématikou pro náctileté...v porovnáním s dílem T. J. klune se jeví "Šestnáct duší" o příběh se slabší dějovou linii..dvojice chlapců Charlie a Sam, kteří sdílejí stejnou vlastnost: vidí duchy - jeden z nich to vidí jako prokletí, druhý jako dar.
Charlie bere věci spíše negativně kvůli svému zdravotnímu stavu, ale považuje duchy za své přátele. Ačkoliv mezi své vrstevníky nezapadá (jako gay) a každý den pro něj znamená utrpení.
Naopak Sam se pokouší vyšetřit záhadu s mizejícím duchy a netrvá dlouho, než Charlieho do této situace zatáhne.
Psáno velmi svižně, neklade se příliš důraz na podrobnosti a pomalý rozjezd.

Shaxx
01.10.2023 2 z 5

Ze začátku jsem si říkala fajn, to bude něco na způsob série Cassidy Blake (Město duchů), které mě bavilo, super milá oddechovka na podzimní období. A taky to chvilku bylo fajn, než se to pro mě celé otočilo k horšímu hodnocení. Zásadní problémy - hlavní hrdina a romantická linka, která očividně nesmí chybět - mezi těmi dvěma není absolutně žádná chemie, ale samozřejmě se do sebe zakoukají a působí to otravně. Druhá věc - ačkoli to, že je příběh queer, je už na anotaci, problém mám s tím, že jsem už dlouho nečetla nějakou knihu, která by působila, že tenhle prvek má v sobě zejména jen pro to, že je to teď (a teď to bude znít fakt blbě, ale co se dá dělat...) "in". Ne vážně, celé mi to přišlo takové křečovité a umělé. Veškeré magické prvky kloužou jen po povrchu, poměrně zmateně, jak kdyby autorka jen na oko vysvětlila, jak něco funguje a pak to raději nechala být a přesunula se jinam, aby náhodou někdo nevrtal do hloubky dané věci. Na debut asi dobré a mohlo by to být na tři hvězdy, ale nakonec mě to tak otravovalo, že nemůžu dát víc než dvě.

Laerry
30.09.2023 5 z 5

Smícháte-li "Kluky ze hřbitova" s "Městem duchů" a přidáte k tomu pár vlastních originálních ingrediencí, vznikne vám tahle sympatická duchařina, kterou ztěží odložíte. Sice je tu "politická korektnost" u hlavních postav až moc okatá, jako by si autorka odškrtávala "povinné" položky, aby se co nejvíce zavděčila svému čtenářskému publiku, ale když tohle shovívavě přehlídnete, tak si příběh dozajista užijete plnými (šestnácti) doušky.
P.S. - Myslela jsem si, že se jedná o jednorázovku, ale závěr mi přišel dost otevřený a nevyřešený - a skutečně autorka s příběhem ještě neskončila a druhý díl již napsala.

Štítky knihy

romantika pro dospívající mládež (young adult) LGBT, queer, LGBT+

Autorovy knížky

Rosie Talbot
anglická
2023  77%Šestnáct duší

Kniha Šestnáct duší je v

Přečtených28x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce51x
Chystám se číst36x
Chci si koupit17x
dalších seznamech3x