LadinSt LadinSt komentáře u knih

☰ menu

Theomachia: Válka bohů Theomachia: Válka bohů Petr Jaroněk

Tak tohle byl epický nářez. doslova. Prostředí bronzové doby v řecku je neskutečně sugestivní, komplexní, svět je jako živý. Celé je to velmi opulentní s několika dějovými linkami, čtení si žádá pozornost (začátek je pozvolnější, chvíli trvá, než se člověk chytí) ale nikdy nenudí. A skvělé postavyněkteré opravdu pozoruhodné. Nejen hlavní hrdina Doros, ale třeba pirátka/amazonka Adrasteia. Je tam vše, co do velkolepého mýtického eposu patří. A nesmím opomenout krásný jazyk. Přitom je to psané jako moderní historická fantasy se smyslem pro až filmovou dramatickou kompozici. Finále je epické jak svině! Hodně dobrý kousek literatury - nejen na české poměry.

25.05.2023 5 z 5


Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Nadšení z této knihy úplně nesdílím. Poněkud mě rušily příliš časté nesmysly týkající se nejrůznějších reálií a technikálií. Bylo znát, že autorka prostě o věcech, o nichž píše (a nemyslím "fantasy věci"), nemá dostatečně znalosti a nemá s nimi zkušenosti. Knihu jsem odložil, tak nehodnotím.

15.05.2023


Čaroděj Zeměmoří Čaroděj Zeměmoří Ursula K. Le Guin

Klasická, nádherná a pohádková fantasy se silným příběhem.

27.09.2021 5 z 5


Proč číst fantasy, jak to, že zvířata v knížkách mluví, a odkdy se Američané bojí draků Proč číst fantasy, jak to, že zvířata v knížkách mluví, a odkdy se Američané bojí draků Ursula K. Le Guin

Někdy zajímavé a podnětné...často jsem z toho ale měl dojem až příliš plamenného, neřku-li rovnou útočného a vymezujícího se projevu. Osobně je mi nepříjemná "posedlost" jakéhokoli druhu - a to mám fantasy rád.

27.09.2021 3 z 5


Drak Jeho Veličenstva Drak Jeho Veličenstva Naomi Novik

Opojen autorčinou knihou Ve stínu hvozdu jsem si říkal, že zkusím i něco jiného od ní. Věděl jsem, že to bude z jiného soudku. Výsledný dojem je o poznání méně "wau" a musím říct, že do dalších dílů se asi hned tak nepustím. Ale příjemně napsané a docela zajímavé to bylo.

27.09.2021 4 z 5


V zajetí zimy V zajetí zimy Naomi Novik

Ze Stínu hvozdu jsem byl absolutně nadšený a ani V zajetí zimy mě rozhodně nezklamalo, ačkoli musím říct, že mě už nevystřelilo tak do nebes jako Hvozd. Novik opět vytvořila zdánlivě jednoduchý, ale uvnitř promyšlený příběh, který vychází z tradic a filozofie starých pohádek a mytologie. Budu doufat, že se autorka této "série" nevzdá a ještě něco v takovém duchu vytvoří.

05.06.2020 5 z 5


Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Soubor zaklínačských povídek, které představovaly mé první střetnutí s touto postavou, a když jsem to četl před mnoha a mnoha lety, velmi se mi líbily. Zaklínač byl správný drsňák, inteligentní, se suchým humorem a ostrým mečem i pohledem. Zpětně když se na to dívám, tak z toho zdaleka tak nadšený nejsem. Už jsem několikrát zkoušel zaklínače znovu číst, ale neúspěšně. Odrazují mě zdlouhavé dialogy a pocit dějové prázdnoty, v dílech ságy je to asi cítit ještě víc než u povídek. Dnes už si k zaklínači najdu cestu spíš skrze hru.

05.06.2020 4 z 5


Běsi z temného hvozdu Běsi z temného hvozdu Petr Jaroněk

Blíží se osudové střetnutí bohů a démonů,ale nejdříve si musí své prožít hlavní hrdinové uprostřed dost divokého hvozdu. Jsou mladí, nezkušení a tápou a díky tomu působí uvěřitelně. Na pozadí komorního příběhu se odehrají i epické bitvy a jsou tu paralely k artušovským legendám a různé drobné odkazy a narážky na nejen evropskou mytologii, které potěší všímavější oko (např. narážka na Herakla, Gilgameše, perskou mytologii apod.). Podobně jako z první jaroňkovy knihy je zároveň cítit taková nostalgie až někdy sklíčenost a silná osudovost. Předchozí Slovanskou dítu ale noví Běsi překonávají jazykovou i příběhovou stránkou a příběh je celistvější.

05.06.2020 5 z 5


Jméno větru Jméno větru Patrick Rothfuss

Zajímavá kniha. Nejdříve jsem se v ní trochu ztrácel, pak mě pohltila, nakonec mě poněkud zklamala. Autor umí místy vynikajícím způsobem zprostředkovat atmosféru a vytvořil velmi zajímavou mytologii okolo magie (kdo zná Fraserovu Olivovou ratolest, tomu tento přístup nejspíš nebude úplně neznámý). Už je to chvíle, co jsem knihu četl, ale dosud si živě pamatuju některé obrazy a pasáže a mám chuť si knihu přečíst znovu. Zlom však přichází někde při příchodu na akademii magie, kdy se prve hutné atmosferické fantasy poněkud mění v další vývar z Bradavic. Kvůli tomu a velmi neuspokojivému ukončení strhávám bod, ale knihu rozhodně stojí za to číst.

05.06.2020 4 z 5


Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet Mika Waltari

Mohutný historický opus, možná jeden z nejznámějších a nejvíce ocenovaných v rámci moderní literatury. Velmi konteplativní a pomalu plynoucí vyprávění, které je místy nostalgické, smutné, ale i dobrodružné nebo veselé. Musím ale říct, že vždy někde v polovině až dvou třetinách knihy mi docházel dech. Zatímco první část jsem četl mnohokrát, poslední cca třetinu stěží jednou. Jak se říká: je to dobré, ale je toho moc.

19.04.2020 4 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Zajímavá a docela propracovaná sonda do světa žítkovských lidových "čarodějek", ačkoli to je vlastně jen jedna část celého příběhu a vlastně jsem ani neměl pocit, že ta hlavní. Na téhle zajímavé tezi mi nakonec byla zase zahrána ta tisíckrát omletá písnička o křivdách a hrůzách komunistického režimu. Jistě, spoustu lidí to stále baví a zajímá, já jsem akorát doufal, že těžiště příběhu bude ležet tentokrát trochu jinde, takže kniha mě poněkud zklamala.

19.04.2020 3 z 5


Pistolník Pistolník Stephen King

Pistolník má zajímavou atmosféru, trochu magickou. Spojení westernu s fantasy je poměrně zajímavé a dost to vybočuje z Kingovy ostatní tvorby (aspoň z toho, co znám). Přesto se nedá říct, že by mě to nějak uchvátilo a myslím, že další díly už si spíš nechám ujít.

19.04.2020 3 z 5


Hořící kůň Hořící kůň Františka Vrbenská

Na jednu stranu se mi líbí, jak krásným jazykem je to napsané. Na druhou stranu nejsem člověk, který by měl trpělivost na tak popisné knihy.

18.12.2019 4 z 5


Nůž Nůž Jo Nesbø

Vcelku rutinní nesbovka. Upřímně řečeno asi moje poslední. Tento žánr už mi začíná připadat trochu vyčpělý

12.10.2019 3 z 5


Violka: Román o hledání domova Violka: Román o hledání domova Mirka Skočílková

Tohle teda není můj žánr a dostal jsem se k tomu přes manželku, ale teda...co to je? Ten sloh? Já chápu, že do jisté míry to má být autorský záměr, aby to působilo autenticky, jako že to psal šimpanz po amputaci poloviny mozku, ale co je moc, to je příliš. Když je autorský záměr, aby něco působilo primitivně, tak to tak má jenom působit, ne to být primitivní. I osmileté dítě by napsalo slohovku na lepší jazykové úrovni. A je smutné, že lidem to nevadí a že nemají na literaturu už snad žádné nároky. Když už takové vyjadřování prosakuje i do knih, jak se pak může náš jazyk nějak kultivovat nebo vůbec přežít? Pokud se s tímto smíříme, úpadek zaručen...

19.06.2019 odpad!


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Na rozdíl od ságy se mi povídkové knížky se zaklínačem docela líbily.

05.06.2019 4 z 5


Herkules a jeho bájná putování: Žárem meče Herkules a jeho bájná putování: Žárem meče Timothy Boggs

Jako malý jsem se mohl po Sorbově Herkulovi utřískat...a samozřejmě jsem měl i tuto knihu, která se mi tehdy velice líbila. Bohužel už ji asi smetl čas, ale jako takové nostalgické guilty pleasure dávám 4*

31.05.2019 4 z 5


Píseň krve Píseň krve Anthony Ryan

Tohle mě tak neskutečně nudilo, že jsem to ani nezvládl dočíst, a to už je co říct.

31.05.2019 2 z 5


Ve stínu Hvozdu Ve stínu Hvozdu Naomi Novik

Tohle mě teda hodně chytlo. Ladění trochu do pohádky a zároveň oproštění od infantilismu, jak ho známe z pohádek moderních, zejména českých. Má to opravdu zajímavé kouzlo.

30.05.2019 5 z 5


Stín modrého býka Stín modrého býka Leonard Medek

Už je to drahně let, co jsem to četl a pamatuju si to spíš matně...ale vím, že mě zaujalo prostředí a námět a bylo to pěkně napsané. Na druhou stranu to na můj vkus bylo trochu dlouhé (zdlouhavé).

30.05.2019 4 z 5