Kvítek84 Kvítek84 komentáře u knih

☰ menu

Dcera padajícího listí: Příběh o duši, která přežila díky lásce Dcera padajícího listí: Příběh o duši, která přežila díky lásce Tereza Nagy Štolbová

Hutná zpověď (všemi) opuštěného dítěte, která mi místy rozvibrovala struny mých dětských zranění.

13.06.2022 3 z 5


Domov je místo, odkud tě nevyhodí Domov je místo, odkud tě nevyhodí Dagmar Zezulová

Vesele o někdy neveselé pěstounské péči. Autorčin humor a nadhled mě několikrát velmi pobavil, jen jsem bohužel knížku četla na etapy, takže jsem nebyla ve flow - což je škoda, jinak by určitě byla hvězda navíc.

13.06.2022 3 z 5


Kundička: Návrat k sobě Kundička: Návrat k sobě Regena Thomashauer

Kundička je případ knihy, která je hodně propagovaná, vy skočíte na lep, ale zase taková hitparáda to není. Ústřední myšlenka - uvědomit si a vzít zpět svou ženskou sílu prostřednictvím bližšího kontaktu s kundičkou - vůbec není špatná a je mi docela sympatická. Podání je ale tak trochu moc skandální a okázalé jako sama autorka. Jednotlivé výzvy k akci se taky dost často opakují a já jsem citlivá na knihy, které opakují samy sebe (navíc v jedné a té samé knize). Když však Kundičku berete s potřebným nadhledem, dá se u knihy docela dobře pobavit.

04.02.2022 3 z 5


365 tipů pro vysoce citlivé lidi: Jak se cítit dobře po celý rok 365 tipů pro vysoce citlivé lidi: Jak se cítit dobře po celý rok Judith Orloff

Pro mě kniha zvedající sebevědomí a vedoucí mě do laskavosti k sobě samé. Jakožto citlivý člověk snažící se celoživotně vyrovnat ostatním, jsem díky knize pocítila úlevu, že můžu být jiná. Pomalejší, míň stresuvzdorná, snadno vyčerpatelná. Je úlevné najít se na stránkách knihy, kterou napsala citlivá psychiatrička, čili erudovaná žena. Moc se mi líbí koncept jednoho tipu na každý den. Ne vždy jsem četla každý den, ale věděla jsem, že když budu potřebovat, můžu se o knihu opřít a uklidnit se. Zároveň mě baví žít podle ročních období a kola roku, s čímž autorka také pracuje. Kniha, ke které se budu rozhodně vracet, ani nedávám do knihovny, ale nechávám ji stále připravenou v konferenčním stolku.

04.02.2022 4 z 5


Jsem žena Jsem žena Galina Šeremetěvа

Tohle je fakt zvláštní kniha. Stereotypům o mužích a ženách, které autorka předkládá, dnes už doufám skoro nikdo nevěří. Místy jsem si říkala, jestli to autorka myslí fakt vážně. Příjde mi to jako zaprášená příručka o vztazích objevená v nočním stolku prarodičů. Nevím, jestli žiju v bublině, ale každopádně je to dobrá bublina. Mezi těmi "sto let za opicema" kapitolami se ale občas objevují zajímavé postřehy jak na spokojený partnerský život, které stojí za pozornost. Fakticky zvláštní kombinace. Pokud člověk beru knihu s recesí a staromódní rady zvládne odfiltrovat, dá se četba knihy nazvat jako neztracený čas.

04.02.2022 2 z 5


Stravou proti zánětu Stravou proti zánětu David Frej

Pro mě opáčko toho co už od zdravém stravování znám, ale poslední dobou bohužel moc nedělám. Inspirace na nějaký nový recept určitě dobrá!

29.12.2021 3 z 5


Moje milá smrti Moje milá smrti Veronika Hájek Hurdová

Paní, na to že Vám zemřel manžel, jste nějak podezřele vtipná! Miluju ten humor, s kterým Veronika servíruje tak náročné téma. Nikdy bych nečekala, že se u knihy o smrti milovaného muže budu tolik usmívat. Děkuji za nevšední zážitek!

02.11.2021 4 z 5


Tanec divošky Tanec divošky Magda Křepelková

Soudě dle přebalů posledních třech přečtených knih jsem poslední dobou přešla na červenou knihovnu :-D
A jo, Tanec divošky byl dost pikantní. Ač nemám moc ráda povídky, tyhle otevřené "based on true story" milostné eskapády mě bavily. Příjemná, nenáročná kratochvíle ze života, která člověka polechtala a místy donutila i k zamyšlení. Jsem ráda, že alespoň druhý počin autorky měl nějakou úroveň.

14.10.2021 3 z 5


Příběh ženy Příběh ženy Magda Křepelková

Autorka mě tak zaujala v několika rozhovorech, že jsem si s nadšením objednala její 2 knihy. Tato je pro mě velkým zklamáním, nelíbí se mi forma předání jinak velmi zajímavých prožitků osobní transformace. Možná si příliš potrpím na úpravu a formu textu, ale Příběh ženy na mě působí spíš jako ne příliš povedená informační brožurka, ve které se těžko orientuje a nemá příliš zdařilou úpravu. Možná jsem až moc pünktlich, ale na mě je to zkrátka až moc chaotické. Naštěstí druhá kniha - Tanec divošky - vypadá o poznání lépe!

17.09.2021 2 z 5


Kurandera Kurandera Hernán Huarache Mamani

Pro mě stále aktuální téma - vstup do ženské síly - zabalené v jihoamerické telenovele. Trošku zklamání, ale to důležité pro sebe jsem si mezi romanticko-naivním kýčem dokázala vyzobat.

17.09.2021 3 z 5


Myslet srdcem: Psychedelická cesta Latinskou Amerikou Myslet srdcem: Psychedelická cesta Latinskou Amerikou Jitka Juliet Navrátilová

Když se vám dostane do ruky kniha od autorky, která jde podobnou cestou z podobné nemoci, je podobného věku a dokonce pochází ze stejného města jako vy (ať žije Přerov!) tak to prostě nemá kam uhnout! Nejednou jsem si musela s úsměvem říct "bože, tahle knížka je o mně" :-) Když vás k tomu autorka povozí po všech možných i nemožných koutech Latinské Ameriky, vaše srdce geografa zaplesá. A když je váš manžel fanda psychedelických látek, všichni si příjdou na své a je z toho krásné společné večerní předčítání.

30.07.2021 4 z 5


Jak přežít svého muže Jak přežít svého muže Jana Bernášková

Nechala jsem se unést titulem a knihu si objednala u Ježíška coby sebe-rozvojový návod k většímu pochopení mužů s cílovkou na toho svého. Houby! Po pár stránkách jsem sršela zklamáním, že mám v ruce dívčí román a přemýšlela, komu červenou knihovnu udám.
Světě div se, knihu jsem přečetla jedním dechem a moc se u ní nasmála. Jazyk autorky je svižný, živý, vtipný a odvážný. Erotické pasáže mi taky přišly víc než vhod :-) Něco takovýho jsem právě teď potřebovala! Odreagovačka po všech těch "duchovních" knihách přišla víc než vhod! Stejně je to sranda, jak si člověka najdou ty věci, který zrovna potřebuje číst (vidět, slyšet...) Vesmíre, díky!

Jak přežít svého muže jsem sice nezjistila, ale že se dokážu skvěle pobavit i sama ano! A to se cenní. Něco mi říká, že tohle bude knižní překvapení letošního roku!

01.02.2021 3 z 5


Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení Eckhart Tolle

První kapitolu jsme s manželem slyšeli asi 3x v audio verzi - manžel u ní vždy usnul :) a mně došlo, že Eckhart je takový uspávač hadů, že jeho mluvený suchopárný projev zkrátka nedám.

Tak jsem si nadělila knižní verzi, v které už jsem se dokázala lépe zorientovati a ukotvit. No a taky si s nevolí potvrdit, že mě dosti ovládá má hlava, mašinka stavěná na problémy a přehrávající je stále dokola.
Nicméně, krom frustrace se počítá i uvědomění, že to tak mám a to je první krok k tomu, aby se člověk mohl začít snažit zaryté otravné návyky měnit. Když se přistihnu jak mi v hlavě jede gramofonová deska, tak už v tom dokážu víc rozpoznat mou drahou hlavičku makovičku a dávám jí pomyslné stopky. Hlavně před spaním se to hodí.

Suma sumárum, kniha která mi ukázala, jak moc jsem v područí své mysli. Tady a teď sice zní v podání Eckharta jednoduše, ale mně to jde velmi ztuha. Když už se podaří, tak jsem ve flow a je mi krásně, takže na tom rozhodně něco bude!

Kniha, ke které se určitě ještě vrátím a sama jsem zvědavá jestli se mi kdy podaří něco z ní uvést do praxe!

01.02.2021 4 z 5


Umění být zdráv Umění být zdráv Věra Keilová

Honzu Vojáčka mám naposlouchaného ve spoustě rozhovorů a tak jsem si nebyla úplně jistá, jestli mi kniha může přinést ještě něco nového. Ale jelikož je Honza můj oblíbenec, chtěla jsem jeho knihu mít ve své knihovně. Nakonec jsme Umění být zdráv dostali jako svatební dar s přáním zdravého manželství :-)
Kniha přináší více osobní rozměr, kdy Honza obnažuje do hloubky své peripetie a osobní příběh, který ho na cestu hledání umění být zdráv přivedl. To mi bylo velmi sympatické, neboť ukazuje Honzu jak (ne)obyčejného člověka, který si taky "zažil svoje" a životní nepohodlí přetavil do svého životního poslaní.
Jsem moc ráda, že Honzovo "učení" může díky knize proudit k více a více lidem, snad i široké veřejnosti. Z knihy je cítit jakýsi krásný vnitřní klid mezi všemi těmi přínosnými informacemi. Prostě krásný počin! Honzo, děkujem!

16.01.2021 4 z 5


Bohové a bohyně v nás Bohové a bohyně v nás Zuzana Řezáčová Lukášková

Věru nevšední téma slovanských bohů a bohyň v nás je vskutku ojedinělou a hravou četbou. První kniha v mých rukou, která pracuje s tématem slovanských bohů a bohyň a jejich praktickým využitím v dnešním životě. Čtenáře seznamuje se slovanskými zvyky, pasáže nejsou nikterak dlouhé či zahlcující fakty, tak aby čtenář ztratil zájem. Zjistit, která bohyně ve vás převažuje je zajímavé, hravé a záleží na čtenáři jak moc věří těmto věcem "mezi nebem a zemí" a na kolik je přizve do svého života. Já se otvírám tématu víc a víc, takže pro mě je kniha víc než vítaným příspěvkem do knihovny.

26.05.2020 4 z 5


Jídlo na prvním místě Jídlo na prvním místě Dallas Hartwig

Nevěřila bych, že jde napsat knihu o zdravé stravě tak vtipně a svěže! Autoři předkládají svůj způsob stravování tak vábivě, že máte hned chuť naskočit do změny stravovacích návyků. Udělat pápá cukru, obilovinám a dalším zánětlivým potravinám se s Dallasem a Melissou v zádech zdá jako výzva, co se dá zmáknout a co má smysl na cestě k lepšímu zdraví. Zeleninu jsem měla vždycky moc ráda a po přečtení knihy jimám ještě o něco raději :-) Klenot mezi mými knihami o jídle, ke kterému se budu rozhodně často vracet. Tak s chutí do toho!

17.05.2020 5 z 5


Jasno lepo podstín zhyna Jasno lepo podstín zhyna Sara Baume

Nikdy bych nevěřila, že budu dýchat s tak atypickými hrdiny jako jsou asociální, ošuntělý podivín a jeho neméně podivný pes. Ale stalo se. Navzdory tomu, že se jak v knize, tak v životě hlavního hrdiny toho vlastně děje pramálo. Zdá se mi, že právě věnování pozornosti malým milým denním rituálům mezi páníčkem a psem dodává příběhu na srdečnosti a opravdovosti. Obvykle nemám ani ráda dlouhé popisné pasáže přírody a okolí, ale zde používá autorka tak nádherný jazyk, že mě to bavilo pořád a znova. Tahle sonda do hloubi osamocené, podivínské duše navazující kontakt se svým prvním (čtyřnohým) kamarádem v sedmapadesáti letech si mě jednoznačně získala! Ano, ano, ano!

25.04.2020 5 z 5


Měsíční kámen Měsíční kámen Sjón (p)

Měsíční chlapec je sice útlá knížečka, ale už dlouho se mi nestalo, abych knihu přečetla za den!
Na mou věru zajímavé, že se ke mně dostala zrovna v době vrcholící pandemie koronaviru. Podobnost čistě (ne)náhodná?

11.04.2020 5 z 5


Krátký návod, jak udělat psa šťastným Krátký návod, jak udělat psa šťastným Cesar Millan

Podobně jako u autora Hygge, i Cesara Milana jsem měla to štěstí vidět naživo a to vzbudilo můj zájem o jeho knihu. Cesar je velký sympaťák a líbí se mi jeho optimismus s jakým přistupuje k vedení psů a případnému napravování nežádoucího chování.
Krátký návod je dlouhý tak akorát, kapitoly jsou velmi pěkně strukturované a nejdůležitější pravidla psího světa několikrát opakována, aby si je čtenář opravdu vštípil do paměti. Žádný dotyk, žádný oční kontakt, pohyb, disciplína, náklonnost jsou termíny, které se mi dostaly pod kůži a pomohly mi vidět co pes skutečně potřebuje (a ne to, co si my lidé myslíme, že je pro psy nejlepší). Když potkávám ve svém okolí pejsky a pejskaře, sleduju se zájmem jejich chování a v duchu srovnávám s doporučeními z Cesarovy knihy. Vidím svět zase o něco víc psíma očima.

11.04.2020 4 z 5


Hygge - Prostě šťastný způsob života Hygge - Prostě šťastný způsob života Meik Wiking

Měla jsem to štěstí slyšet autora naživo před 2 lety na Colours of Ostrava. Tehdy jsem prozřela, že pití horkého čaje pod dekou má svůj terminus technicus. S dobrým pocitem z přednášky jsem se jala rozšiřovat onen libě znějicí termín Hygge do svého blízkého a širého okolí. Hygge mi prostě sedlo a ono magické slůvko se trvale zabydlelo v mém slovníku i domově. Objevila jsem v sobě vášeň pro Hygge a náš příbytek rychle zhyggovatěl :)
Miloučkou knížečku jsem si původně koupila hlavně jako dekoraci do knihovny :) aby její líbivý obal demonstroval, že žiju Hygge-život :) Trvalo přes rok, než jsem zjistila, že knížečka má nejen rozmilý obal, ale také obsah. Příjde mi fajn, že někdo napíše knihu o tak (ne)obyčejných věcech jako jsou dorty, svíčky, šály, svetry nebo krby. Příjde mi báječný, že někdo vidí krásu a sílu těchto maličkostí, který prozařují naši každodennost. Ano, přesně takové knížečky mají své místo v chmurnějších dobách, jako je ta dnešní.
Svět obchází koronavirus, a já pochopila, že je čas na vážně moc pěknou knížečku. Tak si čtu o Hygge, popíjím horké kakao, dívám se na západ slunce a mám pocit, že svět je pořád ještě v pořádku. A až koronavirové šílenství opadne, chystám se na Hygge hunting trip do Kodaně! A prozatím se mám na co těšit!

30.03.2020 5 z 5