Jasno lepo podstín zhyna

Jasno lepo podstín zhyna https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310022/bmid_jasno-lepo-podstin-zhyna-wia-310022.jpg 4 346 130

Pozoruhodný titul úspěšné prvotiny mladé irské autorky je poetickou variantou názvů čtyř ročních období, která tvoří časový rámec příběhu přátelství dvou psanců – osamělého člověka a týraného psa. Sedmapadesátiletý podivín Ray žije sám v domě po svém otci v nejmenovaném městečku na pobřeží. Nikdy nechodil do školy, bojí se lidí, jeho jedinými společníky jsou knihy. Jednoho dne si v místním útulku pořídí zohaveného jednookého psa, rychle k němu přilne a poprvé v životě pocítí hluboké pouto k jiné živé bytosti…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Spill Simmer Falter Wither , 2015


více info...

Přidat komentář

Luccinda
02.04.2024 3 z 5

Kniha je rozdělena do čtyř částí podle ročních období a zatímco první část mě opravdu zaujala, v těch už se autorka hodně opakovala. Přibývaly lyrické popisy krajiny, které já v knihách moc nemusím. Čekala jsem také, že se příběh bude více točit kolem psa Jednooka, ale přišlo mi, že postupně byl jeho vztah s hlavním hrdinou spíše upozaděný. To bylo to, co mě na knize zklamalo asi nejvíc.

evineckY
16.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Konec jsem si přečetla 3x a pak se rozbulela...

slova autorky:
Postupně, v útržcích a náznacích se dozvídáme o příčinách
jeho strachu, nedostatku sebedůvěry a neschopnosti
komunikace. Vyvstává před námi obraz života prožitého v
izolaci pouze s chladným, často nepřítomným otcem, dětství
bez mateřské péče, bez společnostijiných dětí. Otec mu dával
najevo, že je nějakým způsobem zvláštní, nenormální: Vidíš, jak
tohle vysvětluje, proč pak už u nás nikdy nikdo nezazvonil? Tím se
vysvětluje, proč mě nezapsal do školy, proč jsem tam nikdy
nenastoupil s ostatními dětmi, co to měly v hlavičce v pořádku a
nebyly zvláštní. Absence matky, za jejíž smrt se Ray cítí matně
zodpovědný svým narozením, znamená v jeho případě i
absenci lásky, něhy, pohlazení, lidského dotyku, porozumění a
soucitu, absenci dobra. Je to děsivý svět a má pro jeho další
život děsivé následky.
Ponechán bez formálního vzdělání, snaží se Ray pochopit
vnější svět a zákony lidské společnosti náruživou četbou a
sledováním televize, což ho dovádí k originálním závěrům,
pronikavým i komickým. Pozorně vnímá detaily ve svém
okolí, moře a oblohu, rostliny, živočichy, chování lidí.
Schopnost soucítit a touha porozumět jiné bytosti se u něj
naplno rozvine ve vztahu ke zvířeti, ve kterém vidí stejně
osamělého vyděděnce, jako je sám.


Amalberga
02.03.2023 1 z 5

Začnu pozitivy. Název knihy mi přišel velmi poetický a zpočátku poeticky zněl i jazyk knihy, který vyniká ve schopnosti popsat fádní věci zajímavým způsobem a vypíchnout drobnosti, kterých by si většina lidi nevšimla. Jenže po asi sto stranách mě kniha přestala bavit. Děj je velmi pomalý a vůbec mu nepomáhá postava Raye, který je není příliš sympatický. P. S. Jak je možné, že když Ray na téměř rok odjede z domu a neplatí účty, nemá odstřiženou vodu a elektřinu? Kam mu chodí sociální příspěvky? Jakto, že nikdo nehledal jeho "kostlivce ve skříni"?

lentolog
16.01.2023 5 z 5

Lyrická próza v pomalom tempe a zvláštnom rytme prináša netypický príbeh vzťahu starnúceho muža a psa z útulku. Pozorovanie a poetický popis zdanlivo bezvýznamných detailov dominujú nad dejom a udalosťami. Úžasný jazyk a štýl, výborný preklad.

a304
08.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Opět jsem sáhla po ceně Magnesia Litera a mohu jen doporučit. Neuvěřitelné, jak němá tvář dokáže upřesnit a zaměřit pozornost na to, co je opravdu důležité. Jak je chlupáč trpělivý, že to jednou také dokážu pochopit... Musí mít nějaký další smysl, kterým vnímají smysl pomíjivého ... Až když mi to konečně sepne a taky dojde, tak vnímám krásu, která je všude kolem... a každý okamžik, jen se soustředit na tu krásu a umět ji přijímat.

alcahanca
06.12.2022 5 z 5

Nádherný, poetický příběh o vztahu muže a psa, muže na okraji společnosti a stejně zraněného a osamělého zvířete. Kniha je psaná moc krásným jazykem a rozdělená na čtyři roční období.

gg3
24.07.2022 5 z 5

Autorčiny popisy jsou něco krásného :) Spousta všedních detailů, které dohromady tvoří nevšední atmosféru celé knihy.

Rodaw
04.07.2022 3 z 5

(SPOILER) .
JASNO LEPO PODSTÍN ZHYNA
Hodnocení Knihánkova: 3 ⭐️

Tak tohle byla velice zvláštní kniha - s tím jsem počítala, protože Odeon (za mě hodně kvalitní literatura, která je ovšem náročnější - proto si tyto knížky dávkuji jen jednou za čas:)). Vybrala jsem si ji proto, že jsem měla chuť na něco "zasněného", intelektuálního a hlavně na něco, co popisuje vztah mezi člověkem a pejskem. V této knize si náš hlavní hrdina adoptuje pejska z útulku - pejsek má jen jedno očičko a rozhodně nemá jednoduchou povahu (tu ale nemá ani jeho nový majitel) - jednoho dne pokouše cizího pejska a oba naši hlavní hrdinové vyrazí na cestu - takový útěk - napříč zemí.

Mrzí mě, že jsem nedostala to, co jsem primárně očekávala: popis vztahu člověk - pejsek. Samozřejmě to v knížce bylo také, ale spíš tak nějak v pozadí. Hlavní důraz byl kladen na popis (nádherné) krajiny a poznávání našeho lidského hrdiny - skrz jeho myšlenky vracení se do jeho dětství a otevírání starých ran.

Knihu svým způsobem můžu doporučit - náročnějším čtenářům - ale fakt mě mrzí, že to vlastně o tom pejskovi zase tolik nebylo...
Konec jsem nepochopila - což mi taky vadí. Čekala jsem všechno možné, ale toto ne :D. Závěrečné povídání o knize na konci mi sice pomohlo (a líbilo se mi), ale i tak ten konec za mě velice otevřený a mnou ne úplně pochopený.

Více na mém YouTube - Knihánkov :).

karol.cadex
16.06.2022 4 z 5

Dneska jsme našli chudáka psa a shodou okolností jsem si vzpomněla, že jsem zde zapomněla nechat komentář!
Ač nejsem genderově vyhraněná, trochu mě překvapilo autorství. Tenhle beatnický nádech a zmar bych čekala od muže, nikoli od pěkný Irky. I když oni ti Irové asi nejdou nikterak škatulkovat, si myslím?
Jde o moc hezký vyprávění, jenže pak to sešupem přejde do deprese a frustrace. Jak z něčeho takovýho ven? Predestinace hlavního hrdiny by nešla změnit ani kdyby se stalo kdovíco. O to je to horší. Proč někdo nedostane vůbec tu šanci. Ray se pere statečně. Jedno Oko taky. Ale to mnohdy nestačí.
Není to rozhodně prvoplánová depka, jak by se z mého komentáře mohlo zdát. Ba naopak. Je to chvílema strašně milý. Nadějeplný. Protknutý láskou a důvěrou. Jen na optimismus se na tomhle světě už moc hrát nedá.

Katka2382
15.05.2022 5 z 5

Smutnokrasné čtení.
Sara Baume si úžasně pohrává se slovy a kniha se čte jedním dechem.
Každé společenství má své podivíny a my teď prostřednictvím krásného příběhu mohli nahlédnout do duše jednoho z nich.

Ambo
23.04.2022 5 z 5

Miluju příběhy o lidech a psech a tenhle je navíc skvěle napsaný. Mockrát jsem se při čtení dojala.

Čtenářka73
19.04.2022 5 z 5

Tahle knížka mě tedy dostala. V první polovině se zdánlivě nic neděje a a užíváme si hlavně lyrických popisů přírody, ročních období a pocitů, ale vyprávění postupně dostává spád a zároveň nám odkrývá hořkou minulost hlavního hrdiny. Velmi hluboký příběh o lásce člověka a psa a především o předsudcích „normálních“ lidí k „divným“, ačkoliv důvody „divnosti“ mohou být velmi pochopitelné. Krásný jazyk a krásně přeloženo.

Eicherik
06.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Jeden. Jeden z odstínů života. Tento byl hodně bolestivý.
Dvě. Dvě postavy. Sedmapadesátiletý Ray, kterého jeho otec v dětství vyloučil z lidské společnosti a Jedno Oko, který je zejména k jiným psům velmi agresivní.
Tři. Tady bych mohl napsat, že obě postavy mají celkem tři oči, ale to by bylo hodně laciné.
Čtyři. Čtyři roční období. To poslední už svým názvem dává tušit, že neskončí dobře.
Vynikající román, který zabolí a čtenáře donutí k zamyšlení.

Renatka11
29.01.2022 5 z 5

Nádherně odvyprávěné, poetické, melancholické, smutné. Ale smutek rozhodně není tou převažující emocí. Naopak. Nejvíc jsem pociťovala souznění a lásku mezi dvěma hlavními postavami a skrze Jedno Oko i neutuchající radost ze života a touhu poznávat svět všemi smysly. Téměř okamžitě jsem si taky oba, samotářského a citlivého Raye i jeho čtyřnohého parťáka, zamilovala a byla jsem ráda, že se tyhle dvě osamělé duše našly. A tak, jak jsem v Jedno Oku při čtení částečně poznávala našeho chlupatého miláčka, budu zas v něm už asi vždycky vidět něco z Jedno Oka.

pani.tau
12.01.2022 5 z 5

Hlavní hrdinové - polodivoký jednooký pes, asociální sympoš/vyděděnec na pokraji společnosti, moře, melancholie a bilancování nad (nepříliš šťastným, ale ne nutně nešťastným) životem. Pokud moc nemusíte psy, stejně jako já, může se vám stát, že po přečtení knihy budete mít taky chuť podívat se do místního útulku a jednoho si dovézt domů. Krásná kniha, na kterou nezapomenu, klenot.

StihOMam
03.01.2022 4 z 5

Jsou knihy a Knihy. Zde ale mluvíme o knižní symfonii národního orchestru, který tesklivými houslemi na pozadí klavírního doprovodu popisuje přátelství; hoboji, fagoty, basou a bubny oznamuje příchod narušitelů; trianglem podtrhuje chvíle ticha nebo neobyčejného souznění. Četba není malinová, protože Sara Baume podtrhuje každý okamžik vhodnou kombinací slovních obratů, které vás nutí k zastavení. Je to lahodné vystoupení pro oči, uši, tělo i duši. Už je to chvíle, kdy jsem se poslední stránkou rozloučila s poetickým příběhem dvou nepoetických bytostí, ale pořád se mi při pohledu na obálku vybavuje TEN pocit, kdy vám vstávají i chybějící chloupky na krku.

KristinTj
07.12.2021 5 z 5

Jedno oko s Rayem spolu vyšplhali až na vrcholek mé letošní hromádky. Všímavé psaní vede ke všímavému čtení – ten příběh mám díky autorčině spisovatelské virtuozitě tak zviditelněný, že se mi místa z knihy dostávají i do snů. Přecházím od optimistického jasna přes laskavé lepo a nejistý podstín až ke kruté zhyně, nohy mi váznou v písku, rukavice mám od bláta a cítím mrazivý vzduch prosycený vůní špagetových kroužků. Ach jo... Ach jo!

JointlieKat94
04.11.2021 2 z 5

(SPOILER) Knihy si většinou koupím podle názvu, nějaké recenze.. na tuhle recenzi si pamatuju. Z facebooku. A tak jsem knihu okamžitě zakoupila.
A pak ta kniha dlouho ležela v mé knihovně. Musím podotknout, jak moc mi je líto, že tam ještě chvíli nezůstala.. asi jsem na ni nebyla připravena, nebo jsem ji četla ve špatném období. Každopádně jsem ji četla tři večery před spaním (měla jsem taky dost hrozný sny) a už od první strany se mi nelíbila. Dnes jsem si na ní vyhradila celý den, jen abych jí měla už dočtenou..

Ray byl autista. To mi došlo už při prvních stránkách. Umřel mu táta a on byl sám. Všichni ho měli za divného. Pořídil si JednoOka, aby na tu samotu nebyl sám. Líbil se mi jazyk, kterým to bylo psán, ale to je tak všechno.
Ray mi byl naprosto nesympatický (bohužel), JednoOka mi bylo líto, ale jen do určité chvíle (bohužel). Kniha mi nic nedala. Skoro se mi až hnusila ta ponurá nálada, počasí, negativita, popisování mrtvých zvířat (minulých i budoucích).. to Rayovo nicnedělání a přitom řešení všeho.
Od začátku jsem tušila, co se stalo s tátou a bylo mi z toho zle. Asi jsem to úplně "nedocenila", protože já svýho tátu miluju.

Ne. Nezlobte se, ale prostě to na mě bylo příliš "melancholické", už vím, že tohle číst nechci, a vyhledávat to nebudu.

Snoopi
27.08.2021 5 z 5

Napsáno krásným jazykem s téměř básnickými obraty... Není to lehká četba: vyžaduje větší míru soustředění. Jenom mi nejde do hlavy, že by takový "nevzdělanec" jako hlavní hrdina tolik miloval knihy a uměl se tak složitě vyjadřovat ke svému prožívání. Přes tu krásu kniha působí smutným a melancholickým dojmem - a konec tomu příliš nepřidá. Těším se ale na další díla od autorky :-)

marvarid
08.06.2021 4 z 5

Autorka používá opravdu krásný a poetický jazyk. Opakující se motivy činí z jinak jednoduchého příběhu sevřené a vlastně i napínavé vyprávění. Přesto není moje nadšení absolutní. To proto, že jí prostě nemůžu uvěřit hlavního (lidského) hrdinu. Ta nepravděpodobnost mi celou knihu rušila. Nevzdělaný muž vyššího středního věku by takhle nikdy nepřemýšlel, nepopisoval by v duchu básnickými obraty kličkování můry nad travou, pohupování řas v mořské vodě…. V doslovu jsem si pak přečetla, že kniha je do značné míry autobiografická. SB tedy své myšlenky (myšlenky citlivé vysokoškolsky vzdělané mladé ženy) zkouší vložit do hlavy někoho velmi nepravděpodobného, navíc mužského rodu. A ono to nefunguje. Váhám mezi 3 a 4 *

Štítky knihy

prvotina irská literatura osamělost člověk a pes člověk a zvíře Magnesia Litera

Autorovy další knížky

Sara Baume
irská, 1984
2016  85%Jasno lepo podstín zhyna
2018  80%Vyšlapaná čára
2022  76%Sedm věží

Kniha Jasno lepo podstín zhyna je v

Právě čtených12x
Přečtených398x
Čtenářské výzvě140x
Doporučených52x
Knihotéce159x
Chystám se číst362x
Chci si koupit67x
dalších seznamech6x