Koza3 Koza3 komentáře u knih

☰ menu

Neuromancer Neuromancer William Gibson

Vlastně by mi stačilo si přečíst domluvu od Ondřeje Neffa, která to hezky shrnuje a vysvětluje hlavní milníky knížky. Neuromancer je pojem, je to legenda, která se řadí do top 100 knih minulého milénia. Jako přípravu na Cyberpunk 2077 jsem sjel všechny klasické filmy a chtěl jsem si dát taky nějaké to kyberpunkové čtivo. Co jiného než tuhle topovku. Koupil jsem si i audioknihu, která byla doplněna super technickými zvuky a hudbou, takže jsem si připadal, že se pokaždé do cyberspace připojuju taky. Po pár hodinách čtení/poslouchání mi bylo jasné, odkud čerpal CP2077, Matrix a spousta dalších filmů, her, komiksů, knih - odtud. Gibson to možná vymyslel, možná nevymyslel, ale rozhodně to jako jeden z prvních lidí sepsal. Bral bych to však jako takovou wikinu pro tvůrce, aby si z toho mohli vytáhnout klíčové myšlenky a zajímavou inspiraci. Pro mě jako konzumenta se to s prominutím nedalo číst. Krátké trhané věty. Popis situace jedním slovem. Slang, který možná i z důvodu zastaralého překladu, nedává hlavu ani patu. Pekelně jsem se soustředil, abych se ujistil, že to není mnou, ale mám dojem, že to je prostě snůška rozhovorů na hromadě. Klobouk dolů těm, co si dokázali děj knihy představit, ale já si zapamatoval tak možná tu první erotickou scénu. Neustálý střih mezi kyberprostorem a realitou byl matoucí a jsem strašně rád, že už to mám za sebou. Asi tady budu ukamenován, ale nejsem profi kritik, abych to hodnotil objektivně. Hodnotím to tak, jak jsem si to užil a to bylo opravdu minimálně.

24.04.2024 2 z 5


Dámy a pánové Dámy a pánové Terry Pratchett

Maraton Zeměplochy pro mě znamená, že každá druhá přečtená kniha bude právě pratchettovka. To mě může trošku unavit a ovlivnit tak můj úsudek, ale obecně bych mohl dát celé Zeměploše pět hvězd a byl bych s hodnocením spokojený. Když však hodnotím individuální díla, tak narazím na to, že některé se prostě nepovedlo dopéct jako správný trpasličí chleba. Příběh je dost podobný tomu, co jsme četli v předchozích knihách, ale dozvíme se nové pikošky o vztazích minulých a dojde i ke změně ve vztazích současných. Vždycky jsem měl zafixováno, že Zeměplocha je trošku jako Simpsonovi, kdy se čas prostě zastavil a všechno se odehrává v jeden okamžik. Nedochází k rozvoji, Maggie je pořád batole. Ale Dámy a pánové vám nastíní, že by to mohlo být trošku jinak a rád bych si dal i prequel o mladé Bábi (říkalo se jí i za mlada Bábi?), jak to roztáčela. Určitě by ji stařenka tumfla, ale ty její extempóre bych raději neviděl. No takže je to super, zasmějete se, ale příběh a zvraty jsou tak nějak navíc vedle zajímavějšího příběhu postav.

27.03.2024 3 z 5


Malí bohové Malí bohové Terry Pratchett

Ponechávám původní hodnocení. Stalo se to takovým standardem, že dávám 4 hvězdy každé znovu přečtené zeměplošské knize. A je to tak správně, protože už z toho nemám ten woow efekt jako před dvěma dekádami, ale pořád si strašně cením kvality příběhů a moc příjemně se tím pročítám. Příběh Bruty a jeho prorocké poutě do Efebe (a zpět) si bere na paškál víru (omg!) a samotné Bohy. Jak Bohové vznikají a zanikají a nejsou to náhodou úplní sr*či převtělení do malé želvy? Inu, přečtěte si sami :-) Nejraději mám příběhy opakujících se hrdinů - mágů, čarodějek, noční hlídky, ale tenhle "spin-off" byl jeden z těch dosud nejlepších.

10.01.2024 4 z 5


Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Asi nejsem jediný, kdo má jako Chandlera toho nejoblíbenějšího z celé šestice Přátel. Jeho vtípky, situace a i celá seriálová cesta je ta nejzajímavější. O to je zajímavější, jaký herec ho ztvárnil. Kdysi jsem četl, že si z Přátel asi 80% nepamatuje, protože byl věčně sjetý. Po přečtení knihy je mi to potvrzeno. Bojoval se svými démony, se svým vlastním mozkem a je vlastně zázrak, že to vydržel takhle dlouho. Knihu jsem si koupil asi před půl rokem s tím, že si počtu nějaké ty pikošky z přátel. Když však před pár týdny umřel, sáhl jsem po ní dřív než jsem chtěl a vlastně mě ani nemrzelo, že o těch Přátelích to vlastně vůbec není. Je to o jeho životní cestě alkoholika a feťáka. O tom, jak se snažil s tím bojovat nebo jak se naopak jindy nechal vést vlakem rauše. Je mi líto, že dopadl tak, jak dopadl. Kniha jako taková byla tedy spíše epitafem, zpovědí a bude mít hodnotu pro lidi, kteří si rád čtou o drogách nebo spíše o lidech a jejich drogových příbězích. Pro mě tyhle příběhy skončily někde s Mementem a My děti ze stanice ZOO, kdy jsem si řekl, že tohle není můj žánr a nechci toho číst více. Proto dávám průměrné hodnocení, protože nejen, že mi to nebylo blízké téma, ale zároveň to bylo 300 stran téměř pořád dokola. A že zrovna Matthew Perry zažil těch vzestupů a pádů. Kolikrát byl na odvykačce přestával a znovu začínal, to všechno se v knížce dozvíte. Já však asi tento příběh zapomenu a bude pro mě vzpomínkou jako Chandler Bing, kterému se poštěstilo ztvárnit svoji životní roli a pravděpodobně si splnil svůj životní sen alespoň v rovině charakteru ze seriálu, tedy oženit se, mít děti a hezký dům za městem. R.I.P.

25.11.2023 3 z 5


Čarodějky na cestách Čarodějky na cestách Terry Pratchett

Ach mé srdce plesá. Krásný (pohádkový) příběh plný Karkulek, Růženek a Popelek zavede čarodějky do cizích krajů, kde na klobouku máte snad všechno ovoce kromě melounu. Potkáme rodinné známé a i ten Smrť se zastaví na pořádný smetánkový bál. Nejvíc mě bavily dopisy stařenky do domoviny a určitě si dneska namíchám banánové daikirri :-)

31.10.2023 4 z 5


Press Reset Press Reset Jason Schreier

Super pozadí nejen pro hráče. Všichni gameři (včetně mě) by rádi pracovali v herním průmyslu. Tahle knížka je takový odstrašující příklad, proč mít hry pouze jako konzument a zábavu a nikoliv živobytí. Vzestupy a pády studií s sebou nesou hlavně pády normálních lidí, kteří často do poslední chvíle neví, že zítra si budou moct přispat. Trošku škoda, že jsme se nedozvěděli nějaké pikošky i o evropsých studiích, ale tenhle americký sen bude platný asi všude. Dneska už tyhle pády moc nevidíme, ale zrovna při čtení oznámili Mimimi (tvůrci Desperados 3, Shadow Tactics a nově Shadow Gambit), že to balí. Příliš noho energie zaplatíte za příliš silnou dávku stresu. Úplně rozumím, že tenhle business vás může pěkně sežvýkat a o to víc si vážím tvorby, kterou nám každoročně servírují.

06.10.2023 4 z 5


Sekáč Sekáč Terry Pratchett

(SPOILER) Znovučtení Zeměplochy po letech má pro mě nostalgickou hodnotu, protože tohle univerzum bylo jedno z prvních do kterého jsem se zamiloval. Obzvláště pak příběhy Smrtě jsou jedny z těch nejzajímavějších. Druhá kniha z jeho série je hodně o něm a jeho vnímání lidí, pochopení podstaty života a na závěr máme i nějaké to randění s paní (pardon slečnou) Zahořalou. Zapamatoval jsem si výborné motto: Správně pochopit otázku je polovina odpovědi. Kniha je tak trošku filozofická a má samozřejmě hlavní zápletku kolem zkázy světa. Tahle linka mě však tak nebrala a celé Ankh-Morporská sekce byla dost oddělená od příběhu Viléma Kliky. To mě trošku zamrzelo, protože ve většině pratchettovek se to nakonec potká a proplete, což se tady stane pouze částečně, když Rumpál dojde na konec své pouti. Hodnotím stále vysokými hvězdičkami, jsem rád za originální dílo a těším se do dalšího světa, třeba čarodějek.

13.09.2023 4 z 5


Český krtek v CIA Český krtek v CIA Vladimír Ševela

Hus. Komenský. Smetana. Cimrman. Tohle se objevilo na tabuli v legendárním filmu Jára Cimrman ležící, spící. Nějak podobně zní i kniha, kdy Kocher si připadá jako velikán českých dějin, ale jeho důležitost je pochybná. Můžeme asi říct, že je to velký oportunista, narcista a egoista, kterému peníze nesmrdí. Já vždycky hodnotím biografie dvěma atributy. První je samotný život a úspěchy protagonisty a druhý atribut je jak se to autorovi povedlo nacpat na papír. U krtka musím to první číslo přiblížit k nule, protože mě protagonista neskutečně iritoval. Jeho "zásluhy" jsou pochybné, jeho motivy ještě podivnější. Snaží se vysvětlit své důvody, ale za každým "správným" rozhodnutím cítím peníze a vlastní obohacení. Za mě je ten člověk amorální zm*d, který prodá i vaši matku. Druhý atribut, tedy zpracování autora hodnotím průměrně. Oceňuji až bakalářskou analýzu, kdy musel projít neskutečným množstvím materiálů, aby tomu dal nějakou hlavu a patu. Nehledě na to, že spousta dokumentů je stále tajných a není k nim přístup, takže jsme konfrontování často dvěmi, třemi tvrzeními a musíme si udělat vlastní názor, jak to vlastně ve skutečnosti mohlo být. Co však čtivost sráží je neustálé tvrzení, že Kocher je velice inteligentní a rafinovaný. Kdybych si dal v PDF verzi CTRL+F a vyhledal slovo "inteligentní" vyskočí mi tak tisíc výskytů. Já o tom nepochybuji, že to byla bedna, ale číst to pořád dokola a hnát jeho ego ještě takto knižně mi bylo proti srsti. Četl jsem to na dovolené a žena jen kroutila hlavou, protože jsem neustále tvrdil, že se to nedá číst, ale snažil jsem se to dokopat do konce. Povedlo se, knihu odkládám někam do archivu.

23.08.2023 2 z 5


Poslední člověk Poslední člověk Doug Naylor

Druhé čtení už nebylo tak záživné jako sledování kalhotek, jak se točí v pračce. Tohle bylo spíše jako sledovat v pračce rimmerovu uniformu. Určitě jsem byl rád ve světě Červeného trpaslíka, ale nebylo to tak vtipné, bylo to možná až moc drsné a Kochanská zabouchlá do Listera, to přece není pravda :-) Užil jsem si to, ale příště si dám asi jen ty první dvě knihy, ty oddělené nejsou taková topka.

02.08.2023 4 z 5


Pozpátku Pozpátku Rob Grant

Četl jsem to dlouho, jelikož se mi to tak nějak prolnulo se státnicemi, ale nevadilo to. Příběh celé knihy se táhne přes desetiletí a ač mě ta část pozpátku zase tak nebavila, tak závěrečná pistolnická apokalypsa stála za to. Pro všechny fanoušky trpaslíka nutnost, ač tedy je ta kvalita o fous nižší než předchozí dva díly.

10.07.2023 4 z 5


Lepší než život Lepší než život Rob Grant

Můj pokračující maraton trpaslíka, kdy jsem sjel celý seriál a dal se do knížek. Škoda, že jsem nestihl dobráka Ackermana na ComicConu :-) Druhý díl "trilogie" je posledním společným dílem, které dál rozvádí příběhy kluků z Trpaslíka. Lepší než život je tak půlka knížky, možná míň a pak se podíváme na zoubek třeba Polymorfovi nebo královi kulečníkových šťouchů. Pokud nemáte nakoukáno, myslím si, že to není titul pro Vás. Pro nás ostatní trpaslikofily je to povinnost a budete se pousmívat po celou čtenářskou dobu.

18.04.2023 5 z 5


Nekonečno vítá ohleduplné řidiče Nekonečno vítá ohleduplné řidiče Rob Grant

Trošku jsem si dal reparát z Trpaslíka a sjíždím všechny série hezky od začátku. Jasně, viděl jsem je tolikrát jako plakát s tenistkou, jak se škrábe v zadku, ale tohle se neokouká. Byl jsem taky zvědavý jestli je desátá série takový shit, jako před lety a bohužel se mi to potvrdilo. Každopádně knižní zpracování (o kterém nevím zda je teda předloha nebo inspirace seriálem, protože vznikla v roce 1989), je odlišná a nemusí každému sednout. Příběhy jsou široké a to co znáte z krátké epizody, kde se to rychle posouvá je tady rozpracováno do většího detailu. Pro trpaslíkofily je tady toho hodně. Jak se potkal Rimmer s Listerem, jaký byl večírek u kapitánova (teda spíš kapitánčina) stolu a polévkou Gaspacho, proč vlastně randila Kochanská s Listerem a spousta dalších zajímavostí. Určitě povinnost pro skalní fanoušky, ale berte to jako jiné médium. Stejně jako se nedá srovnávat Hra o trůny kniha a seriál, protože to jsou jiné nosiče, tak nemůžete srovnávat tohle. Je to trošku smutnější, depresivnější, ale vtípky tam pořád jsou. Za mě topka a za dalších deset let si sjedu ještě jednou.

16.03.2023 5 z 5


Vypravěč Vypravěč Dave Grohl

Jako obvykle u bio knížek musím hodnotit nejen zpracování, ale i život a činy daného protagonisty. No a u Grohla je to za mě na pět hvězd. Je to přesně ta osobnost, která se nenechala sežvýkat populárním bulvárem, komercí a platinovýma deskama, ale pořád má v sobě tu punkovou krev. Paralelně si doplňuji vzdělání dokumenty Back and Forth, Sound City a Sonic Highways, takže se mi teď slívají informace co bylo v knížce a co jsem viděl v dokumentu, ale knihu jsem shltnul během dvou týdnů a moc jsem si ji užil. Příběhy vzestupu ze zaplivaných garáží Virginie, přes Nirvanu až po vyprodané světové turné, nebudu vám spoilovat. Super jsou zážitky mezi koncerty, alkoholické večírky a setkání se světovými hvězdami jako je Paul McCartny, atd. Co mi trošku chybělo bylo bližší představení jednotlivých alb. Z jiných biografií se mi líbil popis procesu vzniku, symbolika jednotlivých písní, ta je tady pokryta spíš méně (to vám ale zase plně doporučím Sonic Highways, kde je to hlavně o příběhu písniček). Takže určitě doporučuju všem fanouškům pravého rock'n'rollu :-)

10.03.2023 5 z 5


Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Mark Manson

Podobné asi jako řada jiných duchovních knížek - dalo by se to napsat na jednu A4. Z toho bych si vlastně odnesl stejné poselství jako z celé knížky. Myslím, že nejdůležitější je zapamatovat si ten název a k tomu dovětek, že byste se měli starat jen o ty důležité věci a přemýšlet nad tím, co je ve vašem životě to hlavní a co stojí za námahu. On sám název napovídá tomu, že by se z vás stal kompletní flegmatik, což se knížka snaží vysvětlit, že tak vlastně není. Každopádně nějaké dva měsíce po dočtení si nepamatuju zhola nic, právě jen to, že bych měl mít spoustu věcí u pr*ele :-)

01.01.2023 4 z 5


O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Jsem si to schovával na poličce, že až bude jednou čas. Tak jsem po ní hrábnul a za dva dny jsem to přelouskal. Útlý příběh, jak popis říká, o přátelství, který vyniká svou jednoduchostí. Nerozvíjí postavy, nesnaží se nabídnout nějaké dilema, ale prostě uvádí příběh dvou ťuťulum, kteří mají svůj sen. Podaří se jim ho realizovat? Úplně jsem zapomně, že už jsem četl od Steinbecka Na plechárně a Sladký čtvrtek a rychle jsem si na jeho rukopis rozpomněl. Je to příjemné čtivo i přes svůj věk stále aktuální. Těším se na další perly jo a taky na film z roku 1939, který už očuchávám na Youtube :-)

13.10.2022 4 z 5


Pohyblivé obrázky Pohyblivé obrázky Terry Pratchett

Tak koukám, že i první přečtení jsem hodnotil spíše průměrně a stejně je tak tomu nyní. Pamatuju si z příběhu hlavně Gaspodu, který mi učaroval a dokonce jsem po něm pojmenoval jednoho psa, co nás doprovázel při výšlapu na Adamovu horu na Srí Lance. Ten pes měl kouzlo a už si nepamatuju, zda ho ještě v dalších dílech potkáme? Příběh jako takový byl zajímavý, měl potenciál, ale přišlo mi to zakončení takové rychlé a bez většího dramatu. Hodně mě s*al ale zároveň bavil Kolík a jeho podnikatelský duch. Těším se zase na jeho pirožky v Ankh-Morporku :-)

11.10.2022 3 z 5


Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou Martin Řezníček

Moc pěkná knížka. Už z obálky jsem byl před lety nadšený, když jsem ji viděl v knihkupectví. Martin Řezníček je mi z Událostí honě sympatický a věřil jsem, že jeho knižní příběhy budou stejně poutavé, možná i více, protože se mu dostane kreativního prostoru. Vypráví příběhy obyčejných i neobyčejných Američanů z trošku jiné perspektivy, dává jim hlubší význam a zasazení. Líbilo se mi putování do historie a pátrání po kořenech různých českých osobností v americké historii. Líbila se mi i druhá část, která se věnovala převážně působení Donalda Trumpa coby amerického prezidenta a jeho různé rozpojené vize, které nejsou v souladu s tím, jak ameriku vnímám. Poslední část pojednávající o různých paradoxech nebo jedinečnostech USA a Američanů byla stejně super. Byla to trefa do černého.

22.08.2022 4 z 5


Zrádná nahodilost – O skryté roli náhody na trzích a v životě Zrádná nahodilost – O skryté roli náhody na trzích a v životě Nassim Nicholas Taleb

Těžko můžu hodnotit obsah knihy, kterou jsem vlastně nepochopil, ale můžu hodnotit můj zážitek ze čtení. A to je vlastně princip všech těch komentářů tady na DK. Abychom si řekli, zda to má smysl číst. Pro mě nemá. Respektive stačilo mi podívat se na dvaceti minutové video na YT, kde smysluplně vysvětlili tuto knihu. Nahodilost je svině a vyskytuje se nejvíc v hazardních hrách. Finanční trhy jsou vlastně hazardní hra. Když si nedáte pozor, budete oškubáni. Celé to téma je samozřejmě mnohem komplexní a autor je mega bedna, protože si to dokázal dát do roviny snad se všemi vědními obory, které známe, ale nechápu proč musí všechny urážet, kritizovat a poukazovat na to, že jsme úplní kokoti a že bychom se neměli moc snažit tomu porozumět. Jeden z posledních úvodů kapitoly je, že se to bude snažit vysvětlit tak, aby to pochopili i lidi s MBA titulem, protože bohužel i oni čtou jeho knihu...to jako fakt sorry, ale proč teda měl potřebu tu knihu vydávat? Jestli chtěl napsat nějakou vědeckou práci, tak se mu to nepovedlo. Jestli chtěl napsat kritiku systému a lidí v něm žijícím, tak za to by mohl dostat vyznamenání. Bláhově jsem si koupil i Černou labuť, ale asi ji symbolicky spálím, protože přece jako pouhý bakalář nejsem hoden ji číst. Omg, ten mě vytočil.

27.02.2022 1 z 5


Management & Controlling malé a střední firmy Management & Controlling malé a střední firmy Karel Havlíček

Hezky česky pojmutý controlling a management. Management firem má tisíce publikací, takže pojmout všechny aspekty jednou knihou je nemožné. Často to tedy bylo dosti strohé a zasloužilo by si to více stran vysvětlení a popisu, ale na druhou stranu controlling si zasloužil prostoru tak akorát. Má to smysl, má to dobré příklady z praxe, ale pokud byste měli složit zkoušku z některé oblasti, určitě je to pouze základ, který je potřeba dále studijně prohloubit. BTW musím říct, že se mi to dobře obsahově četlo a chválím Havlíčka. Můžu říct, že je to (teda byl) jeden z mála ministrů, který rozuměl svému kopytu.

24.11.2021 4 z 5


Ekonomické a finanční řízení pro neekonomy Ekonomické a finanční řízení pro neekonomy Hana Scholleová

Super. Potřeboval jsem osvěžit zapomenuté pojmy a tahle kniha Vám s tím pomůže. Není potřeba mít žádný background, ale je to hezky pochopitelné. Jsou tam úžasné příklady, které se táhnou napříč všemi kapitolami, takže to má dobrou kontinuitu. Naučíte se nejen jak vypadá výsledovka, ale i co do ní patří a nepatří. Jedná se fakt o hezky vysvětlené pojmy, které jsou základem pro hluší znalosti.

24.11.2021 4 z 5