Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou

Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431938/bmid_rozpojene-staty-amerika-nejen-telev-ZWH-431938.jpeg 4 369 91

Mnozí si myslí, že Ameriku znají, málokdo ale tuší, že ji za svůj život plně nepozná ani leckterý Američan. Experiment trvající už dvě a půl století zbytek světa fascinuje. Martin Řezníček se takřka každý večer po dobu pěti let pokoušel divákům přiblížit změny, jimiž země prochází a které jsou možná nejhlubší za několik posledních dekád. Na Manhattanu radil Henrymu Kissingerovi s výběrem kravaty před rozhovorem o Václavu Havlovi. V Texasu strávil během hurikánu týden v bahně a dešti s lidmi, kteří přišli o vše kromě naděje, že bude líp. Z kuloárů Kongresu informoval o testech pevnosti americké demokracie, ze Silicon Valley o bezprecedentní technologické dominanci. Z Baltimoru během rasových nepokojů referoval o tom, jak se společnost založená na pravidlech a zákonech dokáže během jednoho odpoledne přetavit v totální anarchii s násilnostmi a rabováním. Kniha přibližuje barvité příběhy, které dohromady tvoří americkou výjimečnost. Místy vyvrací, jinde potvrzuje stereotypy, jež o USA máme – prostřednictvím lidí s českými kořeny, ale i těch, kteří o Česku nikdy neslyšeli. Vše v době klíčových tektonických posunů symbolizovaných prezidenty Obamou a Trumpem.... celý text

Přidat komentář

stanislav0373
27.03.2024 4 z 5

Pana Řezníčka si jako novináře velmi vážím a proto jsem rád, že jsem měl tu čest poslechnout si jeho knihu. I když se nemůže všem tématům dopodrobna věnovat, tak pro mě bylo velice inspirativní, jakým způsobem jednotlivé reportáže dokresluje, dovysvětluje, dává do širšího kontextu. A přiznám se, že jsem na některé události i zapomněl a jsem rád, že mi je pan Řezníček oprášil...

Chesterton
22.10.2023 3 z 5

[audiokniha]
Obrovský profesionál ověnčený cenou, nesoucí jméno jiného vynikajícího českého novináře.
Úvodní kapitoly působí lákavě, byť lehce 'bulvárně'....sklouzne to logicky k Trumpovi.... závěrečné kapitoly jsou obecně i důvěrně americké.
Nejlepší je asi ta o zbraních.
Velké množství znalostí i zkušeností s životem novináře i člověka v této části světa...
A přesto velice sterilní, učesané, chladné, povrchní, korektní a veřejnoprávní...
Ke spokojenosti jsem čekala víc a alespoň místy malinko jinak.
Výstižně to píše kramver "všechno podstatné, ale nic navíc".
3/4


Caa
18.09.2023 4 z 5

Moc se mi líbila první část o českých stopách v Americe i poslední část o kulturních odlišnostech tamějšího života. Prostřední část o Trumpově cestě k moci jsem nebyla schopná přečíst, politice neholduji a k americkému babišovi mám odpor, přeskočila jsem ji. Ale i tak mě kniha velmi obohatila a doporučuji ji každému, kdo si chce udělat představu o fungování společnosti v USA.

Ivy_9
10.09.2023 5 z 5

Koneckonců dávám 5*. Kniha byla čtivá, dala nahlédnout pod pokličku života novináře v USA, možnost vidět příběhy jeho očima. Sice druhá část nebyla zajímavá (Trumpa mám plné brýle), ale líbily se mi příběhy, které ukazovaly jiný pohled na příběh (ok, kde vidíte muže, co kandidáta podporujeme každou cenu? Jen v USA).

ZuzanaK.
09.05.2023

Slyšeno načteno autorem, což v mých uších přidalo hodnocení, protože jak se níže píše, je to uhlazené, korektní, což ale k M. Řezníčkovi patří a není to na škodu.
S přihlédnutím k nedávno dočtenému životopisu M. Albrightové je to další důležitý pohled na posun v konání US i na nahlížení na ně.
Obrovská změna oproti osobně zažitému z dřívějších let a z nedávné doby, dokreslená pohledy jiných je dechberoucí.

SuperSojka
02.04.2023 4 z 5

Je to takové vymydlené, uhlazené, ale chyběla mi tam nějaķá osobnější emoce. Nejvíc mě bavily právě ty pasáže, kde člověk nahlédl pod pokličku práce reportéra. Část s volbami a Trumpem a související komentáře se hodně táhly, tam to pro mě ztrácelo grády a nepřinášelo mi to nic nového. Jinak samozřejmě smekám před autorovou novinářskou prací a profesionalitou.

Richard Skolek
12.03.2023 4 z 5

Velmi dobrá kniha, většina je čtivá a opravdu zajímavá. V první části jsou především příběhy lidí, kteří žijí v Americe, ale mají české kořeny či předky, ve třetí pak různá zásadní "americká" témata, která českému čtenáři tamní společnost pomáhají pochopit o něco lépe. Škoda druhé části, která se soustředí na prezidentství Donalda Trumpa a celkem zbytečně opakuje to, co bylo stokrát řečeno jinde, a to často lépe a podrobněji. A škoda také slabší redakční práce.

jarda155
05.02.2023 5 z 5

Není to tak akční jako Etzlerova Čína, což je dáno jinou náplní práce autora, ale beru to jako stejně zajímavé.
Každá ze tří částí by si klidně zasloužila celou knihu.
(V žádné jiné knize jsme nenašel tolik mně neznámých slov kvůli kterým jsme musel otvírat slovník.)

Annicka
04.02.2023 4 z 5

Ze začátku jsem byla trošku zklamaná, přece jenom nejsem ten typ, co všude hledá nějakou spojitost s ČR a vytlouká všechny potomky českých emigrantů (při studiu v zahraničí jsem se naopak všemi českému vyhýbala, i když nejsem z těch, co si myslí, že jinde je tráva zelenější). Možná ale prostě nejsem jen cílová skupina. Druhá část o rozpojených státech za Donalda Trumpa byla opravdu čtivá a zajímavá a ani třetí část nezklamala. Celkově velmi čtivé dílko o životě v USA očima Evropana a o novinářské práci.

Andyska007
03.12.2022 5 z 5

Zajímavé čtení, kniha se mi líbila, rozhodně jsem se nenudila. Martina Řezníčka mám ráda. V porovnání s knihou Jakuba Szánta se mi tato zdá trochu uhlazenější (asi jako je autor sám).

petbrab
03.10.2022 5 z 5

Výtečná kniha od dalšího zahraničního zpravodaje České televize.
Stejně jako knihy od Szántá, Karase a Etzlera i zde vysoká kvalita.
Přiznávám, že první část Česká stopa v USA mě tedy příliš nechytla až na kapitolu o B.Pomahačovi. O to více jsem byl nadšen z druhé části týkající se éry D. Trumpa a stejně tak i třetí část pojednávající např. o veteránech, vzdělání, hurikánech či whistleblowingu byla uchvatná.
Martin Řezníček umí skvěle příběh popsat, má vytříbený psaný projev a umí z příběhu vytáhnout maximum.

Koza3
22.08.2022 4 z 5

Moc pěkná knížka. Už z obálky jsem byl před lety nadšený, když jsem ji viděl v knihkupectví. Martin Řezníček je mi z Událostí honě sympatický a věřil jsem, že jeho knižní příběhy budou stejně poutavé, možná i více, protože se mu dostane kreativního prostoru. Vypráví příběhy obyčejných i neobyčejných Američanů z trošku jiné perspektivy, dává jim hlubší význam a zasazení. Líbilo se mi putování do historie a pátrání po kořenech různých českých osobností v americké historii. Líbila se mi i druhá část, která se věnovala převážně působení Donalda Trumpa coby amerického prezidenta a jeho různé rozpojené vize, které nejsou v souladu s tím, jak ameriku vnímám. Poslední část pojednávající o různých paradoxech nebo jedinečnostech USA a Američanů byla stejně super. Byla to trefa do černého.

TomaszP
21.08.2022 5 z 5

Rozhodně skvělá reportážní kniha. Čekal jsem trochu více sociologickou studii americké společnosti, ale to bylo od reportážní knihy možná přehnané očekávání. Za poslední dobu jedna z knih, u které mě po jejím dočtení mrzelo, že nebyla delší.

Petra566
08.08.2022 5 z 5

Výborná kniha od výborného Reportéra s opravdu uctihodným rozhledem. Rozděleno do tří částí, z nichž nejvíce mne překvapivě zaujala ta první, pojednávající o příbězích výjimečných osobností či architektonických skvostů s českou stopou. A to i přes to že si nemyslím, že český čtenář nutně potřebuje mít v každém příběhu jakýsi ,,český element", aby jej zaujal.
Napsáno možná trochu odlišným stylem než u podobných knih ostatních kolegů, kteří svá vyprávění pojali více jako reportáže. Sice zde nechybí zajímavé osobní postřehy a silné příběhy, přesto mi text místy přišel více jako literatura faktu. Možná proto může být kniha pro někoho méně čtivá, kvalitě obsahu to však rozhodně neubírá.
V čem však alespoň podle mě Martin Řezníček jednoznačně předčil všechny své kolegy, to je jeho mistrně vytříbený jazyk, krásně široká slovní zásoba, neotřelé slovní obraty a neuvěřitelně elegantní a precizní práce se stavbou věty. To se pak čte jedním dechem.

Kristýna_
14.06.2022 4 z 5

Moc pěkný pohled na události posledních let. Příběhy jsou dojemné a určitě stojí za přečtení či poslechnutí jako audiokniha, kterou namluvil sám autor.

Booky84
12.06.2022 5 z 5

Zajímavá kniha, kterou jsem četla postupně – vždy 2 až 3 kapitoly denně, aby to nebylo příliš mnoho informací a nebyla jsem zahlcena a nechtěla knihu odložit, což by byla velká škoda, protože témata jsou v ní opravdu zajímavá. Z knihy je vidět, že je autor velký profesionál a novinář na svém místě. Snad neskončí pouze u této jedné knihy.

biki
27.05.2022 4 z 5

Rozhodně to bylo zajímavé čtení. Jenže v některých případech nás autor doslova zahltil obrovským množstvím faktů, historických souvislostí a dalších detailů, mezi nimiž na vlastní téma té které kapitoly zbylo jen pár odstavců. Zhruba tak bych si totiž představovala sběr materiálů pro TV reportáže, kdy se na obrazovku dostane jen to nejzákladnější, ale v knižní podobě to tak úplně (aspoň v mém případě) nefungovalo. Musím ale ocenit autorův obrovský rozhled a zaujetí, bez kterých by své povolání zcela jistě dělat nemohl.
Ovšem vzhledem k názvu knihy bych čekala trochu hlubší náhled na problematiku onoho "rozpojení". Kapitoly o českých stopách jsou jistě zajímavé, ale kromě osudů uvedených osob mohly být třeba zmíněny i jejich názory na současnou situace (v souladu s názvem knihy). Vynikající byla prostřední část týkající se voleb a jejich průvodních jevů včetně několika osobních vstupů, či dramatických osobních zážitků z pouličních nepokojů. A zrovna tady bych předpokládala zachycení reakcí běžných obyvatel na tyto problémy v podstatně větším rozsahu. Jsem si samozřejmě vědoma toho, že autor při svém povolání nemohl postihnout všechny oblasti života v USA, ale možná jsem čekala přece jen trochu víc.

Toledo
30.04.2022 5 z 5

Velmi zajímavě zpracovana kniha, která poukazuje jak na historicky podkres, tak i současná témata USA. Moc se mi libila první kapitola o “neznámých” lidech původem z Československa, kteří se vypracovali v Americe.
Spoustu věci jsem si na popud knihy dohledala a kniha mě v tomto velmi obohatila.
Určitě doporučuji si ji přečíst, stojí za to!

iam.sokol
28.03.2022 4 z 5

Martin Řezníček je pro mě synonymem Spojených států amerických a navždy budu mít jeho tvář spojenou s reportážemi ČT z této země. Patří mezi opravdovou špičku tuzemské žurnalistiky, proto jsem se těšil, až si přečtu jeho prvotinu. A dostal jsem to, co jsem čekal. Vzpomínky na zajímavé reportáže s širokým tematickým záběrem doplnil o zákulisní informace jejich vzniku a často i o příběhy, které respondenti prozradili mimo kamery. Bohužel omezený rozsah knihy nedovolil jít autorovi více do hloubky ani zahrnout více reportáží a zkušeností z jeho amerického působení. Snad se tedy dočkáme v budoucnu další knihy.

Josh
11.03.2022 4 z 5

Martin Řezníček je pro mne Pan redaktor, podobně jako jeho předchůdce kolega Martin Kubal, se i jeho zprávy z USA daly vždy poslouchat: profi a komplexní pohled, i sdělení. Kromě toho je to sympaťák:o) Kniha, tedy psaný text už osobní kouzlo člověka nemá, přesto je z řádků znát, že je psal zkušený profesionál. Není to na rychlé přečtení, ne vždy je na určité téma nálada (Trump apod.), ale opět nechybí autorova pečlivost informací, kontext a snaha být maximálně objektivní.

Štítky knihy

USA (Spojené státy americké) reportáže

Autorovy knížky

Martin Řezníček
česká, 1976
2020  84%Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou

Kniha Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou je v

Právě čtených20x
Přečtených533x
Čtenářské výzvě144x
Doporučených28x
Knihotéce162x
Chystám se číst245x
Chci si koupit59x
dalších seznamech4x