Komentáře knihy Čarodějky na cestách
tak na takový trip s Bábi, Stařenkou a Magrátou bych si dal říct. krásně nastavené zrcadlo všem zmateným povídačkám označovaným jako pohádky. a je zajímavé, co všechno se do této zhutněné podoby povedlo vložit - stejně jako je úžasné, jak z toho dokázal Pratchett vybruslit.
navíc z celé knihy čiší úžasná láska k lidem, lidstvu, pidlivizaci atakdále...
Mé první setkání s Pratchettem skrze čarodějnické trio bylo vážně nezapomenutelné :) Vlastně ani nevím, co se mi líbilo nejvíc - křížící se charaktery čarodějek, nespočet ikonických hlášek, překvapivé sjezdy na hlubinu nebo poznámky překladatele... Zeměplocha toho má opravdu hodně co nabídnout a já už se těším, co přijde příště!
Příběh o tom, jak šťastné konce mohou být ty zlé konce. Tentokrát se čarodějky vydají mimo území Beraních hor a všude zanechají dojem. Knihu čtu už podruhé s odstupem let a člověk více vnímá i jiné aspekty než humor. Například Magráta se svým jiným způsobem myšlení, která se snaží prosadit v kraji, kde vládnou zažité způsoby a bábi Zlopočasná. A zároveň si poradit s vlastním malým sebevědomým.
Bábi Zlopočasná a stařenka Oggová jsou samozřejmě skvělé v tom, co dělají a jak to dělají. Každá svým vlastním způsobem. K tomu přidejte Silvera, který pozná úctyhodného soupeře a také najde hodně věcí na hraní. A dostanete skvělou směs humoru, psychologie postav a dobrého příběhu.
Po delší době jsem se konečně dostala k další knize ze Zeměplochy a zase jsem se celou dobu příjemně bavila nejen nad chytrým překladem, ale hlavně nápaditým a vtipným příběhem. Velmi mě baví, když autoři představují klasické pohádky v novém kabátě a v této knize to bylo obzvlášť zábavné. Zatím jedna z nejzábavnějších knih ze Zeměplošského kontinentu.
Audiokniha Čarodějky na cestách pro mě byla naprostým obratem ve vztahu k čarodějkám ze Zeměplochy. Zatímco u předchozích dílů jsem si k nim hledala cestu spíš pomalu, tady jsem se do celé série definitivně zamilovala.
Příběh je svižný, nápaditý a plný typického pratchettovského humoru, který funguje jak na úrovni slovních hříček, tak i jemné (a někdy méně jemné) satiry. Trojice Bábi Zlopočasná, Stařenka Oggová a Magráta je skvěle sehraná a jejich dynamika je jedním z největších taháků knihy. Každá z nich je jiná, ale dohromady fungují naprosto dokonale.
Audioknižní zpracování tomu navíc hodně pomáhá – humor vynikne, dialogy mají správné tempo a jednotlivé charaktery jsou krásně odlišené. Příběh mě bavil od začátku do konce a neměla jsem pocit hluchých míst.
Tenhle díl mi definitivně ukázal, proč jsou čarodějky tak oblíbené – a změnil můj pohled na celou sérii. Pokud jsem dřív váhala, teď už je jasno: čarodějky si mě získaly naplno.
Tento příběh nejde nazvat jinak než lahůdkou! Svými komickými situacemi přiměje kniha každého čtenáře k hlasitému smíchu, protože se mu jednotlivé scény budou objevovat přímo v hlavě, jako by se díval na film. Pratchett opět na jednoduché myšlence, že příběhy manipulují postavy a události k předem danému konci, vystavěl bláznivý příběh parodující pohádky i Tolkienovy romány. Kde jinde než na Zeměploše by mohla čarodějka přistoupit k trpasličím kamenným dveřím hustě popsaným neviditelnými runami a zabušit na ně se slovy: „OTEVŘETE, VY MRŇAVÍ HAJZLÍCI!“
Tohle čarodějnické trio si mě plně získalo už ve svazku Soudné sestry a v této knize Terry Pratchett můj vztah k Esme Zlopočasné, Gytě Oggové a Magrátě Česnekové jen potuploval. Já se u čtení rád zasměju, ale Čarodějky na cestách patří k titulům, které ke mě svého času přitahovaly v hromadné dopravě až příliš mnoho pozornosti mých spolucestujících. Eskapády tří čarodějek a kocoura Silvera cestou do Genovy mě nutily k hlasitým výbuchům smíchu, takže jsem vcelku chápal nervozitu cestujících, kteří seděli na sedadlech hned přede mnou a jistě intenzivně přemýšleli, jestli by se neměli přesunout dřív, než to bude horší. Jinými slovy; autor opět napsal skvělý příběh, Jan Kantůrek ho tradičně dokonale přeložil a já jsem si ho nadšeně přečetl a královsky se bavil.
Čarodějnické trio v sobě má velkou sílu a teď zrovna nemyslím jejich magické či hlavologické schopnosti. Spíš ty konverzační a situační, kdy se dámy navzájem doplňují ve zkušenostech, zážitcích a glosování. A Stařenka Oggová dokonce objeví svůj tlumočnický talent!
Domácí zásoby dočteny, těším se na Ježíška, třeba přinese další díly Zeměplochy ;)
Vydat se na cesty se stařenkou Oggovou, bábi Zlopočasnou a Magrátou jsem si užila určitě daleko víc, než samy zmíněné čarodějky. Jenom jsem měla trochu problém se na ně po strážích z noční hlídky přeladit. Ale i tak mě čtení moc bavilo. Postavy ze Zeměplochy mi přijdou tak skutečné, že by se daly potkat venku na ulici. Alespoň v povahovém provedení.
Čarodejnice v cudzine sú jedným z najznámejších Pratchettových diel zo série Úžasná Plochozem. Ako býva u autora zvykom, nejde len o vtipný mix rozprávok o Popoluške, Ruženke a Červenej čiapočke. To, čo robí túto knihu nadčasovou a neustále aktuálnou, je to, čo sa hovorí medzi riadkami. Myšlienka, že nútiť ostatných ľudí prijať to, čo niekto označuje za jediný „správny“ príbeh alebo spôsob života, je nesprávna. Nechajte ostatných žiť ich vlastné životy. Bolo to aktuálne v čase, keď kniha prvýkrát vyšla, je to nesmierne aktuálne teraz a bez pochýb to tak zostane aj naďalej. Tri čarodejnice sú moje vôbec najobľúbenejšie postavy z celej série. To bola opäť jedna perla za druhou. Opakovane som sa stretol s názormi, že táto kniha by mohla byť kratšia. Súhlasím, že druhá polovica sa oproti prvej trošku tiahla, ale nie až natoľko, aby som za to strhol bod. Pratchett má dar rozosmiať čitateľa a zároveň mu vnuknúť myšlienku, ktorá v ňom zostane ešte dlho po dočítaní. Je to presne ten typ knihy, ku ktorej sa raz za pár rokov s radosťou vrátim. Odporúčam.
Nikdy by mě nenapadlo, že by se svět magických kouzel mohl takhle nečekaně trefit do noty každodenního chaosu, ale tady se to povedlo s elegancí mistra kuchaře, co do svého guláše přidá špetku humoru a trochu šmrncu. Šibalský smích se míchá s překvapivou dávkou moudrosti a všechno tohle se veze na vlně lehkosti, která vás donutí přemýšlet, jestli nejsou kouzla v podstatě jenom skvělé výmluvy pro každodenní nepředvídatelnosti. Úžasně zvládnutá jízda plná zábavy i nečekaných obratů dokáže rozveselit i ty, kdo už mají svět okolo dostatečně prokoukaný, a přitom nepůsobí jako nuda ve slavnostním hávu. Když se trochu odvážíte, zjistíte, že směsice chytrých narážek a jemné ironie dokáže spolehlivě nakopnout i ten nejvytíženější mozek, takže nic nepřehluší ani hektický den. Taková dávka vtipu, která nepadne do pasti kýče, je přesně to, co si člověk někdy přeje najít, když chce zrelaxovat s elegancí a šarmem. Věřím, že by i čarodějky samotné dostaly chuť vzít si volno a přečíst si to znova. Kdo zvládne neztratit úsměv během těchhle magických eskapád, zaslouží minimálně medaili za trpělivost a dobrý vkus.
Neuvěřitelně čtivé a zábavné. Odkazy na pohádky fungují v knížkách vždycky skvěle. Lehké nastínění otázky - co je dobré a co zlé?
Stařenčina 'cizozemština' je přinejmenším úsměvná a její dopisy domů bezesporu pobaví.
Ke čtení se silně doporučuje dát si dýňový koláč. :D
Naprosto perfektní díl! Já prostě miluju čarodějky. Kniha je vtipná, svižná, pořád se něco děje a čtenáře nutí číst.
Za mě zatím jedna z nejlepších ‘’Zeměploch’’, které jsem četla.
Všechny díly s čarodějkami miluju a nejvíc ze všeho Silvera. Můj obdiv k panu Kantůrkovi, překladateli Pracheta do češtiny - vymyslet to vtipně tak, abychom pohádky znali i u nás, jména tak, aby nám přišla vtipná... Skvělé!
Za mě tenhle díl ze série čarodějek vede asi nejvíc. Stařenka Oggová válí bomby a je neskutečně vtipná! Navíc tohle je vneseno do prostředí pohádek, které známe všichni. A když se tyhle tři Dámy vkradou do příběhu o Červené karkulce a představí se jako květinové víly, jenom jedna opět bude vynikat, nezbývá Vám nic jiného, než se opět smát...
S tímto dílem, stejně jako se všemi předchozími, jsem maximálně spokojená.
Terry Pratchett je mým lékem na deprese.
V tomto díle se setkáváme s čarodějkami, Bábi Zlopočasnou, Stařenkou Oggovou a Magrátou, ze které se po jakési smrti stává Sudička s hůlkou, která umí vyčarovat jen.. no hádejte. :) a je pomocí dopisu požádána o záchranu jedné Elišky před svatbou.. na cestu se k ní přidávají obě zmíněné čarodějky (i když neměly!) a tady začíná náš pohádkový příběh plný humoru, kouzel a samozřejmě pohádek v trochu jiné podobě.
Moc se mi líbí to, jak si s překladem pan Kantůrek pohrál. To jsem ještě nevyzdvihla u žádné knihy a klaním se tomu. To je prostě dokonalý. A taky to, jak to pan Pratchett prostě dokázal vymyslet a pohrát si s tím- neskutečné! Miluju to!
Místní lidé tu horu nazvali Medvědí. To proto, že se tam vyskytovalo mnoho divokých včel, nikoliv medvědů. Každý ví, že najít hnízdo lesních včel není snadné, a proto byli okolní vesničané patřičně pyšní na to kdeže hledati med vědí".
,,Říkají tomu Mardi Gras."
"To znamená Tučný oběd," přikývla se samozřejmým výrazem mezinárodní lingvistka Stařenka Oggová. "Garkon! Etcetera gross mint tulip avec petit miska de buráky, bardzo děkan!"
Rasismus nepředstavoval na Zeměploše žádný problém, protože se všemi těmi trolly, trpaslíky a tak dále byl tvarismus mnohem zajímavější. Černí a bílí žili v dokonalé shodě a paktovali se proti zeleným.
Myší omdlel.* Uznáte, že kočí to být nemohl.
Velmi příjemně ubíhající příběh plný akce a pohádek, které se vyvíjejí trochu jinak, než se očekává, ale o to vtipněji, vlastně jsem se "pod vousy" usmívala téměř celou dobu. Tři hlavní postavy mají tak skvěle popsané a specifické charaktery, že je nemožné si z nich nevybrat svou oblíbenkyni (pokud ne rovnou všechny) a neubránit se úvahám, se kterou z nich asi nejvíc souzníte nebo někdo z vašich známých. Čarodějky si mou oblibu budovaly postupně, ale tímto dílem si mě definitivně získaly. Opět čtení na 1* třikrát podtrženou.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Terry Pratchett také napsal(a)
| 1993 | Barva kouzel |
| 1997 | Dobrá znamení |
| 2007 | Darwinovy hodinky |
| 2003 | Noční hlídka |
| 1995 | Stráže! Stráže! |
Externí recenze
- Recenzia – Terry Pratchett: Čarodějky na cestách – audiokniha / Fandom.sk - Alexandra Pavelková
- V pohádkách jde o život / Dalibor, KlubKnihomolu.cz
- Tyhle tři čarodějnice by raději neměly vytahovat paty z domova... / Zdeňka M., Literární koutek "U fretko-kocoura"

94 %

Jednalo se o mé první setkání se Zeměplochou, kdy jsem potřebovala vyvážit hodně náročnou četbu a oddechnout si. Chvilka, kdy jsem se na Čarodějky ladila, velmi rychle pominula a následovala jen a jen zábava. Trio čarodějek si mne získalo naprosto a jedinečně. Škoda, že si pamatuji jen některé jejich průpovídky a vtipné hlášky. Aspoň je důvod se k příběhu znovu vrátit....