KniSKov KniSKov komentáře u knih

☰ menu

Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Báječné počtení. Velmi mě bavil autorův humorný styl vyprávění.

22.01.2019 5 z 5


Pod kupolí Pod kupolí Stephen King

Do čtení jsem se vrhla celá nedočkavá na základě doporučení přátel, kteří pěli na knihu ódy. Asi jsem kvůli tomu očekávala od knihy až moc a to je důvodem mého mírného zklamání. Tím nechci říct, že by to nestálo za čtení. Přečetla jsem knihu za pár dní, děj je napínavý, že se se čtením nedá vůbec přestat. Celou dobu mi na mysl vyvstávala podobnost s knihou od Falconera Ostrovy přízraků /nebudu prozrazovat/. Zklamal mě ale ten závěr, čekala jsem prostě něco víc...... To, že si autor vzal jako konzultanta knihy lékaře, se mi zdá v té uplatněné míře spíš ke škodě, protože jsem si průběžně připadala jak na invetuře v lékárně. Autor chtěl působit co nejerudovaněji, ale pro běžného čtenáře mi to přijde až otravné. Rozhodně ale kniha, kterou jsem si ráda přečetla a doporučuji.

10.02.2017 4 z 5


Páni severu Páni severu Bernard Cornwell

Třetí díl se mi líbil s prvních tří zatím nejvíc, ale ten konec..... ten stál za hvězdu dolů.

23.10.2016 4 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

V době, kdy Orwell tuhle knihu napsal, mohl ještě málokdo tušit, jak výstižná bude tahle bajka i pro situaci v naší zemi..... Vzhledem k tomu, že jsem krátce před Framou četla knihu V šedých tónech, připadalo mi to ještě o to víc depresivnější a zlověstnější. Skvěle vystihnutí princip fungování socialismu.

15.06.2016


Poslední oběť Poslední oběť Richelle Mead

Měla jsem chuť přečíst si něco oddechového a romantického a to tahle série určitě splnila. Napínavý děj, čte se samo :-)

13.06.2016 5 z 5


Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

Pro mě jedna z knih, která mi zůstane nadlouho v hlavě. I když je to už asi 14 dní, co jsem ji dočetla, pořád se mi vrací.... Při čtení zažijete snad všechny možné emoce. Konec byl sice předvídatelný, ale bez něj by pak příběh neměl smysl. Nádherná kniha, dokonale promyšlený a vykreslený psychologický vývoj hlavního hrdiny.

06.05.2016 5 z 5


Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Jussi Adler-Olsen

Skvělá detektivka. Člověk je při čtení napnutý jako struna a knihu musí doslova zhltnout. Vadily mi ale dvě věci: neskutečná náhoda, (POZOR OBSAHUJE SPOILER) která svede dohromady odstrčenou milenku a postiženou rodinu a pak akční závěr "za minutu 12" ve stylu amerického filmu. Proto jsem váhala, zda ohodnotit 4 nebo 5*. ....

26.04.2016 4 z 5


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Moje první detektivka od Christie. Musím přiznat, že detektivky nejsou úplně mým šálkem kávy. I tak mě tahle kniha držela stále v napětí a nedalo se od ní odtrhnout. Brilantně vymyšlené zápletky. Konec překvapivý. Přesto dávám "jen" 4 hvězdy, protože to pro mě není kniha, která by ve mně zanechala nějaký hlubší dojem a zůstala mi ležet v hlavě - prostě mě "nepoznamenala".

06.04.2016 4 z 5


Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Romantiku moc nemusím, ale občas to na mě přijde a sáhnu po knize tohoto žánru. Tentokrát jsem určitě nesáhla vedle. Příběh silně romantický, ale psaný s vtipným nadhledem hlavní hrdinky (často jsem se těm poznámkám opravdu zasmála). Zajímavé jsou také kapitoly se vstupy jiných osob, vyprávění jejich očima. Já jsem si knihu moc užila, přečetla na pár zátahů a pár krát musela překvapivě i osušit očko ;-) POZOR OBSAHUJE SPOILER: Překvapivě oproti obdobné romantické literatuře se nedočkáte šťastného konce, což knize určitě spíše přidává. Asi se budu muset podívat i na film, který nedávno dle knihy vznikl.

20.03.2016 4 z 5


Rudý zákon Rudý zákon Bill Browder

Po přečtení stručného obsahu knihy jsem váhala, jestli knihu vůbec číst, nevypadalo to zrovna na "šálek mého čaje". Po přečtení pár stránek jsem se do knihy ale tak zabrala, že se od ní nešlo od trhnout. Musela jsem pak shlédnout i videa na youtube, o kterých se kniha zmiňuje a ona opravdu existují! Neuvěřitelný příběh a neuvěřitelný autor, smekám před ním za jeho houževnatost a odvahu. Když si uvědomím, že je to příběh podle skutečné události, navíc ještě velice čerstvé a určitě ještě ne zcela uzavřené a rozhodně ne zapomenuté, běhá mi z toho mráz po zádech. Klobouk dolů před autorem za jeho odvahu příběh publikovat i za vše, o co usiloval. Je to kniha, která vás určitě nenechá klidně spát. Ve srovnání s mými ostatními hodnoceními se mi nyní pro tuto knihu zdá pět hvězdiček málo.

10.12.2015 5 z 5


Na ostřích čepelí Na ostřích čepelí Miroslav Žamboch

První kniha, kterou jsem od Žambocha četla. A pro mě velmi milé překvapení. Dost mě to připomínalo Flanagana, i když oproti němu vzhledem k jiné cílové skupině čtenářů samozřejmě o dost drsnější. Skvěle popsané postavy, bojová technika (to na mě tedy až moc podrobné) a perfektně promyšlený děj. Prostě mě to bavilo, zhltla jsem jedním dechem. Škoda, že není pokračování.

31.08.2015 5 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Skoro celá knížka o jednom chlapovi, který uvízne na nehostinné planetě?! Ale jo. A rozhodně to není nuda. V technických a chemických procesech jsem se tedy leckdy ztrácela, ale i tak pro mě napínavé a zábavné čtení. Sympatická mi byla hrdinova nezdolná optimistická povaha a hlavně sarkastický humor, který osvěžuje celou knihu. Bavilo mě to. Snad jen ten závěr mohl být míň přitažený za vlasy (ale vzhledem ke všem ostatním událostem asi až tak zas není).

19.06.2015 5 z 5


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Tuhle knihu jsem zhltla. Úžasně vykonstruovaný absurdistán, prošpikovaný skvělým sarkastickým humorem. Dokonce jsem se chechtala i po skoro třech hodinách čekání na chirurgii, což určitě působilo na ostatní vícehodinové čekatele určitě přinejmenším podezřele. Už se těším na Staříka, ale dle rad níže čtení trošku odložím.

05.06.2015 5 z 5


Jantarová komnata Jantarová komnata Steve Berry

Pro mě je kniha zklamáním, podle hodnocení jsem čekala mnohem více. Připadala jsem si, že čtu scénář k americkému akčnímu filmu. Bohužel "béčkovému". Měla jsem dojem, že autor si nastudoval fakta akorát tak o jantarové komnatě. Bohužel politickými předlistopadovými poměry u nás se vůbec nezabýval a to, jak tuto dobu v knize opakovaně líčí, zásadně narušuje věrohodnost příběhu. SPOILER. Navíc mi vadil i úžasný happy end ve vztahu hlavních hrdinů, kteří byli původně rozvedeni, ani vlastně nevěděli proč. Fakta týkající se jantarové komnaty hodně zajímavá, jinak bych dala ještě o hvězdu méně.

11.05.2015 3 z 5


Vzpoura oceánů Vzpoura oceánů Frank Schätzing

Já bych psala to samé co Rozmarýna Rozmarná o kousek níže, plně se s tím ztotožňuji ve všech bodech :-) Další z knih, od které se nezlze odtrhnout.

07.04.2015 5 z 5


Loos - Plzeň - souvislosti / Loos - Pilsen - connections Loos - Plzeň - souvislosti / Loos - Pilsen - connections Petr Domanický

Plzni se konečně dostala kvalitní publikace na dlouho zanedbávané téma moderní architektury. Komplexně zmapovala působení významného světově uznávaného architekta v Plzni. A to navíc s kvalitními ilustracemi a výbornou grafikou.

19.03.2015 5 z 5


Hra na lež Hra na lež Tess Stimson

Pro mě jedna z knih, u které by mi bohužel nemrzelo, kdybych si jí nepřečetla. Příběh se začal rozvíjet nadějně: bezpochyby velice zajímavé téma, dobře vykreslené postavy. Bohužel jak kniha plynula, bavila mě čím dál tím méně. Nejvíce mě zklamal závěr. Působil na mě dojmem, jako kdyby to už autorku přestalo bavit a nemohla se rozmyslet, jak vlastně skončit. Takže nakonec pro hlavní postavy happyendem, ale na to, o jak zpočátku spletitý příběh se jednalo, tak na můj vkus až moc "jednoduše" (SPOILER! v podstatě jako v americkém filmu odstraněním nežádoucí postavy). Pak mě taky v knize dost vadil podrobný popis několika sexuálních scén, které se tam objevily. Ne, že bych byla puritánka, ale nějak jsem nepochopila, jaký mělo takové přehnaně podrobné líčení význam pro příběh a jeho postavy. Dělalo to na mě dojem, že autorka před psaním knihy snad četla Padesát odstínů šedi a cítila v sobě potřebu na toto téma taky za každou cenu přispět. Myslím, že tam byly daleko důležitější momenty, které by si zasloužily rozvinout a kde by za to stálo jít více do hloubky.

19.03.2015 2 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Musím hodnotit ve dvou rovinách: jednak vlastní příběh, na druhé straně vypravěčský a literární styl. Příběh skvělý, originální, napínavý, dojímavý a nepochybně poučný (ve všech rovinách). Nemohla jsem se od něj odtrhnout. Neseděl mi však autorův květnatý vyjadřovací styl. Začátkem jsem se trošku prokousávala, pak jsem si na něj zvykla, ale ke konci už mě to docela štvalo až obtěžovalo. Přišlo mi to už moc křečovité, takové za každou snaživě originální. Takže za to bych dala půl hvězdy dolů. Nic to ale nemění na tom, že mě příběh zaujal a dojal, až jsem na konci brečela jako želva ;-)

19.03.2015 5 z 5


Bílá Masajka Bílá Masajka Corinne Hofmann

Zajímavé autobiografické téma, psané jednoduchým vypravěčským stylem. Příběh je velmi zajímavý (civilizovaná Evropanka podlehne doslova náhlé lásce v téměř necivilizovaném koutu Afriky a od základu změní svůj život). Po literární stránce kniha moc hodnotitelná není, proto dávám 3*.

24.06.2014 3 z 5


Ranhojič Ranhojič Noah Gordon

Moje nejoblíbenější kniha. Zatím jsem jí četla dvakrát (s větším časovým odstupem), ale rozhodně ne naposledy. I na podruhé jsem ji doslova zhltla. Obsáhlý historický román, který vás vezme na pěknou dlouhou a zajímavou procházku. Má jedinou chybu, a to, že není delší ;-) Je to skvělý příběh, podložený skutečnými fakty, což oceňuji.

24.06.2014 5 z 5