Rudý zákon

Rudý zákon https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/240925/bmid_rudy-zakon-240925.jpg 5 78 18

Americko-britský miliardář Bill Browder by si ještě před několika lety řekl, že hlavní je dělat byznys a ne odhalovat korupci v Kremlu. Pak se ale stalo něco, co ho donutilo změnit názor. Stal se aktérem jednoho z nejdramatičtějších politických thrillerů současnosti. V devadesátých letech se Bill Browder vrhl na investiční příležitost na rozvíjejícím se ruském trhu a vybudoval raketově prosperující hedgeový fond Hermitage Capital. Do roku 2005, kdy ho Putin vykázal ze země, se vypracoval na největšího zahraničního investora v Rusku. Poté skupina zkorumpovaných policistů vyrabovala jeho moskevskou kancelář a s pomocí úředníků z finančního úřadu ze státní pokladny ukradla 230 milionů dolarů, které Browderův investiční fond zaplatil na daních. Všechno pak hodili na hlavu podnikateli a jeho nejbližším spolupracovníkům. Browderův daňový právník Sergej Magnitskij, kterému se celé korupční spiknutí ve státní správě podařilo rozplést, se stal obětí vraždy. Zemřel v jednom z nejhorších ruských kriminálů, kde byl pomalu a cílevědomě umučen k smrti. Finančníkův příběh ukazuje, jak zločinecký a autoritářský stát je podle jeho vlastních slov dnešní Rusko a jak dokáže Putinův režim efektivně využívat katyňskou metodu státem podporované lži. Browderův příběh je také zároveň svědectvím, že skutečným hybatelem velkých událostí mohou být energie a síla osobního přesvědčení. Od roku 2009, kdy sám sobě slíbil, že pomstí smrt svého přítele a spolupracovníka Sergeje Magnitského, vede celosvětovou kampaň odhalující rozmach korupce a porušování lidských práv v Rusku. Bill Browder se zasloužil o prosazení zákona Sergeje Magnitského na půdě amerického kongresu. Zákon od roku 2012 zakazuje vstup do země a nařizuje zmrazení účtů vrahům Magnitského a dalším ruským občanům, kteří porušují lidská práva. Browder se v současné době snaží o zavedení podobné legislativy v Evropské unii.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , BizBooks
Originální název:

Red notice , 2015


více info...

Přidat komentář

leukjetezien
29.03.2024 5 z 5

Po literární stránce to úplně masterpiece není, ale má to takový americký přímočarý matter-of-fact styl, takže kapitolky se čtou rychle. A je to především o obsahu, ne o formě.

Přibližně první polovina knihy je spíš autobiografie autora, jak pracoval ve financích/consultingu, není to nic, co by podstatou vybočovalo z jiných amerických titulů, jen to prostředí je tady jiné, protože autor se nachází ve východní Evropě v 90. letech, a ne na Wall Streetu. Knížka znázorňuje, jaký tady byl v tu dobu zlatý důl a člověk nemusel být génius, aby si si legálně vydělal velké (to znamená opravdu velké) peníze. Stačilo znát trojčlenku, vědět jak pracovat s informacemi a být trochu aktivní.

Fáze "making money" se přibližně v polovině knihy pro autora přelila do fáze "pursuing justice", když mu ruské úřady znemožnily vstup do Ruska. Na začátku byl konflikt víceméně jen v otázce možnosti vstupu do Ruska, postupně však vygradoval do něčeho, co se stěží chápe. Člověk si v určitých fázích říkal, jestli to ruským úřadům stojí za to, jestli pro ně není lepší se potichu stáhnout a nechat to odeznít, ale ne, martingalovsky to posouvaly pořád na vyšší úroveň, přehnaná potřeba zachovat si tvář, pomsta, těžko říct, co je k tomu vedlo.

Artep25
08.08.2023 5 z 5

Já jsem prostě šokovaná .Málokdy dávám 5 hvězd a pokud ano ,je to vždy kniha ,která mne zasáhla do hloubi duše .A tato mně dostala. I kdyby to byl smyšlený román ,tak by to bylo perfektní ,ale je to pravda .Bohužel .Kniha je nejenom výborně napsaná ,ale pro mně naprosto nepochopitelné ,že něco takového se může dít v 21,století .Nedělám si o Rusku iluze a v dnešní době už vůbec ne .Ale takové porušování lidských práv ? Chtěla bych věřit v lepší svět, ale když vidím co se děje ve světě tak se trochu bojím i o naší demokracii.


nula87
10.07.2023 5 z 5

Rusko je gangsterský stát, který se neštítí vůbec ničeho. Násilí, státem posvěcené loupeže, vraždy, mučení - a to jak ve vztahu k cizině, tak k vlastním lidem.
Bill Browder to poznal a napsal už před několika lety a dnes všichni vidíme, že to je jen a jen horší.

branislav1814
08.04.2023 5 z 5

Naprosto dechberoucí a mrazivé! Nevím, co víc bych k tomu víc dodal. Odvaha, odhodlání a oběť které Bill Browder vložil a obětoval do svého boje za spravedlnost je úctyhodná a neuvěřitelná. Všem russofilům v naší republice ať je tenhle příběh poučením, i když nemám naprosto žádné iluze o tom, že by byli schopní jej pojmout a objektivně pochopit.

Zao
06.03.2023

Neví někdo, kde bych si mohla Rudý zákon půjčit či zakoupit? Hledám, pátrám, zatím bezvýsledně. Jedním dechem jsem přečetla jeho "Zmrazeno". Chtěla bych i Rudý zákon. Dík za info. - případně i na email olzaplet@gmail.com

Lenka.Vílka
10.09.2019 4 z 5

Hodně zajímavé vyprávění. O víc děsí (toho, kdo o světě neví vůbec nic) obsah knihy, ale na druhou stranu absolutně vůbec nepřekvapí (toho, kdo o světě ví trochu něco, ale teď).

Autor to bere vážně všechno se vším. Dětství, studia, proč si svolil tuhle kariéru. Mimochodem, jeho samotné rodinné poměry mi přišly velice úsměvné. Vzhledem k budoucnosti, kterou si vybral.

Přesto...

...knihu jsem četla poměrně dlouho. Vždy kousek a potom něco jiného. Protože autor není spisovatel, napsal knihu, to je něco jiného. Proto jsem čekala jinou strukturu. Méně románovou než jsem dostala, ale stále málo románovou.

francouz
26.08.2018 5 z 5

No musím říci, že mě to vzalo dech, jakým způsobem je prezentováno Putinovo Rusko.
Na začátku je velmi pěkné sledovat, jak se mladý ekonom snažil prosadit a jak jednozněčně vycítil možnosti zisků na východě. Moc úsměvná je jeho Polská anabáze.
Následně to co se dělo v Rusku, založení fondu a podnikání na hraně ( alespoň v knížce je tomu tak, jak to bylo ve skutečnosti....)
To jak měli na začátku společného nepřítele a jak se následně karty obrátily a jak se stal on tím největším nepřítelem je opravdu neuvěřitelné, ale zároveň velmi děsivé. Ano je možné zmanipulovat to či ono, ale vystupovat takovým způsobem proti advokátům, je v dnešní době skoro nepředstavitelné.
Prosazení zákona v US a další anabáze v Evropě .... Samozřejmě i zde jde o velké peníze, je třeba ukázat, že my ( fond) jsme Ti, kteří zachránili co mohli, ale i tak, je to opravdu jízda.

M-arta
19.02.2018 5 z 5

Přečteno jedním dechem.

DivnýJanko
27.06.2017 odpad!

odpad!

Dejvid
31.03.2016 5 z 5

Komentáře jsou výstižné, nemám moc co dodat. Kniha se čte na v podstatě biografii velice dobře a druhá část knihy - opravdu jeden z nejsilnějších příběhů o bezpráví a nespravedlnosti, co jsem kdy slyšel.

mijagi80
30.01.2016

Výborná kniha na velmi aktuální téma. Příjemné zjitění je, že Evropský parlament také o Magnitskéh zákonu hlasoval a přijal ho bez zaváhání. Bylo by zajímavé sledovat hlasování v našem parlamentu a názor současného prezidenta na celou kauzu.


http://russian-untouchables.com/eng/

kajmii
06.01.2016 5 z 5

Tahle kniha mi vyrazila dech. Čekala jsem že to bude nuda o investicích a přitom jde o příběh lidskosti, přátelství, oddanosti a smyslu pro spravedlnost.
Během čtení se často přistihnete, jak kroutíte hlavou a říkáte si "Ne, to přece není možný. Tohle se nemohlo stát...". A přece se to stalo - v týhle době, kousek za našimi hranicemi.
Z téhle knihy nebudete mít dobrou náladu, nejspíš budete i brečet, ale stojí to za to.

petaSk
24.12.2015 4 z 5

Tak zase pro mě nový podnětný pohled na Rusko. Je vidět, že je nebezpečné je podceňovat. Kniha je plná faktů a jmen a proto místy nepřehledná. Ale nejedná se o beletrii, spíše o popis jednoho ruského skandálů a korupci, a tak je potřeba k tomu přistupovat.

KniSKov
10.12.2015 5 z 5

Po přečtení stručného obsahu knihy jsem váhala, jestli knihu vůbec číst, nevypadalo to zrovna na "šálek mého čaje". Po přečtení pár stránek jsem se do knihy ale tak zabrala, že se od ní nešlo od trhnout. Musela jsem pak shlédnout i videa na youtube, o kterých se kniha zmiňuje a ona opravdu existují! Neuvěřitelný příběh a neuvěřitelný autor, smekám před ním za jeho houževnatost a odvahu. Když si uvědomím, že je to příběh podle skutečné události, navíc ještě velice čerstvé a určitě ještě ne zcela uzavřené a rozhodně ne zapomenuté, běhá mi z toho mráz po zádech. Klobouk dolů před autorem za jeho odvahu příběh publikovat i za vše, o co usiloval. Je to kniha, která vás určitě nenechá klidně spát. Ve srovnání s mými ostatními hodnoceními se mi nyní pro tuto knihu zdá pět hvězdiček málo.

kokodaros
22.08.2015 5 z 5

Kniha se čte jedním dechem a pokud má někdo opravdu zájem, co můžeme čekat od našich slovanských bratrů, kniha mu rychle otevře oči. Krom toho vysvětluje pro mě dosud zcela nejasné období 90. let, kdy mohlo několik lidí nepochopitelně zbohatnout na úroveň dolarových miliardářů.

Závěr procesu s Magnitským je Kafkovým Procesem v ruském vydání. Dobře Vám z něj nebude, na těle ani na duši. Oběti, ty sama jsi vinna!

Hynais
22.05.2015 5 z 5

Dva příběhy nezdolnosti a odvahy. V tom prvním se Bill Browder díky uvedeným vlastnostem stane miliardářem a v tom druhém se ten samý člověk postará o to, aby se smrt jeho přítele, Sergeje Magnitského, jehož odvaha je ještě stokrát větší, nestala zbytečnou... Nejde jen o to, "jak to chodí v Rusku" - jde o uvědomění si faktu, že když nám jakýkoliv autoritářský režim zrovna neubližuje, tak jenom proto, že se nerozhodl (!) nám ubližovat... A to je přesně důvod, proč bychom si neměli myslet, že se nás události na Ukrajině netýkají... Snad jsem to vyjádřil srozumitelně:-)

Horys79
16.04.2015 5 z 5

Velmi působivé. Kniha se čte jedním dechem, příběh je velmi dobře odvyprávěn. Některé pasáže knihy velmi mrazivé, některé (v závěru) naopak velmi dojemné. Velkou váhu své existence přikládám dodržování lidských práv, mravních zásad, zejména pak slušnost, poctivost, úcta, spravedlnost. V knize je dost příkladů toho, jak lze po těchto hodnotách šlapat i v 21. století poměrně nedaleko od našich hranic.

Ewik
12.04.2015

Zajímavé téma, skutečná místa, skuteční lidé, skutečný obraz současného Ruska, kde se nikdo nezdráhá zabít člověka kvůli profitu. Obdivuji všechny statečné a odhodlané lidi, kteří se podíleli na vyšetření případu vraždy Sergeje Magnitského.