kh123 kh123 komentáře u knih

☰ menu

Marťan Marťan Andy Weir

Prvních 60 stran jsem se přemlouvala ke čtení díky technickým podrobnostem a pak najednou jsem se nemohla odtrhnout! "Marťan" má vtip, nápady, napětí ... hlavní hrdina se možná jevil až trochu moc pozitivní, ale i to k němu patří ... paráda.

08.09.2020 5 z 5


Nahoru po schodišti dolů Nahoru po schodišti dolů Bel Kaufman

Zaujal mě už název a po přečtení dodávám, že tuto knihu by si měl přečíst každý učitel (učitelka) začínající, ale i "životem znavený", možná mu zase dodá křídla.

13.06.2020 5 z 5


Pozůstalost pana Ábela Pozůstalost pana Ábela Eva Kantůrková

Smutný příběh o lidských slabostech, vypočítavosti i hlubinách v duši "obyčejného člověka" v době komunistické šedi.

19.04.2020 3 z 5


Filuta Filuta Terry Pratchett

Fantasy román Filuta je "pohádka o Popelce", která si musela svůj pohádkový osud setsakramentsky zasloužit v prostředí mezi těmi nejchudšími z nejchudších. Zeměplocha to není, ale taky má své kvality, jazykové i obsahové, humor ani romantika nechybí, hrdinové jsou sympatičtí a každý svým způsobem originální.

26.03.2019 4 z 5


Po pohřbu Po pohřbu Agatha Christie

Poirot nezklame.

24.02.2019 4 z 5


Buch! Buch! Terry Pratchett

Jako vždy dobrá zábava, skvělý Elánius, nezlomný Karotka, starostlivý Navážka, dojemný Cihla, silná Sybila, o vlkodlačici, upírce a dalších nemluvě. Kniha možná rozvláčnější než jiné autorovy, ale nakonec- čím více Pratchetta, tím lépe :)

31.01.2019 4 z 5


Spratek: Příběh dítěte, které nikdo nemiloval Spratek: Příběh dítěte, které nikdo nemiloval Torey L. Hayden (p)

Tenhle příběh nejde jen tak popsat. Je zároveň mrazivý a dojemný, neuvěřitelný a bohužel snadno uvěřitelný, dobře napsaný a úplně prostě převyprávěný, něco v něm jde zdánlivě snadno a zároveň by jediné špatně zvolené slovíčko mohlo všechno zhatit... stojí za přečtení pedagogům i nepedagogům...

03.10.2018 4 z 5


Cit slečny Smilly pro sníh Cit slečny Smilly pro sníh Peter Høeg

Zvláštní... mrazivé prostředí, ve kterém jde v každé minutě o život, je v knize popsané sugestivně. Příběh je v druhé polovině- na lodi- jaksi uměle natažený, ale i tak stojí za přečtení těm, kteří rádi poznávají neobyčejné postavy, duše.

24.09.2018 4 z 5


Kosmonaut z Čech Kosmonaut z Čech Jaroslav Kalfař

Moje pocity po přečtení jsou rozpačité. Dějová linka ve vesmíru a minulost hlavního hrdiny k sobě nějak neladí. Není to ani plnokrevná sci-fi, ani román o vyrovnávání se s traumatem z dětství v komunistickém Československu. Také se nemůžu zbavit dojmu, že přestože je příběh plný úvah hlavního hrdiny nad životem jeho i jako takovým, jde tak nějak po povrchu a že už jsem něco podobného někdy a někde četla. Možná by knize prospělo, kdyby nebyla románem, ale kratší novelou.

23.06.2018 3 z 5


Piknik a jiné pohromy Piknik a jiné pohromy Gerald Durrell

Od pana Durrella jsem dodnes znala jen jeho "zvířecí a rodinné" příběhy. Tahle sbírka mě překvapila svou různorodostí, každá z povídek je jiná, jinak zajímavá, humorná, morbidní, strašidelná.... Kdybych měla vybrat jednu, kterou si určitě zapamatuji, bude to "Zrcadlo".

19.02.2018 4 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Skoro škoda času na knihu, kde není ani jedna z postav sympatická, příběh není nijak nápaditý... Vhled do psychologie člověka, který měl život opravdu složitý, neměl žádnou citovou jistotu "v zádech", je určitě zajímavý, ale nějak nepřesvědčivý.

04.02.2018 3 z 5


Mont-Oriol Mont-Oriol Guy de Maupassant

Lovila jsem poklady v knihách po babičce a tahle mi padla do ruky. V úplně jednoduchém příběhu o lásce, nevěře, touze po majetku vidím tak trochu Jane Austenovou, bohužel bez jejích krásně ironických dialogů a sympatických hrdinek. Velkým plusem je však popis přírody, vůbec ne nudný, ale vzácně barvitý a podporující čtenářovu představivost. Těším se, až se dostanu k některým autorovým povídkám, určitě mě nezklamou.

22.01.2018 3 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Krásně ujeté, krásně zobrazující bezvýznamnost planetky Země a jejích obyvatel, krásně nenápadně nápadně vtipné ...

16.08.2017 4 z 5


Černobílý svět Černobílý svět Kathryn Stockett

Bohužel se nemohu vyhnout srovnání, protože jsem nedávno dočetla "Jako zabít ptáčka". I když doba se trochu liší, hlavní myšlenka je podobná a H. Lee ze srovnání vychází o mnoho lépe, pravdivěji. Černobílý svět ale ukazuje zase jiný pohled, srovnání hospodyně vs. paničky je originálně pojaté, hlavní postava sympatická, napsané je to také pěkně, možná jen trochu rozvláčně. Jeden z motivů v souvislosti s Minny mě nenadchl, ale patřil k zápletce, budiž. Myslím, že se u Černobílého světa čtenář nudit nebude, příběh ho vtáhne.

09.08.2017 3 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Velmi obdivuji autorčin styl a také předvídavost. Dvě stě let starý příběh z britské společnosti, v němž se objevují dialogy, které by mohly zaznít i dnes. Přitom nádherně ilustruje způsob života, morálku, společenské normy té doby, kdy ženám v podstatě nezbývalo nic jiného, než se dobře vdát a kolem tohoto cíle se často točilo konání celé rodiny. A Elizabeth je přitom sympatická, civilní, rozumná, samostatně přemýšlející, příjemně ironická. Ostatní postavy jsou různorodé, krásně dotvářejí obrázek doby. Ale co je nejdůležitější, prostě se to dobře čte a před koncem jsem se opravdu netěšila, až se budu muset s příběhem rozloučit.

04.08.2017 5 z 5


Stíny minulosti Stíny minulosti Iveta Svobodová

Té rodinné selanky je trochu moc.

29.07.2017 1 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Při střídání vypravěčů bych čekala nějaký obsahový a stylový rozdíl v jednotlivých kapitolách, ale celá kniha jede monotónně v jednom tahu, což je trochu zklamání...

25.07.2017 3 z 5


Zvěrolékař mezi nebem a zemí Zvěrolékař mezi nebem a zemí James Herriot (p)

Nemá chybu, stejně jako předchozí díly. Čiší z ní nehraná laskavost a tolerance, znalost duší lidských i zvířecích.

18.07.2017 5 z 5


Občanský průkaz Občanský průkaz Petr Šabach

Zajímavá kniha. První část, kdy je autor ve věku do 20 let, je asi čtivější, pak přijde trochu víc té "vážné politiky", ale pořád na pozadí autentických příhod. Proti filmu jsem postrádala jeden z hlavních motivů, ale i tak je kniha nabitá zajímavými momenty a postřehy. Film mám moc ráda, na pět hvězd :-) a kniha mě taky nezklamala.

15.07.2017 4 z 5


Talár a dres Talár a dres Dick Francis (p)

Příjemná kombinace prostředí právnického a dostihového, stupňující se napětí a obavy hlavního hrdiny nejen o sebe, překvapivé vyvrcholení i závěr, zase jeden skvělý "Francis". Doporučuji.

12.07.2017 4 z 5