Buch!
kniha od: Terry Pratchett
KoupitKoupit eknihu
Koumské údolí? To je to místo, kde trollové přepadli ze zálohy trpaslíky... nebo to snad ze zálohy přepadli trpaslíci trolly? Stalo se to velmi daleko a velmi dávno. Jenže jestli teď Sam Elánius, velitel ankh-morporské městské hlídky, nevyřeší vraždu jednoho trpaslíka, bude muset přihlížet, jak trollové s trpaslíky bojují znovu a přímo před jeho kanceláří. Zatímco kolem něj se rozpadá jeho milovaná Hlídka a duní válečné bubny, musí odhalit každou stopu, být chytřejší než každý vrah a pokořit každou temnotu a najít řešení. Ach ano... a každý den v šest hodin, pravidelně, bez jakékoliv výjimky, musí dorazit domů, přečíst svému malému chlapečkovi knihu Kampak se poděla má kravička? A doprovodit čtení všemi pravými zvuky zvířátek z hospodářství. Jsou věci, které prostě udělat musíte....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482/big_buch-uT5-482.jpg 4.6806Úžasná Zeměplocha / Úžasná Plochozem 34.
Žánr:
Literatura světová, Humor, Fantasy
Vydáno: 2006, Talpress
Thud!, 2005
Komentáře (53)
Kniha Buch!

Koumské údolí na Zeměploše. Na naší Zemi by to mohlo být třeba Kosovo pole, Kresčak, Bílá hora, Stalingrad a plno dalších, kde se odehrály velké bitvy, jejichž výsledek poznamenal další vývoj národů na staletí. A zatímco u nás se mydlili zásadně lidé mezi sebou, v Koumském údolí bojovali trpaslíci s troly. A protože se blíží výročí a protože hodně trolům a trpaslíkům straší tato dávno skončená bitva pořád v hlavě, začíná v Ankh-Morporku pořádné dusno. Kde my jsme toto už zažili?

V Ankh-Morporku se to opět sváří. Blíží se výročí bitvy v Koumském údolí a přestože trpaslíci a trollové tvoří ve městě menšiny, jedná se o menšiny, které mají v rukách ostré sekery a velké kyje. Situaci nepomůže, když je ve městě zavražděn významný trpaslík a začnou se šířit zvěsti, že byl zabit trollem. A velitel Elánius se musí hodně snažit, aby se tato staletí trvající rasová válka nepřelila do ulic jeho města. A tak se dá jako správný polda do vyšetřování, kdo stojí za touto vraždou.
Už od začátku série o Hlídce je její hlavní postavou Samuel Elánius, který se postupně vypracoval z noirovského alkoholika, který ztratil smysl života, v sebevědomého velitele městské hlídky, který se nikoho nezalekne a odmítá ustoupit ze svých zásad. Jen si je občas ohne. Je to policista, který se nezalekl zatknout draka nebo dokonce armádu, když porušovala zákony JEHO města.
Ale i on v sobě drží temnotu, se kterou neustále bojuje, aby ho neovládla, a neprotivil se zákonům, u kterých vyžaduje, aby je ostatní dodržovali a ctili. A nyní navíc musí čelit i temnotě, která nepřichází z jeho nitra, ale zvenčí. Dokáže čelit oběma temnotám najednou? Bude si muset zodpovědět důležitou otázku: „Kdo dohlíží na ty, co mají strážit?“
A aby toho nebylo málo, Vetinari jej konečně donutí k tomu, aby vzal do hlídky upíra. A Elánius má v tu chvíli problémy se svým vlastním pravidlem, že každý, kdo je pod jeho velením, je především policajt a pak teprve člověk, trpaslík, troll, muž či žena.
K tomu je ještě třeba dodat, že mimo starosti o Hlídku má také povinnost postarat se o svou vlastní rodinu – svou ženu a své dítě.
Od Noční hlídky je opět o něco ubráno na humoru, ale o to více přidáno na příběhu. Hlavním tématem je pak rasová nenávist a historické křivdy, kvůli kterým si národy dokáží uchovávat nepřátelství vůči jiným národům, přestože už sami ani neznají důvody těchto historických sporů.

Hlavní prim tady samozřejmě hraje velitel Městské hlídky Elánius, taky, kdo jiný, že a jeho rodinný život. Zábava řízlá detektivkou. To na mě funguje moc dobře. Taky jde o takovou bláznivou parodii na Šifru mistra Leonarda. Skrytá pravda v obraze?

Moje první Pratchettovka, kterou mi tenkrát, když mi bylo čerstvě dvanáct, četl můj taťka. :) Řekl mi, že buďto budeme číst Zeměplochu, když jsem se rozhodla, že si Pána Prstenů dočtu sama, nebo Artemise Fowla. Bůh ví proč jsem v tu dobu k Artemisi Fowlovi chovala jistý odpor, a tak jsem nakráčela s židlí k naší knihovně, stoupla si na ni a z nejhornější poličky si (opět Bůh ví proč) vytáhla Buch.
A jsem za to svému minulému já vděčná. Při některých částech jsme se společně s taťkou řezali smíchy, až jsme museli přestat na chvíli číst. Elanius byl pro mě ideální postava pro první náhled do tohohle úžasného světa.
Z téhle knížky jsem si dokonce ten samý rok vybrala text na recitační soutěž (Konkrétně tu pasáž, kde Elánius malému Samíkovi čte "Kdepak je má kravička?", což svým způsobem reflektovalo to, jak moc jsem si užívala společné čtecí večery se svým vlastním předčítačem. ;))
Shrnuto, podtrženo, Zeměplocha zkrátka nikdy nezklame a ať začnete s téměř jakoukoli knížkou, tak i přes to, že absolutně neznáte historii postav, dokážete se do toho světa zamilovat a užívat si skvěle napsané situace s úžasně vtipnými a rozmanitými postavami, rasami a kulturami.

Noční hlídka nikdy nezklame. Kapitán Elánius je muž na svém místě. Super kniha, jako vždy od Terryho Pratchetta.

Knihy s hliadkou mám rada a aj táto sa mi čítala dobre. Elánius je skvelá postava, má svoj štýl. Ale dej mi tentokrát prišiel až príliš rozťahaný, neustále doťahovanie trpaslíkov s trollmi a keď to vyzeralo, že veci sa nejak vyriešia, tak spory začali nanovo. A musím povedať, že ku koncu ma to už vôbec nebavilo. Problémy som mala aj s vnútornými monológmi seržantky Angui, ktoré sa väčšinou niesli v nenávistnom tóne voči svojej novej kolegyni, upírke Sally, prišli mi také príliš detinské. Zápletka sa mi, teda až na tú dĺžku, páčila, tajomná temnota, mŕtvi trpaslíci, do toho Sam pravidelne čítajúci rozprávku svojmu synovi... Celé sa to čítalo celkom príjemne, rýchlo, len tých strán tam skutočne mohlo byť menej.

Pokračování fantasy pohádky o hlídce, která občas připomíná naši "hlídku" v realitě samej trol, upír, trpaslík a sem tam člobrda. Psáno s pěknou dějovou linií, občasným příjemným humorem. Jsem přesvědčen, že autor má vyrovnanější díla a rád si je přečtu. Tento kousek měl být asi o 150 stran kratší a rozhodně by byl čtenářsky lepší, na skoro 500stran vznikaly zbytečně hluchá místa. Kratší kniha by působila dějově zhutněně a i humor by se lépe rozložil. Chvílemi navozuje pocit umělého protahování a to je škoda. Fandové série asi nevynechají, ostatní pokud sáhnou po jiném dílu o nic nepřijdou.
Štítky
Zeměplocha městská hlídka Ankh-Morpork hlídka
Autor a jeho další knihy
2022 | ![]() |
1993 | ![]() |