Karciina Karciina komentáře u knih

☰ menu

Caraval Caraval Stephanie Garber

S Caravalem jsem trochu bojovala. Atmosféra knihy je hezká, magická, až se můžete občas ztrácet, i když to ke světu patří.
Námět je zajímavý, ale do čtení jsem se musela často nutit.
Co mě ovšem štvalo, byla hlavní postava, otravná, divně chovajici se Scarlett. Ubrala bych ji na teatralnosti a emočních projevech.
Příběh vás průběžně láká na to, abyste četli dal, ale pak si najednou říkáte, co to vlastně čtete.
Jaká je vaše oblíbená kniha s "tajemnou magii"?

10.02.2023 3 z 5


Všechny malé zázraky Všechny malé zázraky Jennifer Niven

Nenápadná fialová kniha s obálkou z lístečků, která vás naprosto strhne.
Setkáváme se zde s Violet Markeyovou, která se vyrovnává se smrtí svoji sestry, a Theodorem Finchem, který má bipolární poruchu. Je skvělé, že u nás vycházejí knihy i s vážnými tématy, které by neměly být tabu, a tohle je jedna z knih, kde je to úžasně podané.
Knížka u nás vyšla před asi 5 lety a drží si vysoké hodnocení, navíc ji doplnil film, který není úplně špatný.
Příběh je vyprávěný z pohledu obou hrdinů, silný, čtivý, krásný a za mě se budou hodit i kapesníčky,. Postavy se vás dostanou pod kůži, já osobně jsem si víc oblíbila Finche. Závěr mě překvapil, ale s odstupem času si člověk připustí, že je to správný konec. Kniha se nám snaží sdělit spoustu myslenek, i to že život není a nebude jednoduchý, a je třeba ho žít i s překážkami.
Pokud máte rádi vážnější témata, ale v YA podání, jděte do toho. Já hodnotím 4*/5*.
Od autorky u nás vyšla ještě Tíha vesmíru, kterou jsem četla v rámci štafety, ale ta mě tolik neoslovila.
Ještě bych ráda zmínila, že kniha je často přirovnávána k titulu Hvězdy nám nepřály od Johna Greena. Za mě je tohle lepší, Hvězdy mám ráda, ale četla jsem je už před lety, možná zvážím rereading a porovnám znovu. Navíc jsem od autora měla možnost číst Hledání Aljašky, a to byl děs.
Jaké YA s vážnějším tématem jsou pro vás TY knihy?

09.02.2023 4 z 5


Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Houbařka pro mě byla zklamáním a průměrem. Určitě se dá říct, že pro některé čtenáře to bude silný zážitek, jenže já se do hlavní postavy Sáry vžít nedokázala. Příběh a všechny situace jsou zajímavé, téma, o kterém by se mělo mluvit, ale já se do čtení stejně musela nutit. Při čtení vám i obal začne dávat větší smysl. Ze závěru jsem byla lehce rozpačitá a zmatená, jakoby konec nebyl dodělaný, jen rychle dopsaný. Dalším titulům od autorky dám určitě šanci, Rekonstrukci mám už za sebou, ta mi přišla ještě horší než Houbařka.

22.01.2023 3 z 5


Selekce Selekce Kiera Cass

Myslím, že už jen málokdo nezná Selekci. Příběh, kde si princ, vybírá mezi 35 dívkami svou nastávající, ale v lehce moderním pojetí. Pro mě to byla moje první youngadult knížka, a celou sérii i ráda doporučuji, pokud chcete YA bez vážnějších témat. Co celou sérii skvěle doplňuje jsou obálky, ty šaty na nich jsem vždycky obdivovala. Hlavní hrdinka Amerika vás bude možná občas štvát, ale nakonec ji budete mít rádi. Koho si určitě oblíbíte je Marlee, ta je úžasná, já začala časem mít ráda i Celestu. A Maxon je crush mnoha čtenářek. Celá série je hodně čtivá, a myslím, že vás pohltí tak jako mě dřív. Očekávejte romantiku, ale díky tomu, že se v celé sérii řeší i další problémy, nebude vás to nudit.

22.01.2023


Jeden temný trůn Jeden temný trůn Kendare Blake

Druhý díl série Temné koruny jede na akčnější vlně než díl první. Mezi mé oblíbené postavy se ze sester stále řadí nejvíc Katharina. S dary je to tu stále trochu zamotané, myslela jsem, že se dozvíme více o Arsinoe a Katharině. Naopak roste moje averze k Jules, tu nemám ráda V knize se dočkáte i zvratů a překvapení, za mě určitě lepší než první díl. Série si drží svou laťku, uvidíme, jak to s ní půjde dál.

22.01.2023 4 z 5


Město z kostí Město z kostí Cassandra Clare (p)

Na jaký knižní svět se těšíte, až ho celý objevíte? U mě jsou to lovci stínů a právě jejich svět a prostředí.
První 3 díly jsem četla tak před +- 10 lety, a mezitím už vyšlo z tohoto světa tolik knížek, že jsem radši začala znovu.
Přesto, že některé postavy jsou občas doslova na zabití, doufám v nějaký jejich vývoj, a mám ( občas ) i své oblíbence. #magnusbane
Film i seriál jsem viděla, film za mě tragédie ‍️ seriál o trochu lepší. Přesto / proto jsem zvědavá na knižní zakončení.
A nové obálky od booklab jsou top.

15.01.2023 4 z 5


Cress Cress Marissa Meyer

Cress je pro mě tou nejoblíbenější knížkou ze série Měsíční kroniky. Další originální zpracování pohádek, tentokrát Lociky, navíc má dle mě nejlepší romantickou linku. Setkáváme se i s postavami z předchozích dílů, každá má svůj dostatečný prostor, a vše graduje k pěknému finále. V knize se pořád něco děje, akce na vás čeká v různých dějových linkách, které se různě proplétají. Napětí vám nedovolí knížku odložit, ale čte se rychle. Co tu také nechybí, je spousta humoru. Takže neváhejte, a jděte do téhle série.

15.01.2023 5 z 5


Cinder Cinder Marissa Meyer

Skvělý, oddychový retelling na Popelku, který by vás neměl minout. Celá série je už trochu starší, Cinder vyšla v roce 2012, ale určitě ji ještě seženete. Jedná se o kombinaci velmi lehkého #scifi nebo #dystopie s kombinací výše zmíněné pohádky. Děj není extrémně překombinovaný, hlavní postavy - Cinder i Kai - jsou skvělé. Cinder je chytrá, šikovná, a pokud něco chce, tak se nevzdá. Kai má dle mě naopak skvělý humor a jejich romantická linka není nijak přehnaná a umělá. Člověk si říká, že když je to podle Popelky, musí to dopadnout tak a tak, ale čeká na vás dost zvratů. Čtivost nelze knížce upřít, pokud máte čas, není problém ji přečíst za den nebo dva.

15.01.2023


Polibek bez duše Polibek bez duše Jennifer L. Armentrout

Od autorky jsem zatím četla jen sérii Z krve a popela, tady mě ake námět zaujal, tak jsem ji řekla proč ne. Cílová skupina už asi úplně nejsem, stejně mě ale tenhle žánr pořád baví. Jedná se o čtivé urban fantasy, kde se ale autorka nevyhne několika klišé. Hlavní hrdinka asi nesedne každému, ale hlavní "záporák a jeho mazlíček Bambi" je prostě super a chcete je oba domů. Myslím že Team Zayne bude asi málokdo. V dějí a logice jsou občas mezery + pomalejší rozjezd, ale konec vám to vynahradí, ten je prostě skvělý. Na pokračování jsem ale dost zvědavá, doufám, že bude brzy. Celkově knížku doporučuji.

10.07.2022 3 z 5


Elita Elita Kiera Cass

Počet dívek se nám smrsknul na 6, a vztahy jsou tu už trochu napjatější. Amerika se navíc musí rozhodnout, komu bude patřit její srdce.
Pokračování Selekce nezklame.
Elita je stejně čtivá jako první díl, možná méně akční, ale nikoli výplňová.
Amerika sice tápe ve svých citech, ale nijak extrémně mě neštvala, myslím, že spousta holek by se na jejím místě chovala podobně. Musí vyzdvihnout hlavně její přátelství s Marlee, a její chování s jedné zásadní scéně je naprosto pochopitelné. V průběhu dílu se postupně dozvídáme i více o celém království, rebelie se stupňuje, stejně jako intriky v paláci. Elitu navíc čeká spousta úkolů, které je mají připravit na roli budoucí královny. I Maxon má svá tajemství, kterým postupně přicházíme na kloub před finálovým dílem. A jeho špičkování s Amerikou taky nechybí.
A dokonce tu padne návrh na zrušení kast. Co na to král a jak to dopadne?
Oddechové a příjemné čtení, a 4* k tomu.
Jste tým Maxon nebo Aspen?

Trigger warning alkohol, smrt, válka, chudoba

25.06.2022 4 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Vrány od Petry Dvořákové vás dostanou. Pro začátek rovnou varuji, není to čtení pro děti, byť jsem už viděla přirovnání k Černooké.
Srdcervoucí příběh dvanáctileté Báry s výtvarným nadání, které vlastně nikdo nerozumí. Od příběhu se těžko odtrhává, ale díky malému formátu, a hlavně čtivosti ho přečtěte rychle. I když si ho možná, kvůli ne vždy lehkým tématům, budete muset dávkovat. A nad koncem vás určitě čeká chvíle přemýšlení.

25.06.2022 4 z 5


Nejkrásnější - Příběh Levany Nejkrásnější - Příběh Levany Marissa Meyer

Máte rádi bonusové knížky k sériím? Ty, které dal rozvíjí příběh postav, nebo spíše ty, kde poznáme postavy před příběhem. Já ráda obojí, a příběh Levany v Nejkrásnější je skvělý. Skvěle propracovaný padouch. Knížku ale doporučuji číst teprve po základní sérii Měsíčních kronik.

Trigger Warnings zneužití moci, vražedné fantazie, ovládání mysli, vražda, sexuální obtěžování

25.06.2022 4 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Tak tohle je úplně skvělá knížka, pokud vás zajímá období druhé světové války, ale tentokrát z trochu jiného pohledu, neváhejte a V šedých tónech zkuste.
S hlavní postavou se snadno sžijete, a budete doufat, že to všechno přežijí. Příběh je hodně poutavý, a dozvíte se něco dalšího z dějin, které nesmí být zapomenuty. Je i filmová adaptace, ale osobně se mi film nelíbil, a navíc se odkláněl od knižní předlohy.

21.04.2022 5 z 5


Kirké Kirké Madeline Miller

Řecká mytologie mi přijde hodně zajímavá, ale knížka mě moc nebavila. Pestrost postav je skvělá, ale do žádné se mi nedařilo se vžít. Příběh plyne rychle, ale utíkají tu celá staletí, a já měla občas problém se zorientovat v tom, kolik času vlastně uběhlo. Přišlo mi to jako nakupeni příběhů, ale pokaždé mi trochu chybělo pro lepší hodnocení.
Za co ale chválím je nádherný přebal i knížka pod obálkou.

Trigger warnings - komplikovaný porod, znásilnění, mučení

21.04.2022 3 z 5


Zmizení Sáry Lindertové Zmizení Sáry Lindertové Kateřina Šardická

Z anotace jsem se nemohla rozhodnout, jestli se jedná spíše o fantasy nebo detektivku, po přečtení to vidím stále jako něco mezitím.
Knížka je autorčina prvotina, pokud se nepletu, je to dobrý příběh a nic extra tam nedrhne. Atmosféra vás určitě vtáhne, mezi postavami si taky najdete své. Pro mě bylo překvapivých pár zvratů, u kterých jsem si říkala "wow, jo".
Ale kniha pro mě měla i své nedostatky. Tím hlavním je za mě natažený začátek, který mě na jednu stranu moc nebavil, než se to "rozjelo", a pak urychlený konec, který bych klidně brala delší.

21.04.2022 3 z 5


Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Dalo by se říct, že Sůl moře je nepřímo spojená s V šedých tónech (ty osobně doporučuji číst jako první), jelikož zde máme zmiňovanou hlavní postavu Linu z knížky V šedých tónech. Vypravěčů je tu několik a nebudete mít problém se s nimi ztotožnit. Kniha vypráví o potopení lodi Wilhelm Gustlov. Tohle období, tato témata by se rozhodně neměla zapomínat, kniha vás posune dal. Příběh je hodně silný, ale zároveň velmi čtivý, takže vás kniha vtáhne a nepustí. Takže jen do toho, já hodnotila 5*/5*.

Trigger warnings - Krev, smrt, utonutí, znásilnění, válka.

21.04.2022 5 z 5


Dopisy ze Sachsenhausenu Dopisy ze Sachsenhausenu James Moloney

Kniha mě že začátku hodně bavila, ale nadšení postupně opadalo. Příběh rozhodně přináší další pohled na tohle špatné období. Hlavními postavami jsou mladí Dieter a Margot, každý svým způsobem na jiné straně, ale osud je svede dohromady. Pozoruhodné, jak je zachycena brutalita některých ruských vojáků vůči nevinným. Jenže já se do postav a příběhu nedokázala vcítit Spoustu věcí bych rozvinula, zajímal mě osud i jiných, než hlavních postav, které byla trochu ploché. Jaké jsou vaše oblíbené knížky a touto tématikou? Já nakonec hodnotím 2*/5*.

21.04.2022 2 z 5


Madona z hor Madona z hor Elise Valmorbida

Tady bohužel doporučovat nebudu. Příběh začíná ve 20.letech minulého století, a postupně zažíváme životní útrapy i radosti s hlavní hrdinkou Marií Vittorii. Těžký život i časy to jsou nepochybně, ale styl psaní je poněkud nešťastný a plytký. K postavám si nevytvoříte vztah, až jsem občas uvažovala že knihu nedočtu. Samozřejmě, že kniha bude mít své fanoušky, za mě neurazí, ale ani nenadchne. Je prostoupena náboženstvím, ale nechápu, jak může provinila matka kázat svojí dceři o počestnosti. Kniha ve mě nedokázala vyvolat nějaké větší emoce, a hodnotím 2*/5*.

21.04.2022 2 z 5


Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

Tentokrát se vydáme do historie, do roku 1957, do Španělska za diktatury generála Franca. Hlavními postavami jsou Ana a Daniel, ale upřímně jsem se do nic nedokázala moc vžít, ale vedlejší postavy mi přišly skvělé. ‍️ Příběh ale není o nic méně silný, než ostatní knížky autorky (další dvě si během cestování ještě zmíníme). Kniha je psaná jednoduše a čtivě, jen tak se od ní neodtrhnete. Najdete zde i spoustu citu a něhy, ale nejedná se o přeslazenou romantiku (o těch až jindy).
Konec jsem si osobně představovala jinak, ale vy se na knihu určitě mrkněte. Nakonec hodnotím 4*/5*.

21.04.2022 4 z 5


Scarlet Scarlet Marissa Meyer

Tuhle sérii i autorku mám moc ráda, přestože Scarlet mi přijde z celé série nejslabší.
Příběh z části sleduje dějovou linku Scarlet a Vlka ve Francii, a z části pokračuje v příběhu Cinder a kapitána. Rozhodně se tu dočkáme více akce, než v prvním díle.

Trigger warnings - Krev, popáleniny, boj a smrt, únos, ovládání mysli, násilí.

21.04.2022