juleska juleska komentáře u knih

☰ menu

Jsme Bellingcat Jsme Bellingcat Eliot Higgins

Skvělé, zajímavé a moc dobře se to čte.

10.02.2024 5 z 5


Udělej motýla Udělej motýla Renata Kalenská

Můj poslední nález z knihobudky, 16 let od vydání. Nečte se úplně lehce, ale od začátku mě zajímalo, co se z toho vyvrbí. Přišlo mi, že hlavní hrdinka má nějakou duševní poruchu, depresi nebo HPO asi. Těžko říct, jestli to autorka tak zamýšlela, ale popis, co se honí v hlavě stabilizovanému člověku s nějakou takovou poruchou mi přišel docela výstižný 4.5/5

17.11.2023 4 z 5


Psychopat v mém mozku Psychopat v mém mozku James H. Fallon

(SPOILER) Zajímavá kniha, pohled takhle zevnitř není úplně obvyklý.

Docela jsem se pobavila, jak autor začíná tím, že je přece docela fajn chlápek a čím víc čtěte, tím víc je jasný, že se chová jako kretén (jak sám jednou zmiňuje). IMHO je jasnej, jeho rodina by měla mít svatozář (a dobrou terapii), ale je fakt že aspoň nikoho nemlátí a nevraždí... :-)

22.09.2023 5 z 5


Doba chemlonová Doba chemlonová Jaromír Marek

Jsem narozená sice trochu později než autor, ale taky v Brně a při čtení jsem si kolikrát říkala, že to snad psal o mých příbuzných :-)

Na jednu stranu je kniha vtipná, na druhou je z těch historek jasně vidět, jak to bylo na h...o. Takže tuhle knížku teď schovávám pro dceru, aby si u ní doplnila obrázek o komunismu u nás. Teda až bude vůbec umět číst...

15.09.2023 5 z 5


Dcera sochaře / Fair play Dcera sochaře / Fair play Tove Jansson

Dcera sochaře je IMHO jedna z nejkrásnějších knih o dětství.

03.04.2023 5 z 5


Deprese není depka Deprese není depka Aleš Cibulka

Cekala jsem, ze se mi kniha nebude libit a libila se mi! Vim, zni to divne. Ale ctu na tema dusevniho zdravi hodne literatury a sama mam s depresi zkusenosti, takze jsem fakt cekala, ze budu mit spoustu vyhrad a pripominek. Pritom se mi knizka cetla hezky a prijde mi skvela, kdyz chcete vysvetlit neznalemu laikovi o depresi to podstatne. Kdybych chtela dovzdelat nejakou svoji imaginarni teticku, rozhodne ji tuhle knihu daruji.

09.11.2022 5 z 5


Ze závislosti do nezávislosti Ze závislosti do nezávislosti Jan Jílek

Skvela kniha!

K prvnimu komentari bych dodala, ze druha cas knihy jsou uvahy, asi jednotlive blogove prispevky. Prvni pusobi promysleneji a uceleneji.

09.11.2022 5 z 5


Prasklej Sklenička Prasklej Sklenička Alain Mabanckou

Druhá kniha od autora, kterou jsem četla a naprosto mě nadchla.

16.10.2022 5 z 5


Paměti dikobraza Paměti dikobraza Alain Mabanckou

Mně se to líbilo. Moje první a nejspíš i poslední kniha vyprávěná z pohledu dikobraza, ale klidně bych si něco podobného přečetla i v budoucnu.

26.09.2022 5 z 5


Možnosti milostného románu Možnosti milostného románu Jan Němec

V prvni polovine takova velmi brnenska kniha :-) Moc me to bavilo, i kdyz hlavni hrdina mi cim dal vic lezl na nervy.

24.07.2022 5 z 5


Nepříliš šťastná rodina Nepříliš šťastná rodina Shari Lapena

Moje prvni kniha autorky, precetla jsem ji za necely den, protoze jsem ji nebyla schopna odlozit.

09.07.2022 5 z 5


Počátek v konci Počátek v konci Elaine Lóre

Na knihu jsem byla zvedava, vedela jsem o ni uz pred vydanim ze socialnich siti. Takze kdyz jsem na ni narazila v Levnych knihach (za 49,-), skocila jsem po ni :-)

Zakladni myslenka mi prisla zajimava, ale jinak je to jeden velky chaos. Chaos na urovni vet, casto se v jednom odstavci opakuji slova, psane je to zbytecne slozite. Chaos na urovni deje.

Prvni, co me napadlo, ze to meli nechat cist a posoudit vice betam, nebo najit jednu sikovnou. A minimalne jeste jednou projit nejakou korekturou/redakci...

Takhle je to takove jakesi nedodelane. Coz je dost skoda. Protoze ten zakladni napad se mi libil. Pokud jsem ho tam teda spravne poznala.

P.S.: V jednom komentari jsem tu cetla, ze je kniha "mistrovsky napsana". To tu asi komentovala maminka jednoho z autoru. Mistrovsky napsane to prave bohuzel neni.

08.07.2022


Jak jsem se zbláznila Jak jsem se zbláznila Ivanka Devátá

Názvu navzdory se autorka svým nervovým zhroucením zabývá cca pětinu knížky. Zbytek je tak nějak všechno okolo a co k němu vedlo. S pro ni typickým nadhledem a humorem. V některých momentech mi text přišel nesmírně vtipný (sama mám zkušenost s pobytem na psychiatrii, často možná právě proto), občas mi z něho bylo fyzicky nevolno. Ne že by byl napsaný tak špatně, ale situace, které popisuje jsou opravdu hnusné a sami je zažít nechcete. A i přes ten nadhled a schopnost paní Deváté dělat si legraci sama ze sebe i fuck upů, co ji potkaly, je to prostě furt na hov...

Čtu poměrně hodně literatury o duševním zdraví a nemoci, ale tohle poprvé, co jsem narazila na text psaný tímhle stylem, od autora 70+

22.05.2022 5 z 5


Ve stínu schizofrenie Ve stínu schizofrenie Eva Beránková

Život rodiny, kde dcera trpí schizofrenií, z pohledu matky. Nejde o nějaký objektivní popis, ani literárně to opravdu není žádný skvost (jak tu psal už někdo přede mnou) . Ale vyprávění je určitě autentické a zajímavé.

06.05.2022 4 z 5


Přehodnocení nevěry - kniha pro každého, kdo někdy miloval Přehodnocení nevěry - kniha pro každého, kdo někdy miloval Esther Perel

Moje první přečtená kniha od slavné Esther Perel :-) Narozdíl od některých zde komentujících z ní nemám pocit, že by autorka fandila polygamii, polyamorii, podvádění etc. Myslím, že jako terapeutka jen neodsuzuje (to by ani neměla), s čím za ní klienti přijdou, a když to všem zúčastněným stranám vyhovuje (tzn není v tom zrada, podvod,...)?

09.04.2022 5 z 5


O smyslu života: V každé krizi se skrývá příležitost O smyslu života: V každé krizi se skrývá příležitost Viktor Emil Frankl

Strašně dlouho jsem se chystala číst něco od Dr. Viktora Frankla, až jsem se konečně jako první dostala k tomuto vydání jeho tří přednášek z roku 1946. Myslím, že by si od něj něco měl přečíst ideálně každý, i ten slavný skladník ve šroubárně :-) Tady máme v utlé knížce shrnutou celou jeho filosofii, která imho patří k základům našeho vědění. Zároveň to může být zajímavé i pro čtenáře, kteří vyhledávají literaturu z období druhé války.

09.04.2022 5 z 5


Poslední Maův tanečník Poslední Maův tanečník Li Cunxin

Kniha je zajímavou sondou do mysli člověka, který vyrůstá pod vlivem propagandy, o jaké jsme si u nás mohli nechat jen zdát (díkybohu). Při čtení jsem si uvědomila rychlost změn, které v Číně po Maově smrti probíhaly. V části, kdy se hrdina seznamuje se západním stylem života, je to zase často velmi vtipné. A celé dohromady moc dojemné.

08.03.2022 5 z 5


Na odpis - Nešťastné příhody ze startupové bubliny Na odpis - Nešťastné příhody ze startupové bubliny Dan Lyons

Kniha se mi četla skvěle a byla nad očekávání napínavá. Zezačátku teda hlavně vtipná, svým jízlivý způsobem, ale končila dost dramaticky.

03.03.2022 5 z 5


Židovské zlato, Švýcaři a smrt Židovské zlato, Švýcaři a smrt Jean Ziegler

Tohle je hrozný čtení :(

Ale určitě byste se do něj měli pustit, hlavně pokud vás zajímá historie a období druhé války. Je to další dílek do otřesné skládačky. Co jsme to jenom my lidi za zvířata...

20.02.2022 5 z 5


Nikdy se nevzdávej! Nikdy se nevzdávej! Benjamin Ferencz

Tahle kniha mate obálkou. Vypadá jako nějaká motivační literatura, ale není.

12.01.2022 5 z 5