Psychopat v mém mozku

Psychopat v mém mozku https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424864/mid_psychopat-v-mem-mozku-6NM-424864.jpg 4 36 9

Jednoho dne zkoumal osmapadesátiletý Fallon hromádku skenů mozků svých rodinných příslušníků: obrázků, které měly sloužit jako kontrolní záznamy určené ke srovnání se snímky pacientů s Alzheimerem. Úplně vespod ležel snímek, který zjevně odpovídal mozku psychopata. Fallon si pomyslel, že se tam přimíchal nedopatřením ze štosu snímků opakovaně trestaných násilníků, takže se domluvil s techniky, že zkontrolují, komu záznam patří. Ti nade všechny pochybnosti prokázali, že nikdo nic nepopletl a inkriminovaný sken pochází skutečně od Fallonovy rodiny. Jednalo se o jeho vlastní mozek.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika Zdravotnictví
Vydáno: , Portál
Originální název:

The psychopath inside : a neuroscientist’s personal journey into the dark side of the brain , 2014


více info...

Přidat komentář

IHT
25.09.2023 5 z 5

Velmi zajimave, pomerne zevrubna zpoved jednoho neurologa, kteremu nakonec dojde, ze neni normalni :)
Nejzajimavejsi jsou dle me vysvetleni zachvatu paniky, nabozenske posedlosti a podobne pomoci dozravani ruznych mozkovych center.
Juleska - velmi trefny komentar ;)

juleska
22.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Zajímavá kniha, pohled takhle zevnitř není úplně obvyklý.

Docela jsem se pobavila, jak autor začíná tím, že je přece docela fajn chlápek a čím víc čtěte, tím víc je jasný, že se chová jako kretén (jak sám jednou zmiňuje). IMHO je jasnej, jeho rodina by měla mít svatozář (a dobrou terapii), ale je fakt že aspoň nikoho nemlátí a nevraždí... :-)


DreamerX9
09.07.2021 3 z 5

Souhlasím tohle není kniha na jedno odpoledne ale stojí za delší čtení a uvažování. V knize se dá pochopit neodbornym způsobem mnoho psychologických pojmů a diagnoz

Adellll
17.10.2020 5 z 5

Knihu jsem četla snad tři měsíce, ale ve výsledku mi dala hrozně moc. Autor je děsně zajímává osobnost a jeho životní příběh též. Nečekejte, že knihu přečtete za pár dní, je totiž vážně spožitá a některé pasáže jsem si musela číst i dvakrát. Určitě doporučuji pro ty, kteří se zajímají o téma psychických poruch.

kirkpatrick
30.08.2020

Osobní zpověď neurovědce, jenž zjistil, že jeho sken mozku při náhodném pozorování je skoro stejný jako sken mozku nějakého psychopata. Seznamuje čtenáře se svým životem od mládí až po jeho osobní pohnutky v chování v určitých situacích, ba i zkoumá své předky, co po nich mohl zdědit. Do toho to prokládá odbornými vědeckými formulacemi jak mozek pracuje a chemické reakce, které v mozku ovlivňují chování člověka.

Sůvička4
01.03.2020 5 z 5

Skvěle popsány osobnostní rysy psychopatů, dopady na okolí. Oceňuji sebereflexi a popis vývoje autorova pátrání po vlastních psychopatických projevech. Místy na mě složité popisy chemických procesů v mozku, oceňuji ale snímky mozku a popis vývoje mozku, vlivů na náš vývoj -vrozené vs.výchova a prostředí

kneslova
08.02.2020 4 z 5

vědecké , ale pěkně vysvětlené pojednání o psychopatickém mozku, jak vypadá a dalších projevech psychopatologie.

hu_87
10.12.2019 5 z 5

Ano, přesně jak píše kolegyně.
Autor nastiňuje to, jak psychopat vnímá různé věci, výčitky svědomí, různé věci, které běžní lidé vnímají jako samozřejmost.
K tomu se nezaobírá zbytečnými žvásty nebo nepodloženými teoriemi, ale opravdu názorně ukazuje, v kombinaci s autobiografií, to, jak funguje mozek. A hlavně, jak funguje mozek psychopata.
A dozvěděla jsem se mnohem víc o psychopatech, než ve všech knihách, co jsem o tomhle tématu přečetla dohromady. Takže tak. Super. Víc takových knížek. Mohla by mít klidně o 200 stran víc.

iceVS
08.12.2019 5 z 5

Nejdřív jsem byla trochu skeptická, ale je to velice zajímavá kniha. Tentokrát hlavně z pohledu neurovědce. Takže namísto hledání psychologických projevů a příčin tato kniha spíše objasňuje činnost a funkce mozku. Také je velice zajímavý a přínosný pohled samotného člověka postiženého psychopatií. Byť v téměř každé knize, kterou jsem o tomto tématu četla, je zpravidla hned v úvodu řečeno, že psychopatie neexistuje. Načež je zbytek knihy právě o její přítomnosti a projevech.
Trochu jako s Bohem :-)
Vždy mě zajímalo, jestli psychopat vnímá, že je psychopat. Jestli je schopen uvědomit si svoji emoční plochost, jestli své případné tvrzení o tom, že ano není pouze dalším projevem psychopatie. Tady mi autor alespoň trochu napověděl.