O smyslu života: V každé krizi se skrývá příležitost

O smyslu života: V každé krizi se skrývá příležitost https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490908/bmid_o-smyslu-zivota-v-kazde-krizi-se-sk-9Zj-490908.jpg 5 35 8

Držíte v rukou nové vydání tří přednášek Viktora Frankla z roku 1946, které mají obrovskou sílu a jsou překvapivě aktuální a které shrnují celé myšlení tohoto velkého lékaře a psychoterapeuta. Jejich smyslem je ukázat, že život má navzdory všemu smysl – navzdory bídě, smrti, utrpení, nemoci, osudu – a je možné mu říci Ano. Mnoho lidí po celém světě skličuje poznání, že materiální blahobyt sám o sobě není tím, co by jejich životu dávalo smysl. Viktor Frankl říká, že je to sám život, kdo nám klade otázky, na něž máme odpovídat. A jedině když na ně odpovídáme, máme možnost naplnit smysl života. Frankl rozvíjí své základní přesvědčení, že být člověkem znamená být schopen zvolit si, jak budeme v různých situacích reagovat, jak k nim budeme přistupovat. Důkazem toho jsou jeho vlastní bolestivé zkušenosti se ztrátou, hladem a strachem ze smrti, ve kterých přese všechno dokázal nalézt i naději, přátelství a smysluplné zkušenosti. V ­každé krizi se skrývá také příležitost – a­ to prokázat svou vlastní lidskost.... celý text

Literatura naučná Filozofie Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Grada
Originální název:

Über den Sinn des Lebens , 2019


více info...

Přidat komentář

Eldar80
13.09.2023 3 z 5

Na mě to bylo příliš rozumově sterilní. Působí to jako přednášky pro lékaře. První o tom jak sebevražda nemá smysl, druhá o eutanazii a třetí o psychice vězně v koncentračním táboře a integraci přežití.
Jsou to spíš logické a racionální argumenty, proč dál žít za každých okolností. Jak má lidský život smysl ve všech dobrých, ale i špatných situacích. Jsou uváděny i skutečné příběhy, ale knihu to moc neoživuje.
A taky se mi zdá, že je to poplatné době, kdy tyhle tři přednášky přednesl. (1946) Jsou pojaté velmi stručně a nesmlouvavě. Celé jsem to odkýval, ale že by mě to někam posunulo to ne...
Je to spíš pro čtenáře, kteří řeší samotnou otázku smyslu existence. Zda žít nebo ne. A pro ty, kdo mají potřebu si srovnat myšlenky. Takže jsem to četl omylem. Mě to zajímá až od tohoto bodu.
První věc, kterou jsem od Frankla četl a nebyla to dobrá volba. Nejvíc mě zaujalo, že je to svým způsobem druh sekulární spirituality. Frankl vysvětluje, že život má smysl a nepotřebuje k tomu žádné náboženské koncepty.
Ani nevím komu to doporučit. Možná je to pro odbornou veřejnost nebo pro čtenáře, kteří se o autora hlouběji zajímají. 75% 3,5*

martin_aston
18.08.2023 5 z 5

Táto kniha predchádza tú známejšiu (v slovenčine Hľadanie zmyslu života). Zápis troch prednášok krátko po vojne. Podľa mňa ešte užitočnejšia ako Hľadanie zmyslu... (a to je u mňa kniha v top 10).
Jediná výčitka je k slovenskému prekladu názvu. V slovenčine sú názvy "Hľadanie zmyslu..." a "Napriek všetkému..." presne opačné, ako sú v nemeckom origináli, pletie to. Ale na obsah to nemá dopad, ten je neuveriteľný.
Takže, kto si myslíte, že vám tieto knihy nemajú čo dať, lebo "vaša situácia je špecifická", nezabudnite. Napísal ich psychológ, ktorý prežil koncentračný tábor, a cez vojnu prišiel prakticky o celú rodinu. Ťažko sa nájde "špecifickejšia" situácia ako toto peklo. Autorovi obrovský klobúk dole.


Andyska007
02.06.2023 5 z 5

Mám v rodině člověka, který často přemýšlí o tom, že život nemá smysl... Jeho terapeutka mu doporučila právě tuto knihu od Viktora Frankla. Chvíli mi trvalo, než jsem se jí prokousala, k určitým myšlenkám jsem se vracela, někde jsem pochybovala, zda souhlasím. Ale byl to nezapomenutelný zážitek. A myslím, že Franklovo učení určitě smysl má a jeho přístup k životu je pozoruhodný.

a304
15.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Citace: "Spal jsem a snil, že život je radost. Probudil jsem se a spatřil, že život je povinnost a plnil jsem ji a pochopil, že povinnost je radost". Nezpronevěřit se proti lidskosti...
Úlohou Jidáše bylo prozření ostatních. Nenávist zničí, to hezké v nás, potřebujeme duševní hygienu a tato publikace, myslím nikoho neurazí. Doporučuji.

lenka0383
19.06.2022 5 z 5

Tři krátké přednášky z roku 1946, inspirativní a svěží čtení. Nelze v tom hledat nějaké vědecké důkazy, jde o životní zkušenost a vlastní úvahy tohoto úžasného člověka.
1. O smyslu života - Každý člověk má najít smysl v aktuální situaci, kterou zrovna prožívá. Oslovila mě myšlenka, že smysl je ukrytý nejen ve výkonu, v činnosti, ale také ve snášení toho, co je nám dáno a co v životě nemůžeme změnit.
2. O smyslu utrpení - Důrazné odmítnutí nařízené eutanázie nevyléčitelně nemocných, příklady lidí, kteří i ve zdánlivě nesmyslném utrpení nalezli smysl.
3. O hledání smyslu v koncentračním táboře - Tato přednáška na mě zapůsobila asi nejvíc, autor se zde rozepisuje o fázích psychologického vývoje vězně a dává příklady lidí a jejich hledání smyslu i v něčem tak hrůzném, jako byly koncentrační tábory.

palladium
04.06.2022 4 z 5

Přepis tří přednášek, které na sebe navazují. Další úvahy nad smyslem života. Více mě zasáhla kniha A přesto říci životu ano.

dunny
09.05.2022 5 z 5

Viktor E. Frankl je můj oblíbený autor. I kdyby si měl člověk přečíst pouze jednu knížku z jeho díla, měla by to být určitě tato. Protože na 120 stránkách této knížky, jsem přečetl více moudrosti, než v deseti tisících stránkách jiných knih před ní.

"Spal jsem a snil,
že život je radost.
Probudil jsem se a spatřil,
že život je povinnost.
Plnil jsem ji a pochopil,
že povinnost je radost."

juleska
09.04.2022 5 z 5

Strašně dlouho jsem se chystala číst něco od Dr. Viktora Frankla, až jsem se konečně jako první dostala k tomuto vydání jeho tří přednášek z roku 1946. Myslím, že by si od něj něco měl přečíst ideálně každý, i ten slavný skladník ve šroubárně :-) Tady máme v utlé knížce shrnutou celou jeho filosofii, která imho patří k základům našeho vědění. Zároveň to může být zajímavé i pro čtenáře, kteří vyhledávají literaturu z období druhé války.