Johny_H. komentáře u knih
Je složité tuto knihu hodnotit. Není určená pro mě a není to můj styl. Přes to se o to trochu pokusím. Přesto, že to není můj styl přečetl jsem ji rychle a několikrát jsem se zasmál nahlas což je rozhodně velké plus a o čem vlastně přemýšlím, už jen fakt, že jsem dočetl povídkovou knihu přesto že povídky nemám skoro vůbec rád a ke všemu je to zařazené jako literatura pro ženy a nejsem ani příznivec humorných knih tak to asi o kvalitě svědčí samo a dám plnou palbu 5/5. Knihu sice pošlu do světa, ale vybrané recepty si přepíši a na videa se budu dívat pořád. MŇAM!
Musím říci, že mě tato série neskutečně baví. Je velmi čtivé a nebere se moc vážně a to mě na tom asi baví nejvíce. Lehký Historický román dle mého gusta.
Zatím nejlepší kniha ze série. Až mě překvapilo, jak byla vykreslená bitva v knize pro mladistvé poměrně detailně.
Naprostá paráda! Další zajímavý příběh plný nečekaných zvratů a nádherně vykreslených bitev. Musím přiznat, že začátek této série byl slabší, ale poslední dvě knihy jsou naprostá bomba. Doufám, že v podobném duchu bude série pokračovat.
Tak co říci jiného než naprostá paráda a více takových románů. Možná jen doplním, že by stálo za zvážení jestli tato kniha není taky trochu horor. Doporučuji všem přečíst tento nebojím se to napsat geniální počin.
Pro některé slabší povahy by toto mohlo být moc. Já jsem si tento trochu drsnější příběh moc užil, jen nechápu jak funguje u tohoto autora rozdělení do kapitol, jelikož kapitoly na začátku jsou průměrně dlouhé a čím dále jste tím delší kapitolu dostanete a poslední je cca 30 stran. Čemuž moc nerozumím.
„Asterix v Itálii“ mě na rozdíl od ostatních dílů nepobavil tak, jak jsem zvyklý – ani jednou jsem se nezasmál nahlas. Chybí tu typické scény, které dělají Asterixe Asterixem, jako například hádky Automatixe s Alfabetixem o čerstvost ryb, nebo Automatixovo mlácení Trubadixe. Také nosiči Majestatixova štítu zde zcela postrádají svou obvyklou nešikovnost, která vždy přidává humor. Tyto prvky původní duo do příběhů pravidelně zapracovávalo a dodávaly jim jedinečné kouzlo.
Samotný příběh nebyl špatný, ale bez těchto charakteristických rysů mi přišel o něco prázdnější. Na druhou stranu kresba je perfektní, na té si noví autoři dali opravdu záležet.
Tato kniha má jeden zásadní problém, kvůli kterému bych měl správně 0,5 hvězdičky strhnout – první dvě kapitoly jsou nudné a mohly by mě, kdybych autorku vůbec neznal, od čtení odradit. Jinak je to ale naprostá pecka a určitě stojí za přečtení.
Odhalení na konci vás možná přiměje říct: „Jo, to dává smysl, jsem hloupý, že mě to nenapadlo.“ Efekt nečekaného zvratu se zde podařil dokonale. Něco jsem tušil, ale takové rozuzlení bych si opravdu netipl.
Pokud máte rádi odlehlá místa a tématiku lovu lidí, knihu si naprosto užijete. Mrzí mě jen jediná věc – že podobných knih, které se věnují slasher hororům, je velmi málo.
Proto nemohu jinak než dát 5/5 a knihu rozhodně doporučuji. Pokud i letos vznikne seznam top knih z těch, co jsem během roku dočetl, určitě se tam tato kniha objeví.
Já si nemohu pomoci, ale mě to opravdu moc baví. Jistě nějaké extra vyšetřování se nekoná. Nic méně jako oddechovka kde si užijete dobu císaře Rudolfa II je to naprostá paráda a hlavní postava je sice troškou floutek, ale je mi neuvěřitelně sympatický a kniha se čte neskutečně lehce.
Tak zatím asi nejlepší díl. Líbí se mi zvláště odkaz a varování před drogami, která autor vytvořil vkusně pro mladé čtenáře. A konečně záporná postava v tomto díle má nějakou motivaci a hlavně inteligenci.
Tak nevím zda tento díl nějak vybočuje z řady, nebo jsem se 5 knihou konečně začetl a přivykl na římská jména a chod centurií, ale toto mě neskutečně bavilo a stránky jen ubývaly. Tak nemohu za tako úžasný výkon dát míň než 5/5. Pro slabé povahy je zde scéna u které se mi trochu udělalo nevolno a vzpomněl jsem si na knihu Dívka od vedle.
Nádherná kniha u které je jediná chyba a to, že už je předposlední. Vzpomínám na Fifinku.
Jenom jsem se zamyslel nad krásnými obálkami knih legie a pokusil jsem se je čistě subjektivně seřadit od nejhezčí obálky (jedná se jen o obálky)
Mirská ruleta
Šprti & frajeři
Pán hor
Mrtvá schránka
Rudý vrabčák
Nebylo to jednoduché rozhodování.
Pěkný a zajímavý příběh, který shazují dlouhé úvody jednotlivých postav a popis města. Kdyby nebylo možné dát půl dám 5 takto 4,5
Takový úsměvný pohled na mládí Asterixe a Obelixe. Mohlo to být o něco delší. Sice jsem se dozvěděli jak se to stalo což název slibuje nic méně rád bych viděl Obelixovu reakci na zjištění, že je silný a jak se s tím učí zacházet. Nic méně sice toto je opravdu pro malé čtenáře na rozdíl od ostatních knih kde si na své přijdou i dospělý, ale dám 5/5.
(SPOILER) Murtagh – rozvleklá pohádka pro starší čtenáře
Pokud se ptáte, jestli není kniha příliš dlouhá, odpověď zní ano. 350 stran by bohatě stačilo. Celkově bych ji popsal jedním slovem: nuda.
Začátek sliboval mnohé – komplikovaná postava Murtagha i Trnova byly zajímavé, stejně jako úvodní dějové prvky (velká ryba, unesené kočkodlačí mládě). Nejasný směr příběhu v úvodu přitom není na škodu, protože čtenář tím získává nějaká očekávání a napětí ohledně toho, co se vlastně bude dít a jak se příběh rozvine. Ale jakmile příběh přešel do přesunu Murtagha a Trnova, začalo to drhnout. Přesun je sice popisný a atmosférický, ale nemá spád, což může část čtenářů odradit.
Pak přichází kapitoly u Bachme a snílků. A tady jsem ztratil chuť číst. Utahaný děj, záhadné rozhovory v hádankách, nekonečné popisy pocitů, myšlenek, okolí, a dokonce i snů. Logika Murtaghova rozhodování, zda měl odejít dříve nebo ne, zůstává na posouzení každého čtenáře, ale já jsem už v tu chvíli přestával vnímat. Tyto kapitoly jsem raději přeskočil pomocí audioknihy, kterou načetl Stránský – číst bych je vážně nezvládl. I tak jsem se přistihl, jak v duchu prosím Stránského, aby už konečně řekl něco konkrétního.
Jediné, co z nudy trochu vytrhlo, byl urgal, který sdílel vězení s Murtaghem. Ale jinak? Závěr nepřinesl žádné uspokojivé rozuzlení. Máme se asi těšit na další sérii, ale já u téhle rozhodně nebudu.
Naprostá paráda. Moc mě kniha bavila a upřímně fakt nerozumím nízkému hodnocení. Lehčí detektivní historická kniha u které si odpočinete a trochu polámete hlavu.
Tak vzhledem k věku nejsem cílovka. Takové jednoduché, místy málo uvěřitelné fantasy. Jo, dost rád bych dal plný počet bodů, nicméně mě trochu ruší nekonzistentnost některých postav. Na jednu stranu je Halt extrémně chytrý, nicméně když v králově stanu vysvětluje druhý hraničář, k čemu dospěl, tak to Haltovi dojde stejně pomalu jako všem přítomným. Podobné věci jsou tam dost často. Nehledě na to, že některé věci jsou trochu moc doslovně vysvětlené. Ano, je to kniha pro mladší, ale když myšlenku pochopíte před jejím vyslovením a oni ji musí vysvětlit dopodrobna na pět stran, tak je to trochu moc. Proto jen 3/5.
Možná o proti předchozímu dílu trochu roztáhlé. Nic méně dost akce a první polovina byla naprosto skvělá. Od chvíle, kdy se to dalo cestou akce kdy se všichni připraví na smrt a na konec je někdo zachrání jako zázrakem a pořád dokola to trochu upadlo. Mám boj moc rád nic méně ta akce mohla být jednou ne hned dvakrát. Nebo první trochu rychleji odbytá a zrádce si mohli trochu více vychutnat a popsat jeho utrpení před smrtí. Má to jemné nedostatky proto 4/5.
Celkově to bylo velmi slušné. Ano byl zde povídky úplně mimo například krev ve městě a pak zde byly skvosty jako Adresát nezastižen a Lízátkománie. Celkově musím říci, že jsem si to užil. Je pravda, že zde bylo i pár povídek, které neseděli do tohoto okrajového žánru. Takže kdybych to měl hodnotit podle toho bylo by to razantně horší. Nic méně i ty povídky se dost povedly například Smrt je důsledek života.
Moc pěkná knížka. Napínavá od začátku do konce. Snad se už Klingovi nic špatného nestane a Olí ač rasista je velmi zajímavá postava, která by se mohla k naší partě z 87 revíru přidat. Domnívám se, že by ho hluchý nedostal.