Poprava

Poprava https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524552/bmid_poprava-652e9d1e90f0d.jpg 5 30 16

Útěk z Výhně série

< 5. díl

Prolomili jsme brány Výhně a unikli podzemním děsům, ale zjistili jsme, že celý svět se stal vězením a Alfred Furnace jeho pánem. V ulicích řádí jeho armáda monster, vojáků v černém a krys, která za sebou zanechává jen potoky krve a šílenství. Ti, co nezemřou, jsou proměněni a stávají se otroky Furnaceovy krutovlády. Zuří válka, po níž už žádné další války nepřijdou. Válka, po níž z planety zůstanou jenom trosky. I ze mě je monstrum. Jsem jedním z Furnaceových dětí. Vlastně nejen to. Mám se stát jeho novou pravou rukou. Jeho novým generálem. Jsem tak zároveň tím jediným, kdo ho může zastavit. Musím najít způsob, jak využít své schopnosti k jeho zničení. Přitom však riskuju, že se sám stanu silou, která nás všechny zahubí. Nevím, jestli jsem odsouzencem k smrti, nebo katem. Nemám ponětí, kdo zemře: já, Furnace, nebo celé lidstvo. Vím jen, že dnes to tak či onak všechno skončí.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Execution , 2013


více info...

Přidat komentář

Erlif
10.04.2024 5 z 5

Tak a je tu dlouho očekávající další díl.. pátý díl... a troufám si říct, že opravdu poslední a série je prostě zakončená/ukončená a příběh Výhně opravdu skončil.

Už od začátku téhle série jsem si říkala, jak to ten autor zakončí, jak tohle může dopadnout. Pamatuji si, že u některých z předchozích dílů jsem nejednou měla na krajíčku (kecám brečela jsem jak želva), jak moc mě příběhl pohltil. A byť jsem to brala spíš jako YA čtení, moc se mi to líbilo, takové oddychové čtení, kde se ale pořád něco děje a poslední díl jsem měla opravdu problém odložit. Autor píše opravdu skvěle a už teď se těším, co dalšího vymyslí.

Pavlína2019
08.04.2024 5 z 5

Výborné, nápadité, působivé, napínavé i dojemné zakončení série. Autor má ohromnou představivost a ačkoli je pro mě tento žánr výjimkou, rozhodně chválím.


Ronnie68
29.03.2024 4 z 5

Super kniha, která se četla sama... jen podle mého názoru tento díl trochu pokulhával za těmi 4 předešlými díly ...

Mona7741
18.03.2024 4 z 5

Celá série mi dlouho zůstane v srdci a s ní i hlavní hrdinové. Znamenala pro mě i jistý zlom v čtenářském žánru. U prvního dílu jsem byla moooc překvapená a nadšená jak mě kniha bavila a vtáhla silně do děje, i přesto že jsem nic takového nikdy nečetla... Je pravda, že poslední dva díly, které se odehrávaly ve městě mě bavily méně, ale stejně se celá série řadí mezi mé TOP knihy co jsem kdy četla. Akorát je mi líto, že už je dočteno....

Rosse
17.03.2024 4 z 5

V tomto díle nám Alex ukazuje, že odhodlání a velké srdce mu rozhodně nechybí. Společně se svými přáteli se snaží překonat všechny překážky, aby se co nejrychleji dostali k Alfredu a zničili jej. Hodně zde bojuje se svými vlastními myšlenkami – o tom kdo vlastně je, jaký byl a zda může být stejný i po tom všem, co se stalo.

Ačkoliv se to na první pohled nezdálo, jeho kamarád Zee se jej celou dobu snaží držet při zemi a troufám si říci, že díky němu to vše dopadlo tak, jak to dopadlo. - Kamarádi na život a na smrt.

Dle věku hlavních hrdinů bych knihu klidně doporučila i čtenářům od cca 15 let. I když je zde dost násilí, pořád si myslím, že je to v určitých mezích zvládnutelné i pro mladší čtenáře. Pro starší jakbysmet.

Líbilo se mi, že série měla svým způsobem i určitá poslání na která bychom neměli, jako lidé, zapomínat.

Svět, který autor vytvořil a postavy které přivedl k životu budou v nás čtenářích žít ještě dlouho a věřím, že na ně jen tak nezapomeneme. :-)

Hope80
29.02.2024 3 z 5

Tuto sérii mám opravdu ráda, ale bohužel se musím přiznat, že za mě (pouze můj názor) je tato kniha nejslabší. Už čtvrtý díl mi přišel slabý a musím říct, že pětku jsem někdy i přeskakovala řádky. Jak jsem psala, série je opravdu dobrá a musím říct, že první díl naprostá pecka a další dva byly vážně super, ale poslední díl mě kromě začátku a konce moc nebavil. Hlavní postavy jsem si oblíbila, fandila jim a přála, aby to pro všechny dopadlo dobře, ale jinak děj celé knihy se poněkud táhl, a mě skoro nebavil. Epilog byl opravdu dobře napsaný, vážně hezký konec. A i když pro mě poslední dva díly byly slabší, tak jsem moc ráda, že jsem tuhle fantasy sérii četla.

Johny_H.
25.02.2024 5 z 5

Moc krásná série a perfektní zakončení ke které se v budoucnosti určitě zase vrátím. Je pravda, že kdybych měl brát jednotlivé díly tak čtvrtý byl nejslabší. Takový výplněk ale zde to zase nabralo spád. Jinak všechny díly byly opravdu výborné.

Nikusha
11.02.2024 5 z 5

Byla to super série. Každý díl byl napumpovaný napětím, ale i srandou a všemocným nektarem. Všechny postavy byly fajn, i ty záporné byly skvěle popsané. Mě se to líbilo moc!

hladass
09.02.2024 4 z 5

Tak a máme tu závěr Útěku z výhně.
Správce Cross to má za sebou a před Alexem leží už jen jedna zkouška, ale za to ta největší. Najít Alfreda Furnacea a zastavit ho. Protože pokud ho nezastaví Alex, tak už nikdo a nikdo tak neukončí válku mezi lidstvem a šílenými Furnaceovými výtvory. A nebudeme si nic nalhávat, proti berserkrům, mužům v černém a krysám nemá lidstvo vůbec žádnou naději.
Poprava je důstojné zakončení celé série. Konečně se dočkáme vysvětlení pozadí Furnaceho pomsty, vzniku tajemné látky, která dělá z dětí příšery a vlastně i toho, kdo další tahá v pozadí za nitky.
Akce je klasicky v knize dost, Alex se nejednou opět dostane na hranu bytí a nebytí, ale vždy se mu podaří udržet si lidství. A i to přispívá k neustálému pocitu všudypřítomné naděje. Je jedno, jak hluboko klesnete, do jakých průserů se vlastní nebo i cizí vinou dostanete, vždy je tady šance vyšplhat se zpátky nahoru.
Některé scény byly opět přestřelené, ale vzhledem k ústřední myšlence celé série to není zas tak podstatné a dá se to autorovi odpustit.
Za mě fajn nenáročné čtení, které by potřebovalo sem tam proškrtat, nicméně svůj účel si i tak splní.
PS: Nejlepší díl je jednoznačně hned ten první.

Lovana
07.02.2024 5 z 5

Poslední díl mé oblíbené série je za mnou a mě je trochu smutno – ne proto, že by tento díl byl špatný, to vůbec ne, ale proto, že se musím rozloučit s tímto světem (i když bych ani náhodou nechtěla, aby takový svět existoval) a mými oblíbenými postavami, ale každá série jednou končí.
Velmi jsem se na tento poslední díl těšila a opět jsem dostala skvělý příběh. Možná začátek byl malinko pomalejší, ale postupně se to rozjelo a posledních zhruba 100, 150 stran už bylo téměř nemožné se odtrhnout.
Stejně jako u předchozích knih jsem se dost často smála, Alexovo Navěky poslouchat Zeeovo žvanění? Myslím, že bych se radši probudil v pekle. nebo oranžové legíny a limetkově zelené pončo mi způsobily menší záchvat smíchu. Na druhou stranu se objevily v tomto díle i chvíle, které mě dojaly, a dokonce jsem se neubránila i pár slzám (kdo mě zná, tak ví, že jsem hrozná plačka a brečím u knih dost často).
Konec jsem čekala trochu jiný, ale vůbec mi nevadí, že série skončila, tak jak skončila. Jsem ráda, že v knize byl epilog, který krásně uzavřel celý příběh. Jsem velmi ráda, že jsem se téměř před čtyřmi lety nechala přemluvit, abych si přečetla první díl, na tuto sérii budu dlouho vzpomínat a možná se k ní někdy časem i vrátím.
Zůstalo mi pár nezodpovězených otázek a zároveň byl trošku pomalejší začátek, proto dávám 4,5* z 5*, ale pokud se vám líbily předchozí díly, tak se vám určitě bude líbit i ten poslední. Pokud už jste četli, tak budu ráda, když mi napíšete a můžeme to spolu probrat.

„A vypadněme sakra odsud.“

Hodnocení 4,5*/5*

FejKýý
06.02.2024 5 z 5

Tuhle sérii jsem četla od doby, co vyšel první díl, tudíž jsem ji četla vždy ve společném čtení s holkama zhruba tři roky. Moc nevím, jak mám napsat recenzi, v hlavě mě teď šrotuje spoustu myšlenek, hlavně jsem smutná že tak báječná série už je za námi. Tenhle díl byl opět parádní, prvních 100 stran teda musíte čekat na rozjezd, ale pak se to hezky rozjede a pak se tam dějou věci... Hezké věci, smutné věci, vtipné věci,.. Jsem ráda, že v příběhu se zmínili Alexovy rodiče. Zda tam budou ještě v příběhu vystupovat, na to si to musíte přečíst. Líbil se mi i krásný dojemný epilog a celkově konec. Popravdě jsem u téhle série čekala trochu jiný konec, ale i tenhle se mi velice líbil. Závidím všem, co máte sérii či tento poslední díl ještě před sebou. Kdo sérii nečte, určitě ji doporučuji, jděte do ní a nebojte se tohoto. Upřímně jsem si myslela, že tenhle žánr a tahle série pro mě nebude. No, zkusila jsem a jsem strašně za to ráda. Vzhledem k tomu že to byla má velice oblíbená série asi s hodnocením nijak nebudete překvapení. V srdci mi navždy zůstane Donovan, Bodie, Simon a samozřejmě i náš Zee. I když jak že to Alex řekl? "Navěky poslouchat Zeeovo žvanění? Myslím, že bych se radši probudil v pekle."

jackdaw
03.02.2024 5 z 5

Naprosto úžasné zakončení série. Čekala jsem, až vyjde poslední díl, abych na některé postavy nezapomněla. To jsem si dala. 3 díly jsem přečetla za 3 dny a ty zbylé ze dne na den jen proto, že jsem musela do práce. Prostě se nedalo přestat číst. Doufám, že ten prequel taky přeloží. Za mě čistých 5*.

Olaf74
02.02.2024 5 z 5

Parádní zakončení celé série. A jednoznačně nejlepší díl.

mareksevc
02.02.2024 4 z 5

solídne zakončenie vydarej série, jednotka jednoznačne najlepšia ale ako séria 4* bez váhania

Jandýs
31.01.2024 4 z 5

Skvele zakončena serie. Ctive, napinave. Doporucuji, pro me to byla originalni zalezitost.

TessieB
19.01.2024 5 z 5

Hodnotím celou sérii na 4 hvězdy (třetí až pátý díl čten v angličtině). Nejlepší díl pořád zůstává ten první, mělo to spád, pro mě to bylo úplně něco jiného a nového. Čtvrtý díl byl nejslabší, naštěstí ten poslední to zase napravil. Celkově jsem byla že čtení nadšená a určitě ráda doporučím dál. Sáhnu asi i po prequelu, tak snad nezklame :)

Autorovy další knížky

Alexander Gordon Smith
anglická, 1979
2021  85%Lockdown
2022  84%Doručovatelky
2022  88%Zlý pes
2021  83%Samotka
2023  86%Tři malá prasátka

Kniha Poprava je v

Přečtených40x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených1x
Knihotéce82x
Chystám se číst40x
Chci si koupit23x