jeny-v jeny-v komentáře u knih

Obálka knihy V jediném okamžiku V jediném okamžiku Jo Callaghan

Tak to bylo fakt nápadité stvořit hologram detektiva. Moc mě zajímalo, jak autorka prováže spolupráci umělé inteligence s warwickshirským policejním sborem. Bude to nuda, možná brak, nebo nicota? Neee, nic takového. Kniha mě upoutala hned od začátku vývojem událostí, profilem zajímavých postav, občas vtipnou konverzací i smysluplným případem. Musím přiznat, že k pár závěrečným scénám jsem měla drobné výhrady, nicméně je to prvotina.....
Pilotní projekt profesorky Okonedoové zahrnuje využití Al k přezkoumání starších případů pohřešovaných osob. Do jeho vedení je jmenovaná vrchní superintendantka Kat Franková, která se vrací zpět do práce po bolestné pauze. Do přípravného týmu si vybere inspektora Hassana se seržantkou Brownsovou. Jejich stav doplní virtuální postava Locka alias Chadwicka Bosemana, kterého jsem si vygooglila pro jasnou představu 3D objektu. Přes počáteční nedůvěru, nesnáze, nepochopení i autoritativní názory při pátrání se nakonec všem podaří upevnit vzájemné spojenectví.

11.11.2025

Obálka knihy Vyhnankyně Vyhnankyně Christina Baker Kline

Po Vlaku naděje, který se mi velice líbil, jsem se pustila do druhého autorčina románu. Strhující děj, historické momenty i lidská soudržnost hlavních ženských postav jsou velkou výzvou a já se nedivím, že si obě literární díla vydobyla celosvětovou popularitu s přiřknutím bestsellery. Nad knihou jsem strávila dva impozantní večery, kdy jsem se dostala za vězeňské zdi Neugate v Londýně, plavila se čtyři měsíce trestaneckou lodí a zažila nelidské podmínky nejen v Královnině škole pro sirotky.
Příběh vychovatelky Evangeline je hodně smutný. Do vězení se dostane na základě nepravdivého obvinění. Tam se seznámí se svéráznou Olive, která sehraje výraznou roli nejenom v jejím životě. Obě jsou deportovány do Austrálie. Na otrokářské palubě lodi Medea poznají mladinkou Hazel, jenž byla odsouzena za ukradení stříbrné lžičky.
Mezi tím se v guvernérově sídle osmiletá Mathinna, domorodý sirotek, stává na příkaz Franklinovy manželky experimentem převýchovy - odpoutat se od minulosti a přijmout nový způsob života v bohatství a přepychu bez empatie.
Jakou budoucnost si připravil život pro tyto těžce zkoušené "vyhnankyně"......
P.S. Kdysi dávno jsem četla knihu Nezapomeň na mě od Lesley Pearse, která mě taktéž emocionálně zasáhla a byla sepsána na podobném dějovém principu, ale podle skutečné události.

07.11.2025

Obálka knihy Temný úkryt Temný úkryt Lisa Regan

Jak je u Reganovské série pravidlem, drží dychtivé čtenářstvo hned od prvopočátku v napětí. Komplikované vyšetřování se každou kapitolou posouvá k závěrečnému finále. Kniha je psaná neskonale plynule, události na sebe navazují a loajalita kolegů - detektivů stoupá. Událost, jenž naruší svatební den Noaha a Josie v hotelovém resortu Harperových zaměstná všechny policejní složky dentonského sboru. Ten se urputně snaží přijít na kloub záhadné smrti dvanáctileté Holly, objasnění vraždy její matky a zachránění osmileté Emily. V tomto detektivním příběhu spisovatelka poodhalila problém psychických nemocí, nezvladatelnou agresi a poruchy chování dětí. Případ byl neobvykle smutný nejen kvůli nebezpečné bludné mysli Roryho, ale i nenahraditelnou ztrátou v životě Josie.
Rory se horní polovinou těla naklonil k Josii. „Co? Co řekla?“
„Řekla: Stála jsi za to. Stála jsi úplně za všechno.“

04.11.2025

Obálka knihy Láska s chutí whisky Láska s chutí whisky Elliot Fletcher

O volbě románu rozhodla hezká obálka i jeho název. Díky anotaci jsem předpokládala, že se mi dostal do rukou oduševnělý příběh s lehkým přídělem romantiky na pozadí záchrany palírny. Bohužel, realita nenaplnila mé očekávání. Vyšumělý milostný příběh s přespříliš erotickými scénami mě prostě minul. Postavy April s Malcomem postrádaly jiskru, svými osobními problémy neohromily a jejich tandemová show nudila.
Velice dobře obsah přede mnou rozebrala čtenářka Happy8.
Naneštěstí je to moje šlápnutí vedle a pouze můj subjektivní názor !!!!

02.11.2025

Obálka knihy Hrobová hora Hrobová hora Wendy Dranfield

Super. Dávám opakovaně plný počet.
V podstatě celá spisovatelčina detektivní série je pro mě dokonalým čtením, které si intenzivně užívám. Jsou to již tři roky, kdy jsem si vybrala ze spousty knih právě její první Pád do tmy a zavítala do různorodé společnosti obyvatel v Lost Creek.
Zatímco detektiv Madison Harperová se svými kolegy vyšetřuje nálezy kosterních ostatků na Hrobové hoře, soukromý detektiv Nate Monroe pátrá po pohřešovaném synovi Roberta Dorseye. Tým zkušených detektivů rozšíří dva nováčci Kentová s Fullerem a zvířecí duo Brody s Banditou se rozroste o Miňonku. Těším se na další případ skvělého policejního sboru náčelnice Mendesové a na Wendy, jakožto literární zprostředkovatelku osobních vztahů hlavních postav.

27.10.2025

Obálka knihy Dívka z jiné doby Dívka z jiné doby Felicia Kingsley

Musím přiznat, že i mě docela zaskočil závěr. Jinak moc příjemné čtení o přesunu v čase, zaručeně půvabná obálka, skvělý kreativní děj, nevšední imaginace a spousta milých postav. Pro spisovatelku muselo být hodně náročné sesbírat podklady pro skoro pětiset stránkový román. V nepřeberném množství vydávané literatury lze těžko najít knihu, která by splňovala tolik kritérií jako: historii - Londýn roku1816; detektivku - vražda Emily; romantiku - lady Rebecca a korzár Reed a v neposlední řadě humor.
„Náš syn zdědí můj titul a naše majetky, bude to jeden z nejvlivnějších šlechticů v království.“
„A co když se nám narodí jen dcery?“ Nedokážu ho nepopichovat, jako by to byl balonek a já chtěla, aby prasknul.
„Vaším úkolem bude se postarat, abyste porodila chlapce,“ smete to ze stolu.
Jak ráda bych mu omlátila o hlavu trochu genetiky: pohlaví dítěte určuje spermie, a ne vajíčko, ty zabedněnej vole! Škoda že by nic z toho nepochopil.
Kniha si právem drží vysoký stupeň hodnocení.

24.10.2025

Obálka knihy Pavučina Pavučina Jeffery Deaver

Ne vždy platí, že se dvěma spisovatelům povede napsat společnou perfektní detektivku s promyšleným a napínavým dějem. Maldonado má už zaručené místo v mých oblíbených autorech svými sólo knihami. Pavučina je vynikající zločinecká četba, v které je hojně využíváno informačních systémů, kybernetiky a dalších moderních technologií na něž moje gramotnost zdaleka nedosahuje. Na jedné straně ohromná vymoženost, která na té druhé vybízí k zneužití.
Z minulosti si agentka Sanchezová a profesor Heron nejsou nikterak nakloněni, ale případ sériového vraha, který si říká Spider, jejich nevraživost odsune na vedlejší kolej. Sympatická dvojice, kde jeden zákony dodržuje, aby je musel v rámci vyšetřování druhý porušovat. Společnými silami rozplétají záludnou síť překážek a temných intrik, a to nejen Pavoučáka.

20.10.2025

Obálka knihy Zlomená země Zlomená země Clare Leslie Hall

Za mě brilantní literární kus. Pakliže se ke knize navíc vyjádřila Reese Witherspoon ( herečka, kterou mám ráda), bylo to stoprocentní rozhodnutí. Obsah není zdlouhavý, a navíc anotace plní svůj účel - nalákat čtenáře. Prvotní stránky a plynulé rozvíjení událostí mě ihned upoutaly, abych se zaujetím a jedním dechem přečetla celý román, jehož klíčový děj je zasazen do konce šedesátých let minulého století.
Hlavní postavou je třicetiletá Beth.
"Žena, která miluje, a nejspíš vždycky milovala, dva muže".
Když se potká pár mladých osamělých snílků odlišného společenského postavení, začíná příběh první lásky, rozchodu a zlomených srdcí.
Jejich opětovné setkání po deseti letech vyústí nejen v tragédii, soudní proces, ale i k odhalení rodinného tajemství.
"Lež, která byla příliš velká, aby ji šlo odpustit".

18.10.2025

Obálka knihy Myslím na tebe Myslím na tebe Nora Roberts

Moc hezký román. Člověk by vůbec nepomyslel, že ho napsala Nora Roberts. Viditelně strohá anotace pro čtyři sta padesát stran mě nalákala si knihu vybrat a přečíst. Příběh je postavený na náhodném setkání Raye Riggse s Corou Foxovou v obchodě a následné vraždě rodičů Thei a Rema. Obě, tehdy děti, prožívají život u babičky Lucy v blízkosti horského městečka Redbud Hollow. Lucy není jen tak někdo, je to apačská žena s velkým srdcem. Soudržnost, péče o malé hospodářství a výroba mýdel jim otupuje vnitřní hlas, který dál nese paměť, smutek, bolest i naději. Úzké rodinné vazby, staronová láska a dar, děděný po rodové linii žen, dovedou Theu k velkému rozhodnutí......

11.10.2025

Obálka knihy Rezavý les Rezavý les Anders de la Motte

Hora, ostrov a nyní les - různorodá dějiště Motteho nejnovější série s tajemnými chodbami, šachtami, bunkry a hlavně napínavým dějem. On mě vždy dokáže svým psaním zaujmout, scénářem obloudit, a tím odložit veškerou (nepodstatnou!!!!) domácí činnost.
Leo Askerové jsou záludně podstrčeny na stůl dokumenty o brutálně zavražděné ženě. Její manžel zmizel a je předpoklad, že se celých deset let skrývá v okolním lese . "Rezavý les má své vlastní zákony. Stovky let se v něm ztrácejí lidé a řádí tam vrah. Uděláte nejlíp, když se od něj budete držet co nejdál!" Ona i její tým se vrhnou do vyšetřování okultního případu Šedé dívky. S Martinem Hillem jim to tentokrát nějak neklape.
Celou dobu jsem čekala na akci od Prepper - Pera, že by jen štěk s vnučkami? Ale v závěru info, že se máme příště na co těšit.

29.09.2025

Obálka knihy Končíš, miláčku! Končíš, miláčku! Sue Hincenbergs

K přečtení této knihy mě hodně povzbudila pohodová letní obálka. V menší míře jsem se musela vypořádat se spisovatelčiným literárním stylem a scénářem. Počátečních pár kapitol vyznělo spíše nudně, až asi po třetině se děj rozběhl díky potřeštěnému nápadu tří kamarádek, jak si užít báječný důchod na Floridě. Jenže to by jim nesmělo být přes šedesát, mít za sebou pětatřicetiletá manželství, peněz chtivé chotě s vlastním projektem a nájemné vrahy z Indie. Prostě, ne všechny dokonale zanalyzované plány vyjdou. Jednoznačně takový tuctový crazy příběh.....

25.09.2025

Obálka knihy Co jste to provedli? Co jste to provedli? Shari Lapena

"Je strašné, že se v jejich městečku odehrála vražda. Měla za to, že tu jsou v bezpečí." Ani v tomto případě nelze moc ubrat na kladném hodnocení kanadské spisovatelky. Pro mě klasické zpracování celé plejády lží, tajemství a jízlivosti. Obsah nevnímám jako detektivku, ale jako společensko - napínavý román, který má všechny prvky poutavého čtení, ať už je to nález těla středoškolačky Diany, spekulace její kamarádky Riley, psychologické úvahy rodičů Camerona, kamufláž ředitele Kellyho a pokrytectví učitele Turnera. Kultivovaný příběh s duchem, který jsem pokořila během jednoho deštivého dne.

14.09.2025

Obálka knihy Den, kdy jsem odešla Den, kdy jsem odešla Caroline Bishop

Román jsem četla s enormním zanícením, jelikož ve mně vyvolal nostalgické vzpomínky na mé mládí počátkem 80. let i tehdejší perzekuční systém. Bishop vytvořila hodnověrnou knihu o odlišnostech existence Západu a Východu. Fakt mi sedla a neprozradím víc. Zpověď mladého děvčete Grety, které touží po svobodném životě a Henryho, který ani po čtyřiatřiceti letech nezná odpověď na otázku - Proč? Láska dívky z NDR a chlapce z Anglie, která nedošla celoživotnímu naplnění.
"Ty jsi můj zachránce, který mě vysvobodil z vadné země a přivezl mě na Západ, abych tu žila šťastně až do smrti. Jenže i kdybys mě brousil a leštil, jak bys chtěl, Henry, stejně bych pod povrchem zůstala vadná."

14.09.2025

Obálka knihy Nezkrotná Aljaška Nezkrotná Aljaška K. A. Tucker

Neobvykle se spisovatelka zhostila třetího dílu. Trochu mě zaskočila úvodním vstupem Cally, která neměla být klíčovou postavou této knihy. Asi ve třetině knihy skončil její a Jonahův příběh a nastartoval úplně nový, kterého už byla hrdinkou osmatřicetiletá veterinářka Marie. Rozchod s přítelem, neopětovaná láska, do toho tikající biologické hodiny, což jí rodina neomaleně dávala najevo, by mohl prolomit charismatický musher Tyler Brady. Jenže, ten má nedořešenou minulost.....
Barbína i bojovnice si získaly mé sympatie díky osobnímu kouzlu, vtipu, empatii i skvělému kurážnému boji k dosažení cíle. Tucker dala všem třem románům tu správnou romantickou "šťávu", vsadila na atraktivní drsnou krajinu i na láskyplnou komunitu Aljašky. A vyplatilo se.

10.09.2025

Obálka knihy Host do domu Host do domu Nelle Lamarr

Tak tady se sešlo hodně zla, nenávisti, přetvářky a smutku. Nicméně knihu jsem zavřela až po půlnoci, jelikož jsem chtěla znát finální završení děsivého teroru. Spisovatelka v postavách postupně odhalovala psychické poruchy, omezené společenské chování, vliv dědičnosti, lásku a bolest. Depresivní rodinnou atmosféru Natalie a Matta Merrittových naruší příchod výměnné studentky Tanyi, která si získá sympatie paní domu. Konfliktní střety nastanou s nedůvěřivou prostřední dcerou Paige. Každý ve svém bohabojném životě něco skrývá, dokonce i Nataliina přítelkyně Alexa z dob dávno minulých.
Dynamicky sepsaný román, o kterém by se dalo ve "čtenářském kroužku" určitě polemizovat.

18.08.2025

Obálka knihy Zločin na Capri Zločin na Capri Anders de la Motte

První díl ze série Vraždy pod sluncem splňuje status nenáročné, podmanivě čtoucí letní detektivky se spoustou exotických výprav, přírodních scenérií i regionálního kulinářství. Uf, apely pro mé chutě :-)
Dvojice Anders s Anette nás díky zájezdu devíti severských klientů provedli krásným ostrovem Capri, jeho historií, atmosférou, zvyklostmi i hospůdkami. Sympatická průvodkyně Lara Belmonteová spolu s Hugem, nesmělým profesorem ze Švédska jsou přesvědčeni, že nešlo o náhodu, když na východní straně ostrova spadl z útesů jejich egocentrický soused z vedlejší vily. Oba měli mnoho podezřelých, ale bohužel žádné důkazy a vlastně ani hypotézu, která by dávala smysl, přesto tu byl .....

15.08.2025

Obálka knihy Scénář na lásku Scénář na lásku Annabel Monaghan

Tohle na víkend fakt jo. Příjemně laděné čtení romantického příběhu bez otřepaných frází, s ranním východem slunce, s běžným rodinným uspořádáním a bez akrobatických postelových scén. Protagonisté jsou lidé na prahu středního věku, žádný mladický nerozvážný vztah, ale pořádný zásah amorova šípu. Na jedné straně scénáristka Nora Hamiltonová, která byla přístav s příjemným, útulným domovem a dvěma úžasnými dětmi Arturem a Bernadette, jenž má jedno nevydařené manželství za sebou a na straně druhé filmová hvězda Leo Vance, muž s neodolatelným pohledem.
Kdo si občas rád, jako já, přečte pěkně napsanou sentimentální knihu, je právě Scénář na lásku pro něho.
P.S. Podezírala jsem Naomi z nekalého úmyslu překazit ten lásky čas. Ovšemže neprávem.

10.08.2025

Obálka knihy Vzpomínky Vzpomínky Brian Freeman

Hallie Eversová byla z vlastní existence skrz naskrz nešťastná a netušila, jak to změnit. Sebezničující jednání devětadvacetileté ženy, která měla problémy s pitím, s drogami, ocitla se bez práce, bez přítele, bez kamarádky a bez domova - prostě na dně. Návštěvou večírku po skončení výročního kongresu lékařské organizace MedX se její osud od základu změnil.....
Hallie a Skye. Dvě ženy. Dvě tajemství.
"V hlavě jsem žila život někoho jiného, jenže teď to byl i můj život."
Táák to bylo počteníčko..... Nenapodobitelný, temný a napínavý příběh s mysteriózní vsuvkou, který přidával na intenzitě až do samého závěru. Pro někoho možná nad očekávání dílo slabší, ale já byla i tentokrát nadmíru spokojena se zpracováním netradičního scénáře z pera mého oblíbeného spisovatele. Už se těším na avízovaného Tygra.

10.08.2025

Obálka knihy Ostrov Ostrov Elin Hilderbrand

Velice pěkný román pro ženy, v kterém dominují prázdniny, moře, pláže a uvolněná atmosféra. Alespoň to tak na první pohled vypadá. Nemohla jsem se od příběhu čtyř žen odloučit, tolik mě jejich osudy zaujaly. Spisovatelka znalecky rozpitvala konec třicetiletého manželství Birdie, osvobození Indie od tragické události i předsudků, Chessinino zrušené zasnoubení spolu se zlomeným srdcem a bezbrannou lásku nejmladší Tate. Jejich měsíční soužití na krásném ostrově Tuckermucku bylo uzavřením dávno minulých křivd, přizpůsobení se současným tužbám a očekáváním, ale i vyrovnáním se s bolestnými stavy. A budoucnost - všechny mají naději....
Poslední dobou si mě nějak moc získaly odlehlé "ostrovní" příběhy.

04.08.2025

Obálka knihy Němý svědek Němý svědek J. D. Kirk (p)

Tak si opět detektivové z oddělení vražd "načechrali peříčka". K vyšetřování vraždy "nepočestné" ženy na malém kousku pevniny s cca padesáti obyvateli se vypravil Logan nechtěně s Neishem. A že jim to, panečku, spolu šlo. Kirk se opravdu s nezaměnitelnými postavami invernesského policejního sboru nemazlí a veškerá pravidla jdou stranou. Tentokrát perlil i jejich šéf Hoon s výstupem gladiátora a drsným monologem, kdy se detektiv inspektor Ben Forde stal ptákošťour.
Odpočinkový víkend s předurčenou knihou, v níž převládají výrazné vyšetřovací aktivity i neomalená konverzace svérázného týmu. Lze se u detektivky i zasmát? U této série ano.

04.08.2025